Αθήνα, 32°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
32°C
33.0° 30.8°
2 BF
35%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
30°C
31.9° 28.6°
1 BF
55%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
29°C
28.8° 28.0°
1 BF
65%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.9°
0 BF
65%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
29°C
29.6° 28.9°
3 BF
58%
Βέροια
Αίθριος καιρός
30°C
29.8° 26.8°
1 BF
58%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.4° 26.2°
0 BF
32%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
32°C
31.6° 31.6°
1 BF
39%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
30°C
30.5° 28.0°
1 BF
58%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
28°C
28.3° 27.9°
3 BF
61%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
29.8° 28.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
30°C
30.7° 29.7°
1 BF
66%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
26°C
29.8° 25.9°
0 BF
78%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
28°C
29.0° 27.9°
0 BF
42%
Λαμία
Αίθριος καιρός
30°C
30.1° 29.5°
1 BF
47%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
29°C
28.8° 28.8°
4 BF
80%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
31°C
33.2° 29.8°
2 BF
30%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
30°C
30.5° 28.3°
2 BF
48%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.7° 27.5°
2 BF
72%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
27°C
26.9° 26.9°
1 BF
48%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
floridis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο εκ Κιλκίς ορμώμενος υπουργός αποφεύγει να στεναχωρήσει και το συντηρητικό ακροατήριο της εκλογικής του περιφέρειας και φυσικά τον εκεί μητροπολίτη Βαρθολομαίο | EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Αρον άρον στη Βουλή οι αλλαγές Φλωρίδη στους Ποινικούς Κώδικες

Μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής εισήχθη στο Κοινοβούλιο το μείζονος σημασίας νομοθέτημα που ανατρέπει επί το αυταρχικότερο τους Κώδικες του 2019, ώστε να συζητηθεί και να ψηφιστεί ταυτόχρονα με τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, σε μια προσπάθεια να χαϊδέψει τα αυτιά του ακροδεξιού ακροατηρίου.

Για μια φορά ακόμα και με απαράδεκτο για ένα δημοκρατικό Κοινοβούλιο τρόπο η κυβέρνηση διά του υπουργού Δικαιοσύνης κατέθεσε μετά τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής όχι ένα οποιοδήποτε νομοσχέδιο ή τροπολογία αλλά ένα μείζονος σημασίας νομοθέτημα από αποσπασμένους στο υπουργείο Δικαιοσύνης εισαγγελείς που βάλθηκαν να ανατρέψουν όλο το σύγχρονο επιστημονικό και επίπονο έργο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που συνέταξε τους Κώδικες του 2019.

Τη σύνθεση της «αόρατης» ομάδας που σάρωσε με παρεμβάσεις ό,τι είχε μείνει όρθιο στο Ποινικό Δίκαιο αναγκάστηκε να αποκαλύψει ο υπουργός μετά την ερώτηση της βουλεύτριας του ΠΑΣΟΚ, Μιλένας Αποστολάκη. Ο κ. Φλωρίδης, εμφανώς και παρά τις όποιες διακηρύξεις περί εκτενούς διαλόγου, θέλησε να εκμεταλλευτεί το Σαββατοκύριακο προκειμένου να προχωρήσει άμεσα σήμερα η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής.

Κι αν κάποιος αναρωτιέται για την τόσο βιαστική αυτή μεταμεσονύχτια ενέργεια, ίσως θα πρέπει να σκεφτεί ότι η «σύμπτωση» να συζητηθούν και να ψηφιστούν στη Βουλή ταυτόχρονα ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια και οι αυταρχικές επικοινωνιακές παρεμβάσεις στο Ποινικό Δίκαιο, στο όνομα της αποτελεσματικότερης δικαιοσύνης και της δήθεν πάταξης της εγκληματικότητας, δεν είναι τυχαία.

Με τον τρόπο αυτό και με διατάξεις που ενάντια στην επιστήμη και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο αυθαίρετα αυξάνουν ακόμα και κατά 5 χρόνια τα όρια των ποινών, λες και συναρτάται έστω και ελάχιστα η εγκληματικότητα με την αέναη παραμονή στις φυλακές, η κυβέρνηση θέλει να γλυκάνει το χάπι στο ακροδεξιό της (εντός και εκτός) ακροατήριο έτσι ώστε να περάσει σε δεύτερη μοίρα το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο κ. Φλωρίδης είναι ο πρώτος υπουργός Δικαιοσύνης που δεν ανέλαβε ως υπουργός τις αλλαγές του θεμελιώδους για τη Δικαιοσύνη Αστικού Κώδικα. Οπως ορθά επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης, «το παρόν νομοσχέδιο άπτεται ζητημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εισάγει αλλαγές στον Αστικό Κώδικα, αλλά το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι εκκωφαντικά απόν. Απόν σε ένα νομοσχέδιο που τιτλοφορείται “Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα”. Ο υπουργός κ. Φλωρίδης αρνείται να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο».

Για πρώτη φορά υπουργός Δικαιοσύνης αποποιείται μια θεμελιώδη για το υπουργείο ευθύνη, ενώ μη όντας βουλευτής εύκολα μπορεί να απουσιάζει ακόμα και από τη συζήτηση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που θα ψηφίζεται ταυτόχρονα με τη συζήτηση για τους Ποινικούς Κώδικες.

Με τον τρόπο αυτό ο πρώην βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ και νυν υπουργός αποφεύγει να στεναχωρήσει και το συντηρητικό ακροατήριο της εκλογικής του περιφέρειας και φυσικά τον εκεί μητροπολίτη Βαρθολομαίο, που λίγες μέρες πριν σε συνέντευξή του συντάχθηκε πλήρως με την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο βόμβα στα θεμέλια της πατροπαράδοτης οικογένειας και υπενθυμίζοντας και την αντίθεσή του στη μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

Ο «αντ’ αυτού» υπουργός Α. Σκέρτσος, με αρμοδιότητες που αφαιρέθηκαν πρόσφατα από τον «άκαμπτο» Μ. Βορίδη, ανέλαβε την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, μεταξύ των οποίων και οι ανάλογες νομοθετικές πρωτοβουλίες (ΦΕΚ 24.1.2024). Με τον τρόπο αυτό ο μεν Μ. Βορίδης απαλλάχτηκε από το δυσάρεστο για την Ακροδεξιά καθήκον του, ενώ ο Α. Σκέρτσος κατέθεσε ως υπουργός (!) και όχι ως υπουργείο το νομοσχέδιο για τα τα ομόφυλα ζευγάρια.

Πόντιος Πιλάτος

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αρκέστηκε απλά να βάλει την υπογραφή του μαζί με τους άλλους υπουργούς διατηρώντας για ευνόητους λόγους τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου την ίδια στιγμή που ο ίδιος επέλεξε να γίνει ακόμα ένας «δήμιος» του Ποινικού Δικαίου. Καθόλου τυχαίες λοιπόν οι διανομές ρόλων στην παράσταση της κυβέρνησης και καθόλου τυχαίες επίσης οι χρονικές συμπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις παρεμβάσεις στους Κώδικες, όπως έχει αναλυτικά εκθέσει η «Εφ.Συν.» σε πολλά δημοσιεύματα, παρουσιάζοντας τις σφοδρές αντιδράσεις και τους σοβαρούς προβληματισμούς επιστημόνων, ακαδημαϊκών, ποινικολόγων, εγκληματολόγων, δικηγόρων, δικαστών και εισαγγελέων, θα μπορούσαν να συνοψιστούν κάτω από τον τίτλο ποινικός λαϊκισμός. Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε έχουν -εκτός διαβούλευσης- προστεθεί 40 νέα άρθρα.

Συνοπτικά: κατάργηση της αναλογικότητας των ποινών, περισσότερη φυλακή ακόμα και για νέα παιδιά, επιστροφή του απαράδεκτου μέτρου της χρηματικής ποινής που εξαγοράζει ελευθερία για τους έχοντες, δικαστικές αποφάσεις για καθαρά διοικητικές πράξεις (απελάσεις), αντισυνταγματικές διατάξεις περί δημεύσεων περιουσιών, δραστικός περιορισμός τού πλέον ευεργετικού και διεθνώς αναγνωρισμένου μέτρου της υφ’ όρον απόλυσης, συρρίκνωση των εγγυήσεων των πολιτών για δίκαιη δίκη, φαστ τρακ δικαστικές διαδικασίες χωρίς ενδιάμεσο βαθμό κρίσης και ακροατήρια χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία των αστυνομικών οργάνων.

Η μεσαιωνική αυτή διάταξη τελικά «λειάνθηκε» με την προσθήκη της δυνατότητας να προσέρχονται οι αστυνομικοί μάρτυρες αν το ζητήσει ο κατηγορούμενος. Ειδικά δε για την υφ’ όρον απόλυση, όπως επανέλαβε πρόσφατα ο ε.τ. αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, «επέρχεται ριζική τροποποίηση του θεσμού της υφ’ όρον απόλυσης, καθώς πλέον θα λαμβάνεται υπόψη η επικινδυνότητα του καταδικασθέντος, την οποία ούτε ο Κώδικας του 1951 δεν περιέλαβε ως πρόβλεψη, αν και τέθηκε σε ισχύ αμέσως μετά τον Εμφύλιο».

Ανάμεσα στις ελάχιστες αλλαγές, πλην κάποιων που αφορούσαν τους δικηγόρους, αφαιρέθηκε η αδιανόητη διάταξη που τιμωρούσε εξίσου την τετελεσμένη πράξη με την απόπειρα, όμως η ποινή του άμεσου συνεργού εξομοιώνεται για πρώτη φορά με αυτή του αυτουργού.

Μάλλον γλιτώνουν δε τα παιδιά του Δημοτικού από τις εξαγγελίες του υφυπουργού Δικαιοσύνης Ι. Μπούγα για ποινική ευθύνη ανηλίκων από τα 10 και όχι από τα 12 χρόνια, ωστόσο παραμένει η προσαύξηση κατά 2 χρόνια των ποινών για ανηλίκους. Την ίδια στιγμή προστέθηκε -καθόλου τυχαία- διάταξη που κατατάσσει τα σχολεία και τα Λύκεια στις περιπτώσεις διατάραξης δημόσιας υπηρεσίας.

Φόρτος εργασίας

Μικρές αλλαγές και στις παρεμβάσεις στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με αντικατάσταση της διάταξης περί εκδίκασης εφέσεων του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου από έναν μόνο δικαστή, ενώ παραμένουν οι περιορισμοί στην έκδοση βουλευμάτων από τα δικαστικά συμβούλια, πράγμα που εκτός του ότι καταργεί την ενδιάμεση κρίση, δηλαδή άλλη μια εγγύηση για τον πολίτη, θα αυξήσει κατά πολύ τον φόρτο εργασίας των δικαστικών.

Σε πείσμα λοιπόν του Ευρωκοινοβουλίου και του εξευτελιστικού για την κυβέρνηση και τη χώρα ψηφίσματος καταδίκης, ακάθεκτη προχωράει η διάλυση του κράτους δικαίου με νομοθετικές πρωτοβουλίες Μεσαίωνα, την ίδια στιγμή που ήδη οι προηγούμενες αλλαγές, με τις αθρόες αυξήσεις ποινών και τον περιορισμό ευεργετικών για το σωφρονιστικό σύστημα μέτρων, αποδεικνύονται καθημερινά ανίκανες να περιορίσουν την ολοένα αυξανόμενη εγκληματικότητα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αρον άρον στη Βουλή οι αλλαγές Φλωρίδη στους Ποινικούς Κώδικες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας