Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
18°C
19.3° 17.2°
4 BF
45%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.7° 16.5°
1 BF
48%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
16°C
17.1° 16.0°
4 BF
68%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
82%
Αλεξανδρούπολη
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αίθριος καιρός
18°C
17.6° 17.6°
3 BF
41%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
3 BF
35%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
2 BF
61%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.8° 21.1°
3 BF
43%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 17.9°
3 BF
58%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
6 BF
59%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
19°C
18.7° 18.7°
3 BF
55%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
5 BF
62%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
2 BF
42%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.8° 17.4°
3 BF
49%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
83%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.2° 17.2°
2 BF
41%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
18°C
17.7° 16.3°
3 BF
61%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
19°C
19.2° 19.2°
2 BF
41%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2025
Αδωνις Γεωργιάδης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΑΛΛΟΙΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΕΕΛΠΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΦΤΟΥΝ ΟΙ ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Αμάρτησε για... καλό σκοπό

Εύσημα για 22 παράνομες προσλήψεις το 2013 που... «μείωσαν την έξαρση του AIDS στην Αθήνα» διεκδίκησε χθες ο Αδωνις Γεωργιάδης, ξεχνώντας πως με δική του απόφαση την ίδια χρονιά μπήκε λουκέτο, μεταξύ άλλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας, και στο Λοιμωδών «Αγ. Βαρβάρα»

Ως μάρτυρας κατηγορητηρίου κατέθεσε χθες ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης στη δίκη που εξελίσσεται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κατά τεσσάρων στελεχών του παλιού ΚΕΕΛΠΝΟ για 22 παράνομες προσλήψεις σε βάρος του οργανισμού. Πρόκειται για προσλήψεις υπαλλήλων που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εντάχθηκαν «μη νόμιμα στη μισθοδοσία οργανισμού», αφού αλλοιώθηκαν εκ των υστέρων τα πρακτικά του οργανισμού για να μη φαίνονται οι ρουσφετολογικές συμβάσεις. Μάρτυρας ουσιώδης ο υπουργός, αφού οι προσλήψεις όχι μόνο έγιναν την περίοδο της θητείας του (2013-2014), οδηγώντας σε ζημία άνω των 250 χιλιάδων ευρώ σε βάρος του Δημοσίου, αλλά και επειδή, όπως τόνισε στους δικαστές, οι 13 από αυτές τις προσλήψεις έγιναν «με δική του πρωτοβουλία».

Ο υπουργός ισχυρίστηκε πως οι 13 διοικητικοί υπάλληλοι ήταν «ομάδα κρούσης» που διόρισε κατόπιν -προφορικής- εντολής του ο ένας από τους τέσσερις κατηγορούμενους στην υπόθεση, ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θόδωρος Παπαδημητρίου. «Ηταν διοικητικό προσωπικό, μοίραζαν σύριγγες, συμμετείχαν στις δειγματοληψίες, στις καμπάνιες ενημέρωσης», εξήγησε. «Στον νόμο που ίσχυε το 2013, ο υπουργός Υγείας είχε δικαίωμα να αποσπά στο γραφείο του όλους τους υπαλλήλους. Αν το επιθυμούσα, θα καλούσα όχι 13, αλλά 1.013», είπε χαρακτηριστικά!

Επικαλέστηκε μάλιστα την έξαρση κρουσμάτων HIV και ηπατίτιδας στη χώρα το 2013 και υποστήριξε πως οι συγκεκριμένες προσλήψεις έγιναν στο πλαίσιο «έκτακτης ανάγκης». «Τότε, αν θυμάστε, λίγο πριν πάω εγώ στο υπουργείο είχε γίνει εκείνη η υπόθεση των οροθετικών και είχε προκύψει η έκρηξη του AIDS», αφηγήθηκε και θύμισε πως «είχαμε και μια εξέλιξη γι' αυτό», αναφερόμενος στην πρόσφατη καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπόθεση διαπόμπευσης των οροθετικών γυναικών επί θητείας Ανδρέα Λοβέρδου.

Υπεραμυνόμενος της επιλογής του, ο κ. Γεωργιάδης θέλησε, ενώπιον του δικαστηρίου, να πάρει «εύσημα» για την αντιμετώπιση λοιμωδών νοσημάτων, παρουσιάζοντας τις προσλήψεις ως στοχευμένη πολιτική επιλογή. Πως δηλαδή «ήταν τέτοια η επιτυχία, που υπήρξε μείωση της έξαρσης και το κράτος κέρδισε από αυτές τις προσλήψεις. Τότε το AIDS στην Αθήνα ήταν πανδημία»! Εκτός αναφοράς έμεινε το γεγονός πως με δική του απόφαση το 2013 μπήκε λουκέτο, μεταξύ άλλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας, και στο Λοιμωδών «Αγ. Βαρβάρα» και οκτώ χρόνια αργότερα, το 2021, από τη θέση του υπουργού Ανάπτυξης, δήλωνε ότι τα νοσοκομεία «καλώς έκλεισαν» επειδή «δεν χρειάζονταν».

Αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον πρώην αν. υπουργό Υγείας Π. Πολάκη -που αποκάλυψε το πάρτι που γινόταν στον φορέα- για «μπούλινγκ» και προσπάθεια σπίλωσης των τεσσάρων κατηγορουμένων, έφτασε στο σημείο να πει πως όχι μόνο δεν υπήρξε ζημία σε βάρος του Δημοσίου, αλλά «εγώ λέω ότι υπήρξε ωφέλεια». Και επανέλαβε: «Η τεράστια μείωση του AIDS οφείλεται και σε αυτές τις προσλήψεις. Ασχέτως του τρόπου πρόσληψης, ζημία δεν υπάρχει», αφού το ποσό που επιβάρυνε το Δημόσιο ήταν «ασήμαντο»:

Μάρτυρας: Το ποσό δεν ήταν μεγάλο, μισθοί των 400-600 ευρώ ήταν, για 3 με 9 μήνες.
Πρόεδρος: Δεν είναι έτσι, το συνολικό ποσό ήταν 250.000.
(...)
Εισαγγελέας: Δεν αμφισβητείται ότι υπήρχε ζημία για το Δημόσιο.
Μάρτυρας: Δεν το θεωρώ καν σημαντικό, δεν περίμενα καν ότι θα φτάσει στο ακροατήριο. Ασήμαντο ήταν, ασήμαντο. Σε επίπεδο Δημοσίου αυτό το ποσό που συζητάμε είναι ασήμαντο.

Στο αυτονόητο ερώτημα του προέδρου της έδρας Ανδρέα Ντόκου «γιατί αυτές οι θέσεις ανάγκης δεν καλύφθηκαν με διαφορετικό τρόπο», ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν με την απόσπαση υπάρχοντος προσωπικού και πως έως τότε η δράση του ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν «αποτυχημένη», γι' αυτό ζήτησε με προφορική εντολή καινούργια πρόσωπα «με γενικές διοικητικές γνώσεις και πολλή όρεξη».

Στις παρατηρήσεις του προέδρου πως για την πρόσληψη διοικητικών υπαλλήλων υπάρχουν συγκεκριμένες δικλίδες ασφαλείας (εξετάσεις ΑΣΕΠ, εισήγηση του διευθυντή του οργανισμού για αναγκαιότητα ατόμων κ.ά.), ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως «δεν γνωρίζω τις διαδικασίες αυτές καθαυτές για τις προσλήψεις [...] είχαμε πανδημία, θα περιμέναμε τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ;». «Δεν έπρεπε να υπάρχουν προσόντα;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος. «Ηθελα μια ομάδα πολύ δραστήρια που να κάνει αυτή τη δράση στον δρόμο [...] Αυτό ζήτησα, αυτό έλαβα και δούλεψε», αποκρίθηκε.

Ερωτηθείς αν ο ίδιος προχώρησε σε προσλήψεις με τη μη νόμιμη οδό λόγω των μνημονιακών πολιτικών της περιόδου, απάντησε πως «ο μοναδικός τρόπος για να καλυφθεί μια θέση τότε ήταν μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, επειδή ένας από τους ρόλους του είναι να τροφοδοτεί το Δημόσιο με υπαλλήλους».

Ισχυρίστηκε μάλιστα πως «ήταν πολύ ψηλά στην ατζέντα μου η πρόσληψη υπαλλήλων» και πως, ούτε λίγο ούτε πολύ, υπερέβη εαυτόν «για να πείσει την τρόικα τότε για προσλήψεις», αφήνοντας εμβρόντητους όσους βρίσκονταν στο ακροατήριο. Μήπως δεν ήταν επί θητείας του που δήλωνε περήφανος για την πολιτική συρρίκνωσης που ακολούθησε, πως ήταν αποκλειστικά υπεύθυνος για τις απολύσεις στα νοσοκομεία και πως δεν ήθελε η τρόικα «να του πάρει τη δόξα»; Απίθανα πράγματα!

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αμάρτησε για... καλό σκοπό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας