Σήμερα αναμένεται να μεταβούν στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Αδειλίνη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης για να προσκομίσουν στοιχεία σχετικά με την αθλητική και οπαδική βία στα γήπεδα.
Οι υπουργοί, όπως προανήγγειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σκοπεύουν να ζητήσουν «να συσχετιστούν μια σειρά από υποθέσεις» οπαδικής βίας των τελευταίων χρόνων, την «ποινική αναβάθμιση των ερευνών» και την αναζήτηση πιθανής ύπαρξης συμμοριών και εγκληματικών οργανώσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως την εποπτεία για υποθέσεις οπαδικής βίας θα αναλαμβάνει ανώτατος εισαγγελέας, αντικείμενο με το οποίο είναι ήδη επιφορτισμένος κατά περίπτωση ο εποπτεύων για θέματα αθλητισμού, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Οικονόμου.
Η απόφαση έρχεται στον απόηχο του πολύ σοβαρού τραυματισμού του αστυνομικού έξω από το γήπεδο βόλεϊ στου Ρέντη, όπως και το μέτρο να κλείσουν οι κερκίδες στους φιλάθλους όλων των ομάδων της Super League για τους επόμενους δύο μήνες –αν και τρανταχτά περιστατικά οπαδικής βίας τον τελευταίο χρόνο έγιναν εκτός γηπέδων– και να τοποθετηθούν κάμερες.
Η απόφαση ερμηνεύεται από πολλούς ως «χάδι» και επικοινωνιακό πυροτέχνημα, που δεν αποβλέπει στην ουσιαστική διάλυση των πυρήνων βίας που λειτουργούν μέσα στους οργανωμένους συνδέσμους οπαδών αλλά στον άρον άρον κατευνασμό της κοινής γνώμης, έπειτα από ένα ακόμα περιστατικό οπαδικής βίας. Οι υπουργοί θα περάσουν σήμερα το κατώφλι του Αρείου Πάγου για να «διαμηνύσουν», όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι «η ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά».
Πόσο όμως αποτελεσματική μπορεί να είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος από την αυστηροποίηση της νομικής μεταχείρισης τέτοιων περιστατικών από τη Δικαιοσύνη και πόσο τελεσφόρα η αναζήτηση ύπαρξης «εγκληματικών οργανώσεων» στον χώρο του αθλητισμού; Η απόπειρα της κυβέρνησης να πείσει ότι πρέπει να διερευνηθεί «ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές τις πράξεις, ποιοι τις ανέχονται και ποιοι τις υποθάλπουν», πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;
Ηδη η νομοθετική αυστηρότητα απέναντι σε τέτοια περιστατικά έχει θεσπιστεί από το 1999 με τον αθλητικό νόμο που λειτουργεί επιβαρυντικά για κατηγορούμενους. Εκτοτε έχουν ληφθεί μέτρα επί μέτρων για να ορθωθεί ανάχωμα στην οπαδική βία, με μηδαμινά έως απειροελάχιστα αποτελέσματα. Για τη Σοφία Βιδάλη, καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, που μίλησε στην «Εφ.Συν.», η κυβέρνηση δεν προσεγγίζει το θέμα με τρόπο που θα θέτει στο επίκεντρο την πρόληψη, αλλά τη μηχανική καταστολή. «Κάθε φορά που υπάρχει περιστατικό οπαδικής βίας, συζητάμε για σκληρότερες ποινές και αυστηροποίηση, απαξιώνοντας τη θεωρία και την έρευνα», σημειώνει. «Ομως δυστυχώς η πραγματικότητα διαψεύδει. Η βία έχει οξυνθεί γιατί οι απαντήσεις που δίνουμε είναι μόνο κατασταλτικές».
Πόσο εφικτό είναι οι δικογραφίες ανά την Ελλάδα να συνεκτιμηθούν όχι ως μεμονωμένες αξιόποινες πράξεις αλλά υπό το πρίσμα της δομής, της οργάνωσης και της ύπαρξης ηγετικών στελεχών, όπως προϋποθέτει η νομοθεσία για τις εγκληματικές οργανώσεις; Η κ. Βιδάλη απαντά: «Τεχνικά μπορούν να στοιχειοθετηθούν εγκληματικές οργανώσεις από τις ανακριτικές και τις εισαγγελικές αρχές. Είναι πιθανό να έχουμε τους ίδιους δράστες κατ’ επανάληψη σε κάποιες υποθέσεις με καταμερισμό ρόλων και στρατιωτικού τύπου δομές».
Ωστόσο η εμπειρία και η έρευνα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι οι περισσότερες τέτοιες υποθέσεις δεν παραπέμπονται τελικά ως εγκληματικές οργανώσεις ή, ακόμη και αν παραπεμφθούν, καταπίπτουν στο δικαστήριο. «Με τα χρόνια παρατηρούμε μια ποιοτική μεταστροφή των νέων ανθρώπων που έχουν φύγει από τις συλλογικές διεργασίες, αναζητούν μια ταυτότητα και γι’ αυτό έχουν στραφεί στη βία», καταλήγει η κ. Βιδάλη. «Μέσα σε αυτόν τον κύκλο βίας, θεωρώ ότι εργαλειοποιούνται».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας