Αποστομωτική απάντηση στην αήθη επίθεση που δέχθηκε ονομαστικά από τον πρωθυπουργό έδωσε χθες με εμφανή σημάδια συγκίνησης ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας του συνεδρίου των συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον είχε συμπεριλάβει σε αυτούς που υποτίθεται ότι είχαν προσωπική ατζέντα ως προς το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.
«Δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει τι εννοούσε ατζέντα. Στα γεράματα απέκτησα και ατζέντα. 40 χρόνια στο ΣτΕ δικαστής, ποτέ δεν έδωσα αφορμή για το παραμικρό. Ποτέ δεν ακούστηκε το παραμικρό για μένα. Νιώθω ότι θίγεται η τιμή και υπόληψή μου, η δικαστική μου τιμή. Αυτές δεν είναι συνθήκες για να εκτελεί τα καθήκοντά του ο επικεφαλής μιας ανεξάρτητης αρχής σε μια ευρωπαϊκή χώρα», είπε ο Χρήστος Ράμμος. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ βούρκωσε και χειροκροτήθηκε θερμά από όλη την αίθουσα.
Ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος, πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, τάχθηκε με το μέρος του Χρήστου Ράμμου για τις «πρωτοφανείς αντιθεσμικές απειλές» που δέχεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, λέγοντας πως θα μπορούσαν να «ερμηνευτούν ως απειλή». Επιπλέον, σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά μέσα σε 25 χρόνια που έρχεται αντιμέτωπος με κάποια αντίστοιχη κατάσταση.
Λίγο αργότερα, την άποψή του πως η επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας, εφόσον έχει ελεγχθεί το αίτημα από τον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό, υπερτερεί στη στάθμιση ως προς την άρση του προσωπικού απορρήτου επανέλαβε από το βήμα του συνεδρίου ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ζητώντας να υπάρξει... αποδραματοποίηση στο θέμα των παρακολουθήσεων. Νωρίτερα είχε συγκρουστεί στη Βουλή με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ χαρακτήρισε φήμες και κουτσομπολιά τη διασταυρωμένη, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», είδηση της αποστολής 11 μηνυμάτων με Predator από σημαίνον πολιτικό πρόσωπο.
Από το βήμα του συνεδρίου, του απάντησε μεταξύ άλλων και ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Νίκος Αλιβιζάτος: «Δεν υπάρχουν, κύριε Βορίδη, στεγανά, θα πρέπει οι δικαστές να βλέπουν τα έγγραφα της ΕΥΠ για σοβαρές υποθέσεις και να μη σας παραπέμψω στην ΚΥΠ, που ονόμαζε εθνική ασφάλεια την προετοιμασία του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου».
Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, στη συνέχεια, ανέφερε πως «υπάρχει ένας πληθωρισμός αρχών στην Ελλάδα, διοικητικών-ρυθμιστικών», προαναγγέλλοντας συγχωνεύσεις, καταργήσεις και ενοποιήσεις των ρυθμιστικών αρχών μέσω μιας μελέτης «που θα έχει τελειώσει μέσα στο ερχόμενο εξάμηνο».
Προς το τέλος της συζήτησης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε το ερώτημα απευθυνόμενος στον Μ. Βορίδη: «Η μεγάλη εκκρεμότητα που υπάρχει στη χώρα, λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών, πιστεύετε ότι έχει εκκαθαρισθεί με το αποτέλεσμα των εκλογών και το 41%; ‘Η είναι ένα ζήτημα κράτους δικαίου, επί του οποίου θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη εν τέλει και όλοι όσοι ασκούν οποιοδήποτε επίπεδο ελέγχου νομιμότητας στη χώρα αυτή;».
Απαντώντας ο Μάκης Βορίδης υποστήριξε ότι «η πολιτική συζήτηση κατά τη γνώμη μας έχει εξαντληθεί. Τα είπαμε, τα ξαναείπαμε 17 φορές. Αν θέλουν η αξιωματική και η ελάσσων αντιπολίτευση να τα πούμε 117 φορές, θα τα πούμε. Η πολιτική συζήτηση έχει κλείσει. Προφανώς και δεν έχει κλείσει το κομμάτι της δικαστικής διερεύνησης, το οποίο, όταν κλείσει, μπορεί να γεννήσει θέματα πολιτικών συμπερασμάτων». Ανταπαντώντας, ο Ευ. Βενιζέλος παρατήρησε πως «αυτό είναι ένα σχόλιο για τη λειτουργία της Βουλής και για το πώς πρέπει να διατυπώνεται ο πολιτικός λόγος. [...]Στο πεδίο, όμως, του Συντάγματος, της νομιμότητας, του δικαστικού ελέγχου, το ζήτημα είναι ανοιχτό και θα κριθεί».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας