ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Γιώτα Τέσση
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας προβλέπεται να εκδικαστεί, αύριο η μήνυση του κ. Αλέξη Κούγια εναντίον του αρθρογράφου της «Εφ.Συν.» Γιάννη Χάρη.

Ο δικηγόρος έχει μηνύσει τον Γ. Χάρη για συκοφαντική δυσφήμηση σχετικά με κείμενο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα μας στις 26.3.2022, όταν η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη ήταν σε εξέλιξη και ο δικηγόρος του κατηγορούμενου, Αλέξης Κούγιας, απειλούσε με αγωγές και μηνύσεις μάρτυρες κατηγορίας αλλά και δημοσιογράφους που κάλυπταν την υπόθεση και προέβαινε σε απαξιωτικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς τόσο στο ακροατήριο όσο και σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Αυτή τη συμπεριφορά του Αλ. Κούγια σχολίαζε ο Γιάννης Χάρης στο δημοσίευμα με τίτλο «Πορνογραφία με αποκλειστικό χορηγό», το οποίο δημοσιεύτηκε στη στήλη του «Ασκήσεις μνήμης».

Το κείμενο σχολιάζει τη συμπεριφορά του κ. Κούγια παραθέτοντας σε εισαγωγικά αυτούσιες δηλώσεις του, όπως «Ενα χρόνο τώρα ασχολούμαστε με λούγκρες και αλλαξοκωλιές» ή «Είναι η πρώτη δίκη στον κόσμο που θα έχουμε βιασθέντα άντρα. Αφορά ένα παγκόσμιο κίνημα με σκοπό να εμπεδωθεί ένα τρίτο φύλο» ή «Προς τους 5 απέναντι εμπόρους ναρκωτικών και τα 25 μπασταρδάκια αλβανάκια τους, την κυρία Τούρτα και τον κύριο Τούρτα, που σε λίγο φυλακίζονται μαζί με τον Ελβίρ: Οσο βρίζετε εμένα οι παίκτες μας θα βάζουν γκολ και θα το ευχαριστιόμαστε και όσο νυχτώνει η πο..τσ@ μεγαλώνει και σαν κι εσάς έχω γ@..σει πολλούς!» ή «Ο “κοντός” έχει πολύ μεγάλα γεννητικά όργανα και θα τα χρησιμοποιήσει για να τους κάνει αυτό που έκανε σε αυτούς και που στο παρελθόν τον εκβίαζαν και είναι τώρα κατηγορούμενοι…».

Με εξώδικο ο κ. Κούγιας ζήτησε να προβούμε σε κείμενο αποκατάστασης της προσωπικότητάς του και να ανακαλέσουμε το δημοσίευμα «ως ψευδές και μη ανταποκρινόμενο στην πραγματικότητα».

Οπως σημείωνε στην απάντησή του ο Γ. Χάρης: «Ολα όσα περιλαμβάνονται στο επίμαχο άρθρο μου αποτελούν σταχυολόγηση και μεταφορά, πάντοτε εντός εισαγωγικών και έπειτα από διασταύρωση (π.χ. η τακουνιά και όχι κάποιο πυροβόλο, όπως μάλλον τον ξεγελά η μνήμη του τον κ. Κούγια), από (α) δημοσιεύματα του ημερήσιου Τύπου, (β) σχόλια και δηλώσεις του κ. Κούγια σε δελτία ειδήσεων και τηλεοπτικές εκπομπές, (γ) επίσημες γραπτές ανακοινώσεις του ίδιου ή του γραφείου του, και τέλος από (δ) άρθρα και φωτογραφίες από το διαδίκτυο. Η σταχυολόγηση και μεταφορά όλων αυτών των στοιχείων δεν σημαίνει οπωσδήποτε και υιοθεσία. Οσο για την κριτική, ο καθένας κρίνεται πάντοτε από τον δημόσιο λόγο του και τη δημόσια στάση του».

Κατά την πάγια τακτική του, να επιτίθεται σε δημοσιογράφους με απώτερο στόχο να τους αποτρέπει να παρουσιάζουν και να σχολιάζουν κριτικά τις διάφορες δημόσιες παρεμβάσεις του (chilling effect), ο κ. Κούγιας προχώρησε σε έγκληση και κατά του Γιάννη Χάρη.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από την έγκληση μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης ο δικηγόρος συνέχισε να κάνει αυτό που ξέρει καλά: δημόσιες τοποθετήσεις επί παντός επιστητού, με οξύτατο και εμπρηστικό λόγο, ακόμα και για υποθέσεις στις οποίες δεν εμπλέκεται ως δικηγόρος. Ενα πρόσφατο παράδειγμα είναι οι δηλώσεις του κ. Κούγια για τον Στέφανο Κασσελάκη, τον οποίο χαρακτηρίζει «νούμερο, αδίστακτο, θρασύτατο» και σχολιάζει: «Τον κ. Κασσελάκη πώς θα τον αποκαλούν οι συνάδελφοί του, “η Στέφανος” ή “ο Στέφανος”; Ο κ. Κασσελάκης είναι ο σύζυγος ή η σύζυγος αυτού του ζευγαριού;».

Θα περίμενε κανείς από έναν δικηγόρο, που επιδιώκει καθημερινά σχεδόν τη δημοσιότητα διατυπώνοντας κατά κανόνα ακραίο λόγο, τουλάχιστον να αποδέχεται και ο ίδιος την κριτική. Πόσω μάλλον από έναν αρθρογράφο που εκφράζει τη γνώμη του στην προσωπική του στήλη και παραθέτει τα επιχειρήματά του. Ομως, ο κ. Κούγιας αφενός θίγει όποιον θέλει δημόσια, αφετέρου εμφανίζεται θιγόμενος με απώτερο στόχο τη φίμωση κάθε κριτικής προς το πρόσωπό του.

Το ίδιο έκανε και με αγωγές εναντίον του δημοσιογράφου της «Εφ.Συν.» που κάλυπτε τη δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη. Ομως, οι συντάκτες της «Εφ.Συν.» δεν πρόκειται, υποκύπτοντας στην πίεση αγωγών και μηνύσεων SLAPP, να πάψουν να ασκούν τα δημοσιογραφικά τους καθήκοντα.