ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Απόστολος Λυκεσάς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Διεξάγεται αύριο η δεύτερη σε σειρά δίκη κατά μέλους του Συνδέσμου Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ ‘67-’74) με ενάγοντες τους απογόνους του στρατηγού Αθανάσιου Χρυσοχόου -φρούραρχου Θεσσαλονίκης και γενικού διοικητή Μακεδονίας επί ναζιστικής κατοχής- για «προσβολή μνήμης νεκρού από δημοσιεύματα και ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές».

Η αγωγή που θα συζητηθεί αύριο -οι απόγονοι Χρυσοχόου ζητούν 200.000 ευρώ αποζημίωση- αφορά τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, μέλος του Δ.Σ. του ΣΦΕΑ.

Θυμίζουμε ακόμη ότι εκκρεμεί απόφαση για ανάλογη δίκη στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης (10-10-2022) κατά των Αλέκου και Σπύρου Σακέττα. Κατά του κ. Μηταφίδη οι απόγονοι Χρυσοχόου άσκησαν αγωγή με την κατηγορία ότι με αναρτήσεις του στο διαδίκτυο και δηλώσεις του σε τηλεοπτικές εκπομπές συκοφάντησε και δυσφήμησε τον πατέρα τους ως συνεργάτη των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη και υπερασπιστή του ναζί «δήμιου της Θεσσαλονίκης» Μαξ Μέρτεν στο Ειδικό Δικαστήριο Εγκληματιών Πολέμου το 1959.

Θυμίζουμε ότι όλα ξεκίνησαν με την προσπάθεια επί δημαρχίας Γιάννη Μπουτάρη για μετονομασία σε οδό Αλμπέρτου Ναρ της οδού που έφερε το όνομα του Αθ. Χρυσοχόου (είχε αποδοθεί από το διορισμένο χουντικό δημοτικό συμβούλιο το 1971) και η οποία αρχικά έγινε με απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Οι αποφάσεις αυτές ακυρώθηκαν από το Διοικητικό Εφετείο, η απόφαση του οποίου πρόκειται να κριθεί προσεχώς εκ νέου από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με τον ΣΦΕΑ, η αγωγή εναντίον του Μηταφίδη «πέραν του προκλητικού της χαρακτήρα έχει ιστορικό και πολιτικό συμβολισμό», αφού «δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια ακόμα απόπειρα προσβολής της ιστορικής μνήμης, μέσα στο γενικότερο διεθνές κλίμα αναθεώρησης της Ιστορίας και της αντιφασιστικής νίκης», καθώς, «σύμφωνα με τους αλχημιστές του ιστορικού αναθεωρητισμού, δεν υπάρχουν δωσίλογοι, η ακροδεξιά είναι απλώς μια “διαφορετική πολιτική άποψη”!».

Ο Σύνδεσμος καλεί σε συγκέντρωση στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης στις 10 π.μ. και ζητά να συμπαρασταθούν στον κ. Μηταφίδη οι αντιφασιστικές-αντιστασιακές οργανώσεις, το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών 1940-1945, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, οι ισραηλιτικές κοινότητες, οι ενώσεις θυμάτων της Κατοχής, οι κοινωνικοί-πολιτικοί φορείς και οι πρωτοβουλίες που αγωνίζονται κατά του ρατσισμού και του φασισμού.