Αθήνα, 24°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
25.1° 22.6°
3 BF
29%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.0° 24.3°
4 BF
26%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
25°C
26.0° 24.9°
2 BF
41%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
49%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
4 BF
60%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.0° 26.0°
1 BF
43%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
22.4° 22.4°
1 BF
15%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.2° 25.2°
2 BF
29%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.0° 19.4°
4 BF
69%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
22°C
23.5° 21.9°
3 BF
45%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.8° 20.5°
5 BF
46%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.7° 22.3°
0 BF
43%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 23.9°
5 BF
57%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
25.9° 25.2°
2 BF
18%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
24.5° 21.8°
2 BF
37%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
4 BF
69%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
25.0° 22.9°
2 BF
25%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.0° 16.3°
4 BF
60%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
26°C
25.7° 25.7°
2 BF
44%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.2° 19.2°
2 BF
62%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διάτρητη η ανάκριση για τη δολοφονία Σαμπάνη

Ηχηρό ράπισμα στην Δ' ανακρίτρια Πειραιά, που χειρίστηκε τη δικογραφία για τη δολοφονία του 18χρονου Ρομ Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικούς, αποτελεί το υπ’ αριθμόν 176/2023 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά. Το Συμβούλιο (πλειοψηφία 2-1) απαριθμεί τις παραλείψεις της ανακρίτριας Πρωτοδικών Χρυσούλας Γκοτόβου και διατάσσει περαιτέρω κύρια ανάκριση προκειμένου να διερευνηθούν κρίσιμα ζητήματα της υπόθεσης.

Τo πρώτο ζήτημα που θέτει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αφορά τις συνθήκες τέλεσης της δολοφονίας. Οπως επισημαίνεται στο βούλευμα, στην έκθεση του ιατροδικαστή Ηλία Μπογιόκα δεν διευκρινίζεται αν ο θάνατος του 18χρονου ήταν ακαριαίος, ούτε ποιο από τα τραύματα προκάλεσε τον θάνατό του παρ’ όλο που στο αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας αποτυπώνεται η κατεύθυνση των βολίδων και συγκεκριμενοποιούνται οι αστυνομικοί που πυροβόλησαν και οι οπές που προκάλεσε το όπλο του καθενός. Για τον λόγο αυτό το Συμβούλιο ζητάει νέα γνωμοδότηση από τον ιατροδικαστή αφού εκείνος λάβει υπόψη τη βαλλιστική έκθεση, την έκθεση αυτοψίας, το γενετικό υλικό που ανευρέθη, καθώς και το φωτογραφικό υλικό. Ο ιατροδικαστής καλείται να απαντήσει ποιες από τις οπές είναι συμβατές με τα τραύματα του θύματος και αν ο θάνατος του Νίκου Σαμπάνη ήταν ακαριαίος ή ήταν σε θέση να ακινητοποιήσει το όχημα, με βάση τον ισχυρισμό των αστυνομικών ότι το θύμα οδηγούσε το αυτοκίνητο.

Τον ισχυρισμό αυτόν αρνούνται οι δύο ανήλικοι Ρομά που επέβαιναν στο αυτοκίνητο, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο Νίκος Σαμπάνης ήταν συνοδηγός. Η οικογένεια του θύματος προσκόμισε στην ανακρίτρια Πειραιά βιντεοληπτικό υλικό στο οποίο, όπως υποστηρίζει, αποτυπώνεται ότι ο Σαμπάνης δεν οδηγούσε το αυτοκίνητο (αντίθετα, καταγράφεται να ανοίγει η πόρτα του οδηγού και αυτός να τρέχει για να γλιτώσει από τις σφαίρες). Περαιτέρω υποστηρίζει ότι οι πυροβολισμοί των αστυνομικών ξεκίνησαν κατά την καταδίωξη και ότι το αυτοκίνητο δεν εμβόλισε μηχανές των αστυνομικών (ίχνη πρόσκρουσης τελικά δεν βρέθηκαν). Το βίντεο αυτό τράβηξε γείτονας και αναρτήθηκε στο YouTube από το omniatv.

Ωστόσο, η ανακρίτρια δεν έστειλε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) το συγκεκριμένο πειστήριο, παρά το σχετικό υπόμνημα της οικογένειας του θύματος. Το Συμβούλιο κρίνει αναγκαία την αποστολή του συγκεκριμένου βιντεοληπτικού υλικού στη ΔΕΕ προκειμένου μέσα από την ανάλυσή του να αποτυπωθούν καρέ καρέ οι θέσεις και οι κινήσεις όλων των εμπλεκομένων.

Αλλωστε, όπως αναφέρεται στο βούλευμα, οι αστυνομικοί αστόχως επιχειρούν να δικαιολογήσουν τη δολοφονία Σαμπάνη προφασιζόμενοι ότι βρίσκονταν σε άμυνα απέναντι στο αυτοκίνητο, καθώς ήταν όλοι εκπαιδευμένοι, δεν αιφνιδιάστηκαν (είχε προηγηθεί καταδίωξη) και δεν στόχευαν τα λάστιχα του οχήματος, αλλά είχαν αποδεχτεί το ενδεχόμενο να σκοτώσουν.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το βούλευμα και στις αντιφατικές απολογίες των κατηγορούμενων αστυνομικών σχετικά με τις κινήσεις του αυτοκινήτου, καθώς και στο ότι στο αποδεικτικό υλικό δεν περιλαμβάνονται φωτογραφίες που να παρέχουν συνολική εποπτεία του χώρου. Για τους λόγους αυτούς το Συμβούλιο κρίνει απαραίτητο να ζητηθεί από την ανακρίτρια πραγματογνωμοσύνη που θα απεικονίζει: διάγραμμα της περιοχής, την πορεία του οχήματος, το πού και πότε ακινητοποιήθηκε, καθώς και σε ποιο σημείο βρίσκονταν οι εμπλεκόμενοι σε σχέση με την κατεύθυνση των βολίδων. Αφού γίνουν όλα αυτά, το Συμβούλιο κρίνει απαραίτητο να κληθούν σε συμπληρωματική απολογία οι κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση αστυνομικοί και να τους αποδοθεί και η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας εναντίον του τρίτου ανήλικου Ρομ, για το αδίκημα σε βάρος του οποίου δεν υπήρξε ρητή κατηγορία.

Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών αφενός δημιουργεί το ερώτημα γιατί η ανακρίτρια Πειραιά δεν έκανε τις ανακριτικές πράξεις που απαιτούνταν, αφετέρου δικαιώνει την οικογένεια Σαμπάνη που υπέβαλε αίτηση εξαίρεσής της, υποστηρίζοντας ότι δεν προχώρησε στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την ταυτοποίηση των δραστών σπεύδοντας αδικαιολόγητα να περατώσει την ανάκριση. Μπορεί η αίτηση εξαίρεσης να μην έγινε δεκτή, αλλά η επιστροφή της δικογραφίας με την επισήμανση να προχωρήσει σε κύρια ανάκριση αδειάζει την ανακρίτρια για τους χειρισμούς της.

Θυμίζουμε ότι η ανακρίτρια Πειραιά είχε υποβάλει αίτηση αποχής από την υπόθεση λόγω ευπρέπειας, επειδή στο παρελθόν εργαζόταν επί τριετία στο δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Κούγια, ο οποίος είναι συνήγορος υπεράσπισης των αστυνομικών. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών δεν είχε κάνει δεκτή την αίτησή της.

Τα αισθήματά μας μετά τη δημοσίευση του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά για την υπόθεση της αστυνομικής ανθρωποκτονίας του 18χρονου Ρομ Νίκου Σαμπάνη είναι ανάμικτα. Αφενός, αισθανόμαστε ικανοποίηση γιατί είναι η πρώτη φορά σ’ αυτή την υπόθεση που δικαστικοί λειτουργοί διάβασαν και έλαβαν υπ’ όψιν την επιχειρηματολογία της οικογένειας του θανόντος. Αυτά που μέχρι τώρα θεωρούνταν θέσφατα (ο «οδηγός» Σαμπάνης, ο «εμβολισμός» με το αυτοκίνητο, η «άμυνα» των αστυνομικών, ο «συνοδηγός» που διέφυγε) επιτέλους χαρακτηρίζονται ως αυτό που είναι: ισχυρισμοί των κατηγορούμενων αστυνομικών, που πρέπει να διασταυρωθούν με περαιτέρω έρευνα πριν η υπόθεση εισαχθεί στο ακροατήριο.

Από την άλλη, όμως, αισθανόμαστε και απογοήτευση γιατί, ενάμιση χρόνο μετά τη δολοφονία, το ανακριτικό έργο είναι πρακτικά στο μηδέν. Αν οι ενέργειες που το Συμβούλιο επιτάσσει (νέα ιατροδικαστική γνωμοδότηση, πραγματογνωμοσύνη της ΔΕΕ για βίντεο, σχεδιάγραμμα, συμπληρωματικές απολογίες και απαγγελία νέων κατηγοριών) δεν εκτελεστούν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, τότε η απόδοση της δικαιοσύνης (για μια ανθρωποκτονία!) θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο, την ίδια στιγμή που οι κατηγορούμενοι ως δράστες είναι ελεύθεροι, ένστολοι και σε υπηρεσία.

Στο χιλιοπαιγμένο έργο της αστυνομικής βίας και ατιμωρησίας, το βούλευμα του Συμβουλίου Πειραιά (που σημειωτέον λήφθηκε με πλειοψηφία 2-1) είναι άμμος στα γρανάζια του μηχανισμού της συγκάλυψης. Ομως, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.

Θανάσης Καμπαγιάννης, Αλεξάνδρα Καραγιάννη, Ηλίας Γιαννόπουλος, 

συνήγοροι της οικογένειας του 18χρονου Ρομ Νίκου Σαμπάνη

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διάτρητη η ανάκριση για τη δολοφονία Σαμπάνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας