Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Από το βήμα του Μικτού Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας γιατροί και νοσηλευτές καταθέτουν για τις συνθήκες ανθρωποκτονίας της Τζωρτζίνας και το πως από ένα υγιέστατο κοριτσάκι κατέστη τετραπληγική.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το δικαστήριο θα κρίνει την παράταση της προσωρινής κράτησης της κατηγορούμενης -που έχει προφυλακιστεί και για τους θανάτους των δύο άλλων παιδιών της- για την παραπάνω υπόθεση, που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Πρώτα καταθέτουν οι εργαζόμενοι στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων Πάτρας για να ακολουθήσουν εκείνες των γιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου, του Ωνασείου και του Αγλαΐα Κυριακού, όπου το κορίτσι κατέληξε στις 29 Ιανουαρίου 2022.

Η υπεύθυνη Διευθύντρια Παιδιατρικής στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο, Μαρία Ηλιοπούλου, μία γιατρός με 25ετή πείρα, σημείωσε πως όταν η 9χρονη μπήκε στη κλινική, στις 8 Απριλίου του 2021, δεν προβλημάτισε λόγω της εικόνας της αλλά λόγω του οικογενειακού ιστορικού της -των θανάτων των δύο άλλων παιδιών- και αποφασίστηκε να γίνουν όλες οι δυνατές εξετάσεις, το συντομότερο δυνατόν.

«Μέσα σε 24 ώρες το είχε δει νευρολόγος, είχε κάνει μαγνητική τομογραφία, δύο εγκεφαλογράφηματα, μιλήσαμε με παιδοκαρδιολόγο από το Ρίο η οποία την είχε εξετάσει πριν λίγες μέρες και δεν θεωρούσε πως υπήρχε λόγος να το δει ξανά, καθώς είχε κάνει εξετάσεις. Δεν είναι σύνηθες αλλά εκεί κάναμε ό,τι μπορούσαμε» είπε η παιδίατρος,που συντόνισε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις.

Αναφερόμενη στα μέτρα για την πανδημία είπε πως «ευτυχώς που είχε κόβιντ γιατί γλυτώσαμε από τον πολύ κόσμο που υπήρχε στα παιδιατρικά. Αυστηρός έλεγχος για κόβιντ και για ασθενή και για  ένα σύνοδο. Δεύτερος σύνοδος δεν υπήρχε, αλλά ενημέρωνε αν ήθελε να αλλάξει. Επισκέψεις δεν επιτρεπόντουσαν. Στον άλλο γονιό φυσικά επιτρεπόταν αλλά με έλεγχο».

Σε ό,τι αφορά την αιτία εισόδου σπασμού, που επικαλέστηκε η μητέρα, η γιατρός είπε πως το παιδί δεν είχε κάτι, ότι είχε επικοινωνία επικοινωνίας, χωρίς να έχει σπασμούς, όπως αναφέρθηκε.

Η παιδίατρος εξήγησε ότι στο εγκεφαλογράφημα φαίνεται αν υπήρξε επεισόδιο σπασμών αλλά της Τζωρτζίνας ήταν φυσιολογικό, ενώ ούτε από τις αιματολογικές υπήρξε εύρημα.

  • Πρόεδρος: Προέκυψε κάποιο εύρημα από τις εξετάσεις;
  • Μάρτυρας: Όχι τίποτα. Κάναμε ακόμη και ειδική εξέταση με μονιτορ, δεν υπήρχε τίποτα.
  • Πρόεδρος: Η καρδιολόγος τι σας είπε
  • Μάρτυρας: Ότι όλα ήταν φυσιολογικά 
  • Πρόεδρος: Υπάρχουν παθήσεις πέρα από την επιληψία που προκαλούν σπασμούς;
  • Μάρτυρας: Οτιδήποτε δομικά ανατομικά πειράζει τον εγκέφαλο. Μια βλάβη.
  • Πρόεδρος: Από τις αιματολογικές υπήρχε εύρημα;
  • Μάρτυρας: Όχι. Υπάρχει μια συγκεκριμένη εξέταση που οι τιμές της ανεβαίνουν όταν υπάρχουν σπασμοί. Αυτή θα φαινόταν και μετά από ώρες. Δεν φάνηκε τίποτα.

«Τα περισσότερα είναι αγχωμένα, γονείς και παιδιά. Η εικόνα μου είναι αν μπορούσαν να μπουν με αυτοκίνητο στα ΤΕΠ θα μπαίναμε. Τη μέρα που το έφεραν το συγκεκριμένο παιδί δεν πρόλαβα να το δω γιατί έπρεπε να πάει και στο ΡΙΟ. Την Παρασκευή η πρόταση μας ήταν να φύγει. Η μαμά ήταν μια τυπικη μαμά με ένα παιδάκι που ήταν αγχωμενο. Τίποτα το περίεργο» πρόσθεσε η μάρτυρας.

Όταν ρωτήθηκε για την ανακοπή είπε τα εξής: «Εμένα με πήραν τηλέφωνο την ώρα που γινόταν η ανάνηψη… Αναπάντεχο και ανεξήγητο. Μας προβλημάτισε πάρα πολύ. Έβλεπε Πέπα εκείνη τη μέρα, έφαγε απέξω φαγητό».

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει περίπτωση ο πόνος στη πλάτη να αποτελέσει σύμπτωμα σπασμών η γιατρός απάντησε αρνητικά. Σε ερώτηση για το πως αντέδρασαν οι γονείς είπε:

«Με πανικό. Μπορεί να μας πουν ότι έκανε 10 λεπτά σπασμούς, κάτι που δεν ισχύει διαρκεί 1-2 λεπτά αλλά σε εκείνη τη φάση δεν καταλαβαίνουν λόγω της κατάστασης».

«Εφόσον δεν υπάρχει αιτία, γίνεται νεκροψία. Δεν υπογράφει κάνεις πιστοποιητικό θανάτου αν δεν υπάρχει αιτία» διευκρίνισε.

Η κ. Ηλιοπούλου, ερωτηθείσα σχετικά, σημείωσε πως το ένα νοσηλευομενο παιδί δεν έχει επαφή με το άλλο, γιατί είναι διαμορφωμένο σε δύο δωμάτια με κοινή τουαλέτα, περίπου στα 30 μέτρα από το γραφείο των γιατρών.

Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις του συνηγόρου της 34χρονης, Αλέξη Κούγια, όπως εάν γνώριζε πως για την απώλεια του πρώτου παιδιού, οι γονείς είχαν στραφεί νομικά εναντίον των γιατρών. «Το έμαθα εφόσον πέθανε, και επαναλαμβάνω, όχι από ιατρικές πηγές».

Νωρίτερα, ο κ. Κούγιας κατέθεσε μήνυση για ψευδή κατάθεση σε βάρος του Μάνου Δασκαλάκη, τον οποίο χαρακτήρισε ως αναξιόπιστο υποστηρίζοντας πως ανάλογα με την περίοδο και τις συνθήκες έλεγε διαφορετικά πράγματα.

« Υιοθέτησε το βούλευμα και η δήλωση του αυτή είναι ψευδής. Στο 16-9 υπόμνημα του χαρακτηρίζει έωλο επιστημονικά το συμπέρασμα της ψυχολόγου κ. Σαββόγλου. Άρα είναι ψευδής η δήλωση του ότι υιοθετεί το βούλευμα στο σύνολό του, που στηρίζεται στην έκθεση της κ. Σαββόγλου και αποδίδει κίνητρο στην κατηγορούμενη» τόνισε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος.

Επίσης, αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς του Δασκαλάκη σχετικά με το κίνητρο της κατηγορούμενης τονίζοντας πως «για πρώτη φορά ενώπιον του δικαστηρίου απέδωσε κίνητρο. Υπάρχει μια σειρά τοποθετήσεων του που δεν έχει καμία σχέση με όσα είπε στο δικαστήριο, ούτε στις ανακρίτριες, ούτε και στην αίτηση διαζυγίου του. Ο μάρτυρας εικάζει ότι το κίνητρο της απόπειρας ήταν η εκδίκηση επειδή της είχε ζητήσει διαζύγιο.

»Για την ανθρωποκτονία εικάζει ξανά ότι υπάρχει διπλό κίνητρο, είτε το διαζύγιο που της ζήτησε, είτε η τετραπληγία του παιδιού. Ήταν ψευδής ο ισχυρισμός του ότι γύρισε για χάρη της Τζωρτζίνας στο σπίτι. Μας είπε ότι την υποκρισία του δεν είχε αντιληφθεί η κατηγορούμενη, αλλά αυτό τον φέρνει αντιμέτωπο με το κίνητρο που αποδίδει στην κατηγορούμενη, εφόσον δεν είχε λόγο να πιστεύει πως θα την εγκαταλείψει».

Η μάρτυρας αναφέρθηκε στη στάση των γονιών σε παρόμοια περιστατικά ενώ ειδικότερα για την 9χρονη Τζωρτζίνα ξεκαθάρισε ότι τίποτα δεν προμήνυε αυτήν την εξέλιξη.

Πρόεδρος: Ποια είναι συνήθως η συμπεριφορά των γονέων;

Μάρτυρας: Οι περισσότεροι είναι πανικοβλημένοι και αγχωμένοι. Αν μπορούσαν να μπουν με το αμάξι στα εξωτερικά ιατρεία, θα το έκαναν.

Πρόεδρος: Η κατηγορουμένη πώς ήταν;

Μάρτυρας: Η μαμά ήταν μια τυπική μαμά δίπλα στο παιδάκι της. Τίποτα το περίεργο.

Πρόεδρος: Πότε μάθατε για την ανακοπή;

Μάρτυρας: Την ώρα της ανάνηψης.

Πρόεδρος: Είναι πιθανό, σπάνιο; Πού εντάσσεται αυτό το επεισόδιο;

Μάρτυρας: Ήταν αναπάντεχο και ανεξήγητο. Το παιδί έβλεπε παιδιά. Έφαγε απ’ έξω. Τίποτα δεν προμήνυε αυτή την εξέλιξη.

Εισαγγελέας: Όταν τα παιδιά κάνουν σπασμούς οι γονείς πως αντιδρούν;

Μάρτυρας: Παθαίνουν πανικό. Τρέχουν απευθείας στο νοσοκομείο. Συνήθως όταν φτάνει πια το παιδί, είναι υπνηλικό μετά το επεισόδιο.

«Κάτι δεν μας άρεσε. Δεν έβγαινε κάτι στις εξετάσεις. Δεν υπήρχαν ενδείξεις για κάτι», σημείωσε η μάρτυρας. «Αν και θα επέστρεφε στο σπίτι το Σαββατοκύριακο, ήρθε η μαμά της και είπε ότι έκανε εμετό. Σκεφτήκαμε μήπως κόλλησε κάτι και είπαμε να το δούμε. Αν ήταν άλλο παιδάκι ίσως δεν το κάναμε, αλλά συγχωρήστε μου την έκφραση. Ήταν ένα υπερπολύτιμο παιδί, είχαν χαθεί άλλα δύο», είπε η μάρτυρας. 

Αλ. Κούγιας: Έχετε δει το παιδί ποτέ;

Μάρτυρας: Τέσσερις μέρες και το είδα μια φορά, την επόμενη από την ημέρα που ήρθε. Καθισμένο στο κρεβάτι του.

Αλ. Κούγιας: Έχετε μάθει από τι πέθανε το παιδί; Ποια ήταν η γνωμάτευση του νοσοκομείου;

Μάρτυρας: Ό,τι ακούω στην τηλεόραση.

Αλ. Κούγιας: Είπατε ότι τίποτα δεν δικαιολογεί το επεισόδιο που ξεκίνησε από καρδιακή ανακοπή και κατέληξε σε εγκεφαλοπάθεια. Καρδιολόγος το είδε;

Μάρτυρας: Όχι δεν το είδε. Παιδοκαρδιολόγος υπάρχει μια στην Πάτρα, η κυρία Καρατζά. Κλείσαμε το ραντεβού και μας είπε ότι είχε δει το παιδί κάποια στιγμή.

Αλ. Κούγιας: Τους γονείς πόσες φορές τους είδατε;

Μάρτυρας: Την κατηγορούμενη μια φορά που είδα το παιδί και τον κ. Δασκαλάκη ποτέ.

Αλ. Κούγιας: Είστε κατηγορηματική ότι δεν συνέβη τίποτα που θα οδηγούσε το παιδί στο επεισόδιο;

Μάρτυρας: Έγιναν δύο καρδιογραφήματα, τόσες εξετάσεις…

Αλ. Κούγιας: Έχετε μάθει ποιος διηγηθηκε το επεισόδιο;

Μάρτυρας: Η μητέρα.

Αλ. Κούγιας: Όχι, το ένα επεισόδιο σύμφωνα με το νευρολόγο, το περιέγραψε η ίδια η ασθενής και μάλιστα είπε για εφιάλτη. Υπήρχε κοιλιακό άλγος και εμετός, αυτό δικαιολογεί να φέρει η μητέρα το παιδί στο νοσοκομείο.

Μάρτυρας: Ναι, βέβαια ο λόγος εισαγωγής ήταν οι σπασμοί. Αυτό απλώς αναφέρθηκε.