ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Δημήτρης Αγγελίδης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στην προσπάθειά της να πλήξει την αξιοπιστία των μαρτύρων κατηγορίας η υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη πέτυχε να αυτοπαγιδευτεί και να αυτοδιαψευστεί καταρρίπτοντας άθελά της τον βασικό ισχυρισμό του κατηγορούμενου, ότι τάχα οι καταγγέλλοντες δεν είχαν βρεθεί ποτέ στο σπίτι του και δεν το γνώριζαν παρά μόνο από φωτογραφίες στο διαδίκτυο.

Ο Αλέξης Κούγιας επέδειξε στην έδρα φωτογραφίες από το εσωτερικό του διαμερίσματος, ισχυριζόμενος ότι έχουν τάχα αναρτηθεί στο instagram του κατηγορούμενου, επιχειρηματολογώντας ότι εκεί τις είχαν δει οι μάρτυρες κατηγορίας και μπόρεσαν να περιγράψουν τον χώρο όπου συνέβησαν οι δύο βιασμοί που καταγγέλλουν (ο άλλος βιασμός καταγγέλλεται ότι συνέβη σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Επίδαυρο, από τα οποία έχουν προσκομιστεί επίσης φωτογραφίες του κατηγορούμενου με τον μηνυτή και έναν φίλο του).

Οπως όμως σημείωσε η συνήγορος πολιτικής αγωγής Μαρία Κουρτέση, οι φωτογραφίες αυτές δεν είχαν αναρτηθεί στο instagram του κατηγορούμενου, αλλά στο instagram του Π.Φ. ο οποίος καταγγέλλει ότι βιάστηκε εκεί όσο τον φιλοξενούσε ο Λιγνάδης από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 και ότι τράβηξε τις φωτογραφίες για να θυμάται. Η υπεράσπιση παραδέχτηκε το λάθος της αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι πράγματι ο μηνυτής είχε βρεθεί στο διαμέρισμα, αντίθετα από ό,τι ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος.

Αλλά και κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των αναγνωστέων εγγράφων η υπεράσπιση προσκόμισε φωτογραφίες του διαμερίσματος του Λιγνάδη από τον Τύπο, ισχυριζόμενη ότι από εκεί είχαν γνώση του διαμερίσματος οι μηνυτές. Αλλά οι φωτογραφίες αυτές απεικονίζουν μεμονωμένες γωνίες και αντικείμενα, χωρίς να δίνουν μια συνολική εικόνα του χώρου.

«Από τις δημοσιοποιημένες φωτογραφίες δεν προκύπτουν επ’ ουδενί αποστάσεις και περιγραφή του εσωτερικού χώρου» παρατήρησε η κ. Κουρτέση. Το ίδιο σημείωσε και ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Γιώργος Μαρίνης: «Δεν υπάρχει στις φωτογραφίες συνολική εικόνα του χώρου που ήρθαν και κατέθεσαν με λεπτομέρειες τα θύματα. Δεν υπάρχει κάποια αίσθηση προοπτικής του χώρου. Η γνώση τους αποδεικνύεται πως είναι βιωματική».

Νωρίτερα ο αδελφός του κατηγορούμενου, Γιάννης Λιγνάδης, απέδωσε το κατηγορητήριο σε «ψευδολογία», «σκευωρία» και «καριεροκτονία», λέγοντας ότι θεωρεί πως «είναι η δίκη τού #metoo». Mε τη λέξη «καριεροκτονία» ο μάρτυρας αναφέρθηκε όχι μόνο στην καταστροφή της καριέρας του αδελφού του, αλλά και στην τάχα συντονισμένη απόπειρα των υποτιθέμενων σκευωρών να πληγεί η καριέρα οποιουδήποτε επιχειρούσε να εκφραστεί θετικά για τον κατηγορούμενο, αναφέροντας ενδεικτικά τον Αιμίλιο Χειλάκη, τον Σάκη Ρουβά και τη Σμαράγδα Καρύδη.

Αλλά η Σμαράγδα Καρύδη έχει δηλώσει ότι στηρίζει ολόψυχα τα κορίτσια και τα αγόρια που έχουν υποστεί κακοποίηση, ενώ στην περίπτωση του Χειλάκη η δημοσιογράφος Ναταλί Χατζηαντωνίου, η οποία παρουσιάστηκε από τον μάρτυρα ως υποκινήτρια της υποτιθέμενης σκευωρίας, όχι μόνο δεν τον κατέκρινε, αλλά τον υπερασπίστηκε όταν δήλωσε ότι θα επισκεπτόταν τον Λιγνάδη στη φυλακή.

«Εγώ το θεωρώ έντιμο εκ μέρους του και μ’ έναν τρόπο “γενναίο”. Ανέντιμο θα θεωρούσα αν, επειδή ο Λιγνάδης υπήρξε φίλος του, ο Χειλάκης προσπαθούσε να αρνηθεί τις φοβερές κατηγορίες, επίσης αν προσπαθούσε να ανασκευάσει την “εικόνα” […].» έγραφε η Ν. Χατζηαντωνίου στο facebook στις 25 Ιουνίου 2021.

Ο Γιάννης Λιγνάδης ενέπλεξε στη σκευωρία τη δημοσιογράφο Ελενα Ακρίτα, τον ηθοποιό Ορέστη Τζιόβα, ο οποίος είχε μιλήσει την περασμένη εβδομάδα (MEGA) για σκευωρία της υπεράσπισης Λιγνάδη, και τον ιδιοκτήτη της δραματικής σχολής Ιασμος, Σταύρο Αμούτζα Δελλή, τον οποίο κατηγόρησε για απόλυτη ψευδολογία αναφορικά με δηλώσεις του στον Τύπο ότι είχε δεχτεί διαμαρτυρίες σπουδαστών για συνεχείς σεξουαλικές αναφορές του Λιγνάδη κατά τη διάρκεια μαθημάτων το 2015, ύστερα από τις οποίες δεν ανανέωσε το συμβόλαιο του κατηγορούμενου.

Απέδωσε μάλιστα τις καταγγελίες που ενέπλεκαν τα δύο αδέλφια Λιγνάδη όταν δίδασκαν στο Αρσάκειο «σε σκευωρία των ίδιων προσώπων», ανέφερε όμως ανακριβώς πως υπήρχε καθηγητής-τοποτηρητής στα απογευματινά μαθήματα θεάτρου, κάτι που έχει διαψευστεί από όσους έχουν γνώση της κατάστασης.

Κατά τ’ άλλα ο κ. Κούγιας έχασε το μέτρημα στην προσπάθειά του να παρουσιάσει τριπλάσιο αριθμό σπουδαστών του Λιγνάδη στη Δραματική Σχολή του Εθνικού, μιλώντας για 45 νέους σπουδαστές κάθε χρονιά, ενώ μόνο 15 είναι οι πρωτοετείς, μιλώντας για χιλιάδες μαθητές του στις διάφορες σχολές που δίδασκε επί έτη. «Βρέθηκε ποτέ ένα αγόρι ή ένα κορίτσι που να άφησε να εννοηθεί ότι του έκανε έστω ένα σεξουαλικό υπονοούμενο ο Λιγνάδης;» αναρωτήθηκε ο συνήγορος υπεράσπισης.

«Οχι, ποτέ» απάντησε ο μάρτυρας, εξαιρώντας τον Γ.Π., μαθητή και μετέπειτα συνεργάτη του Λιγνάδη ο οποίος κατέθεσε στο δικαστήριο. Αλλά κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των αναγνωστέων εγγράφων προκύπτουν και άλλες δημόσιες αναφορές που μιλούν για πολύ περισσότερα από σεξουαλικά υπονοούμενα του Λιγνάδη σε ανήλικους και νεαρούς μέσα και έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας.

Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, η αποκάλυψη του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Γιάννη Βλάχου ότι ο υπολογιστής του Λιγνάδη που παρέδωσε ο αδελφός του στις αρχές είχε υποστεί φορμάτ στις 2 Φεβρουαρίου 2021, λίγο πριν από τη σύλληψή του, ή είχε αγοραστεί την ίδια ημερομηνία.


■ Η δίκη συνεχίζεται την Πέμπτη με τα αναγνωστέα έγγραφα.

■ Οι εξελίξεις στη δίκη μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο από το παρατηρητήριο LignadisTrialWatch.