• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 27.8°C / 33.5°C
  3 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.3°C / 32.1°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 30.0°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 25.7°C / 31.0°C
  1 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  1 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  3 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.7°C / 30.2°C
  2 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.1°C
  1 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.9°C / 29.7°C
  3 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.0°C
  0 BF
  47%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 29.5°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  5 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 29.8°C / 33.2°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.3°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 29.7°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  0 BF
  52%

Ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αγγελος Μπίνης. Δεξιά, το δημοσίευμα της «Εφ.Συν» στις 3 Μαρτίου, για τη δικαστική απόφαση που έκανε δεκτή την προσφυγή του Vouliwatch για τη δημοσιοποίηση των εγγράφων της «λίστας Πέτσα»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ΕΑΔ απορρίπτει τώρα και δικαστικές αποφάσεις

 • A-
 • A+
Παρά τη δικαστική απόφαση που έκανε δεκτή την προσφυγή του Vouliwatch για τη δημοσιοποίηση των εγγράφων που αφορούν τη «λίστα Πέτσα», η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αρνείται και πάλι να δώσει τα σχετικά στοιχεία με τον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι «δεν μπορεί να θεωρηθεί ως εύλογο ενδιαφέρον το γενικό ενδιαφέρον κάθε πολίτη για την εύρυθμη άσκηση των γενικών καθηκόντων των υπηρεσιών και την τήρηση των νόμων»! ● Η οργάνωση ζητεί να μάθει τα ακριβή ποσά και τα αναλυτικά κριτήρια με βάση τα οποία οργανώθηκε η διανομή του δημόσιου χρήματος στα ΜΜΕ για την καμπάνια #Μένουμε_Σπίτι και ανακοίνωσε πως θα προσφύγει εκ νέου στη Δικαιοσύνη

H Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την οποία ίδρυσε στα δικά της μέτρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επιφυλάσσει καθημερινές εκπλήξεις στην κοινωνία των πολιτών και στους φορείς που τη συγκροτούν. Από τη μία -και παρά το γεγονός ότι είναι ελέγχουσα Αρχή- δικαιούται, π.χ., να προκηρύσσει θέσεις και να διορίζει «σύμβουλους ακεραιότητας» στα ΑΕΙ με προσόντα που η ίδια ορίζει σε πρόσφατη απόφασή της (δημοσιευμένη στη Διαύγεια στις 6.6.2022), όπως και να συνάπτει «μνημόνια συνεργασίας» με διάφορα υπουργεία, δηλαδή με εκείνους που οφείλει να ελέγχει. Από την άλλη, όχι μόνο δεν θεωρεί τον εαυτό της υποχρεωμένο να παρέχει την απαραίτητη διαφάνεια στους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά, πηγαίνοντας κι ένα βήμα παραπέρα, αποφασίζει ότι η ίδια είναι υπεράνω των δικαστικών αποφάσεων που την υποχρεώνουν να διασφαλίζει τη διαφάνεια.

Οπως μας πληροφορεί το Vouliwatch, παρά τη σχετική δικαστική απόφαση, η ΕΑΔ αποφάσισε ότι για λόγους εμπορικού απορρήτου (!) και επειδή δεν υπάρχει προσωπικό έννομο συμφέρον (!), δεν θα υπακούσει στο Διοικητικό Δικαστήριο. Το τελευταίο είχε κάνει δεκτή την προσφυγή της ΜΚΟ Vouliwatch σχετικά με την υποχρέωση δημοσιοποίησης από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας των σχετικών με τη λίστα Πέτσα εγγράφων («Η Δικαιοσύνη “αδειάζει” την ΕΑΔ», «Εφ.Συν.» 3.3.2022).

«Μας προκάλεσε έκπληξη η απόφαση της ΕΑΔ, η οποία -σε αντίθεση με όσα έχει ήδη κρίνει το αρμόδιο Δικαστήριο- δεν αναγνωρίζει το έννομο συμφέρον του Vouliwatch και, με αργοπορία ενός έτους και χωρίς να προκύπτει ότι διαθέτει τα αιτούμενα έγγραφα, επικαλείται εμπορικό απόρρητο της Initiative Media. Θυμίζουμε ότι και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αγνοούσαν επιδεικτικά και είχαν απορρίψει σιωπηρά δυο φορές τις αιτήσεις και την προσφυγή μας για τα ποσά που έλαβαν τα ΜΜΕ και τα αναλυτικά κριτήρια με βάση τα οποία οργανώθηκε η διανομή του δημοσίου χρήματος για την καμπάνια #Μένουμε_Σπίτι», αναφέρει το Vouliwatch.

Μετά την αρνητική για την ΕΑΔ δικαστική απόφαση, αναμενόταν η τυπική πλέον απόφαση της Αρχής που θα αναγνώριζε το διατακτικό του Δικαστηρίου και θα επέστρεφε την υπόθεση στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ζητώντας να πράξει η Διοίκηση με τη σειρά της τα δέοντα και να απαντήσει αιτιολογημένα στο Vouliwatch. Κι όμως, στις 7 Ιουνίου 2022 με την υπ’ αριθμ. 16647/2022 απόφασή της, η ΕΑΔ αρνείται να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση.

Στο σκεπτικό της τελευταίας αναγραφόταν πως ακριβώς επειδή το Vouliwatch έχει ως καταστατικούς της σκοπούς την προώθηση θεμελιωδών δημοκρατικών αρχών, όπως η λογοδοσία και η διαφάνεια, η ενημέρωση των πολιτών για τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και για τη λειτουργία και την εν γένει δραστηριότητα της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, «μετά προφανούς εννόμου συμφέροντος, ζήτησε από τη Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας τη χορήγηση των ανωτέρω αναφερομένων εγγράφων».

Παρ’ όλα αυτά, όμως, η ΕΑΔ έκρινε ότι δεν αναγνωρίζει έννομο συμφέρον στο Vouliwatch να αιτηθεί τα δημόσια δεδομένα. Οπως υπογραμμίζει το vouliwatch.gr, χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος για να υπεισέλθει η ΕΑΔ στην ουσία της υπόθεσης και «χωρίς να προκύπτει ότι έχει καν στη διάθεσή της αυτά τα έγγραφα, επικαλείται αόριστα το εμπορικό απόρρητο της Initiative Media. Το Vouliwatch θεωρεί ότι και πάλι χωρίς νόμιμη βάση δεν ικανοποιείται το δικαίωμά μας και θα προσφύγουμε εκ νέου στη Δικαιοσύνη».

Εύλογο ενδιαφέρον

Η ΕΑΔ ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι, «όσον αφορά το αίτημα χορήγησης των ζητηθέντων εγγράφων, σας γνωρίζουμε ότι για τη θεμελίωση του δικαιώματος πρόσβασης σε έγγραφα και δη διοικητικά θα πρέπει ο αιτούμενος ενδιαφερόμενος να δικαιολογεί εύλογο ενδιαφέρον για τη χορήγηση των εγγράφων. Ως ενδιαφερόμενος νοείται κάθε πρόσωπο που έχει εύλογο ενδιαφέρον, το οποίο προκύπτει κατά τρόπο αντικειμενικό, ήτοι από την ύπαρξη μιας συγκεκριμένης προσωπικής έννομης σχέσης που να συνδέει τον αιτούντα με το περιεχόμενο των εγγράφων που ζήτησε να λάβει γνώση, ενώ δεν μπορεί να θεωρηθεί ως εύλογο ενδιαφέρον το γενικό ενδιαφέρον κάθε πολίτη για την εύρυθμη άσκηση των γενικών καθηκόντων των υπηρεσιών και την τήρηση των νόμων. Η δε επίκληση των καταστατικών σκοπών της προσφεύγουσας δεν αρκεί για να θεμελιώσει κατά τρόπο αντικειμενικό την απαιτούμενη έννομη σχέση.

Επιπλέον, η προσφεύγουσα δεν αναφέρει συγκεκριμένα ποια θα είναι η περαιτέρω χρήση των εγγράφων, αλλά όλως αορίστως επικαλείται την εκπλήρωση σκοπού δημοσίου-κοινωνικού παρατηρητηρίου, δίχως να διευκρινίζει τον τρόπο και τα μέσα αξιοποίησης των πληροφοριών των εγγράφων. Τέλος, επισημαίνεται ότι τα αιτούμενα στοιχεία αποτελούν εμπορικά δεδομένα, με εμπορική αξία, που συνδέεται με τον εμπιστευτικό χαρακτήρα τους».

Με δυο λόγια, δηλαδή, η ΕΑΔ ακολουθεί πιστά την άρνηση Πέτσα να δώσει τα στοιχεία στη Βουλή, ενώ συντάχτηκε και με τις δικαιολογίες του αρμόδιου υπουργείου προς το vouliwatch. Ποιος νοιάζεται, λοιπόν, για τη δικαστική απόφαση; Αλίμονο!

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η Δικαιοσύνη «αδειάζει» την ΕΑΔ
Το Διοικητικό Δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή του Vouliwatch, που ζητούσε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας τη δημοσιοποίηση των σχετικών με τη λίστα Πέτσα εγγράφων.
Η Δικαιοσύνη «αδειάζει» την ΕΑΔ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δ. Εφετείο: Άμεσα να διαβιβαστούν από την ΕΑΔ τα έγγραφα της λίστας Πέτσα
Mετά τη μη ανταπόκριση του κ. Αγγ. Μπίνη στο αίτημα να χορηγήσει τα δημόσια αυτά έγγραφα, το vouliwatch προσέφυγε στη δικαιοσύνη που έκρινε νόμιμη την προσφυγή.
Δ. Εφετείο: Άμεσα να διαβιβαστούν από την ΕΑΔ τα έγγραφα της λίστας Πέτσα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο φως όλα τα έγγραφα για την ένοχη λίστα Πέτσα
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση του ανεξάρτητου οργανισμού Vouliwatch και υποχρεώνει την ΕΑΔ να δώσει στη δημοσιότητα και εκείνα τα στοιχεία που έμειναν απόρρητα.
Στο φως όλα τα έγγραφα για την ένοχη λίστα Πέτσα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Συνέδριο ποινικολόγων που δημιουργεί απορίες...
Οι συμμετοχές στο διήμερο συνέδριο που θα διεξαχθεί στην Πάτρα δημιουργούν συνθήκες «πύργου της Βαβέλ» σε ό,τι αφορά τις θέσεις, τις απόψεις, τις δημόσιες τοποθετήσεις και την προσωπική στάση των ομιλητών.
Συνέδριο ποινικολόγων που δημιουργεί απορίες...
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Καρικατούρα το ηχητικό... ντοκουμέντο Βγενόπουλου»
Με εκτενέστατη νέα παρέμβαση επανήλθε χθες ο Σπ. Χριστόφιλος, δικηγόρος και γιος της Βασιλικής Θάνου, σχετικά με το «λάφυρο», δηλαδή το ηχητικό Βγενόπουλου με βάση το οποίο διατάχθηκε κατεπείγουσα προανάκριση...
«Καρικατούρα το ηχητικό... ντοκουμέντο Βγενόπουλου»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η Δικαιοσύνη σε ρόλο δεύτερο με φωτογραφικές διατάξεις
Παραπεμπτικό βούλευμα-καταπέλτης για επίορκους κρατικούς υπαλλήλους/εφοριακούς σε εφτά μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής κινδυνεύει να μείνει αδίκαστο εξαιτίας φωτογραφικής διάταξης της κυβέρνησης.
Η Δικαιοσύνη σε ρόλο δεύτερο με φωτογραφικές διατάξεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας