• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 34.0°C
  4 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 34.8°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.0°C / 37.0°C
  3 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.3°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.7°C / 37.3°C
  0 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.4°C / 33.7°C
  2 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.6°C / 34.6°C
  2 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.2°C / 31.0°C
  5 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.9°C
  4 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  4 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.7°C / 30.7°C
  2 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  84%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.3°C / 33.9°C
  2 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.5°C / 35.5°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.4°C / 34.0°C
  3 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 30.5°C
  2 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.7°C / 33.9°C
  3 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 33.0°C
  1 BF
  30%
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Δικαιοσύνη ξηλώνει το «πουλόβερ» της Σοφίας Νικολάου από τις φυλακές

 • A-
 • A+
Η πρώην γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής καρατόμησε όλους τους έμπειρους διευθυντές και αρχιφύλακες, τοποθετώντας «αρεστούς» στις θέσεις τους ● Η Δικαιοσύνη αποκατέστησε έναν προς έναν όλους όσοι προσέφυγαν και υποχρεώνει τον νέο γ.γ. να εκτελέσει τις αποφάσεις της

Ηταν Ιούνιος του 2020 όταν εν μέσω πανδημίας η νυν υποψήφια βουλευτίνα της Ν.Δ., πρώην γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου ΠροΠο, αφού τακτοποίησε τις διάφορες φιλικές της εταιρείες με τις απευθείας αναθέσεις, ξήλωσε όλους τους έμπειρους διευθυντές και αρχιφύλακες φυλακών για να τοποθετήσει εκεί με το έτσι θέλω τα «ατακτοποίητα» κομματικά στελέχη, άσχετα με τα προσόντα τους και παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των σωφρονιστικών υπαλλήλων, που γεύτηκαν για ακόμα μία φορά τον βαρύ πέλεκυ του νεποτισμού και της αναξιοκρατίας.

«Στις 11/6 η γραμματεία της Σοφίας Νικολάου ανακοίνωσε την “κατεπείγουσα” απόφασή της, με γνώμονα την υποτιθέμενη εύρυθμη λειτουργία των φυλακών και πάντα στο πλαίσιο της... αξιοκρατίας, να αλλάξει τους διευθυντές, υποδιευθυντές και προϊσταμένους των φυλακών. Ολα αυτά μέχρι να αποφασίσει η κυβέρνηση να εφαρμόσει τον ισχύοντα νόμο 4369/2016 περί αξιολόγησης και διαφάνειας επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο», γράφαμε στις 15/6/20 («Φυλακές-τσιφλίκι του κράτους της Δεξιάς»).

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είχαν τότε αντιδράσει με ανακοινώσεις και ερωτήσεις στη Βουλή. Η κ. Νικολάου δεν πτοήθηκε φυσικά και προχώρησε στις καρατομήσεις και στους νέους διορισμούς. Να όμως που τώρα η Δικαιοσύνη δικαιώνει έναν προς έναν τους διωγμένους και υποχρεώνεται πλέον ο νέος γ.γ. Κ. Παπαθανασίου (στέλεχος της Ν.Δ. που επίσης δεν έχει καμία σχέση με τον χώρο των φυλακών και επίσης δεν είχε καταφέρει, όπως και η προκάτοχός του, να εκλεγεί βουλευτής) να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις.

Το 2020, 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισήμαιναν σε ερώτησή τους προς τον υπουργό ΠροΠο το όργιο κομματικών τοποθετήσεων προϊσταμένων στα Καταστήματα Κράτησης. Στην ερώτηση γινόταν ειδική αναφορά στις περιπτώσεις των Καταστημάτων Κράτησης Τρικάλων και Αγιάς (Χανίων). Ανάλογη ερώτηση είχε υποβάλει και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. για το γεγονός ότι τα νέα στελέχη ήταν όλοι μέλη εκλεγέντες ή μη με την παράταξη της ΔΑΚΕ (Ν.Δ.).

Σφοδρότερη όλων όμως ήταν η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των Σωφρονιστικών (ΟΣΥΕ) που κάθε άλλο παρά διακρίνεται για φιλοσυριζαϊκή προτίμηση. «Η καρατόμηση αρκετών συναδέλφων, όπως αυτές του Δημήτρη Αποστολάκη, διευθυντή στο ΑΚΚ Κασσάνδρας, και του Χρήστου Κλιάρη, αρχιφύλακα Λάρισας, θα τους στοιχειώνουν. Ακόμα και κάποια στελέχη της ΔΑΚΕ, θεωρώντας ότι τέτοιες πρακτικές τούς ξεπερνούν, αισθάνθηκαν την ανάγκη να διαχωρίσουν τη θέση τους. Δυστυχώς όμως δεν είναι απλά θέμα παλαιοκομματικής συμπεριφοράς, αλλά απόπειρα παλινόρθωσης των πλέον συντηρητικών πρακτικών της δεκαετίας του 1960 και της ΕΡΕ».

Το χειρότερο –αν υπάρχει– ήταν ότι αποκαταστάθηκαν ακόμα και εκείνοι που είχαν απομακρυνθεί λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων και ανικανότητας. Σε όλες τις ερωτήσεις και τις ανακοινώσεις υπήρχαν οι κραυγαλέες περιπτώσεις καρατομήσεων 17 διευθυντών, 16 αρχιφυλάκων, ενώ παρακάμφθηκε χωρίς καμιά δικαιολογία σειρά προσόντων που ο Νόμος απαιτεί προκείμενου να αναλάβει κάποιος παρόμοια θέση.

Φυσικά η κυβέρνηση δεν πτοείται από τέτοιες μικρολεπτομέρειες, όπως, π.χ., δικαστικές αποφάσεις, συνεχίζοντας την παράνομη σάρωση του Δημοσίου, ενώ η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα.

Ο νόμος: Η ισονομία και η αξιοκρατία στην κάλυψη των θέσεων ευθύνης αποτελούν συνταγματικές αρχές. Ειδικότερες εκφάνσεις τους είναι η ελεύθερη σταδιοδρομία στις δημόσιες θέσεις, κατά τον λόγο της προσωπικής αξίας και ικανότητας του κάθε υπαλλήλου (άρθρο 4 παρ. 1 και 4 και άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος), η διαφάνεια (άρθρο 103 παρ. 7 του Συντάγματος) που, κατά την έννοιά της, καταλαμβάνει όχι μόνο τη διαδικασία εισόδου στο υπαλληλικό σώμα αλλά και τις εν γένει δίκαιες διαδικασίες εξέλιξης (προαγωγή ή ανάθεση καθηκόντων) των δημοσίων υπαλλήλων.

Παράλληλα, η εικόνα πελατειακού κράτους και κομματοκρατίας δημιουργεί αντικίνητρα για την προσέλκυση νέων επιστημόνων και επαγγελματιών με υψηλά προσόντα και προοπτική υπηρεσιακής εξέλιξης. Μάλιστα, τα αποτελέσματα αυτών των επιλογών δεν έχουν συνέπειες μόνο στους αποπεμφθέντες και υποβιβασθέντες υπαλλήλους προσωπικά, αλλά γενικότερα στο σωφρονιστικό σύστημα, το οποίο εμφανίζεται να αναθέτει θέσεις ευθύνης μόνο σε κομματικούς φίλους.

● Η Σοφία Νικολάου: Με την 3901/11-6-2020 απόφασή της αποπέμφθηκε μεγάλο μέρος προϊσταμένων Διεύθυνσης των Καταστημάτων Κράτησης της χώρας, χωρίς καμιά ουσιαστική και νόμιμη αιτιολογία, και αντικαταστάθηκε από άλλους με μοναδικό προσόν την κομματική ένταξη στον «στρατό» της Ν.Δ. Στις τοποθετήσεις δεν τηρήθηκε η αξιοκρατία καθώς επελέγησαν πρόσωπα που είτε διέθεταν λιγότερα τυπικά προσόντα είτε μικρότερη υπαλληλική εμπειρία είτε καμιά εμπειρία διοίκησης (σε θέση ευθύνης).

● Η Δικαιοσύνη: Οι πρώτες έξι (6) αποφάσεις που εκδόθηκαν κάνουν δεκτές τις προσφυγές των υπαλλήλων εντοπίζοντας την παρανομία στην απόφαση της Σοφίας Νικολάου, την οποία ακυρώνουν. Ειδικότερα, με τις υπ’ αριθμ. 1115/2021 και 1119/2021 αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών ακυρώθηκαν οι τοποθετήσεις διευθυντών στα Καταστήματα Κράτησης Τρικάλων και Αγιάς (Χανίων) καθώς αυτές έγιναν κατά παράβαση νόμου.

Ακολούθησαν και άλλες αποφάσεις του Διοικ. Εφετείου Αθηνών με τις οποίες ακυρώθηκαν οι αποφάσεις

■(158/2022) για τη θέση διευθυντή του Κ.Κ. Κασσάνδρας,

■ (180/2022) για θέση τμηματάρχη Οικονομικών στο Κ.Κ. Θεσσαλονίκης,

■ (155/2022) για τη θέση αρχιφύλακα στο Κ.Κ. Τρίπολης,

■ (185/2022) για τη θέση αρχιφύλακα στο Κ.Κ. Κέρκυρας.

● Ο γ.γ. Παπαθανασίου: Από τις παραπάνω αποφάσεις οι δύο πρώτες (θέσεις διευθυντών στα Κ.Κ. Αγιάς και Τρικάλων) εκτελέστηκαν ήδη από τον διάδοχο της κ. Νικολάου, τον κ. Παπαθανασίου. Τώρα όμως οφείλει να απαντήσει και κατά πόσο θα εφαρμόσει το σύνολο των δικαστικών αποφάσεων που αποκαθιστούν τη νομιμότητα στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το «υπουργικό δίκαιο» υπερισχύει της Δικαιοσύνης
Η νέα διάταξη προβλέπει ότι ο υπουργός μπορεί να διορίζει όποιον θέλει επικεφαλής των φυλακών επικαλούμενος τις γνωστές πλέον «έκτακτες» περιπτώσεις που έχουν γίνει η μόνιμη δικαιολογία της κυβέρνησης...
Το «υπουργικό δίκαιο» υπερισχύει της Δικαιοσύνης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακριβές και μακρινές εξαγγελίες για τις ήδη γεμάτες φυλακές
Ο νέος γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Κ. Παπαθανασίου παρουσίασε στη Βουλή το κυβερνητικό σχέδιο για το άμεσο και απώτερο μέλλον των φυλακών και των φυλακισμένων.
Ακριβές και μακρινές εξαγγελίες για τις ήδη γεμάτες φυλακές
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Η αποκατάσταση της υγείας του Γιάννη Δημητράκη χρειάζεται χρόνο και ειδική φροντίδα»
Στις 24 Μαΐου ο κρατούμενος Γιάννης Δημητράκης έπεσε θύμα απρόκλητης δολοφονικής επίθεσης από συγκρατούμενούς του στις φυλακές Δομοκού ● Τι λέει η μητέρα του στην «Εφ.Συν.» ●
«Η αποκατάσταση της υγείας του Γιάννη Δημητράκη χρειάζεται χρόνο και ειδική φροντίδα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δολοφονική επίθεση κατά του Γ. Δημητράκη στις φυλακές Δομοκού
Κανένας φύλακας δεν προσπάθησε να παρέμβει όταν ο κρατούμενος Γ. Δημητράκης δέχτηκε σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι από βαρυποινίτη καταδικασμένο για δολοφονίες στο προαύλιο της φυλακής Δομοκού.
Δολοφονική επίθεση κατά του Γ. Δημητράκη στις φυλακές Δομοκού
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αναρμόδιο και το ΣτΕ για Κουφοντίνα, η ΚΕΜ τον αφήνει να πεθάνει
Συνεχίζει την ανάλγητη και προκλητική στάση της η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, η οποία κρατά τον επί 62 μέρες απεργό πείνας εγκλωβισμένο στο αδιέξοδο που αυτή έχει δημιουργήσει και τον οδηγεί συνειδητά στον...
Αναρμόδιο και το ΣτΕ για Κουφοντίνα, η ΚΕΜ τον αφήνει να πεθάνει
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εκδικητική διάταξη για τον Δημήτρη Κουφοντίνα
Με μια φωτογραφική διάταξη που αφορά αποκλειστικά τον Δημήτρη Κουφοντίνα, απαγορεύεται η μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές όσων έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία.
Εκδικητική διάταξη για τον Δημήτρη Κουφοντίνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας