• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 3.7°C
  3 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.2°C / 3.0°C
  4 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 4.9°C
  4 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  4 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  4 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.0°C / 0.4°C
  1 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.2°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.3°C / 5.4°C
  3 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 2.9°C
  4 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.4°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  5 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  3 BF
  62%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.6°C
  3 BF
  51%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 1.7°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  3 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.8°C / 2.7°C
  0 BF
  95%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.7°C / 1.0°C
  2 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.7°C / 1.1°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  2 BF
  58%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εισαγγελέας για την παρακολούθηση του Θ. Κουκάκη

 • A-
 • A+
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έριξε εμμέσως το μπαλάκι των ευθυνών προς την επόπτη εισαγγελέα της ΕΥΠ που έδωσε την έγκριση. ● Για καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας της ΕΥΠ που αντιβαίνει στο κράτος δικαίου και στα ανθρώπινα δικαιώματα έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Γ. Καμίνης.

Την ώρα που η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της υπόθεσης, την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσε η παρακολούθηση από την ΕΥΠ του τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη για υποτιθέμενους λόγους εθνικής ασφάλειας. Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρίας Παπαγεωργοπούλου, διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και από ποια πρόσωπα έχει τελεστεί η αξιόποινη πράξη της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πληροφορίες για την ουσία της υπόθεσης και επικαλέστηκε το «ξεκάθαρο» νομικό πλαίσιο που διέπει τις παρακολουθήσεις στη χώρα μας από το 2005, ρίχνοντας εμμέσως το μπαλάκι των ευθυνών προς την επόπτη εισαγγελέα της ΕΥΠ που έδωσε την έγκριση. Ο ίδιος βέβαια την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την αποκάλυψη (Inside Story) της μόλυνσης του κινητού του Κουκάκη με το πανάκριβο λογισμικό Predator, είχε ισχυριστεί ότι πρόκειται για παρακολούθηση από ιδιώτη και όχι από το κράτος, όπως τελικά αποδείχθηκε (Reporters United, 15/4/2022).

Η νομοθεσία

Δυσκολεύτηκε επίσης να δικαιολογήσει για ποιον λόγο η ίδια η κυβέρνηση τροποποίησε τον Μάρτιο του 2021 αιφνιδιαστικά με αντισυνταγματική τροπολογία το ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο που ίσχυε επί 27 χρόνια, απαγορεύοντας στην ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών) να προχωρεί στη γνωστοποίηση των παρακολουθήσεων πολιτών. Μέχρι τότε, η νομοθεσία προέβλεπε ότι μετά τη λήξη του μέτρου άρσης του απορρήτου κάποιου πολίτη (μετά δηλαδή το τέλος της παρακολούθησης), η ΑΔΑΕ μπορούσε να γνωστοποιεί στον θιγόμενο την άρση, είτε αυτή έγινε για διακρίβωση σοβαρών εγκλημάτων είτε για λόγους εθνικής ασφάλειας.

«Η τροπολογία έχει κάνει το αυτονόητο, όταν δημιουργείται ένας λόγος εθνικής ασφάλειας ώστε να παρακολουθείται κάποιος, είναι αυτονόητο αυτός να μην μπορεί να απευθυνθεί κάπου και να του πούνε αν τον παρακολουθούν. Είναι θέμα κοινής λογικής», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Η ελληνική κυβέρνηση θα πληροφορηθεί θεσμικά τι είναι αυτονόητο και τι όχι. Προσβλέπω και στην αρωγή της ΕΣΗΕΑ, των διεθνών ενώσεων Τύπου και των πολιτικών κομμάτων γι’ αυτό», απάντησε μέσω ανάρτησής του ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

Για καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας της ΕΥΠ που αντιβαίνει στο κράτος δικαίου και στα ανθρώπινα δικαιώματα έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Γ. Καμίνης. Σε ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό ζητά να μάθει αν τελούσε ή όχι υπό παρακολούθηση ο εν λόγω δημοσιογράφος από την ΕΥΠ το διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου 2020. Αναφερόμενος στην ιδιωτική εταιρεία Intellexa, που σχετίζεται με τη διάθεση του λογισμικού της υποκλοπής (Predator), ο Γ. Καμίνης ρωτάει αν αυτή έχει συνάψει συμβόλαια πώλησης στη χώρα και αν η ΕΥΠ έχει αποκτήσει το συγκεκριμένο λογισμικό ή άλλα προϊόντα κατασκοπευτικού λογισμικού ιδιωτικής ανάπτυξης τώρα ή στο παρελθόν.

Η ερώτησή του αποκτά αξία καθώς η Intellexa, που έχει έδρα στην Ελλάδα, οφείλει να ενημερώνει την ελληνική κυβέρνηση για τα συμβόλαια που συνάπτει για την πώληση λογισμικού υποκλοπών στους πελάτες της που βρίσκονται σε διάφορες χώρες του κόσμου. Αρα, το ελληνικό κράτος γνωρίζει ποιος έδωσε την εντολή να παρακολουθείται το τηλέφωνο του Κουκάκη.

Η κυβέρνηση μέσω του Γιάννη Οικονόμου υποστηρίζει πάντως ότι «οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν τέτοιου είδους λογισμικά». Δημιουργείται κατά συνέπεια ένα αφήγημα που σπάει την υπόθεση σε δύο, υποτίθεται, διαφορετικά κομμάτια: από τη μία υποβαθμίζεται το σκέλος της κρατικής παρακολούθησης και από την άλλη αναδεικνύεται η εισαγγελική έρευνα για την αναζήτηση του... παρακρατικού «ιδιώτη» που χρησιμοποίησε το λογισμικό.

Την ανησυχία της για την υπόθεση παρακολούθησης του δημοσιογράφου εξέφρασε και η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (ΕΑΞΤ) χαιρετίζοντας την εισαγγελική παρέμβαση και υπογραμμίζοντας πως «το ερευνητικό ρεπορτάζ δεν πρέπει ποτέ να αντιμετωπίζεται ως πιθανή εθνική απειλή, ειδικά σε μια δημοκρατική χώρα». «Περιμένουμε να απαντηθεί από την κυβέρνηση για ποιο λόγο παρακολουθούσαν έναν δημοσιογράφο, εάν παρακολουθούσαν και άλλους, θέλουμε να κατανοήσουμε για ποιο λόγο ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται σε μια ευρωπαϊκή χώρα σαν να είναι ο Πούτιν – και να είναι σίγουροι ότι θα απολογηθούν γι’ αυτό», υπογράμμισε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Διευκρινίσεις για το νέο νόμο γύρω απ' τις παρακολουθήσεις ζητά ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ
Ο Χρ. Ράμμος ζητά απ' τον υπουργό Δικαιοσύνης να ενημερωθεί για τη διαδικασία σχετικά με την διαχείριση αιτημάτων πολιτών για τυχόν υποκλοπές.
Διευκρινίσεις για το νέο νόμο γύρω απ' τις παρακολουθήσεις ζητά ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ξενοφών Κοντιάδης: «Ο νομικός κόσμος θα αντιταχθεί σθεναρά» στην φίμωση της ΑΔΑΕ
Την πεποίθηση ότι δεν θα γίνει ανεκτή η «αδιανόητη παρέμβαση Ντογιάκου στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αποστολή της ΑΔΑΕ», με την οποία επιχειρείται η συγκάλυψη των παρακολουθήσεων εξέφρασε ο καθηγητής Δημοσίου...
Ξενοφών Κοντιάδης: «Ο νομικός κόσμος θα αντιταχθεί σθεναρά» στην φίμωση της ΑΔΑΕ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κατάθεση-ποταμός Βαξεβάνη
«Nα διωχθούν για ψευδορκία Ράικου και Τσατάνη», είπε στο Ειδικό Δικαστήριο ο δημοσιογράφος ● Απαλλακτικοί για Παπαγγελόπουλο-Τουλουπάκη οι εισαγγελείς Διαφθοράς, Μανώλης και Ντζούρας.
Κατάθεση-ποταμός Βαξεβάνη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τα μάτια της Δικαιοσύνης στην ΕΥΠ
Σε ανοιχτή γραμμή ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με την εισαγγελέα επόπτη της ΕΥΠ ● Ο κ. Ντογιάκος για άγνωστο λόγο ξεκινάει την έρευνά του από τυχόν παρακολούθηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το 2018.
Τα μάτια της Δικαιοσύνης στην ΕΥΠ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εισαγγελική παρέμβαση για την παρακολούθηση δημοσιογράφου από την ΕΥΠ
Παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσε η αποκάλυψη για την παρακολούθηση του Θ. Κουκάκη από την ΕΥΠ • Υπεραμύνεται της επίμαχης τροπολογίας η κυβέρνηση.
Εισαγγελική παρέμβαση για την παρακολούθηση δημοσιογράφου από την ΕΥΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενοχη σιωπή από την κυβέρνηση για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφου
Δημοσιοποιήθηκαν κρατικά έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το 2020 είχε διαταχτεί για υποτιθέμενους λόγους εθνικής ασφάλειας η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.
Ενοχη σιωπή από την κυβέρνηση για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας