• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.6°C / 27.2°C
  3 BF
  24%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.3°C / 28.6°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.5°C / 29.0°C
  3 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.1°C / 24.9°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  4 BF
  56%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 25.9°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 22.6°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 25.2°C
  2 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  5 BF
  38%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  4 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 22.9°C
  0 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 18.5°C / 26.7°C
  2 BF
  26%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 26.0°C
  4 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 27.0°C
  2 BF
  22%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 26.7°C
  2 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  0 BF
  57%

Στο πλευρό Ελένης Κωστοπούλου βρέθηκαν η Μάγδα Φύσσα και οι μητέρες των δολοφονημένων γυναικών, της Ερατώς και της Γαρυφαλλιάς

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Και εκ προθέσεως και εξ αμελείας»

 • A-
 • A+
Η αγεφύρωτη αντίφαση του εισαγγελέα Σ. Μπουγιούκου, ότι οι δύο κατηγορούμενοι για το φονικό λιντσάρισμα έδρασαν μεν με πρόθεση να σκοτώσουν, αλλά την ίδια στιγμή σκότωσαν από αμέλεια και απερισκεψία, προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αποβλέποντας στην ευνοϊκή ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων ● Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί «ενήργησαν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους».

Ο εισαγγελέας της έδρας Σωτήρης Μπουγιούκος προσπάθησε χθες στην αγόρευσή του στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας να συμβιβάσει δύο ασύμβατες και αλληλοαποκλειόμενες λογικές παραδοχές, ότι οι δύο δράστες του φονικού λιντσαρίσματος του Ζακ Κωστόπουλου, ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης, έδρασαν με πρόθεση, γνωρίζοντας ότι θα σκοτώσουν, αλλά την ίδια στιγμή σκότωσαν από αμέλεια και απερισκεψία.

Πρόκειται για αγεφύρωτη αντίφαση που προκαλεί τη λογική και το αίσθημα δικαίου, με εμφανή σκοπό να μη δικαστούν και να μην καταδικαστούν οι δύο δράστες για το βαρύ έγκλημα του φονικού λιντσαρίσματος, αλλά να έχουν ελαφρύτερη ποινική μεταχείριση, όπως και να αποφύγουν οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί την οποιαδήποτε ποινική συνέπεια.

Ο εισαγγελέας δεν προσπάθησε να υπερβεί λογικά και νομικά τις προκλητικές αντιφάσεις του βουλεύματος για τους δύο δράστες, αλλά τις αναπαρήγαγε και τις πολλαπλασίασε, προτείνοντας την ενοχή τους απλώς για θανατηφόρα σωματική βλάβη κατά παραυτουργία (σημαίνει ότι εκτέλεσαν μαζί την πράξη χωρίς να τη συναποφασίσουν) και από κοινού, χωρίς να προτείνει να αλλάξει η κατηγορία σε ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, όπως το ζητά από την πρώτη στιγμή η οικογένεια του θύματος και όπως προκύπτει από την περιγραφή των πραγματικών περιστατικών που δέχτηκε στην αγόρευσή του.

Ο Παναγιώτης Μητσομπόνος σκιτσάρει την αγόρευση του εισαγγελέα / Παρατηρητήριο Ζackie Οh Justice Watch

 

Απορρίπτοντας κάθε ισχυρισμό της υπεράσπισης, παραδέχτηκε ότι οι δύο κατηγορούμενοι ενέργησαν με πρόθεση, κλοτσώντας τον ακτιβιστή στο πρόσωπο και στο κεφάλι με μένος, σφοδρότητα και τιμωρητική διάθεση, «αν και είδαν ότι εντός του κοσμηματοπωλείου βρισκόταν σε κατάσταση πανικού, αν και είδαν ότι αιμορραγούσε, αν και γνώριζαν ότι μπορούσαν να προκαλέσουν τον θάνατο του παθόντος, και εξαιτίας της ηλικίας τους, είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν το βαρύτερο αποτέλεσμα». Μάλιστα «γνώριζαν ότι δεν είχε αφαιρέσει κοσμήματα, ότι είχε υποστεί τραυματισμούς, ότι βρισκόταν σε μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία του, ότι ότι δεν ήταν επικίνδυνος, δεν αποτελούσε απειλή».

Περιέγραψε ότι «ο πρώτος κλότσησε 5 φορές και 3 από αυτές πέτυχαν την τζαμαρία και το κεφάλι του θανόντα, ο δεύτερος κλότσησε 9 φορές και 5 από αυτές πέτυχαν τον θανόντα» και ότι «ήθελαν να προκαλέσουν και αφετέρου γνώριζαν και ήθελαν τις περιστάσεις ως δυνάμενες να προκαλέσουν θάνατο», ενώ γύρω τους υπήρχαν άνθρωποι που τους φώναζαν να σταματήσουν γιατί θα τον σκοτώσουν. Δέχτηκε επίσης ότι ο θάνατος δεν οφείλεται στην κατάσταση της υγείας του θύματος, όπως ισχυρίζεται η υπεράσπιση, αλλά τα χτυπήματα «αποτελούν τη μόνη ενεργό και αποτελεσματική αιτία».

«Δεν μπήκε να κλέψει»

Ωστόσο την ίδια στιγμή ο εισαγγελέας δέχεται με τρόπο τελείως αντιφατικό και ανεξήγητο ότι ο θάνατος οφείλεται «σε αμέλεια του πρώτου και δευτέρου κατηγορουμένου που [...] έδρασαν απερίσκεπτα και έπληξαν τον παθόντα με τρόπο που επέφερε τον θάνατο» και ότι «η βασική επιδίωξη των κατηγορουμένων ήταν η παραμονή του και η σύλληψή του» και ότι «δεν προέκυψαν στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι επιδίωκαν και ήθελαν την πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης ή έτι δε περισσότερο τον θάνατο».

Ο εισαγγελέας απορρίπτει κατηγορηματικά ότι ο Ζακ Κωστόπουλος έκανε απόπειρα ληστείας και δέχεται ότι μπήκε στο άδειο κατάστημα όντας σε κατάσταση πανικού, προφανώς χωρίς να το συνειδητοποιεί ή για να προστατευτεί, αλλά εγκλωβίστηκε από την κλειδωμένη με μηχανισμό από μέσα πόρτα την οποία προσπαθούσε να ανοίξει με τον πυροσβεστήρα, όταν συγκεντρωμένοι απέξω άρχισαν να του πετούν αντικείμενα σπάζοντας την τζαμαρία, ξεκινώντας έτσι το λιντσάρισμά του.

Σημειώνει επίσης ότι χτυπούσε στο πάτωμα την ταμειακή μηχανή ή πετούσε κοσμήματα όχι για να κλέψει, αλλά μέσα στον πανικό του, και ότι το μόνο για το οποίο θα μπορούσε να έχει κατηγορηθεί είναι η διατάραξη οικιακής ειρήνης και η φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Απορρίπτει έτσι τον ισχυρισμό της υπεράσπισης των αστυνομικών, που κατηγορούν μέχρι σήμερα το θύμα για απόπειρα ληστείας και άλλες βαριές αξιόποινες πράξεις και βεβαιώνουν ότι θα δρούσαν με τον ίδιο τρόπο αν γνώριζαν τότε όσα γνωρίζουν σήμερα.

Την ίδια στιγμή όμως προκειμένου να προτείνει την απαλλαγή των αστυνομικών από κάθε αδίκημα ισχυρίζεται ότι «ενήργησαν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, η δράση τους δεν ενέχει στοιχεία υπερβολής και δεν υπερβαίνει το αναγκαίο μέτρο, συνεκτιμώντας ορθώς ότι σε ένα μικρό στενό είχε συσσωρευτεί πλήθος κόσμου». Ισχυρίζεται επίσης ότι «δεν γνώριζαν και ούτε μπορούσαν να γνωρίζουν για την ψυχική κατάσταση ή την κατάσταση της υγείας του» και ότι «έκριναν ορθά ότι αποτελούσε απειλή και ότι πρέπει να δεσμευτεί».

Με άλλα λόγια, ισχυρίζεται ότι είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο ότι δεν αντιλήφθηκαν το άγριο λιντσάρισμα που είχε προηγηθεί, παρ’ όλο που κειτόταν μπροστά τους το θύμα, και ότι δεν κινήθηκαν για να συλλάβουν τους δράστες μέσα στο συσσωρευμένο πλήθος, αλλά συνέλαβαν το θύμα που προσπάθησε να διαφύγει παραπατώντας και κρατώντας ένα κομμάτι γυαλί, την ώρα που πέθαινε.

Το ερώτημα είναι αν οι τακτικοί και οι λαϊκοί δικαστές θα δεχτούν αυτές τις προκλητικές αντιφάσεις της εισαγγελικής πρότασης ή θα τις υπερβούν δίνοντας το αναγκαίο μήνυμα ότι είναι αδιανόητο το φονικό λιντσάρισμα σε κράτος δικαίου και ότι η αστυνομία πρέπει να το εμποδίζει με κάθε τρόπο, αντί να το συγκαλύπτει και να συμπράττει σ’ αυτό.

Ελένη Κωστοπούλου:

«Περιμέναμε αλλαγή κατηγορίας»

«Περιμέναμε αλλαγή κατηγορίας» δήλωσε μετά την αγόρευση η Ελένη Κωστοπούλου, μητέρα του θύματος, ενώ ο πατέρας του Ευθύμιος σημείωσε ότι περίμενε από τον εισαγγελέα "να είναι πιο αυστηρός με τους αστυνομικούς". Στο πλευρό τους βρέθηκαν στο δικαστήριο η Μάγδα Φύσσα και οι μητέρες των δολοφονημένων γυναικών, της Ερατώς και της Γαρυφαλλιάς. Το παρόν στο δικαστήριο έδωσαν σε ένδειξη συμπαράστασης ηθοποιοί από την τηλεοπτική σειρά Αγριες Μέλισσες, ενώ έξω από το δικαστήριο έγινε διαδήλωση στην οποία καλούσαν ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις και η Πρωτοβουλία Δικαιοσύνη για το Ζακ / Ζάκι με κεντρικό αίτημα "αλλαγή κατηγορίας".

● Οι εξελίξεις στη δίκη μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο από το Παρατηρητήριο Ζackie Οh Justice Watch.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αυστηρές ποινές σε Δημόπουλο-Χορταριά, προκλητική αθώωση των αστυνομικών
Με οριακή πλειοψηφία 4 προς 3, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο απάλλαξε τους κατηγορούμενους αστυνομικούς από κάθε αδίκημα σχετικά με την εμπλοκή τους στο φονικό λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου.
Αυστηρές ποινές σε Δημόπουλο-Χορταριά, προκλητική αθώωση των αστυνομικών
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Μη νομιμοποιήσετε τις προσχηματικές συλλήψεις»
Nα μην ανοίξουν τον δρόμο της νομιμοποίησης των προσχηματικών συλλήψεων κάλεσε τους δικαστές του Αρείου Πάγου η υπεράσπιση του Τούρκου αγωνιστή Ντενίζ Πεκτάς, ζητώντας τους να μη δεχτούν να τον εκδώσουν στη...
«Μη νομιμοποιήσετε τις προσχηματικές συλλήψεις»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Τέλεσε με δόλο ακραίες πράξεις σεξουαλικής βίας»
Καταπέλτης κατά του Δ. Λιγνάδη, ο εισαγγελέας της έδρας αποδόμησε τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης και πρότεινε την ενοχή του για τον βιασμό τριών ανηλίκων.
«Τέλεσε με δόλο ακραίες πράξεις σεξουαλικής βίας»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο εδώλιο για πέντε κακουργήματα 14 πρώην μέλη του αμαρτωλού ταμείου
Το δικαστικό συμβούλιο, υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση σε βάρος των 14 που καλούνται να λογοδοτήσουν για τα εικονικά δάνεια της περιόδου 2012-2014.
Στο εδώλιο για πέντε κακουργήματα 14 πρώην μέλη του αμαρτωλού ταμείου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παρέμβαση Ελένης Κωστοπούλου: Ο θάνατος της ελπίδας για ανθρωπιά
Η μητέρα του Ζακ, Ελένη Κωστοπούλου, καταθέτει στην «Εφ.Συν.» τις σκέψεις της μετά τις απολογίες των δύο πολιτών και των δύο πρώτων από τους τέσσερις αστυνομικούς στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.
Παρέμβαση Ελένης Κωστοπούλου: Ο θάνατος της ελπίδας για ανθρωπιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας