• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.4°C / 18.6°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 11.4°C / 15.1°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.0°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.9°C
  2 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.7°C
  1 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.0°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.2°C / 20.2°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.4°C / 19.4°C
  3 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 16.7°C
  1 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Θύελλα
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 11.9°C / 13.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 15.6°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.6°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 13.3°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 15.1°C
  2 BF
  98%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  1 BF
  82%

Φωτο: Μάριος Βαλασόπουλος

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δίκη της «Εφ.Συν.» για ρεπορτάζ που χαρακτηρίστηκε αληθές

 • A-
 • A+
Εκδικάστηκε χθες η αγωγή εταιρείας αιολικών εναντίον της εφημερίδας μας και δύο συναδέλφων για τεκμηριωμένο δημοσίευμα. ● Η απόφαση του δικαστηρίου θα κρίνει αν η ελευθερία του λόγου και η έκφραση γνώμης αποτελούν θεμελιώδη και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα ή όχι.

Με τα συνθήματα αλληλέγγυων υπέρ της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του δημοσιογράφου της Τάσου Σαραντή να ακούγονται μέσα στη δικαστική αίθουσα του Πρωτοδικείου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε χθες η εκδίκαση της αγωγής που άσκησε εναντίον της συνεταιριστικής εφημερίδας μας η «WRE ΕΛΛΑΣ - Ανώνυμη Οικοδομική Εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Παροχής Υπηρεσιών».

Αφορμή της αγωγής ήταν ρεπορτάζ του συναδέλφου με τίτλο «Οι ανεμογεννήτριες “γεννούν” βιομηχανία διώξεων», που δημοσιεύτηκε στις 29/12/2019 και αφορούσε το πρωτοφανές μπαράζ μηνύσεων και αγωγών της εταιρείας σε όσους είχαν αντιταχθεί στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου ιδιοκτησίας της στα Κουλέντια του Δήμου Μονεμβασίας.

Το δημοσίευμα δεν άρεσε στην εταιρεία και επέλεξε την προσφιλή της τακτική για να αντιδράσει: την αγωγή! Και μάλιστα αξιώνοντας 225.000 ευρώ από την εφημερίδα και τον συντάκτη, καθώς και 1.000 ευρώ για κάθε επιπλέον αναφορά στο πρόσωπό της. Δεν της φτάνουν αυτά· επιθυμεί και να απαγγελθεί προσωρινή κράτηση 12 μηνών στον συνάδελφο και στον πρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρείας που εκδίδει την εφημερίδα μας.

«Είναι πολύ δύσκολο να προσπαθείς να κάνεις μια επένδυση και να χρειάζεσαι 20 χρόνια για να το πετύχεις. Αυτά τα 20 χρόνια έχει γίνει σοβαρή ζημιά στο όνομα της εταιρείας. Πίσω από το δημοσίευμα κρύβονται είκοσι χρόνια», κατέθεσε ο κ. Κορδάκης, μηχανολόγος μηχανικός, εργαζόμενος στην εταιρεία κατά την περίοδο 2015-2018, με τον δικηγόρο της «Εφ.Συν.», Διονύση Λιβιεράτο, να επισημαίνει ότι η «Εφ.Συν.» κυκλοφορεί τα τελευταία εννέα και όχι είκοσι χρόνια και να απαριθμεί τη μία αγωγή της εταιρείας μετά την άλλη την περίοδο πριν από το δημοσίευμα.

«Ολα αυτά δεν συνιστούν μια βιομηχανία διώξεων της εταιρείας; Πού είναι το ψευδές όσον αφορά τον καταιγισμό των δικαστικών ενεργειών; Σε τι απέχει ο τίτλος και το κείμενο από την πραγματικότητα;» ρώτησε ο κ. Λιβιεράτος τον μάρτυρα και εκείνος παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν τα γεγονότα, προφανώς και έγιναν αυτά». Αφού το ρεπορτάζ ήταν αληθές, προς τι η αγωγή; Σύμφωνα με τον δικηγόρο της εταιρείας, «αν το δημοσίευμα ανέφερε μόνο τις αγωγές που έχει κάνει η εταιρεία, δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα. Τι εξυπηρετεί την ενημέρωση των αναγνωστών ο χαρακτηρισμός των αγωγών ως εκφοβιστικές;».

Στο ερώτημα αυτό απάντησε ο μάρτυρας Παναγιώτης Νάνος, δήμαρχος της Λίμνης Πλαστήρα: «Ασφαλώς και οι αγωγές αυτές έχουν ένα στοιχείο πίεσης και εκφοβισμού, η τοπική κοινωνία νιώθει ανασφάλεια, δεν θέλει να μπλέξει στα δικαστήρια. Λειτουργούν σαν απειλή, σαν μαχαίρι στον λαιμό. [...] Ο κύριος Σαραντής είναι ένας έγκριτος δημοσιογράφος και πολλές φορές έχει αναδείξει θέματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι απόλυτα τεκμηριωμένο και ακριβές, σέβεται τη δημοσιογραφική δεοντολογία και δεν αφήνει σκιές. Αλίμονο αν οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να αναδεικνύουν θέματα. Αυτό είναι το νόημα και η πεμπτουσία της δημοκρατίας».

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε επίσης στη λέξη «βιομηχανία» (διώξεων) και εξήγησε ότι «πρόκειται για έναν δημοσιογραφικό όρο που δείχνει ότι μια πράξη είναι επαναλαμβανόμενη. Θα μπορούσε να είναι και η λέξη “σωρεία”. Επομένως το δημοσίευμα θα ήταν ψευδές αν δεν είχαν ασκηθεί οι αγωγές. Από τη στιγμή που έχουν ασκηθεί, περιγράφει μια πραγματικότητα». Η απόφαση του δικαστηρίου θα κρίνει αν η ελευθερία του λόγου και η έκφραση της γνώμης αποτελούν θεμελιώδη και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα ή όχι.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δημοσιογράφος στο εδώλιο για ένα βίντεο
Μια δίκη που θυμίζει άλλες εποχές, όταν στο εδώλιο κάθονταν τα... πολιτικά φρονήματα, θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 10 Ιουνίου στο Δ’ Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων. Κατηγορούμενος με τρία κακουργήματα ο...
Δημοσιογράφος στο εδώλιο για ένα βίντεο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αθωώθηκε η πολύπαθη οικογένεια Ινδαρέ
Τρία χρόνια μετά την αστυνομική βία που υπέστησαν στο σπίτι τους στο Κουκάκι και την αναίτια σύλληψή τους, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές και οι δυο γιοι του κρίθηκαν αθώοι από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών.
Αθωώθηκε η πολύπαθη οικογένεια Ινδαρέ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ενοχος μόνο για δύο πλημμελήματα ο Μένιος Φουρθιώτης
Ενοχος κατά πλειοψηφία για ηθική αυτουργία κατά συρροή σε παράνομη οπλοφορία από κοινού και για ψευδή καταγγελία κρίθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθήνας ο Μένιος Φουρθιώτης.
Ενοχος μόνο για δύο πλημμελήματα ο Μένιος Φουρθιώτης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ρίχνει στα μαλακά τον Φουρθιώτη ο εισαγγελέας
Ηθική αυτουργία σε παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή και ψευδή καταγγελία εισηγήθηκε ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, Σωτήρης Μπουγιούκος, για τον Μένιο Φουρθιώτη.
Ρίχνει στα μαλακά τον Φουρθιώτη ο εισαγγελέας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παράνομη η απεργία της ΔΟΕ, συνεχίζουν τον αγώνα οι εκπαιδευτικοί
Η ΔΟΕ δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα της αποδομώντας την αντιεκπαιδευτική πολιτική και αντιστεκόμενη στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης.
Παράνομη η απεργία της ΔΟΕ, συνεχίζουν τον αγώνα οι εκπαιδευτικοί
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Χωρίς τηλεοπτική κάλυψη το Ειδικό Δικαστήριο
Με πλειοψηφία 8-5 απέρριψε το Ειδικό Δικαστήριο το αίτημα τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης που υπέβαλαν οι κατηγορούμενοι Ελένη Τουλουπάκη και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Χωρίς τηλεοπτική κάλυψη το Ειδικό Δικαστήριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας