• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 18.0°C
  2 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 16.6°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 18.2°C
  0 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.8°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 15.0°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 11.4°C
  1 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  2 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.8°C
  1 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  3 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 16.2°C
  1 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 17.8°C
  0 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 18.2°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  0 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 16.2°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  81%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η διοίκηση άλλαξε, αλλά τίποτε άλλο

 • A-
 • A+
Στον δρόμο που χάραξαν οι αμαρτωλές διοικήσεις Μπούμπα και Κολιού βαδίζει, στο πρώτο δίμηνο της θητείας της, η νέα διοίκηση που διορίστηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων ● Τέσσερις καταγγελίες για ατασθαλίες που «αντιμετωπίζονται» με... αδράνεια.

Γελάστηκαν όλοι όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για το Γηροκομείο, όπως ασφαλώς τα τακτικά μέλη του σωματείου, που πίστεψαν ότι με τον διορισμό νέας προσωρινής διοίκησης τελείωσε ανεπιστρεπτί η περίοδος της διοίκησης του Ζώη Κολιού. Και επί Κολιού έκαναν κουμάντο τα ίδια πρόσωπα που πρωταγωνιστούσαν στην αμαρτωλή εποχή του πρώην προέδρου Προκόπιου Μπούμπα, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 16 ετών και 6 μηνών για απιστία και υπεξαίρεση κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση.

Με πλήρη αδιαφάνεια, παντελή έλλειψη νομιμότητας στις αποφάσεις και πράξεις του Διοικητικού Συμβουλίου, συνέχιζαν να διοικούν το Γηροκομείο σαν οικογενειακή τους επιχείρηση. Το απελθόν προσωρινό Δ.Σ. ουδέποτε λογοδότησε στη γενική συνέλευση των μελών, την οποία ποτέ δεν συγκάλεσε όπως είχε υποχρέωση, ούτε έδωσε οποιαδήποτε στοιχεία για την επί τρία χρόνια διαχείριση της τεράστιας περιουσίας του ιδρύματος.

Τι (δεν) κάνει η νέα διοίκηση

Ομως, τίποτα δεν άλλαξε με τη νέα διοίκηση, η οποία διορίστηκε από το δικαστήριο με πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων (ο δήμος είναι ο φορέας που εποπτεύει το ίδρυμα) καθώς ακολουθείται ο ίδιος τρόπος διοίκησης, με πρόσωπα επιλογής του δημάρχου και μόνο, χωρίς να μετέχει κανένα τακτικό μέλος της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών που διαχειρίζεται το Γηροκομείο. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι ύστερα από θητεία σχεδόν δύο μηνών η νέα προσωρινή διοίκηση έχει συνεδριάσει μόνο δύο φορές, χωρίς να λάβει καθοριστικές αποφάσεις.

Το Γηροκομείο έχει αφεθεί στον αυτόματο πιλότο: ο νέος, ακριβοθώρητος πρόεδρος Σπύρος Χαμακιώτης έχει επισκεφτεί ελάχιστα το ίδρυμα, δεν έχει γνωρίσει ούτε έχει συνεργαστεί με το διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Φαίνεται, δηλαδή, ότι λειτουργεί με κάποιου είδους εσωτερική πληροφόρηση.

Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνει μια νέα, έστω και προσωρινή, διοίκηση ενός σωματείου είναι να διενεργήσει απογραφή τού τι παραλαμβάνει και να παραγγείλει έναν αξιόπιστο οικονομικό έλεγχο και μάλιστα ταχύτατο, για να προλάβει τη μετά τρίμηνο παραγραφή πολλών και σοβαρών πράξεων απιστίας που διέπραξε η προηγούμενη διοίκηση. Οχι μόνο δεν το έκανε, αλλά δεν ζητήθηκαν ούτε οικονομική ενημέρωση από το λογιστήριο ούτε νομική ενημέρωση επί των εκκρεμών νομικών υποθέσεων από τη νομική υπηρεσία.

Υστερα από αγωνιώδη προσπάθεια βρέθηκαν 40.000 ευρώ για να σταματήσουν πλειστηριασμό κεντρικού ακινήτου του Γηροκομείου στο Κολωνάκι (επί της Πατριάρχου Ιωακείμ). Την ίδια στιγμή και ενώ οι ανάγκες των ηλικιωμένων είναι ζωτικές, δαπανώνται για τον μισθό του συνταξιούχου διευθυντή και για αμοιβές ακριβών δικηγόρων πολλαπλάσια ποσά.

Υπάρχει σωρεία πράξεων απιστίας της προηγούμενης διοίκησης, τις οποίες θα αποκαλύψει ο διοικητικός και οικονομικός έλεγχος, όμως υπάρχουν και σοβαρές πράξεις απιστίας που έχουν καταγγελθεί στην παρούσα διοίκηση -και από σύμβουλο του Δ.Σ.- αλλά αυτή αδρανεί και δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Γηροκομείου.

Τέσσερις καταγγελίες

1. Παρά τη ρητή απαγόρευση από τον Οργανισμό Εργασίας του Γηροκομείου πρόσληψης συνταξιούχου, προσελήφθη από την (προηγούμενη) διοίκηση Κολιού συνταξιούχος (στρατηγός) αστυνομικός ως διοικητικός διευθυντής του Γηροκομείου με κόστος μισθού περίπου 6.000 ευρώ τον μήνα! Ετσι, τη στιγμή που το Γηροκομείο κάνει συνεχώς εκκλήσεις για βοήθεια σχετικά με τη διατροφή των τροφίμων και χρωστάει πάνω από 50.000.000 ευρώ, σπαταλάει για τον παράνομο διευθυντή πάνω από 70.000 ευρώ τον χρόνο. Η νέα διοίκηση όχι μόνο δεν τον απέλυσε, αλλά συνεργάζεται αγαστά μαζί του.

2. Η προηγούμενη προσωρινή διοίκηση αποφάσισε το Γηροκομείο να καλύπτει τις δικαστικές δαπάνες και αμοιβές δικηγόρων, οποιασδήποτε φύσης, για τα μέλη του Δ.Σ. και στελέχη. Υπολογίζεται ότι πάνω από 50.000 ευρώ έχουν ξοδευτεί σε πανάκριβους εξωτερικούς δικηγόρους τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς να προσδιορίζεται για ποια υπόθεση καταβλήθηκαν. «Παροχή νομικών υπηρεσιών» ή «μελέτη φακέλου» είναι κάποιες από τις ασαφείς αιτιολογίες των τιμολογίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Γηροκομείο πλήρωσε σε γνωστό νομικό γραφείο πάνω από 7.000 ευρώ για τη νομική υποστήριξη του Κολιού κατά την προανάκριση υπόθεσης που έχει δημοσιοποιήσει η «Εφ.Συν.» με καταγγελίες συγγενών τροφίμων. Η παράνομη αυτή απόφαση καταγγέλθηκε στη νέα διοίκηση και έπρεπε άμεσα να έχει ανακληθεί, αλλά αυτή αγρόν ηγόραζε.

3. Αν και έχει καταγγελθεί στη διοίκηση ότι υπάρχουν ακίνητα του ιδρύματος που τα έχουν μισθώσει στελέχη του χωρίς να χρεώνονται μίσθωμα, αυτό δεν ερευνάται. Παράλληλα, στελέχη του Γηροκομείου μίσθωσαν ακίνητα με χαριστικό μίσθωμα και με δικαίωμα υπομίσθωσης. Αρκεί ένας έλεγχος για να διακριβωθεί πόσα κερδίζουν από την υπομίσθωση ή με οποιεσδήποτε άλλες κερδοφόρες σχέσεις συνεργασίας.

4. Επί διοίκησης Κολιού, εταιρεία συντήρησης πινάκων για μεγάλο χρονικό διάστημα έπαιρνε 520 ευρώ τον μήνα ανελλιπώς για συντήρηση πινάκων, αλλά στο Γηροκομείο δεν υπάρχουν πίνακες!

Η νέα διοίκηση του Γηροκομείου έχει ήδη αργήσει και πρέπει αμέσως να δραστηριοποιηθεί και να επιδείξει υπευθυνότητα. Πρέπει να απαλλαγεί από τα βαρίδια που κληρονόμησε από τις αμαρτωλές διοικήσεις Μπούμπα και Κολιού, κατά των οποίων εκκρεμούν σοβαρές ποινικές κατηγορίες. Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί σε υπεύθυνες θέσεις συγγενείς των καταδικασθέντων ή άτομα για τα οποία εκκρεμούν ποινικές διώξεις. Η αποτυχία της θητείας της εκθέτει τον δήμαρχο Αθηναίων και το Δημοτικό Συμβούλιο που τους επέλεξε και τους εμπιστεύθηκε την ιερή αποστολή να σώσουν το Γηροκομείο Αθηνών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αιρετή διοίκηση κόντρα στην κακοδιαχείριση
Το Πρωτοδικείο Αθηνών καλείται να αποφανθεί για το εάν το Γηροκομείο Αθηνών θα διοικείται εφεξής από εκλεγμένους από τα τακτικά μέλη του σωματείου ή θα εξακολουθήσει να έχει δοτούς επικεφαλής.
Αιρετή διοίκηση κόντρα στην κακοδιαχείριση
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Η παρανομία των άλλων δεν νομιμοποιεί τη δική σας»
Την έντονη αντίδραση των δικαστών προκαλούν οι εκτός θέματος απαντήσεις του άλλοτε ισόβιου προέδρου του Γηροκομείου Αθηνών, Προκόπιου Μπούμπα, ο οποίος χαρακτηρίζει με ευκολία ψευδείς τις καταθέσεις αρκετών...
«Η παρανομία των άλλων δεν νομιμοποιεί τη δική σας»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εφτασε η έγκληση του Γηροκομείου στην Εισαγγελία;
Σύμφωνα με πληροφορίες, ψηφίστηκε τελικά από το Δ.Σ. του Γηροκομείου, η υποβολή έγκλησης προς την Εισαγγελία για να μην τιναχτεί στον αέρα η δικαστική διαδικασία με αποτέλεσμα την άνευ δίκης αθώωση των...
Εφτασε η έγκληση του Γηροκομείου στην Εισαγγελία;
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εκρηξη των δικαστών στη δίκη Γηροκομείου
Σπάνια στα δικαστικά χρονικά δήλωση από την εισαγγελέα της έδρας, που ζήτησε να σταλούν τα πρακτικά στον εισαγγελέα για να διαπιστωθεί εάν έχει διαπράξει το αδίκημα της απιστίας η δικηγόρος του ιδρύματος, η...
Εκρηξη των δικαστών στη δίκη Γηροκομείου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Βούλευμα-καταπέλτης για το Γηροκομείο Αθηνών
Mε έγγραφο 406 σελίδων το Συμβούλιο Εφετών αποδίδει βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες κατά των διαχειριστών του Γηροκομείου Αθηνών μέχρι το 2015, όπως κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία απιστία,...
Βούλευμα-καταπέλτης για το Γηροκομείο Αθηνών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας