• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 15.7°C
  0 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.6°C / 13.3°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 11.0°C / 15.5°C
  0 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  0 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 13.9°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 10.0°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.5°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 12.7°C / 16.4°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  4 BF
  86%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 8.9°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 12.3°C
  1 BF
  87%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 14.9°C
  2 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 11.7°C
  1 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  1 BF
  90%
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Για να υπάρχει δημοσιότητα, πρέπει να είμαστε εκεί -Δημοσιογράφοι για τη δίκη των δολοφόνων του Ζακ

 • A-
 • A+

Την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου ξεκίνησε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Κατά την έναρξη της διαδικασίας τέθηκε και από τις δύο πλευρές το ζήτημα της παρουσίας των δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, το οποίο γνωρίζαμε ότι θα έκρινε η έδρα. Η απόφαση που ελήφθη ήταν να επιτραπεί η ταυτόχρονη είσοδος σε τέσσερις μόνο δημοσιογράφους, που σημαίνει πρακτικά ότι οι δημοσιογράφοι θα παρακολουθούν στην καλύτερη περίπτωση αποσπασματικά τη δίκη, αν προλάβουν. 

Για τους φωτορεπόρτερ αποφασίστηκε ουσιαστικά ο αποκλεισμός τους, αφού δεν μπόρεσε να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή λύση, με αποτέλεσμα να έχουμε την έναρξη μιας δίκης τεράστιου κοινωνικού ενδιαφέροντος, με όλα τα τηλεοπτικά Μέσα παρόντα, τον κόσμο να αλληλεπιδρά και να ενημερώνεται από το διαδίκτυο, και να μην έχουμε κανένα φωτογραφικό ντοκουμέντο από το εσωτερικό της αίθουσας. Αυτό είναι ένα κενό ιστορικής σημασίας, που θεωρούμε πως θα πρέπει να θεραπευτεί, έστω και τώρα, έστω και αφού έχει χαθεί η εναρκτήρια μέρα της πρώτης δικασίμου, με τις μαρτυρικές καταθέσεις της οικογένειας του Ζακ.

Η ταυτόχρονη παρουσία μόνο τεσσάρων δημοσιογράφων στη δίκη έχει μόνο συμβολική αξία, αφού σημαίνει ότι κανείς μας δεν θα μπορεί να βρίσκεται εκεί και να καταγράφει τα τεκταινόμενα καθ'όλη τη διάρκεια της μέρας, παρά μόνο να παραστεί για ένα σύντομο διάστημα και μετά να αντικατασταθεί από κάποιον/α συνάδελφο, μετά από λίγη ώρα. Όμως η δουλειά μας δεν είναι να πάρουμε μια γεύση της διαδικασίας παρακολουθώντας ένα μικρό κομμάτι της. Η δουλειά μας είναι να παρακολουθήσουμε τη δίκη. Δεν μας βοηθά το ότι μόλις βγούμε εμείς θα μας αντικαταστήσει κάποιος άλλος.

Δεν υπάρχει κανείς που να αγνοεί ή να υποβαθμίζει τα ζητήματα προστασίας της δημόσιας υγείας. Όπως αναφέρθηκε από τη συνήγορο πολιτικής αγωγής Άννυ Παπαρούσου, εκτός από την αίθουσα του Εφετείου υπάρχουν και άλλες μεγάλες αίθουσες, που να μπορούν να φιλοξενήσουν αυτή τη δίκη τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό ότι όταν διεκόπη η δίκη την προηγούμενη φορά, είχε τεθεί το ζήτημα της αδυναμίας να φιλοξενηθεί ο Τύπος σε μια τόσο μικρή αίθουσα. Ο καιρός πέρασε και επιστρέψαμε στην ίδια αίθουσα, με τα ίδια προβλήματα και μια απόφαση που υποτίθεται ότι θα έλυνε το πρόβλημα θεωρώντας ότι αν όλοι μπαίνουμε από λίγο θα είμαστε ικανοποιημένοι.

Να επισημάνουμε κάτι που για μας είναι αυτονόητο, αλλά δεν είναι για όλους. Η δημοσιότητα κάθε δίκης δεν είναι μόνο νομικά κατοχυρωμένη (ΚΠΔ, ΕΣΔΑ), είναι απολύτως απαραίτητη, για να φωτιστεί και να καταστεί πραγματικά μέρος του δημόσιου λόγου κάθε στοιχείο που κατατίθεται, όπως και για να μπορεί να ασκηθεί τεκμηριωμένη κριτική προς τους κρίνοντες.

Μετά από τρία χρόνια καθυστέρησης και κωλυσιεργίας, η συμβολική παρουσία του κόσμου μέσα από την παρουσία των δημοσιογράφων εξασφαλίζει ακριβώς ότι η πλήρης και ουσιαστική ενημέρωση για τα τεκταινόμενα δεν θα εμποδιστεί υπό το πρόσχημα των μέτρων προστασίας για την πανδημία. Μιλάμε βεβαίως για τους δημοσιογράφους/φωτορεπόρτερ, αλλά το ίδιο ισχύει και για τις οργανώσεις ή απλώς το κοινό, τους πολίτες που ενδιαφέρονται.

Η υπόθεση της συγκεκριμένης δολοφονίας έδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο ότι η μάχη για τη δικαιοσύνη είναι μαζί και μια μάχη ενημέρωσης. Η απρόσκοπτη παρουσία των δημοσιογράφων στη δίκη είναι γι' αυτό παράγοντας δικαιοσύνης, δεν είναι ένα κλαδικό αίτημα.

Δεν μπορεί ο κρατικός μηχανισμός να μη μπορεί να επιλύσει ένα τόσο απλό πρακτικό πρόβλημα. Δεν είναι αμέτρητες οι δίκες που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κυριολεκτικά δεκάδες δημοσιογράφοι που θέλουν να παρακολουθήσουν τη δίκη του Ζακ Κωστόπουλου και δεν μπορούν. Γίνεται μια δίκη όπου θα περνάμε για λίγο από την αίθουσα, σαν να αποκομίζουμε μια σύντομη εμπειρία της διαδικασίας, και οι φωτογράφοι θα απουσιάζουν εντελώς. Αυτό δεν συνιστά για μας λύση.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το υγειονομικό πρωτόκολλο για την Covid-19 που ορίζει μέγιστο αριθμό 15 ατόμων εντός της αίθουσας βρίσκεται σε ισχύ από τον περασμένο Νοέμβριο και δεν έχει επικαιροποιηθεί, όπως αντίστοιχα έχει συμβεί στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους.

Ζητάμε από την έδρα να μεριμνήσει ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους δημοσιογράφους που το επιθυμούν να βρίσκονται μέσα στην αίθουσα. Χρειάζεται μόνο η μεταφορά μας σε άλλη αίθουσα. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι όταν κρίνεται κάτι τόσο σημαντικό όσο η δημοσιότητα μιας τέτοιας δίκης, υπάρχουν πρακτικά προβλήματα που είναι ανυπέρβλητα. 

Δημήτρης Αγγελίδης, Εφημερίδα των Συντακτών
Γιάννης Αλμπάνης, News 247
Γιάννης Ανδρουλιδάκης, 105.5 στο Κόκκινο, εφημερίδα Αυγή
Θοδωρής Αντωνόπουλος (Lifo)
Αγάπη Βαρούνη, CNN Greece
Βασίλης Θανόπουλος (Antivirus)
Δανάη Κισκήρα - Μπαρτσώκα, Documento
Eλευθερία Κουμάντου (Αθηνα 9,84)
Χρύσα Λύκου, Popaganda
Κωνσταντίνος Πουλής, ThePressProject
Γιώτα Τέσση, Εφημερίδα των Συντακτών

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πατέρας Ζακ: «Είχαν κάτω το παιδί μέσα στα αίματα και το κλωτσοπατούσαν»
«Για εμένα οι αστυνομικοί είναι διπλά δολοφόνοι. Απέκρυψαν στοιχεία. Έκαναν έλεγχο στο κινητό τού γιου μου και όχι στων κατηγορουμένων» είπε ακόμα στο δικαστήριο ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου.
Πατέρας Ζακ: «Είχαν κάτω το παιδί μέσα στα αίματα και το κλωτσοπατούσαν»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δημοσιογραφική κάλυψη με το σταγονόμετρο στη δίκη για το φόνο του Ζακ
Απορρίφθηκε το αίτημα να γίνει η δίκη σε μεγαλύτερη αίθουσα και να παρίστανται φωτορεπόρτερ όπως και το αίτημα της υπεράσπισης για αναβολή.
Δημοσιογραφική κάλυψη με το σταγονόμετρο στη δίκη για το φόνο του Ζακ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παρέμβαση Ελένης Κωστοπούλου: Ο θάνατος της ελπίδας για ανθρωπιά
Η μητέρα του Ζακ, Ελένη Κωστοπούλου, καταθέτει στην «Εφ.Συν.» τις σκέψεις της μετά τις απολογίες των δύο πολιτών και των δύο πρώτων από τους τέσσερις αστυνομικούς στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.
Παρέμβαση Ελένης Κωστοπούλου: Ο θάνατος της ελπίδας για ανθρωπιά
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας «Ψ» για τη δίκη του Ζακ/της Zackie Oh
Η Πρωτοβουλία για Ένα Πολύμορφο Κίνημα στην Ψυχική Υγεία καλεί σε συγκέντρωση αύριο, έξω από το Εφετείο Αθηνών, για την εκδίκαση της υπόθεσης της δολοφονίας του Ζακ/ZackieOH.
Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας «Ψ» για τη δίκη του Ζακ/της Zackie Oh
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Να δουλέψουμε για το σπάσιμο της σιωπής»
Με την εξέταση της γνωστής δημοσιογράφου, Ελενας Ακρίτα, και του θείου του Βαγγέλη Γιακουμάκη, Γιώργου Βιβιαδάκη, συνεχίστηκε χθες στα Γιάννενα η δίκη για την υπόθεση του αδικοχαμένου φοιτητή. Στο εδώλιο του...
«Να δουλέψουμε για το σπάσιμο της σιωπής»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας