• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 12.2°C
  2 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 9.4°C
  4 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.0°C / 12.0°C
  3 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.2°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 3.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.2°C / 8.8°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.6°C / 4.0°C
  2 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.6°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.7°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 13.3°C
  3 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 5.5°C
  1 BF
  83%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.1°C / 9.0°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  11°C 4.8°C / 11.0°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 12.4°C
  2 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.5°C / 4.5°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 9.5°C
  2 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  88%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ιχνηλατώντας τον Ποινικό Κώδικα «Τσιάρα - Μητσοτάκη»

 • A-
 • A+
Το επιτελικό κράτος, με τη σύμφωνη ασφαλώς γνώμη των νομικών που προτείνουν τις σημερινές αλλαγές, θεωρεί ότι οι σκληρότερες τιμωρίες και ο περιορισμός της δικανικής κρίσης είναι το μόνο φάρμακο για την εγκληματικότητα...

Επειτα από μια εβδομάδα προαναγγελιών και διαρροών από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ για την επικείμενη ανάρτηση σε διαβούλευση του ακόμα πιο νέου Ποινικού Κώδικα, ξημερώματα Σαββάτου… αναρτήθηκε.

Ηδη ήταν σαφές στις διάφορες εκδοχές που αφήνονταν να διαρρεύσουν ότι υπήρχαν κάποιες ουσιώδεις διαφορές και φυσικά δεν γνωρίζουμε αν οι διαφορές ήταν μεταξύ της Νομοπαρασκευαστικής Λ. Μαργαρίτη και του Κ. Τσιάρα ή μεταξύ κυβερνητικών παραγόντων που έτσι κι αλλιώς είχαν προκαταλάβει το αποτέλεσμα της μελέτης του Κώδικα και τις αλλαγές του. Αυτές οι διαφορές θα φανούν προφανώς στη συνέχεια όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης κληθεί να παραδώσει το πόρισμα της επιτροπής πριν ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις στις επιτροπές της Βουλής.

Μετά τις πρόσφατες επικοινωνιακές παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, που κατά γενική ομολογία ήταν μάλλον αποτυχημένες, οι επικοινωνιακοί σύμβουλοί του αυτή τη φορά προσπάθησαν να εφαρμόσουν μια νέα τακτική πειθούς. Ετσι, ενώ ήταν στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός επέλεξε να παρουσιάσει ο ίδιος στο διαδίκτυο τις χρωματιστές κάρτες με τα καλά των 101 νέων διατάξεων που κρίθηκαν ως απαραίτητες αλλαγές σε έναν Ποινικό Κώδικα που ουσιαστικά εφαρμόστηκε μόνο το διάστημα της πανδημίας με εξαιρετικά μειωμένη δραστηριότητα των δικαστηρίων.

Κι αν η προηγούμενη και απολύτως αντιπροσωπευτική Νομοπαρασκευαστική Αργυρόπουλου επεξεργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα τον νέο Ποινικό Κώδικα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να τον τροποποιήσει αρχικά μόλις ανέλαβε, λες και επρόκειτο για μια απλή υπουργική απόφαση, ενώ στη συνέχεια συγκρότησε και την επιτροπή Μαργαρίτη για να ελέγξει μέσα σε έναν μόλις χρόνο την εφαρμογή του και τελικά να καταλήξει στις τωρινές αλλαγές επί το αυστηρότερο. Σε κάθε περίπτωση, στο σύνολο των άρθρων υπάρχουν αρκετές τεχνικές βελτιώσεις σε διατάξεις που λύνουν προβλήματα όπως π.χ. στα σεξουαλικά εγκλήματα. Υπάρχουν όμως και «πονηρές» λεξούλες που αλλοιώνουν το πνεύμα κάποιων διατάξεων.

Αξίζει να θυμίσουμε εδώ ότι ήδη στην Ελλάδα το ποινικό σύστημα και οι βαριές ποινές άφηναν επί χρόνια άφωνους τους Ευρωπαίους δικαστές, δεδομένου ότι κανένα σύγχρονο κράτος δεν διαθέτει τόσους ισοβίτες και τόσες μακροχρόνιες παραμονές στη φυλακή. Η μακροχρόνια παραμονή και η πλήρης απουσία ευεργετικών μέτρων για τον σωφρονισμό και την επανένταξη χωρίς υποτροπές έχει προ πολλού αποδειχτεί ατελέσφορη και καταστροφική.

Παρ’ όλα αυτά, το επιτελικό κράτος με τη σύμφωνη ασφαλώς γνώμη των νομικών που προτείνουν τις σημερινές αλλαγές, θεωρεί ότι οι σκληρότερες τιμωρίες και ο περιορισμός της δικανικής κρίσης είναι το μόνο φάρμακο για την εγκληματικότητα.

Οι γυναικοκτονίες, το βιτριόλι (παραμόρφωση, ως αποτέλεσμα της βαριάς σωματικής βλάβης), τα καμένα δάση ακόμα και οι Τούρκοι ψαράδες μετατράπηκαν, χάρη στους κάθε λογής επικοινωνιολόγους, σε όπλα προετοιμασίας και επαναφοράς ενός ιδιαίτερα σκληρού ποινικού συστήματος ανεξάρτητα από το αν αυτό αποδείχτηκε διαχρονικά ως αναποτελεσματικό και ακραίο.

Εξευτελιστική είναι και η αναβάθμιση «παραδοσιακών» εγκλημάτων όπως αυτό της αιμομιξίας, που γίνεται μάλιστα κακούργημα. Μια πράξη που σε πολλές χώρες της Ευρώπης δεν τιμωρείται π.χ. Γαλλία, Ισπανία, Ρωσία, Βέλγιο, Ολλανδία ή τιμωρείται με ήπιες ποινές και που στην Ελλάδα, με βάση τα πλέον πρόσφατα στατιστικά στοιχεία από τα δικαστήρια (δηλαδή του 2010), έχουμε ετησίως από μηδέν μέχρι τέσσερις καταδίκες.

Είναι, τέλος, υποκριτικό το ενδιαφέρον για τους ανηλίκους –παρά τα όποια θετικά σημεία αλλαγών, π.χ. την παράταση του χρόνου παραγραφής– τη στιγμή που οι ίδιοι έχουν ακυρώσει τον έτοιμο στην Ελλάδα και διεθνώς αναγνωρισμένο θεσμό «Σπίτι του Παιδιού», όπου θα κατέθεταν χωρίς προβλήματα τα παιδιά-θύματα κακοποίησης.

Μια άλλη εξαιρετικά προβληματική επιλογή είναι η επαναφορά της δυνητικής διακινδύνευσης (ευτυχώς τουλάχιστον δεν ίσχυσε η διαρροή περί αφηρημένης διακινδύνευσης). Με απλά λόγια, ενώ ο Π.Κ. του 2019 αναφέρει ότι τιμωρείται ο δράστης εφόσον αποδειχτεί ότι προέκυψε κίνδυνος από τη συμπεριφορά του, τώρα, ακόμα κι αν δυνητικά θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος, ο δράστης αυτός τιμωρείται. Αυτό σημαίνει ότι αν π.χ. κάποιος πετάξει μια πέτρα σε έναν άδειο δρόμο χωρίς να αποδειχτεί ότι κάτι ή κάποιος κινδύνεψε, θα του επιβληθεί ποινή.

Ο Κώδικας Τσιάρα - Μητσοτάκη τιμωρεί την ανθρωποκτονία πάντα με ισόβια. Ο Κώδικας του 2019 λέει ότι «Οποιος σκότωσε άλλον τιμωρείται με κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών». Η πρόβλεψη σε πολλά αδικήματα μόνο της ισόβιας κάθειρξης αρχικά καταλύει την αρχή του Π.Κ. για τη διαζευκτική πρόβλεψη της ισόβιας με την πρόσκαιρη κάθειρξη, καταργεί τον θεσμό της επιμέτρησης της ποινής και βέβαια ακυρώνει τον ρόλο του δικαστή, αφού αυτός δεν θα μπορεί να εκτιμήσει την κάθε συγκεκριμένη περίπτωση και να επιβάλει τη δέουσα ποινή.

Παρόμοιες είναι και οι αλλαγές για πολλά άλλα αδικήματα αλλά και για τις δυνατότητες αναστολής ποινών που περιορίζονται εξαιρετικά και στην ουσία καταργείται το κίνητρο των καταδικασμένων να αλλάξουν συμπεριφορές, έτσι ώστε να έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση.

Αυτή είναι άλλη μια επικίνδυνη επιλογή, δεδομένου ότι οι μελλοντικοί εγκληματίες δεν θα έχουν ποτέ δεύτερες σκέψεις για την πράξη τους, μια και σε κάθε περίπτωση θα ξέρουν ότι η ποινή τους θα είναι ισόβια. Εξαιρούνται φυσικά οι τραπεζίτες, μια και ξεχάστηκε πάλι το αυτεπάγγελτο γι’ αυτούς. Υποκριτικό είναι και το ενδιαφέρον για τους ανηλίκους, την ώρα που οι ίδιοι έχουν ακυρώσει το λεγόμενο «Σπίτι του Παιδιού», όπου θα κατέθεταν χωρίς προβλήματα τα παιδιά-θύματα κακοποίησης.

Η απρόσφορη απόπειρα

Ενα άλλο εξαιρετικά αναχρονιστικό και αντίθετο με τη εγκληματολογία του 21 αιώνα είναι το θέμα της απρόσφορης (αποτυχημένης) απόπειρας.

Η ατιμωρησία της απρόσφορης απόπειρας ήταν ένα μεγάλο βήμα του ΠΚ του 2019. Τώρα με προσθήκη άρθρου προβλέπεται ότι «Οποιος επιχείρησε να εκτελέσει έγκλημα με μέσο ή κατά αντικειμένου τέτοιας φύσης ώστε να αποβαίνει απολύτως αδύνατη η τέλεση του εγκλήματος αυτού τιμωρείται με την ποινή του άρθρου 83 μειωμένη στο μισό». «Είναι προτιμότερο να μην τιμωρηθεί ένας αφελής υποψήφιος δολοφόνος παρά να εκτεθούν σε κίνδυνο τιμώρησης δεκάδες άνθρωποι για το “εγκληματικό τους φρόνημα” χωρίς αντικειμενική απόδειξη της επικινδυνότητάς τους» έγραφε ο Ι. Μανωλεδάκης το 2005 στο βιβλίο του για το Ποινικό Δίκαιο.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ο καθηγητής Λ. Μαργαρίτης (πρώην μαθητής του Μανωλεδάκη), έχοντας κλείσει τα 67 του χρόνια και έχοντας δικηγορήσει ως περιζήτητος συνήγορος και διδάξει τόσους φοιτητές, προτείνει σήμερα μια διάταξη για την κατάργηση της οποίας είχε δώσει και ο ίδιος προσωπική μάχη, σε άρθρο του στη διμηνιαία «Επιθεώρηση Νομολογίας» για το θέμα της απρόσφορης απόπειρας και χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα κατηγορούμενο που επιχείρησε απροσφόρως (χωρίς επιτυχία) να αγοράσει, να εισαγάγει και να πουλήσει ναρκωτικά και που στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι αντί για ηρωίνη του είχαν πουλήσει άσπρη σκόνη:

«Η απρόσφορη απόπειρα, ως αξιόποινη δραστηριότητα έχει αναντίρρητα δύο βασικά μειονεκτήματα: ένα δικαιοπολιτικό και ένα δογματικό. Ειδικότερα: Στην περίπτωση της απρόσφορης απόπειρας συγκεκριμένη διακινδύνευση εννόμου αγαθού στην εμπειρική του ατομικότητα είναι εξ ορισμού αδύνατη. Συνακόλουθα η τιμώρησή της ως αποδοκιμασία μόνον της εγκληματικής βουλήσεως του δράστη μπορεί να ερμηνευτεί. Τούτο βέβαια σημαίνει ότι η απρόσφορη απόπειρα δικαιοπολιτικά συνιστά αξιόποινο μέγεθος απόλυτα ασυμβίβαστο με την αρχή του αντικειμενικού αδίκου (βασική αρχή κάθε φιλελεύθερου δικαιικού συστήματος), λόγος για τον οποίον προτείνεται η κατάργησή της σχετικής με την τιμώρησή της προβλέψεως».

Ο κ. Μαργαρίτης επικαλείται στη συνέχεια τη σύμφωνη άποψη του Μανωλεδάκη, ενώ, συνεχίζοντας το επιχείρημά του, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο δράστης θα πρέπει ως εκ τούτου να παραμείνει ατιμώρητος. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον εδώ να διαπιστωθεί αν το πόρισμα Μαργαρίτη διαψεύδει τον ίδιο ή είναι μια αυθαίρετη προσθήκη του υπουργού που τον διόρισε πρόεδρο της επιτροπής.

Το επιτελικό κράτος διακαώς επιθυμεί να ποινικοποιήσει την πρόθεση ή ακόμα και την όποια αποτυχημένη ενέργεια τώρα που ετοιμάζει πολυτελείς φυλακές και στρατόπεδα με ΣΔΙΤ και αναδόχους.

Πολλά τα ψύχραιμα σχόλια στη διαβούλευση

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πέρα από τα σχόλια που επιμένουν ότι τα ισόβια πρέπει να είναι ισόβια, καλωσορίζοντας τον νόμο Τσιάρα (όπως είχε γίνει και με τα σχόλια για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια) μέσα σε μία μέρα και μάλιστα Κυριακή, έχουν ήδη αναρτηθεί πολλά ψύχραιμα σχόλια:

● «Προκειμένου να έχει νόημα η δημόσια διαβούλευση, θα ήταν σκόπιμο να υπάρχει η δυνατότητα κατ’ άρθρον σχολιασμού. Είναι αδύνατο να εξαχθεί συμπέρασμα ως προς την ορθότητα των διατάξεων, όταν “τσουβαλιάζονται” όλα τα σχόλια επί 162 άρθρων σε μία σελίδα. Παρακαλώ να αναθεωρήσετε άμεσα τον τρόπο σχολιασμού».

● «Σχετικά με το άρθρο 68 ισόβια κάθειρξη πρέπει να επιβάλλεται μόνο σε περιπτώσεις ανθρωποκτονίας. η επιβολή της σε άλλα εγκλήματα θα αναγκάσει κάποιους δράστες να σκοτώνουν τα θύματά τους για να μειώσουν τις πιθανότητες σύλληψης και καταδίκης όπως γίνεται με το νόμο τρία χτυπήματα στις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής».

● «Να αποσύρετε την ρύθμιση που αποκλείει τους νεαρούς ενήλικες από την έκτιση σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων. Είναι εξαιρετικά ύποπτη η ρύθμιση αυτή και μας γυρίζει στο 1950.Θα πρέπει να υπάρχει ως επιλογή κι ας κρίνει ο δικαστής. Οι 18-25 είναι δηλαδή καλύτερο να βρεθούν δίπλα σε μεγαλύτερους και πιο έμπειρους εγκληματίες?»

● «Δεν είναι δυνατόν ακόμα να υπάρχουν περιπτώσεις που, επειδή δεν αναφέρεται ρητά στο 105ΚΠΔ το 99ΚΠΔ, να ακούμε ότι ο εξεταζόμενος στην αυτεπάγγελτη προανάκριση δεν έχει δικαίωμα να παρίσταται με συνήγορο στην εξέταση του».

● «Η κατ’ οίκον έκτιση της ποινής του 105 ΠΚ για τις μητέρες που έχουν την επιμέλεια ανήλικων τέκνων θα πρέπει να αφορά ανήλικα μέχρις το 15ο ή έστω το 12ο έτος της ηλικίας και όχι το 8ο που υπάρχει η πρόταση. Το 8ο έτος της ηλικίας είναι ελάχιστο και δεν μπορεί το παιδί να αυτοεξυπηρετηθεί. άλλως το αφού μετά, τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει το όγδοο έτος της ηλικίας τους».

● «Πώς μπορεί να κλονιστεί η δημόσια υγεία από την διασπορά ψευδών ειδήσεων; Οι πρακτικές της δημόσιας υγείας καθιερώνονται από τους κυβερνώντες, σύμφωνα με τα δικά τους πρέπει και θέλω. Κάθε γνώμη δηλαδή που αμφισβητεί τις κυρίαρχες απόψεις που όπως προανέφερα καθορίζουν οι κυβερνώντες με διάφορους τρόπους, θα θεωρείται ως ψεύτης και θα διώκεται; Υπάρχουν δηλαδή “αυθεντίες” στον τομέα των επιστημών υγείας που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης και όλως τυχαίως θα συντάσσονται με την βούληση των κυβερνώντων; Τουλάχιστον τραγικό»

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ενστάσεις των φορέων για τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες
Με εκπροσώπους φορέων συνεχίστηκε χθες το πρωί στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή η συζήτηση για τους νέους Κώδικες, που οδεύουν προς ψήφιση στην Ολομέλεια.
Ενστάσεις των φορέων για τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στου Τσιάρα την πόρτα όσο θέλεις βρόντα...
Ο υπουργός Δικαιοσύνης κλείνει τ’ αυτιά του στη σοβαρή κριτική που δέχεται πανταχόθεν για τις αλλαγές που ετοιμάζει στους Ποινικούς Κώδικες, όπως φάνηκε και χθες με την τοποθέτησή του στην αρμόδια επιτροπή της...
Στου Τσιάρα την πόρτα όσο θέλεις βρόντα...
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πίσω ολοταχώς με τους νέους κώδικες
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο Τσιάρα με τις παρεμβάσεις στους Ποινικούς Κώδικες. Κοινή συνισταμένη η επιβολή σκληρής καταστολής και τιμωρίας, ενώ επανέρχονται ακόμα και χουντικές διατάξεις περιορισμών της...
Πίσω ολοταχώς με τους νέους κώδικες
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Οι δικηγόροι μιλούν για τις αλλαγές Τσιάρα στον Ποινικό Κώδικα
Δικηγόροι όλου του πολιτικού φάσματος εκθέτουν στην «Εφ.Συν» τις απόψεις τους σχετικά με τις αλλαγές του υπουργού Δικαιοσύνης στον Ποινικό Κώδικα.
Οι δικηγόροι μιλούν για τις αλλαγές Τσιάρα στον Ποινικό Κώδικα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αυστηρότερα ναι, δικαιότερα όχι!
Σε διαβούλευση ο νέος Ποινικός Κώδικας, που φέρνει αυστηρότερες ποινές για σειρά εγκλημάτων ● «Κόφτης» στα ευεργετικά μέτρα για τον σωφρονισμό και την επανένταξη ● Αναμένονται σφοδρές αντιδράσεις στις αλλαγές...
Αυστηρότερα ναι, δικαιότερα όχι!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας