• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.0°C / 9.0°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.7°C / 6.6°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.0°C / 11.2°C
  3 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  0 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.2°C
  4 BF
  41%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.0°C / 6.0°C
  1 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.6°C / 1.2°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.8°C / 9.6°C
  2 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  5 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  7°C -1.1°C / 6.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.4°C / 10.7°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 7.6°C
  6 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  5°C 0.5°C / 6.6°C
  2 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 0.5°C / 7.3°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 5.8°C / 9.3°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.8°C / 9.2°C
  3 BF
  64%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.3°C / 7.1°C
  2 BF
  30%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.7°C / 6.7°C
  3 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  68%

Ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Εικονομαχίες» στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων

 • A-
 • A+
Η μειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου είπε «όχι» σε εκδήλωση προς τιμήν των αγώνων για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και των νεκρών του 1973 ● Την ίδια ώρα, σε ένα κρεσέντο θρησκοληψίας, προχωρούσε σε μια αδιανόητη καταγγελία για τη μετακίνηση εικόνας του Χριστού!

Φαίνεται ότι η σημερινή μειοψηφία του Δ.Σ. της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ), αφού πριν από τις πρόσφατες εκλογές εξάντλησε όλα τα μέσα για να αποτρέψει τις αρχαιρεσίες και να εμποδίσει την επερχόμενη κρίση των μελών της Ενωσης, συνεχίζει σχεδόν φανατικά, με διαρκείς επικρίσεις και δημόσιες παρεμβάσεις, την προσπάθεια απαξίωσης των εκλεγμένων με ισχυρή πλειοψηφία εκπροσώπων.

Πρόσφατο παράδειγμα, η ακατανόητη άρνηση των μελών του Δ.Σ. που πρόσκεινται στην κυβέρνηση αλλά και των συνεργαζόμενων με αυτούς να αποδεχτούν την πρόταση του προεδρείου «να πραγματοποιηθεί πολιτιστική εκδήλωση και να τιμηθεί η επέτειος του Πολυτεχνείου. Η πρόταση υπερψηφίστηκε τελικά από τα 8 μέλη της πλειοψηφίας του Δ.Σ. Η μειοψηφία του Δ.Σ. (Στενιώτη, Βουλγαρίδης, Βελίας, Φωτάκης) απέρριψε την πρόταση χωρίς καμία αιτιολογία. Το μέλος του Δ.Σ. Δ. Φούκας αρχικά επιφυλάχθηκε και στο τέλος της συνεδρίασης καταψήφισε κι αυτός τη διοργάνωση της εκδήλωσης, με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. απάντησε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρχει πρόγραμμα ομιλητών και μουσικής εκδήλωσης καθώς και καθορισμός λεπτομερειών εάν πρώτα δεν εγκριθεί η πρόταση για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. «Το προεδρείο του Δ.Σ. θεωρεί ιστορικό καθήκον να τιμηθούν από τη Δικαιοσύνη οι αγώνες του ελληνικού λαού για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και οι νεκροί του Νοέμβρη του 1973. Αρνηση και μάλιστα αναιτιολόγητη σε τέτοιες εκδηλώσεις θεωρούμε ότι συνιστά προσβολή στη Δημοκρατία, ιδίως στις δύσκολες εποχές που φουντώνει στην Ευρώπη ο φασισμός και ο ρατσισμός», αναφέρει μεταξύ άλλων η επίσημη ανακοίνωση του προεδρείου της ΕνΔΕ.

Το καθόλου δευτερεύον ζήτημα που τέθηκε από μέλος της μειοψηφίας ήταν η αλλαγή της διαρρύθμισης των γραφείων της Ενωσης και η μεταφορά της εικόνας του Χριστού σε άλλη θέση και όχι πάνω από την καρέκλα του προέδρου! Μάλιστα προχώρησαν και σε μια αδιανόητου περιεχομένου καταγγελία που σε τίποτε δεν θυμίζει ευρωπαϊκή χώρα. «Κατά την πρώτη διά ζώσης μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα συνεδρίαση του Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε μετά και από σχετικό αίτημά μας, διαπιστώσαμε ότι από τον τοίχο άνωθεν του γραφείου του εκάστοτε Προέδρου της Ενωσης, στο οποίο συνεδριάζει και το Διοικητικό Συμβούλιο και βρίσκεται στο κτίριο [που] συνιστά δημόσιο και όχι ιδιωτικό χώρο, είχε αφαιρεθεί η επί δεκαετίες αναρτημένη εικόνα του Ιησού Χριστού - θρησκευτικό σύμβολο της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού, που αποτελεί την επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Στη θέση της ιερής εικόνας τοποθετήθηκε ένας ζωγραφικός πίνακας φιλοτεχνημένος από πρώην βουλευτή συγκεκριμένου κόμματος, με τον τίτλο Γάζα 2020. Η ιερή δε εικόνα παραγκωνίστηκε σε μη ορατό σημείο για τον εισερχόμενο στην αίθουσα και ειδικότερα στον τοίχο εσοχής που δημιουργείται μετά το έπιπλο της βιβλιοθήκης. Κατά την άποψή μας, η παραπάνω ενέργεια του προεδρείου της Ενωσης, που γίνεται κατά τον χρόνο που εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και αναπόφευκτα αναδεικνύεται η σύνδεση του Χριστιανισμού με την ιστορία του ελληνικού έθνους, δεν έλαβε χώρα διόλου τυχαία. Αποτελεί συνέχεια άλλων γνωστών στο Δικαστικό Σώμα ενεργειών του νυν προεδρείου που όλες μαζί διαγράφουν μία πορεία με κομματικό χρωματισμό», γράφουν τα μέλη της μειοψηφίας, αποδίδοντας ακόμα και κομματικό δάκτυλο στην απόφαση του προέδρου να αλλάξει θέση στην εικόνα του Χριστού!

Η απάντηση της ΕνΔΕ

Αμεση ήταν η απάντηση του προεδρείου της ΕνΔΕ: «Στη μομφή αυτή που διατυπώθηκε το Προεδρείο κάνει τις εξής επισημάνσεις: ο σεβασμός στις θρησκευτικές πεποιθήσεις και παραδόσεις δεν κρίνεται από τη θέση που έχει μια εικόνα μέσα σε έναν δημόσιο χώρο ο οποίος δεν προορίζεται για θρησκευτικές τελετές. Το 2016, όταν παρέδωσε τα γραφεία της Ενωσης η προηγούμενη διοίκηση της ομάδας της κ. Στενιώτη και του κ. Βουλγαρίδη, επικρατούσε ένα πραγματικό χάος.

Οι τοίχοι ήταν φθαρμένοι και βρώμικοι, στα ερμάρια των γραφείων βρέθηκαν χρηματικά ποσά που η παλιά διοίκηση δεν μπορούσε να δικαιολογήσει την προέλευσή τους, τα βιβλία που υπήρχαν στη βιβλιοθήκη ήταν της δεκαετίας του 1980, μέρος των γραφείων είχε μετατραπεί σε αποθηκευτικό χώρο. Από το 2016 και ιδίως την τελευταία χρονιά τα γραφεία της Ενωσης αναβαθμίστηκαν. Βάφτηκαν οι τοίχοι, μπήκε τάξη στα ερμάρια, αγοράστηκαν βιβλία για τη βιβλιοθήκη, αναβαθμίστηκε η παλιά σύνδεση για το διαδίκτυο, τοποθετήθηκαν πόρτες ασφαλείας, απομακρύνθηκαν κιβώτια με απορρίμματα που υπήρχαν στον χώρο και έγινε απολύμανση.

»Στα πλαίσια της βελτίωσης της αισθητικής του χώρου τοποθετήθηκαν δύο πίνακες ζωγραφικής (ένα αντίγραφο της Γκουέρνικα και ένας πίνακας που αναπαριστά έναν μικρό Παλαιστίνιο να κρατά δυο πουλιά στα χέρια του - σύμβολο της ειρήνης) σε κατάλληλη θέση χωρίς να απομακρύνεται καμία θρησκευτική εικόνα. Το Προεδρείο θα συνεχίσει το έργο του με αποφασιστικότητα έχοντας τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Δικαστών και Εισαγγελέων, χωρίς να παρασύρεται από τις ακραίες απόψεις ορισμένων μελών του Δ.Σ. που εκφράζουν μόνο τον εαυτό τους όταν παίρνουν αποστάσεις ακόμα και από τη γιορτή της Δημοκρατίας».

Δυστυχώς η θρησκοληψία και οι εθνικιστικές κορόνες απέχουν πολύ από μια σύγχρονη Δικαιοσύνη και μακάρι να περιορίζονται τα φαινόμενα αυτά εκτός των δικαστικών αιθουσών, αν και δεν μπορεί κανείς να πάρει όρκο!

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η γνωστή «κανονικότητα» τώρα και στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων
Μετά τον διορισμό προσωρινής διοίκησης από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, ο καταργημένος πλέον πρόεδρος της ΕΔΕ Χριστόφορος Σεβαστίδης εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία αυτή τη φορά δεν έχει αναρτηθεί στην...
Η γνωστή «κανονικότητα» τώρα και στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δικαίωση για την ΕνΔΕ η αναδίπλωση Τσιάρα
«Το Υπουργείο υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση και απόσυρση των εδαφίων του άρθρου 40 που προέβλεπαν την υποβολή των δικαστικών λειτουργών σε γραπτές εξετάσεις», τονίζει η Ένωση Δικαστών κι Εισαγγελέων.
Δικαίωση για την ΕνΔΕ η αναδίπλωση Τσιάρα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ολική υποχώρηση Κ. Τσιάρα
Η κυβέρνηση, μπροστά στον κίνδυνο να έχει απέναντι το δικαστικό σώμα, πήρε πίσω τις διατάξεις για τη βαθμολογία των έμπειρων εν ενεργεία δικαστών και τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις στις επιδόσεις των νέων...
Ολική υποχώρηση Κ. Τσιάρα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Να σταθεί όρθια η Δικαιοσύνη στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων
Mπορεί τα απασχολημένα με την εγκληματικότητα των Τσιγγάνων ΜΜΕ να υποδέχτηκαν με εκκωφαντική σιωπή το συνέδριο της κάπως «ανυπάκουης» Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα, όμως ο...
Να σταθεί όρθια η Δικαιοσύνη στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Ανησυχητικά δείγματα αλλαγών»
Οπως δυστυχώς διαπιστώνεται καθημερινά, ο υπουργός Δικαιοσύνης, που δεν είναι νομικός, έχει αποφασίσει να προχωρά με τη σύμφωνη γνώμη των επιτελών του και όσων επιλέγει με προσωπικά ή πολιτικά κριτήρια να...
«Ανησυχητικά δείγματα αλλαγών»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Επικεφαλής συνταξιούχοι και με «ψαλιδισμένες» αρμοδιότητες
Mε προεδρικό διάταγμα διορίστηκαν επισήμως ως επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος (Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες) ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης, με...
Επικεφαλής συνταξιούχοι και με «ψαλιδισμένες» αρμοδιότητες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας