• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.3°C / 32.4°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.7°C / 29.7°C
  4 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 32.0°C
  3 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  36%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 23.5°C / 31.0°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 28.7°C
  0 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  2 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.5°C / 26.1°C
  2 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  0 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 28.8°C
  2 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 30.9°C
  3 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.5°C / 31.0°C
  3 BF
  38%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.8°C / 32.7°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 24.3°C
  3 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 29.4°C
  3 BF
  78%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  1 BF
  42%
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

«Οργή και αγανάκτηση» για το υπόμνημα των «6»

 • A-
 • A+

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, με αφορμή το πρόσφατο υπόμνημα που απέστειλαν οι Αντ. Σαμαράς, Ε. Βενιζέλος, Δ. Αβραμόπουλος, Σπ. Γεωργιάδης, Ι. Στουρνάρας και Ανδ. Λοβέρδος, προς το Πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο, εκφράζουν «οργή και αγανάκτηση» για το «απαράδεκτο και παράνομο περιεχόμενο του ανωτέρω υπομνήματος που προφανώς εξυπηρετεί προθέσεις και εξωθεσμικούς σχεδιασμούς εκ μέρους των αιτούντων».

Ο Δημήτρης Τσοβόλας και η Λυδία Τσοβόλα αναρωτιούνται «με ποια ιδιότητα παρεμβαίνουν στην ανακριτική διαδικασία, αφού δεν είναι διάδικοι (...)» και ισχυρίζονται πως «το πιο τραγικό» είναι ότι «πρώην πρωθυπουργός, πρώην και νυν υπουργοί και καθηγητές νομικής σχολής, αναγράφουν ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν καταθέσει σε βάρος τους στην υπόθεση ''για το υποτιθέμενο σκάνδαλο NOVARTIS''».

Τέλος, μεταξύ άλλων, κρίνουν πως οι «6» που υπογράφουν το υπόμνημα «βρισκόμενοι σε δεινή επικοινωνιακή θέση, μετά την πρόσφατη εξέλιξη της περίπτωσης του φερόμενου ως βασικού μάρτυρα αντιεισαγγελέα του Α.Π. στην υπόθεση κατά Δημ. Παπαγγελόπουλου (...), επιδιώκουν στην κρίσιμη αυτή φάση να παρέμβουν και να επηρεάσουν την κρίση του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου (θέλουμε να πιστεύουμε αστόχως) και επιπλέον να δημιουργήσουν ψευδή εικόνα στο κοινό».

Αναλυτικά

ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Ο Δημήτριος Τσοβόλας και η Λυδία Τσοβόλα, ως συνήγοροι υπεράσπισης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, με αφορμή το πρόσφατο υπόμνημα που απέστειλαν οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτριος Αβραμόπουλος, Σπυρίδων Γεωργιάδης, Ιωάννης Στουρνάρας και Ανδρέας Λοβέρδος, προς το Πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο, που δόθηκε (από ποιους άραγε;) στην δημοσιότητα έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί η αποστολή και το απαράδεκτο και παράνομο περιεχόμενο του ανωτέρω υπομνήματος που προφανώς εξυπηρετεί προθέσεις και εξωθεσμικούς σχεδιασμούς εκ μέρους των αιτούντων.

Κατ’ αρχάς με ποια ιδιότητα παρεμβαίνουν στην ανακριτική διαδικασία, αφού δεν είναι διάδικοι, δεδομένου ότι ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών δεν επιτρέπει την παράσταση για στήριξη κατηγορίας; Οι κύριοι αυτοί, για κάποιους από τους οποίους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη ή είναι σε εκκρεμότητα η υπόθεσή τους στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, έχουν κληθεί από την κ. Ανακρίτρια και έχουν καταθέσει ενόρκως ως μάρτυρες και μόνο και όχι ως παραστάντες για στήριξη της κατηγορίας. Επομένως δικαιούνται και υποχρεούνται να καταθέσουν όσα γνωρίζουν εξ ιδίας αντιλήψεως ή από πληροφορίες προερχόμενες από συγκεκριμένα πρόσωπα. Δεν έχουν κατά συνέπεια δικαίωμα να παρεμβαίνουν στο έργο της Δικαιοσύνης και να υποβάλλουν αιτήματα, παρεμποδίζοντας έτσι το έργο της Ανάκρισης και αποσκοπώντας στον επηρεασμό της κρίσης των αρμοδίων δικαστικών οργάνων (άρθρο 15 παρ. 5 του Ν. 3126/2003 περί ποινικής ευθύνης Υπουργών και Α.Π. 286/2019).

Το πιο τραγικό όμως στο ανωτέρω υπόμνημα είναι ότι πρώην Πρωθυπουργός, πρώην και νυν Υπουργοί και καθηγητές νομικής σχολής, αναγράφουν ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν καταθέσει σε βάρος τους στην υπόθεση «για το υποτιθέμενο σκάνδαλο NOVARTIS». Δηλαδή για τους ανωτέρω υπογράφοντες το υπόμνημα δεν υπάρχει σκάνδαλο NOVARTIS; Βεβαίως αυτή φαίνεται ότι είναι η αντίληψή τους ακόμη και σήμερα, γιαυτό η Κυβέρνηση από ότι πληροφορούμαστε δεν έχει κάνει αγωγή αποζημίωσής κατά της NOVARTIS, παρότι η τελευταία ομολόγησε εγγράφως στις ΗΠΑ ότι δωροδόκησε αξιωματούχους στην Ελλάδα και εισέπραξαν οι τελευταίες (ΗΠΑ) τετρακόσια πενήντα εκατομμύρια δολάρια.

Επίσης γιαυτό δεν δήλωσε ακόμη το ελληνικό δημόσιο παράσταση για στήριξη των κατηγοριών για τις εκκρεμούσες ποινικές υποθέσεις που αφορούν το σκάνδαλο αυτό, παρότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με το 2485/23.12.2020 πρακτικό του, ομόφωνα γνωμοδότησε υπέρ της διενέργειας των ανωτέρω πράξεων.

Ακόμη προκλητικό και παράνομο είναι το αναγραφόμενο στο ανωτέρω υπόμνημα ότι «ενόψει των ανωτέρω και της προφανούς άμεσης συμμετοχής των ως άνω ψευδομαρτύρων στην τέλεση των ερευνώμενων αδικημάτων από τον Δημήτριο Παπαγγελόπουλο, τότε αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης και την Ελένη Τουλουπάκη, δεδομένου ότι οι εν λόγω μάρτυρες αποτέλεσαν τα βασικά όργανα με τα οποία οι ως άνω κατηγορούμενοι (δηλ. ο Δ. Παπαγγελόπουλος και Ε. Τουλουπάκη) διέπραξαν τα αδικήματα για τα οποία ανακρίνονται..».

Βεβαίως γνωρίζουν λόγω της ιδιότητάς τους όλοι οι ανωτέρω εξ (6) παρανόμως παρεμβαίνοντες ότ σύμφωνα με το άρθρο 7, σε συνδυασμό με το άρθρο 71 του ν. 4620/2019, του Ν 4596/2019 «πρωτόκολλο Σύμβασης Προάσπισης των Δικαιωμάτων /οδηγ. 2016/343/τεκμήριο αθωότητας κλπ. οι ύποπτοι και οι κατηγορούμενοι τεκμαίρονται αθώοι μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή τους σύμφωνα με τον νόμο. Επίσης ότι «ο ύποπτος ή κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να ασκήσει αγωγή αποζημίωσης προς αποκατάσταση της βλάβης την οποία υπέστη εξαιτίας της προσβολής του τεκμηρίου αθωότητας του από δηλώσεις δημοσίων αρχών που έλαβαν χώρα σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας πριν την έκδοση απόφασης σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό, οι οποίες αναφέρονται, κατά τρόπο άμεσο στην εκκρεμή ποινική διαδικασία και είτε παροτρύνουν το κοινό να πιστέψει στην ενοχή του, είτε προβαίνουν σε εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών με την οποία προδικάζουν την δικαστική κρίση της υπόθεσης».

Είναι σαφές λοιπόν ότι οι ανωτέρω, βρισκόμενοι σε δεινή επικοινωνιακή θέση, μετά την πρόσφατη εξέλιξη της περίπτωσης του φερόμενου ως βασικού μάρτυρα αντιεισαγγελέα του Α.Π. στην υπόθεση κατά Δημ. Παπαγγελόπουλου, οπότε και άρχισε η αποκάλυψη της σκευωρίας και εν όψει του κινδύνου να αντιστραφούν τελείως τα πράγματα, παρανόμως χωρίς να έχουν τέτοιο δικαίωμα, επιδιώκουν στην κρίσιμη αυτή φάση να παρέμβουν και να επηρεάσουν την κρίση του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου (θέλουμε να πιστεύουμε αστόχως) και επιπλέον να δημιουργήσουν ψευδή εικόνα στο κοινό.

Κατά τα άλλα έχουν το «θάρρος», που πηγάζει από την άσκηση εξουσίας, να κατηγορούν τον Δημ. Παπαγγελόπουλο για παρέμβαση δήθεν στην Δικαιοσύνη, επειδή εστάλησαν οι φάκελοι των δέκα πολιτικών προσώπων στη Βουλή, όπως είχε υποχρέωση εκ του Συντάγματος και του νόμου περί ποινικής ευθύνης Υπουργών να πράξει, η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, μετά από πλειάδα μαρτυρικών καταθέσεων και εγγράφων αλλοδαπών Αρχών που βρίσκονται στη δικογραφία.

Δάσκαλοι που δίδασκαν κα νόμο δεν εκράτουν.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Οι συνήγοροι Παπαγγελόπουλου καταγγέλλουν παράβαση δικονομικού κανόνα από την ανακρίτρια
Ανακοίνωση με την οποία επισημαίνουν ότι η ανακρίτρια για την υπόθεσή του αρνείται να εξετάσει αποδεικτικά μέσα, μάρτυρες και έγγραφα, παρά το αιτιολογημένο αίτημα του πελάτη τους, εξέδωσαν οι συνήγοροι του...
Οι συνήγοροι Παπαγγελόπουλου καταγγέλλουν παράβαση δικονομικού κανόνα από την ανακρίτρια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Με υπόμνημα εκατοντάδων σελίδων η απολογία Παπαγγελόπουλου
Για «εκδικητική πολιτική δίωξη της πλειοψηφίας της Βουλής» κάνει λόγο ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος που απολογήθηκε ενώπιον της ανακρίτριας του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών, Κωνσταντίνας...
Με υπόμνημα εκατοντάδων σελίδων η απολογία Παπαγγελόπουλου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η Γ. Παπαδάκου διώκεται για το δημοσιογραφικό της έργο, τονίζει και ο νέος της δικηγόρος
Τετραπλή ήττα του Δικαίου από την πολιτική σκοπιμότητα καταγγέλλει το δικηγορικό γραφείο του Ιπποκράτη Μυλωνά που ανέλαβε πρόσφατα την υπεράσπιση της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου στην υπόθεση...
Η Γ. Παπαδάκου διώκεται για το δημοσιογραφικό της έργο, τονίζει και ο νέος της δικηγόρος
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Προθεσμία για τις 8 Απριλίου προκειμένου να απολογηθεί έλαβε ο Δ. Παπαγγελόπουλος
«Το πρώτο σκάνδαλο στην υπόθεση Novartis είναι η προσπάθεια συγκάλυψής του και η προσπάθεια ξεπλύματός του με τη θεωρία της δήθεν σκευωρίας. Σήψη, παρακμή μπόχα και δυσωδία» δήλωσε.
Προθεσμία για τις 8 Απριλίου προκειμένου να απολογηθεί έλαβε ο Δ. Παπαγγελόπουλος
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Προστάτεψαν τους προστατευόμενους
Φρένο σε όλους όσοι επιδίωκαν να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στην υπόθεση Novartis έβαλε με απόφασή της η Οικονομική Εισαγγελία.
Προστάτεψαν τους προστατευόμενους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας