• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 10.6°C / 15.7°C
  3 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 12.8°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.5°C / 17.0°C
  4 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.9°C
  1 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 11.9°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 10.5°C
  1 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 19.3°C
  2 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.9°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 16.8°C
  2 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 10.7°C
  3 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  3 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 10.9°C
  0 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 10.6°C
  3 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ψιχάλες
  10°C 9.8°C / 14.4°C
  2 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  3 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 11.7°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  1 BF
  66%
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εμπαιγμός του απεργού πείνας -δίψας την πιο κρίσιμη ώρα

 • A-
 • A+
«Συναινεί και αποδέχεται τις επιπλοκές της υγείας του», απεφάνθη το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας, απορρίπτοντας το αίτημα για διακοπή έκτισης της ποινής του απεργού πείνας ● Προσχηματικές οι προτροπές της κυβέρνησης για προσφυγή στη Δικαιοσύνη, όπως αποδεικνύεται από την απάντηση της Σ. Νικολάου, καθώς οι συνήγοροι του κρατούμενου ενημερώθηκαν ότι το αίτημα για τη μεταγωγή που υποβλήθηκε στις 28/12/20, επανυποβλήθηκε στις 28/2 και εξετάζεται... Εχουν εξαντληθεί πλέον όλες οι προσφυγές για την εφαρμογή του νόμου

Μετά και τη χθεσινή απορριπτική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λαμίας και κυρίως μετά τη χθεσινή απάντηση της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής στην εισαγγελέα Λαμίας, ότι το αίτημα για τη μεταγωγή του απεργού πείνας που υποβλήθηκε στις 28/2 εξετάζεται, όταν το πρώτο είχε υποβληθεί και εκκρεμεί από τις 28/12/20, γίνεται φανερό ότι όλη η αντιμετώπιση της κυβέρνησης εξαντλείται απλά και μόνο στην πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση και όχι στην ουσία, δηλαδή τον άμεσο κίνδυνο ζωής του κρατουμένου για τον οποίο δεν εφαρμόζεται ο νόμος.

Οπως είναι ήδη γνωστό, ο δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ, Θέμης Σοφός, πήγε χθες στη Λαμία προκειμένου να παρευρεθεί στη δίκη, αφού πρώτα ζήτησε από τον Δ. Κουφοντίνα την εξουσιοδότησή του. Στη συνέχεια, καλώντας ως μάρτυρα τον αναπληρωτή διευθυντή της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λαμίας, Χρήστο Γεωργιάδη, παρέστη στο δικαστήριο στο οποίο είχε εισαγάγει η εισαγγελέας το αίτημα διακοπής ποινής.

Σύμφωνα με τον γιατρό-μάρτυρα, ο κίνδυνος για τη ζωή του κρατούμενου είναι άμεσος από μέρα σε μέρα, είναι οριακή η λειτουργία των οργάνων του και η παρατεταμένη απεργία πείνας έχει εξαντλήσει τα όρια αντοχής του οργανισμού του.

Μετά την αρνητική πρόταση της εισαγγελέως αγόρευσε ο συνήγορος Θ. Σοφός, που μεταξύ άλλων είπε ότι η κατάθεση του γιατρού είναι η πραγματική απόδειξη για τη βασιμότητα του ισχυρισμού που τέθηκε στην κρίση του δικαστηρίου. Στη συνέχεια το δικαστήριο διέκοψε για να συσκεφθεί και επανήλθε ανακοινώνοντας την απόρριψη του αιτήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόφαση αναφέρει ότι το αίτημα διακοπής ποινής τέθηκε ως όρος για τη βελτίωση της ιατρικής κατάστασης του κρατουμένου, πράγμα που δεν ισχύει: «Ο αιτιών είναι αυτός που θέτει ως προϋπόθεση τη διακοπή της έκτισης της ποινής για να δεχτεί ιατρική βοήθεια. Το δικαστήριο κρίνει πως η παραμονή του στο νοσοκομείο δεν αποτελεί δυσμενή μεταχείριση. Ο ίδιος συναινεί και αποδέχεται τις επιπλοκές της υγείας του».

Βγαίνοντας από τη δικαστική αίθουσα ο κ. Σοφός δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει την απόφαση, επανέλαβε όλα όσα είπε ο γιατρός για τον κίνδυνο απώλειας της ζωής του απεργού πείνας και συμπλήρωσε: «Τώρα απομένει να εξεταστεί η προσφυγή κατά της σιωπηρής απόρριψης του αιτήματος επαναμεταγωγής του κρατουμένου στον τόπο της έκτισης που προβλέπει ο Σωφρονιστικός Κώδικας. Θα πρέπει να σας πω, με όλο τον σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και των οικογενειών τους, ότι εδώ εφαρμόζουμε Ποινική Δικονομία κι όχι τις εκάστοτε αντιλήψεις της εκτελεστικής εξουσίας, η οποία εφαρμόζει κατά το δοκούν τις αντιλήψεις και τις απόψεις της στην εφαρμογή των αρχών και των κανόνων της σωφρονιστικής επιστήμης. Θα ήθελα να τονίσω ότι οι αρχές της δημοκρατίας έχουν τον χαρακτήρα του εναγκαλισμού, της κατανόησης, της καταλλαγής και της κοινωνικής επανένταξης. Δεν έχουν τον χαρακτήρα των δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών που ακούμε και δυστυχώς υπομένουμε. Ο Κώδικας Δικονομίας ισχύει για όλους, ο Σωφρονιστικός Κώδικας ισχύει για όλους, ανεξαρτήτως της πράξης για την οποία καταδικάστηκαν. Η δημοκρατία δεν συγκρίνει το αξιακό της σύστημα με κανενός άλλου διότι τότε αυτοκαταργείται».

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων εξήγησε ότι «το συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας θα αποφασίσει κατά πόσο συντρέχουν οι προϋποθέσεις της προσφυγής που έχουμε ασκήσει και μιας και με ρωτάτε να σας πω ότι σε ερώτηση της Εισαγγελίας Λαμίας προς την ΚΕΜ -κι αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα- δόθηκε σήμερα η απάντηση ότι έχει εισαχθεί προς επανεξέταση το αίτημα του κρατουμένου. Τώρα οφείλει να εκδώσει απόφαση η ΚΕΜ, διότι συντρέχει λόγος άμεσης και κατεπείγουσας αντιμετώπισης εφόσον κινδυνεύει η ζωή του κρατουμένου».

Οι συντονισμένες κυβερνητικές προτροπές για προσφυγή στη Δικαιοσύνη, με ισχυρισμούς ότι το αποφεύγει αυτό ο κρατούμενος και οι συνηγοροί του, αποδεικνύονται προσχηματικές όταν μόλις χθες και μετά την ερώτηση της εισαγγελέως Λαμίας ενημερώθηκαν οι συνήγοροι για την τύχη του αιτήματος που αρχικά υποβλήθηκε στις 28.12.2020, επανυποβλήθηκε στις 28/2 και εξετάζεται. Μόνο εάν πράγματι λόγω της κρίσιμης κατάστασης του απεργού πείνας η απάντηση της ΚΕΜ δοθεί άμεσα, θα μπορεί ακόμα και αύριο να γίνει δεκτή η προσφυγή από το Δικαστικό Συμβούλιο.

Η επικοινωνιακή και πολιτική διαχείριση συνεχίζεται και κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση αγνοεί τους πάντες στην αδιάλλακτη στάση της, ενώ χθες ο υπουργός Α. Γεωργιάδης μέσα στη Βουλή επιτέθηκε στη συνήγορο του απεργού πείνας (με πρόεδρο την ώρα εκείνη στην έδρα τον Χ. Αθανασίου) και δεν δίστασε να χαρακτηρίσει συλλήβδην «στρατό του Κουφοντίνα» τους χιλιάδες που καθημερινά διαμαρτύρονται ειρηνικά για να μην υπάρξει νεκρός απεργός πείνας στην Ελλάδα.

Τους απαγόρευσαν την είσοδο

Χθες το πρωί κι ενώ ήταν ενημερωμένο το νοσοκομείο για την επίσκεψη του μέλους του Δ.Σ. του ΔΣΑ προκειμένου να ζητήσει από τον κρατούμενο εξουσιοδότηση, ο διοικητής διέταξε να μην του επιτραπεί καν η είσοδος στην πύλη και χρειάστηκε παρέμβαση της εισαγγελέως ώστε να επιτραπεί η είσοδος και να δοθεί η απαραίτητη για τις δικαστικές ενέργειες υπογραφή του Δ. Κουφοντίνα. Στη συνέχεια όμως δεν του επέτρεψαν την είσοδο στην εντατική, με το επιχείρημα ότι σε αυτήν την περίπτωση δεν θα επιτρεπόταν το προγραμματισμένο επισκεπτήριο της οικογένειας.

Πριν δε στεγνώσει το μελάνι της απόφασης, η οποία θεωρεί ότι παρέχονται στον απεργό πείνας όλες οι ιατρικές υπηρεσίες, απαγορεύτηκε αιφνιδιαστικά στους γιατρούς επιλογής του που τον επισκέπτονται όλο αυτό το διάστημα να πάνε σήμερα στο νοσοκομείο. Τέλος, ο Δ. Κουφοντίνας, όπως δήλωσε στους δικούς του, δεν πίστεψε ποτέ ότι η διαδικασία στο αρμόδιο Πλημμελειοδικείο της Λαμίας θα είχε θετικό αποτέλεσμα και συνεχίζει τον αγώνα του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η ΚΕΜ ομόφωνα σπρώχνει τον Κουφοντίνα στον θάνατο
Η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών συνεδρίασε και απέρριψε το αίτημα του απεργού πείνας για μεταγωγή του στον Κορυδαλλό, επιβεβαιώνοντας την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να τον αφήσει να «σβήσει».
Η ΚΕΜ ομόφωνα σπρώχνει τον Κουφοντίνα στον θάνατο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εμφάνισε οξεία νεφρική ανεπάρκεια ο Κουφοντίνας
Η διοίκηση του νοσοκομείου Λαμίας επέτρεψε τελικά να επισκεφτούν οι γιατροί της οικογένειας τον απεργό πείνας και ο ίδιος συναίνεσε στην παροχή ιατρικής βοήθειας για την ανάταξη της νεφρικής λειτουργίας.
Εμφάνισε οξεία νεφρική ανεπάρκεια ο Κουφοντίνας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η κυβέρνηση καταδικάζει τον Δημήτρη Κουφοντίνα σε θάνατο
Η εισαγγελία Λαμίας ζητά «χορήγηση όλων των αναγκαίων ιατρικών μέτρων», χωρίς να εννοεί το βασανιστήριο της αναγκαστικής σίτισης. ● Η κατάστασή του είναι εξαιρετικά κρίσιμη.
Η κυβέρνηση καταδικάζει τον Δημήτρη Κουφοντίνα σε θάνατο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Βίαιη μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα στο νοσοκομείο
Με πρωτοφανή τρόπο αστυνομικοί με κουκούλες εισέβαλαν στη φυλακή και αφού κλείδωσαν όλους τους άλλους κρατούμενους, μετέφεραν διά της βίας τον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα στο νοσοκομείο της Λαμίας.
Βίαιη μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα στο νοσοκομείο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σταμάτησε την απεργία πείνας ο Δ. Κουφοντίνας
Tην ώρα που η ζωή του απεργού πείνας κρεμόταν από μια κλωστή, εκδόθηκε η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αποφαίνεται ότι ισχύουν για όλους τους κρατούμενους οι διατάξεις για τις τακτικές άδειες.
Σταμάτησε την απεργία πείνας ο Δ. Κουφοντίνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας