• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.2°C / 19.0°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 14.6°C
  4 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 17.9°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 14.2°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.4°C
  4 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.6°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 17.5°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 8.9°C / 13.9°C
  1 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.1°C / 19.8°C
  2 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 16.2°C
  3 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 11.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 11.5°C / 15.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 10.8°C / 20.8°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.4°C / 19.2°C
  2 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.3°C / 17.6°C
  2 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.7°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  90%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠαγώΣτΕ τις δίκες για πρόστιμα σε πορείες

 • A-
 • A+
Στο «ψυγείο» μπαίνουν οι εκκρεμείς υποθέσεις διοικητικών ποινών των 300 ευρώ για παραβίαση των περιορισμών κατά του κορονοϊού κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων μέχρι το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα και νομιμότητα των μέτρων.

Αναστέλλεται η εκδίκαση εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν την επιβολή προστίμου 300 ευρώ από την ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων στο πλαίσιο παραβίασης των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας μέχρι να αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας επί της συνταγματικότητας και νομιμότητάς τους. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας έκανε δεκτό αίτημα για πιλοτική δίκη που υποβλήθηκε από τους δικηγόρους Χαράλαμπο Κουρουνδή και Βασίλη Τσιγαρίδα, εκπροσωπώντας 46 πολίτες από τη Θεσσαλονίκη στους οποίους είχαν κοπεί διοικητικά πρόστιμα.

Οι προσφεύγοντες επικαλέστηκαν ότι και σε άλλα διοικητικά πρωτοδικεία της χώρας εκκρεμούν ανάλογες αιτήσεις ακύρωσης διοικητικών προστίμων των 300 ευρώ και η πρόεδρος του ΣτΕ, Ειρήνη Σαρπ, συγκάλεσε κατ' επιταγήν του νόμου 3900/2010 την αρμόδια τριμελή επιτροπή, η οποία έκανε δεκτό το αίτημά τους.

Θυμίζουμε ότι μόνο στη συμπρωτεύουσα την ημέρα της κινητοποίησης για το Πολυτεχνείο επιβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. 94 πρόστιμα με το επιχείρημα ότι παραβιάστηκε η από 13.11.2020 απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία για «επιτακτικούς λόγους αποφασίσθηκε η απαγόρευση όλων των δημόσιων συναθροίσεων στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα και η επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παράβασης της ανωτέρω απαγόρευσης».

Ατομικά δικαιώματα

Ομως οι προσφεύγοντες επικαλούνται μεταξύ άλλων το άρθρο 11 του Συντάγματος (που κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα και προστατεύει τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις), το άρθρο 25 (που κατοχυρώνει την αρχή της αναλογικότητας, η οποία είναι μια αρχή βάσει της οποίας σταθμίζεται η νομιμότητα των επιβαλλόμενων κρατικών περιορισμών στη σφαίρα των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, καθώς δεν μπορεί οι περιορισμοί να είναι ανέλεγκτοι και αυθαίρετοι) και το άρθρο 43 του Συντάγματος (σύμφωνα με το οποίο για θέματα γενικότερης σημασίας πρέπει να εκδίδονται προεδρικά διατάγματα και όχι υπουργικές αποφάσεις ή αποφάσεις άλλων φορέων).

Ο δικηγόρος Χαράλαμπος Κουρουνδής δήλωσε στην «Εφ.Συν.»: «Η τετραήμερη απαγόρευση συναθροίσεων στις 15-18 Νοεμβρίου 2020 έχει αποτελέσει σταθμό στην κατασταλτική εκστρατεία της κυβέρνησης, με την επιβολή εκατοντάδων προστίμων σε διαδηλωτές και διαδηλώτριες. Ηδη το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτό το αίτημα να συζητηθεί ενώπιόν του η προσφυγή κατά των σχετικών προστίμων με τη διαδικασία της πρότυπης ("πιλοτικής") δίκης. Η διαδικασία της πρότυπης δίκης σημαίνει ότι θα κριθούν νομικά ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος. Θα κριθεί αν η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να προσθέτει κατά το δοκούν λόγους απαγόρευσης συναθροίσεων στους συνταγματικά προβλεπόμενους.

»Θα κριθεί η αδιαφορία της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ζητήσει ακόμα και την απλή γνώμη της Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας που η ίδια συνέστησε. Θα κριθεί, τελικά, αν η ελληνική διοικητική δικαιοσύνη θα ανεχθεί τη φαλκίδευση ενός θεμελιώδους δικαιώματος με την επίκληση λόγων "δημοσίου συμφέροντος" ή θα ακολουθήσει τις πιο εκλεπτυσμένες σταθμίσεις της διεθνούς νομολογίας, από τη Γερμανία και τη Γαλλία μέχρι τις ΗΠΑ και την Ινδία.

»Σε κάθε περίπτωση η υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών δεν είναι τόσο υπόθεση δικαστικής διαμάχης όσο ζήτημα κοινωνικής εγρήγορσης. Δύο αιώνες μετά τη γαλλική, την αμερικανική και την ελληνική επανάσταση, δεν ξεχνάμε ότι βασική νεωτερική κατάκτηση είναι το δικαίωμά μας να διαφωνούμε με την εκάστοτε κυβέρνηση και να το εκφράζουμε».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δίκη στο ΣτΕ για τις πορείες
Σήμερα η πιλοτική δίκη για τα καταχρηστικά πρόστιμα σε πολίτες που συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις του Πολυτεχνείου και της 6ης Δεκεμβρίου ● Το έγγραφο που εκθέτει την κυβέρνηση και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.
Δίκη στο ΣτΕ για τις πορείες
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο ΣτΕ η εκδίκαση για την αποζημίωση της Μυρτώς από την Πάρο
Η μητέρα του θύματος ζητάει να καταβληθεί στην κόρη της το ποσόν των 200.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για τη ζημία που υπέστη πριν από εννιά χρόνια στην Πάρο.
Στο ΣτΕ η εκδίκαση για την αποζημίωση της Μυρτώς από την Πάρο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η ώρα της Δικαιοσύνης για τον Ζακ
Διαδήλωση αύριο ανήμερα της δολοφονίας. Σημαντικό πειστήριο της δίκης το βίντεο που δημοσίευσε η «Εφ.Συν.» από μάρτυρα και δείχνει τα όργανα της τάξης να ποδοπατούν και να σέρνουν βίαια το αιμόφυρτο θύμα.
Η ώρα της Δικαιοσύνης για τον Ζακ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΣτΕ: Νόμιμη η σύσταση υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι πρέπει να προσδιοριστούν ειδικότερα οι μεταφερόμενες στο υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου αρμοδιότητες της επιτροπείας και εκπροσώπησης των ασυνόδευτων και χωρισμένων...
ΣτΕ: Νόμιμη η σύσταση υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Διαδηλωτές στο εδώλιο
Ηδη 62 διαδηλωτές, που συνελήφθησαν στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίου 2020 μετά τη μεγαλειώδη διαδήλωση στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, έλαβαν κλήση να δικαστούν στις 29 Νοεμβρίου.
Διαδηλωτές στο εδώλιο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Προσφυγή στο ΣτΕ: Μπλόκο από καθηγητές και φοιτητές στην πανεπιστημιακή αστυνομία
Αίτηση ακύρωσης της πανεπιστημιακής αστυνομίας κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας δέκα σύλλογοι επιστημονικού διδακτικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ, Σύλλογοι Φοιτητών, αλλά και 22...
Προσφυγή στο ΣτΕ: Μπλόκο από καθηγητές και φοιτητές στην πανεπιστημιακή αστυνομία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας