Την επανεξέταση των δικογραφιών που έχουν σχηματιστεί για τις φωτιές του 2017 στη Μάνη και στα Κύθηρα, οι οποίες κατέκαψαν μεγάλες εκτάσεις, διέταξαν οι Εισαγγελίες Καλαμάτας και Πειραιά μετά τη δημοσίευση ηχητικού ντοκουμέντου στην «Καθημερινή της Κυριακής» που φέρεται να περιλαμβάνει συνομιλία του τέως αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλου, με τον επιπυραγό Δημήτρη Λιότσιο, που ως πραγματογνώμονας είχε αναλάβει τη σύνταξη πορίσματος για την πυρκαγιά στο Μάτι.
Η φωτιά στη Μάνη είχε ξεσπάσει στις αρχές Ιουλίου ‘17, με δύο μέτωπα στην ανατολική πλευρά της Λακωνίας, κοντά στις περιοχές Κότρωνα και Σκουταρίου, και είχε προκαλέσει ζημιές σε σπίτια. Η φωτιά στα Κύθηρα είχε ξεκινήσει αρχές Αυγούστου και σε τρεις μέρες έκαψε περισσότερα από 20 χιλιάδες στρέμματα.
Οι αρμόδιες Εισαγγελίες ζητούν τον επανέλεγχο όλων των στοιχείων των φακέλων που έχουν σχηματιστεί για τις δυο αυτές πυρκαγιές με αφορμή το επίμαχο απόσπασμα της καταγεγραμμένης συνομιλίας, στην οποία ο Β. Ματθαιόπουλος φέρεται να λέει στον Δ. Λιότσιο πως οι φωτιές στη Μάνη και τα Κύθηρα δεν αντιμετωπίστηκαν επαρκώς εξαιτίας υπηρεσιακών αντιδικιών μεταξύ στελεχών του Σώματος: «Ετσι γίνονται τα παιχνίδια. Ετσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με τον Καπέλιο (σ.σ. πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και νυν αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου με τη Ν.Δ.) και τον Βασιλειάδη (σ.σ. πρώην υπαρχηγό Επιχειρήσεων). Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη, τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στους εισαγγελείς του Γυθείου και του Πειραιά. Ετσι παίζεται το παιχνίδι».
Προκαταρκτική και για τον Δ. Λιότσιο
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τη νομιμότητα καταγραφής της συνομιλίας μεταξύ Δ. Λιότσιου και Β. Ματθαιόπουλου. Πρόκειται για διαφορετική έρευνα από εκείνη που διενεργείται για τις καταγγελίες του κ. Λιότσιου περί πιέσεών του από τον πρώην αρχηγό, που του ζητούσε να συγκαλύψει με το πόρισμά του τις ευθύνες των εμπλεκομένων. Η συγκεκριμένη έρευνα θα εξετάσει αν πρόκειται για παράνομη ή όχι ηχογράφηση.
