Μετά τις αντιδράσεις του συνόλου των δικηγόρων, των δικαστικών υπαλλήλων αλλά και μεγάλου μέρους δικαστικών λειτουργών, η κυβέρνηση αποφάσισε να εκδώσει νέα ΚΥΑ (υπουργοί: Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, Υγείας Βασίλης Κικίλιας και Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος) στην οποία επιβεβαιώνει την απόφασή της για κλιμακωτή επαναλειτουργία των δικαστηρίων και παράλληλα ανακοινώνει τη λήψη μιας σειράς μέτρων προστασίας.
Οσο ισχύει η νέα ΚΥΑ, δεν γίνονται πλειστηριασμοί αφού αποφασίστηκε η αναστολή τους.
Ειδικότερα, διατηρείται το καθεστώς αναστολής των εργασιών των δικαστηρίων που είχε αποφασιστεί με την προηγούμενη ΚΥΑ, με τις ακόλουθες αλλαγές:
α) στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα Διοικητικά Δικαστήρια επιτρέπεται από 6/5 η εκδίκαση των υποθέσεων για τις οποίες οι διάδικοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα εμφανιστούν στο ακροατήριο και
β) στα πολιτικά δικαστήρια επιτρέπονται οι δίκες ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ως αντικείμενο εγγυοδοσία, εγγραφή ή εξάλειψη ή μεταρρύθμιση προσημείωσης υποθήκης, συντηρητική κατάσχεση κινητής ή ακίνητης περιουσίας, δικαστική μεσεγγύηση, σφράγιση, αποσφράγιση, απογραφή και δημόσια κατάθεση, ευρωπαϊκή διαταγή δέσμευσης λογαριασμού και τις ανακλήσεις αυτών.
Τα μέτρα που λαμβάνονται είναι: • Χρήση μάσκας όχι μόνο από τα πρόσωπα της έδρας αλλά και από τους συνηγόρους και διαδίκους • Διαθεσιμότητα αντισηπτικού σε όλους τους χώρους. • Τήρηση απόστασης μεταξύ φυσικών προσώπων τουλάχιστον 1,5 μέτρου • Καθορισμός ανώτατου ορίου εισερχομένων στις αίθουσες και γενικότερα σε κλειστούς χώρους ενός ατόμου ανά 10 τ.μ.
Για το διάστημα μεταξύ 28/4 και 15/5 εξαιρούνται από την αναστολή: οι δίκες ασφαλιστικών μέτρων, η χορήγηση και ανάκληση προσωρινών διαταγών, η εκδίκαση αυτόφωρων πλημμελημάτων, η κλήρωση των ενόρκων καθώς και η κλήρωση των συνθέσεων για την εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων και των υποθέσεων ασφαλιστικών μέτρων (όπου προβλέπεται) και η εκδίκαση κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους κατηγορουμένους, των οποίων συμπληρώνεται κατά περίπτωση το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης και τέλος ποινικές δίκες που κινδυνεύουν με παραγραφή.
Στο μεταξύ τη μετάθεση της ημερομηνίας της μερικής επαναλειτουργίας των δικαστηρίων για τις 4 Μαΐου ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.
Στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος Δημήτρης Βερβεσός, αναφέρεται ότι η ολομέλεια κάλεσε τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας να ενημερωθούν για τα ληφθέντα από την πολιτεία προληπτικά μέτρα και να συνεδριάσουν για τη λήψη αποφάσεων.
Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την ασφαλή επαναλειτουργία των υπηρεσιών και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, πρότεινε αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους από τις 28 Απριλίου μέχρι τις 5 Μαΐου.
Ηδη οι δικηγόροι της Αθήνας έχουν εξαγγείλει αποχή για αύριο ημέρα Τρίτη από την άσκηση των καθηκόντων τους τόσο των δικαστικών, όσο και των εξωδικαστικών (υποθηκοφυλακεία, κτηματολογικά γραφεία), χωρίς πλαίσιο (δηλαδή χωρίς χορήγηση κατ’ εξαίρεση αδειών).
Στην επιστολή τους, την οποία κοινοποιούν και στον διευθυντή του Ελληνικού Κτηματολογίου Στέφανο Κοτσώλη, υπογραμμίζουν ότι η σειρά μέτρων που προτείνουν (π.χ. ηλεκτρονική διεκπεραίωση εγγράφων, ραντεβού κ.λπ.), κρίνεται αναγκαία καθώς έπειτα από 45 μέρες πάγωμα των υπηρεσιών, θα συρρεύσει πλήθος δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων αλλά και πολιτών στις υπηρεσίες με κίνδυνο να δημιουργηθούν πιθανές εστίες διάδοσης του ιού.
