Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τον χτύπησαν μέχρι θανάτου... εξ αμελείας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τον χτύπησαν μέχρι θανάτου... εξ αμελείας

  • A-
  • A+
«Στα μαλακά» πέφτουν ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης που κλοτσούσαν με μανία στο κεφάλι τον Ζακ Κωστόπουλο, καθώς η δίωξή τους δεν αφορά ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, αλλά πρόκληση θανατηφόρου σωματικής βλάβης • Απαράδεκτο σε σημεία το παραπεμπτικό βούλευμα.

Το παραπεμπτικό βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου για τη δολοφονία του Ζακ/Ζάκι Κωστόπουλου, το οποίο έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.», περιγράφει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης μπορούσαν να προβλέψουν ότι η μανία με την οποία χτυπούσαν τον αιμόφυρτο ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας θα επέφερε τον θάνατό του, αλλά δεν το προέβλεψαν από έλλειψη προσήκουσας προσοχής...

Ετσι, δεκαέξι μήνες μετά το άγριο λιντσάρισμα του Ζακ, οι δύο φυσικοί αυτουργοί παραπέμπονται να δικαστούν σε Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο κατηγορούμενοι για πρόκληση θανατηφόρου σωματικής βλάβης και όχι για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο.

Ομως πώς περιγράφεται το έγκλημα στο βούλευμα; Οταν ο Ζακ μπήκε στο κοσμηματοπωλείο, η πόρτα έκλεισε και εκείνος προσπάθησε να απεγκλωβιστεί σπάζοντας το τζάμι με πυροσβεστήρα. Σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις, βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση, δεν επιχείρησε να αφαιρέσει αντικείμενα, αλλά μόνο να βγει από το κατάστημα και με δυσκολία σήκωνε τον πυροσβεστήρα καθότι ήταν αδύναμος και ασταθής.

Οι δικαστές δέχονται ότι ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης, ενεργώντας από κοινού, χτυπούσαν με μανία τον αποδυναμωμένο και γονατιστό ακτιβιστή στην κρανιοεγκεφαλική χώρα, στα χέρια και στα πόδια και απορρίπτουν ότι οι δράστες βρίσκονταν σε άμυνα. Χαρακτηρίζουν επίσης «πλέον πειστική» την άποψη ότι τα είκοσι τρία τραύματα που του επέφεραν προκάλεσαν αιτιωδώς τις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις, εκ των οποίων προήλθε ο θάνατος.

Κάπου εκεί όμως αρχίζουν τα... «αλλά». Σε αντίφαση με όσα έχουν μόλις διαπιστώσει, οι δικαστές υποστηρίζουν ότι ο θάνατος του Ζακ δεν μπορεί να αποδοθεί σε ενδεχόμενο δόλο αλλά σε αμέλεια επειδή:

α) Ο θάνατος δεν προήλθε απευθείας από τα χτυπήματα, ούτε από τα συνεπακόλουθα τραύματα, αλλά από την αντίδραση του οργανισμού στην καταπόνηση από τα χτυπήματα. Δηλαδή, οι δράστες με πρόθεση επέφεραν στο θύμα σωματικές κακώσεις που μπορούσαν να προκαλέσουν κίνδυνο για τη ζωή του 32χρονου, αλλά ο θάνατός του οφείλεται σε συγκλίνουσα αμέλειά τους, ήτοι οι σωματικές βλάβες προκάλεσαν οργανικό στρες και αυτό με τη σειρά του ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου. Επειδή, με λίγα λόγια, ο ακτιβιστής δεν έμεινε στον τόπο, αλλά πέθανε λίγα λεπτά αργότερα...

β) Οι μεσίτης και ο κοσμηματοπώλης, λόγω της ηλικίας τους και της κοινωνικής εμπειρίας που διαθέτουν, μπορούσαν να προβλέψουν ότι την ώρα που κλοτσούσαν το κεφάλι του Ζακ ανάμεσα σε σπασμένα τζάμια θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον θάνατό του, αλλά δεν το προέβλεψαν... από έλλειψη προσήκουσας προσοχής, υπερβάλλοντα ζήλο και απερισκεψία!

Οι αστυνομικοί

Εκτός από τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη, με την κατηγορία της πρόκλησης θανατηφόρου σωματικής βλάβης παραπέμπονται σε δίκη οι τέσσερις από τους οχτώ αστυνομικούς που βρέθηκαν στο σημείο του εγκλήματος και οι οποίοι ακινητοποιούν το αιμόφυρτο θύμα που είναι πεσμένο μπρούμυτα, τον πατάνε στα πόδια και στον λαιμό, του τραβάνε τα χέρια και τον σέρνουν βίαια.

Οι αστυνομικοί μπήκαν στο κάδρο των ευθυνών μετά τη δημοσιοποίηση από την «Εφ.Συν.» του «Βίντεο-ντοκουμέντο: το 2ο λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου» (27.9.2018, Ντίνα Δασκαλοπούλου), το οποίο περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας από αυτόπτη μάρτυρα και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πειστήρια του εγκλήματος.

Οι δικηγόροι

Οι συνήγοροι της οικογένειας Κωστόπουλου, Αννυ Παπαρρούσου, Χρύσα Πετσιμέρη και Κλειώ Παπαπαντολέων, υποστηρίζουν ότι το παραπεμπτικό βούλευμα οδηγεί σε διακριτή μεταχείριση των δραστών και τις επόμενες μέρες θα καταθέσουν στην Εισαγγελία αίτηση έφεσης ή αναίρεσής του, καλώντας την αρμόδια εισαγγελική αρχή να ασκήσει τα ένδικα μέσα που προβλέπονται για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης και προκειμένου να μη γίνει ο θάνατος του Ζακ ακόμα ένα πεδίο υποτίμησης της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κατέρριψαν οι ίδιοι τον βασικό ισχυρισμό τους
Οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν παραδέχονται για πρώτη φορά ότι θα μπορούσαν άνετα να είχαν προσπεράσει το ποδήλατο του 27χρονου Πακιστανού και έτσι ομολογούν ότι αυτός δεν ήταν ο λόγος...
Κατέρριψαν οι ίδιοι τον βασικό ισχυρισμό τους
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δολοφονία Ζακ: δεν παραπέμπονται σε δίκη όλοι οι αστυνομικοί, ούτε ο διασώστης
Ο εισαγγελέας απέρριψε τη μήνυση της οικογένειας του Ζακ για ανθρωποκτονία κατά του συνόλου των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στη «σύλληψή» του.
Δολοφονία Ζακ: δεν παραπέμπονται σε δίκη όλοι οι αστυνομικοί, ούτε ο διασώστης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στις 21/10 ξεκινά η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ
Ακριβώς δύο χρόνια και ένα μήνα μετά το θανάτου του ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, Ζακ Κωστόπουλου, αναμένεται να ξεκινήσει στις 21 Οκτωβρίου 2020 η εκδίκαση της υπόθεσης του λιντσαρίσματος του 33χρονου.
Στις 21/10 ξεκινά η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η Δικαιοσύνη μίλησε, ας σωπάσουν οι υπόλοιποι
Ισόβια και επιπλέον 15ετής κάθειρξη για καθέναν από τους δύο κατηγορουμένους για τον ομαδικό βιασμό, την κακοποίηση και την εκ προθέσεως δολοφονία της 21χρονης Ελένης Τοπαλούδη ήταν η χθεσινή ετυμηγορία των...
Η Δικαιοσύνη μίλησε, ας σωπάσουν οι υπόλοιποι
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο εδώλιο ξανά για τα ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια σε μαθητές
Ο εκπαιδευτικός που έχει καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκισης επειδή κακοποιούσε ψυχολογικά μαθητές Λυκείου, χρησιμοποιώντας επανειλημμένα εκφράσεις και χειρονομίες με σαφή σεξουαλικά υπονοούμενα, δικάζεται...
Στο εδώλιο ξανά για τα ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια σε μαθητές
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ξεκινά η δίκη των δύο γυναικοκτόνων της Ρόδου
Τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει ενώπιον του Α΄ Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών η δίκη για την υπόθεση βιασμού και δολοφονίας της 21χρονης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη τον Νοέμβριο του 2018...
Ξεκινά η δίκη των δύο γυναικοκτόνων της Ρόδου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας