• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.2°C / 26.8°C
  1 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 24.2°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 26.5°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 20.9°C
  1 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.3°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 23.0°C
  2 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  1 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 26.6°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 23.9°C
  2 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 23.8°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 23.4°C / 24.4°C
  1 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 25.5°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.8°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 26.6°C
  0 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 22.7°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  87%

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Τσεκούρι» υποβάθμισης του Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών

 • A-
 • A+
Ποια είναι τα μέλη του, σύμφωνα με την πρόσφατη υπουργική απόφαση ● Φανερή η πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα συρρικνωμένο και «υπάκουο» ΚΕΣΦ για να περάσει τις επιλογές της για αυστηρότερη ποινική μεταχείριση με μπόλικη δόση καταστολής, προσαρμόζοντάς το στα «οράματα» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Συνεχίζεται απρόσκοπτα από την κυβέρνηση η εγκατάσταση των «αρίστων» σε καίριες θέσεις του κρατικού μηχανισμού. Ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του, επιμένοντας ήδη από τις πρώτες τους επιλογές στον πλήρη έλεγχο του κράτους, των Ανεξάρτητων Αρχών και των ελεγκτικών μηχανισμών, αποδεικνύουν καθημερινά ότι τα πτυχία, τα μεταπτυχιακά και οι εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις περιττεύουν όταν κάποιος έχει «μπάρμπα στην Κορώνη».

Επιπλέον ακόμα κι εκεί όπου ο νόμος εμποδίζει τις προσωπικές επιλογές του πρωθυπουργού η λύση είναι απλή! Αλλαγή του νόμου και των προσόντων που οφείλει να έχει κάθε επιτελικός υπηρεσιακός παράγοντας, όπως για παράδειγμα έγινε με την τοποθέτηση του αρχηγού της ΕΥΠ.

Με τον ίδιο τρόπο είδαμε σε θέσεις συνεργατών κορυφαίων υπουργών ακόμα και ανθρώπους που είναι υπόδικοι. Σήμερα ανακαλύπτουμε ότι εκτός από δύο έμπειρες καθηγήτριες κοινωνιολογίας, μεταξύ των μελών διορίστηκαν δύο δικηγόροι από το ίδιο μάλιστα γραφείο και δύο κοινωνικοί λειτουργοί από το ίδιο κατάστημα κράτησης.

Στις 19/9/2019 άλλη μία υπουργική απόφαση, αυτή τη φορά του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη. κ. Οικονόμου, ήρθε να ορίσει τα μέλη του συρρικνωμένου, με βάση τον πρόσφατο Νόμο 4625/2019, Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου των Φυλακών (ΚΕΣΦ) μετά και τη μεταφορά των φυλακών στην αρμοδιότητα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Το 11μελές ΚΕΣΦ επί Μητσοτάκη μετατράπηκε σε 5μελές (!) ενώ δεν υπάρχουν πλέον τα πέντε μέλη ΔΕΠ (διδακτικό επιστημονικό προσωπικό) στη σύνθεσή του. Δεν υπάρχουν όμως ούτε οι εισαγγελείς που ήταν παρόντες σε όλα τα προηγούμενα ΚΕΣΦ, προφανώς διότι δεν είναι εύκολο ούτε σίγουρο ότι θα υποχρεωθεί ένας εισαγγελέας να δεχτεί την όποια απόφαση και επιθυμία κάθε υπουργού ή υφυπουργού ή γ.γ. υπουργείου.

Η κυβέρνηση υποβάθμισε το ΚΕΣΦ μειώνοντας τον αριθμό των μελών, απομακρύνοντας από τη σύνθεσή του πανεπιστημιακούς και εισαγγελείς αλλά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης, προφανώς επειδή, όπως ήδη ακούγεται, θέλει ένα «υπάκουο» ΚΕΣΦ για να περάσει τις επιλογές της για αυστηρότερη ποινική μεταχείριση με μπόλικη δόση καταστολής, γεγονός που σηματοδότησε και η εκχώρηση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Τα πρόσωπα

Με τα νέα αυτά δεδομένα στη σύνθεση του ΚΕΣΦ ορίστηκαν από τον Λ. Οικονόμου οι:

◼ Βασιλική Αρτινοπούλου ως πρόεδρος με αναπληρώτρια την Ευσταθία Λαμπροπούλου. Υπήρξε πρόεδρος του ΚΕΣΦ και επί υπουργίας Καστανίδη (2010). Είναι κοινωνιολόγος, καθηγήτρια Εγκληματολογίας και πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε πρόεδρος της Κεντρικής Επιστημονικής Επιτροπής για τη Σχολική Βία και τον Εκφοβισμό του υπ. Παιδείας (2014-2017) και επιστημονική σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κατά του Εκφοβισμού.

Η ειδίκευσή της είναι τα ζητήματα οικογενειακής βίας. Η ίδια ήταν ανάμεσα στους 45 πανεπιστημιακούς που υπέγραφαν κείμενο κατά της ίδρυσης φυλακών υψίστης ασφαλείας Γ Τύπου, που λειτούργησαν για λίγους μήνες το 2014 με νομοσχέδιο του Χαρ. Αθανασίου έως ότου καταργήθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

◼ Ευσταθία Λαμπροπούλου, αναπληρώτρια πρόεδρος και τακτικό μέλος του ΚΕΣΦ. Είναι καθηγήτρια Εγκληματολογίας επίσης στο Πάντειο και σύζυγος του Π. Καρκατσούλη (πρώην βουλευτή Ποταμιού και υποψήφιου βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στις πρόσφατες εκλογές). Η κ. Λαμπροπούλου είχε επίσης υπηρετήσει στο ΚΕΣΦ (1996-2004). Η δική της αναπληρώτρια είναι η Ολγα Τσόλκα, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Για πρώτη φορά από την ίδρυσή του δεν μετέχει στο ΚΕΣΦ κανένα μέλος ΔΕΠ από τις Νομικές Σχολές της χώρας. Παρά το γεγονός ότι ο Σωφρονιστικός Κώδικας ζητάει κατά προτίμηση νομικούς, ειδικούς στο Ποινικό ή το Σωφρονιστικό ή το Συνταγματικό Δίκαιο, σήμερα μόνο ένα μέλος έχει γνωστικό αντικείμενο το Ποινικό Δίκαιο. Το ενδιαφέρον όμως σχετικά με τις τοποθετήσεις βρίσκεται κυρίως στη συνέχεια της υπουργικής απόφασης.

◼ Τακτικό μέλος του ΚΕΣΦ ορίζεται ο Θεόδωρος Παναγιώτου και αναπληρωτής του ο Γρηγόρης Κάτσιος. Και οι δύο εμφανίζονται ως «δικηγόροι εξειδικευμένοι σε θέματα Ποινικού Κώδικα» (!). Η προχειρότητα -κι όχι ελπίζουμε η άγνοια- στη σύνταξη της απόφασης φέρει τους δύο δικηγόρους ως ειδικευμένους στον Ποινικό Κώδικα. Μόνο που παρόμοια ειδίκευση δεν υφίσταται, ενώ οι δύο απόφοιτοι Νομικής -οι οποίοι δεν φαίνεται να διαθέτουν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών ή επιστημονικές δημοσιεύσεις- δεν ειδικεύονται ούτε στο Ποινικό Δίκαιο.

Αντίθετα, όπως αυτοσυστήνονται στη σελίδα του δικηγορικού γραφείου «Αλέξανδρος Π. Αλεξιάδης και Συνεργάτες», ο μεν Θ. Παναγιώτου «εξειδικεύεται σε διοικητικά θέματα που αφορούν τα φορολογικά ζητήματα», ο δε Γρ. Κάτσιος «επικεντρώνει την πρακτική του σε αστικά και εμπορικά θέματα έχοντας κερδίσει πολλές χιλιάδες ευρώ σε αποζημιώσεις».

Και αν προκαλεί έκπληξη το ότι και οι δύο δικηγόροι είναι οι μοναδικοί συνεργάτες του Αλ. Αλεξιάδη, του δικηγόρου που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Ι. Λαγού στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί ότι ο Θ. Παναγιώτου ήταν συνεργάτης και μάλιστα πολύ στενός στο δικηγορικό γραφείο της Σοφίας Νικολάου, υποψήφιας βουλευτίνας της Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές.

Η ίδια δεν εξελέγη και τοποθετήθηκε από τον Κ. Μητσοτάκη στη νευραλγική θέση της γενικής γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, στην υπηρεσία της οποίας υπάγεται το συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό όργανο ΚΕΣΦ που «εισηγείται στον υπουργό Δικαιοσύνης (πλέον Προ.Πο.) τη συνολική σωφρονιστική πολιτική, την έκδοση αποφάσεων, εγκυκλίων, οδηγιών και συστάσεων για εφαρμογή νόμων αλλά και τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των φυλακών κ.λπ.». Σύμφωνα επίσης με δημόσιες αναρτήσεις, γαλάζια απόχρωση έχει και η τοποθέτηση του αναπληρωτή Γρ. Κάτσιου.

Τα υπόλοιπα δύο μέλη είναι:

◼ Αναστάσιος Παπαδόπουλος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης του Καταστήματος Κράτησης Θεσσαλονίκης, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Δημήτριο Παπαδόπουλο, προϊστάμενο της Διεύθυνσης του Καταστήματος Κράτησης Λάρισας.

◼ Βασιλική Φραγκαθούλα, προϊσταμένη του Τμήματος Εργασίας του Ψυχιατρείου Κρατουμένων Κορυδαλλού, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια τη Σταυρούλα Καυκούλα, κοινωνική λειτουργό της ίδιας υπηρεσίας.

Με τον ανύπαρκτο προσδιορισμό «προϊσταμένη του Τμήματος Εργασίας» προφανώς ο κ. Οικονόμου εννοεί το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, όπου εντάσσονται οι κοινωνικοί λειτουργοί. Ενώ δε κατά παράδοση, οι κοινωνικοί λειτουργοί που ορίζονταν ήταν οι προϊστάμενοι ή έστω οι αρχαιότεροι στο κατάστημα κράτησης όπου υπηρετούσαν, τώρα ορίζονται -άγνωστο γιατί- από την ίδια φυλακή (Ψυχιατρείο κρατουμένων) τόσο η προϊσταμένη όσο και ακόμα ένα μέλος, απλή υπάλληλος.

Τι άλλαξε από το προηγούμενο καθεστώς και γιατί

Τι προέβλεπε όμως ο νόμος (άρθρο 8 νόμος υπ’ αρ. 2776 ΦΕΚ 291/Α/24-12-1999 Σωφρονιστικός Κώδικας) πριν πέσει το «τσεκούρι»της υποβάθμισης για το ΚΕΣΦ: «Στο υπουργείο Δικαιοσύνης συνιστάται ενδεκαμελές Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών, που συγκροτείται με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος ορίζει τον πρόεδρο, τον αναπληρωτή του, τα τακτικά και τα ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη του και αποτελείται από προσωπικότητες αναγνωρισμένου κύρους στον τομέα τους. Απαρτίζεται από πέντε μέλη ΔΕΠ ελληνικών ΑΕΙ, κυρίως νομικούς με ενασχόληση σε θέματα Ποινικού ή Σωφρονιστικού ή Συνταγματικού Δικαίου, έναν επιστήμονα εξειδικευμένο στη σωφρονιστική ή την ψυχολογία των εγκλείστων ή τη μεταχείριση των τοξικομανών ή σε άλλο συναφές αντικείμενο, έναν εισαγγελέα ή αντεισαγγελέα Εφετών, τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Σωφρονιστικής Πολιτικής, τον προϊστάμενο Διεύθυνσης Επιθεώρησης, τον επιθεωρητή Υγειονομικού Ελέγχου και τον επιθεωρητή Κοινωνικού Εργου του υπουργείου Δικαιοσύνης [...]».

Η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση ακριβώς εκείνων των επιστημονικών θέσεων που συνιστούσαν ένα πλήρες και αξιοκρατικό συμβουλευτικό όργανο στο πλευρό του υπουργού Δικαιοσύνης, προσαρμόζοντάς το στα «οράματα» του υπουργείου Προ.Πο. Η όλη αυτή διαδικασία πέρασε σχεδόν απαρατήρητη στον νομικό κόσμο.

Ενδεικτικά παραθέτουμε εδώ τις ιδιότητες των τακτικών μελών ΔΕΠ του προηγούμενου 11μελούς ΚΕΣΦ (ανάλογες ιδιότητες είχαν και οι αναπληρωτές τους) προκειμένου να διαπιστωθεί πώς ακριβώς αποτυπώνεται η απαξίωση αυτού του οργάνου από επιστημονικό-συμβουλευτικό σε προφανέστατα διεκπεραιωτικό όχι μόνο λόγω του αριθμού των μελών του, αλλά και εξαιτίας της έλλειψης των ειδικών που υποτίθεται ότι καλούνται να επεξεργαστούν τη σωφρονιστική πολιτική, εκτός από τις δύο και μόνο έμπειρες στη θέση αυτή καθηγήτριες.

Πριν από όλους αναφέρουμε τον αείμνηστο νομικό και εγκληματολόγο καθηγητή Βασίλη Καρύδη, διδάκτορα του Τμήματος Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και στη συνέχεια καθηγητή στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Διετέλεσε, εκτός από μέλος του ΚΕΣΦ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, του διοικητικού συμβουλίου του ΟΚΑΝΑ, της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΜΕΠΟ (Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής) και πολλών επιστημονικών επιτροπών και ομάδων έργου.

Στο ΚΕΣΦ αντικαταστάθηκε μετά τον θάνατό του από τον Κωνσταντίνο Κοσμάτο, επίκουρο καθηγητή Εγκληματολογίας της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ολγα Θεμελή: αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Νικόλαος Κουλούρης (πρόεδρος): επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκριτείου.
Αθανασία Διονυσοπούλου: λέκτορας Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Τώνια Τζαννετάκη: επίκουρη καθηγήτρια Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Γεώργιος Νικολόπουλος: καθηγητής Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου και πρόεδρος του ΝΠΙΔ «Επάνοδος».
Αγγελική Πιτσελά: αναπληρώτρια καθηγήτρια Νομικής ΑΠΘ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Η αποκατάσταση της υγείας του Γιάννη Δημητράκη χρειάζεται χρόνο και ειδική φροντίδα»
Στις 24 Μαΐου ο κρατούμενος Γιάννης Δημητράκης έπεσε θύμα απρόκλητης δολοφονικής επίθεσης από συγκρατούμενούς του στις φυλακές Δομοκού ● Τι λέει η μητέρα του στην «Εφ.Συν.» ●
«Η αποκατάσταση της υγείας του Γιάννη Δημητράκη χρειάζεται χρόνο και ειδική φροντίδα»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το «υπουργικό δίκαιο» υπερισχύει της Δικαιοσύνης
Η νέα διάταξη προβλέπει ότι ο υπουργός μπορεί να διορίζει όποιον θέλει επικεφαλής των φυλακών επικαλούμενος τις γνωστές πλέον «έκτακτες» περιπτώσεις που έχουν γίνει η μόνιμη δικαιολογία της κυβέρνησης...
Το «υπουργικό δίκαιο» υπερισχύει της Δικαιοσύνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η Δικαιοσύνη ξηλώνει το «πουλόβερ» της Σοφίας Νικολάου από τις φυλακές
Οι πρώτες έξι αποφάσεις που εκδόθηκαν κάνουν δεκτές τις προσφυγές των υπαλλήλων εντοπίζοντας την παρανομία στην απόφαση της Σοφίας Νικολάου για τοποθετήσεις διευθυντών κατά παράβαση νόμου.
Η Δικαιοσύνη ξηλώνει το «πουλόβερ» της Σοφίας Νικολάου από τις φυλακές
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Ναι» στο δικαίωμα αδειών σε κρατούμενους
Η γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου κόντρα στις προθέσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ● Αποφάνθηκε ότι ένας κρατούμενος μπορεί να παίρνει τακτική άδεια ακόμα κι αν υπάρχει σε βάρος του κάποια επιπλέον...
«Ναι» στο δικαίωμα αδειών σε κρατούμενους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δολοφονική επίθεση κατά του Γ. Δημητράκη στις φυλακές Δομοκού
Κανένας φύλακας δεν προσπάθησε να παρέμβει όταν ο κρατούμενος Γ. Δημητράκης δέχτηκε σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι από βαρυποινίτη καταδικασμένο για δολοφονίες στο προαύλιο της φυλακής Δομοκού.
Δολοφονική επίθεση κατά του Γ. Δημητράκη στις φυλακές Δομοκού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας