Οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί περί… εθιμοτυπικών πυροβολισμών που προέβαλαν χθες στο δικαστήριο οι συνήγοροι των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Ηλία Παναγιώταρου και Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, για τις μπαλοθιές στην κηδεία του χουντικού Ντερτιλή δεν έπεισαν τους δικαστές, που τους καταδίκασαν σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών για τις περιβόητες ριπές στο νεκροταφείο κατά τη διάρκεια της κηδείας του πραξικοπηματία πριν από έξι χρόνια.
Οι δύο χρυσαυγίτες δεν παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο, αλλά εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους οι οποίοι επικαλέστηκαν νομική πλάνη των εντολέων τους, ότι δηλαδή οι κατηγορούμενοι «θεώρησαν ότι δεν είχε ποινική προέκταση η πράξη τους», καθώς «σε άλλες περιοχές οι πυροβολισμοί αποτελούν έθιμα», ισχυρισμοί οι οποίοι απορρίφθηκαν από το δικαστήριο.
Το «παρών» στο ακροατήριο έδωσαν οι αστυνομικοί που επιλήφθηκαν του περιστατικού και οι οποίοι καταθέτοντας ανέφεραν πως, αφού ακούστηκαν πυροβολισμοί κοντά στο σημείο ταφής, είδαν μια ομάδα περίπου 20 ατόμων, αναγνωρίζοντας τους δύο τότε βουλευτές. Στη συνέχεια βρήκαν κάλυκες -τουλάχιστον 15- που συνελέγησαν, αποκαλύπτοντας πως είχαν προέλθει από τα όπλα των κατηγορουμένων.
