Αποφυλακίστηκε χθες το μεσημέρι ο δολοφόνος του Αλέξη Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδας Κορκονέας, μία μέρα μετά την απόφαση του Μικτού (3 τακτικοί, 4 λαϊκοί δικαστές) Ορκωτού Εφετείου Λαμίας.
Η απόφαση του δικαστηρίου έφτασε χθες το πρωί στις φυλακές του Δομοκού και, αφού διαπιστώθηκε ύστερα από επικοινωνία με τις φυλακές Κορυδαλλού ότι είχε εκτίσει ο Κορκονέας το σύνολο της ποινής των 13 ετών (11 χρόνια στη φυλακή και εργασία πέντε ετών), προχώρησε η διαδικασία της αποφυλάκισης.
Η πολιτική αγωγή έχει κάνει γνωστό ότι θα καταθέσει αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο, όπου αναμένεται να κριθεί τελικά το ζήτημα του ελαφρυντικού του «σύννομου βίου».
Παράλληλα, κορυφώθηκε χθες η απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης της απόφασης καθώς πλήθος φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης και στελεχών της Ν.Δ. απέδωσαν στον νέο Ποινικό Κώδικα το αποτέλεσμα. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου: «Η δικαστική απόφαση στηρίζεται στον Ποινικό Κώδικα που έχει υπογραφή Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ. Εχουν δουλέψει για να γίνουμε ζούγκλα. Εβγαλαν έξω τον Κορκονέα και κάνουν τους θιγμένους».
Πιο προσεκτικός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν σχολιάζει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, όμως ο ίδιος σχολίασε: «Ο νέος Ποινικός Κώδικας άλλαξε τις περιστάσεις για το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, που ανοίγει τον δρόμο για να αξιοποιηθεί ακόμη και από δράστες ειδεχθών εγκλημάτων. Επίσης υπάρχει η αλλαγή της ανώτατης ποινής για τέτοια εγκλήματα εάν υπάρξει ελαφρυντικό. Είναι αλήθεια πως ο νέος Κώδικας κινείται προς την ορθή κατεύθυνση. Υπάρχουν όμως αστοχίες που εξετάζονται από την κυβέρνηση, οι οποίες και θα αλλάξουν».
Στην πραγματικότητα, και με τον παλιό Ποινικό Κώδικα, σε περίπτωση αναγνώρισης του ελαφρυντικού, η ποινή θα ήταν από 10 έως 20 χρόνια.
«O Κορκονέας θα ήταν από σήμερα εκτός φυλακών και με τον παλιό και με τον νέο Ποινικό Κώδικα», ξεκαθάρισε ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, πρώην συνήγορός του, δηλώνοντας κατηγορηματικά «ότι εκείνο που τον αποφυλακίζει είναι η αναγνώριση του πρότερου σύννομου βίου και ότι έχει εκτίσει την ποινή».
«Η επικοινωνιακή αθλιότητα που αποδίδει κάθε δικαστική απόφαση των τελευταίων ημερών στον νέο Ποινικό Κώδικα έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, αντιεπιστημονική βάση και συνιστά στην καλύτερη περίπτωση “αντιπολίτευση” στη νομική επιστήμη, στους εκπροσώπους της και στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και, στη χειρότερη περίπτωση, πολιτική αθλιότητα», δήλωσε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας.
Πρόκειται για απόφαση που προκαλεί το λαϊκό αίσθημα δικαίου, ανέφερε το ΚΚΕ, επισημαίνοντας πως σε άλλους δράστες που διαθέτουν λευκό ποινικό μητρώο, αλλά δεν τυχαίνει να προέρχονται από τον μηχανισμό της κρατικής καταστολής ή από οικονομικά εύπορα στρώματα, δεν αναγνωρίζονται ελαφρυντικά.
«Η χορήγηση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου είναι εσφαλμένη. Το δικαστήριο είχε μπροστά του έναν αστυνομικό. Το ποινικό μητρώο του καθαρό θα ήταν. Η στοιχειώδης αναλογικότητα θα επέτασσε αυστηρότερα κριτήρια εκτίμησης του σύννομου βίου: για να αξιώνει το κράτος την ιδιότητα μιας ανώτατης ηθικής αρχής που επιβάλλει τη νομιμότητα, χρειάζεται να επιδεικνύει ιδιαίτερη αυστηρότητα στους λειτουργούς που φέρουν την εξουσία επιβολής της», υποστηρίζει ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης.
«Δεν είναι η λάμια…»
Σε εμφανώς φορτισμένο κείμενό του ο γυμνασιάρχης του Γρηγορόπουλου, Γιώργος Θαλάσσης, χαρακτηρίζει προαποφασισμένη την αποφυλάκιση και απευθυνόμενος στους μαθητές του γράφει:
«Εύχομαι εσείς, παιδιά, να ζήσετε καλύτερες μέρες κι αν ποτέ σας πουν παραμύθι για τη λάμια που έτρωγε τα αθώα παλικαρόπουλα, να ξέρετε ότι αυτή δεν είναι η λάμια, αλλά η Λαμία. Να ζήσετε σε καλύτερες μέρες, αλλά αυτές θα αργήσουν πολύ. Ηδη η κυβέρνηση θα στείλει αστυνομικούς με πολυβόλα ανάμεσα στους ανθρώπους στο κέντρο της Αθήνας και ο πρωθυπουργός ανήγγειλε ότι θα προσλάβει 1.500 νέους οπλισμένους Κορκονείς. Για να έρθουν οι καλύτερες μέρες πρέπει να αγωνιστούμε πολύ και ελπίζω να συμμετάσχετε κι εσείς σε αυτόν τον αγώνα όταν μεγαλώσετε».
■ Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τη συλλογικότητα «Πρωτοβουλία ενάντια στη λήθη» πραγματοποιείται σήμερα στις 8 το βράδυ στο σημείο της δολοφονίας (Τζαβέλλα και Μεσολογγίου).
