• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.9°C / 31.2°C
  5 BF
  17%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.1°C / 32.1°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 33.2°C
  3 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.7°C / 30.9°C
  1 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 29.6°C
  4 BF
  41%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 33.2°C
  0 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.5°C / 26.5°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 28.8°C
  5 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.3°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 25.8°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.7°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  43%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.7°C / 29.9°C
  1 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  3 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.2°C / 30.4°C
  4 BF
  13%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.3°C / 26.6°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 28.9°C
  2 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  60%
Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

«Όχι κι άλλες φυλακές»

 • A-
 • A+

Την εσπευσμένη ψήφιση των νέων Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που εγκρίθηκαν χθες από τη Βουλή, κατήγγειλαν οι δικηγόροι Κυριάκος Καρυδάς, Ηλίας Ιωάννου, Βασίλης Παπανικολάου, Μιχάλης Ιωαννίδης και Αρης Τσαβδαρίδης, Τάσος Χριστοφιλόπουλος επισημαίνοντας ορισμένα σημεία των δύο νομοσχεδίων και τονίζοντας ότι θα φέρει την φυλάκιση περισσοτέρων στα σωφρονιστικά ιδρύματα.

Όλη η επιστολή

Προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.

-Με ανησυχία διαπιστώνουμε, άγνωστο για ποιόν λόγο και ποιους εξυπηρετεί, μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και την προκήρυξη εθνικών εκλογών για τις 7 Ιουλίου 2019, την εσπευσμένη προσπάθεια εισαγωγής στη Βουλή για ψήφιση, έστω και την τε-λευταία στιγμή, των νέων ΠΚ και ΚΠΔ, με τους οποίους αφενός επιχειρείται, κατά την εκτίμησή μας, η, με σκοπό την κατασκευή, πλην του οικονομικού, και του φόβου της φυ-λακής, ΑΥΞΗΣΗ του αριθμού των κρατουμένων, εις τρόπον ώστε να μην απομείνει πολί-της που να μην έχει έστω και ολιγόμηνη εμπειρία από τη ζωή στις ελληνικές φυλακές, για τις εξευτελιστικές συνθήκες διαβίωσης στις οποίες η χώρα μας έχει επανειλημμένα κατά-δικαστεί από το ΕΔΔΑ, και, αφετέρου, καθ’ απομίμηση διατάξεων άλλων χωρών, παρει-σάγονται βασικές διατάξεις που καταλύουν ευθέως τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε ση-μείο που να μπορεί να γίνει βάσιμα λόγος για επιστροφή κυριολεκτικά στο «νομοθετι-κό» καθεστώς που ίσχυε πριν την μεταπολίτευση, όταν η χώρα μας δεν συμμετείχε στο Συμβούλιο της Ευρώπης (καταγγελία της ΕΣΔΑ από τον «υπουργό» Εξωτερικών Πιπινέλη, τον Δεκέμβριο 1969, για να προλάβει την αποβολή της Ελλάδας).

-Συγκεκριμένα, με τους νέους ΠΚ και ΚΠΔ, παραβλέπεται η λόγω των μνημονίων και της καθολικής πολιτικής και οικονομικής εξάρτησης της χώρας μας φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού και η έλλειψη και των πιο στοιχειωδών κοινωνικών δομών για την υποστήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, με νόμο ορόσημο για την κατάργηση κά-θε δεσμεύσεως των τραπεζών και κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας και την παρά-δοση ανυπεράσπιστων των φτωχών στα ξένα FUNDS το Ν.4605/2019 (ΦΕΚ Α 52/1-4-2019), με τον οποίο άσκησαν οι ίδιες οι τράπεζες νομοθετική αρμοδιότητα!! καταργώντας το Ν.3869/2010 (Κατσέλη) και με το πρόσχημα ότι, δεν μπορεί, μόνο στην Ελλάδα να μην εκτελούνται οι ποινές που καταγιγνώσκονται, παρεισάγεται η «κακουργηματοποίηση» των (βαριών- 3 έως 5 έτη) πλημμελημάτων, μέτρο που στοχοποιεί τα φτωχότερα στρώμα-τα και επιχειρείται η άκριτη μεταφορά στη χώρα μας ξένων ρυθμίσεων, που προσβάλ-λουν πολλαπλώς τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικότερα:

Α) Η κατάργηση της μετατροπής της ποινής σε χρήμα στα πλημμελήματα (άρθρο 82 ΠΚ) και η κατάργηση της αναστολής – υποχρεωτική έκτιση της ποινής για τα βαριά πλημμε-λήματα (από 3 έως 5 έτη, άρθρο 99 νέου ΠΚ) θα πλημμυρίσει τις ελληνικές φυλακές, που ως γνωστόν είναι ΑΔΕΙΕΣ, με νέους καταδίκους. Εκτιμούμε ότι, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χρεωκοπημένη χώρας μας αυτή τη στιγμή είναι κι’ άλλες φυλακές και περισ-σότεροι φυλακισμένοι. Εκτός και αν η κυβέρνηση αποφάσισε την επίλυση του προβλή-ματος των υψηλών ποσοστών ανεργίας με την ιλιγγιώδη αύξηση του αριθμού των κρα-τουμένων!!!

Σημειώνουμε τον ταξικό χαρακτήρα της ρύθμισης, αφού για τα οικονομικά εγκλήματα του WHITE COLLAR (κακουργηματική απιστία και απάτη κατά ιδιώτη, υπεξαί-ρεση) εισάγονται ιδιαίτερα ευνοϊκές ρυθμίσεις (κατ’έγκληση δίωξη, ποινική διαπραγμά-τευση, ποινική συνδιαλλαγή, άρθρα 301 επ. νέου ΚΠΔ) ενώ υπενθυμίζουμε ότι, ως προς την υποχρεωτική έκτιση των ποινών, η Ελλάδα, για πολλούς ευτυχώς λόγους, δεν είναι Γερμανία.

-Καταληκτικά πρέπει να επισημανθεί, παρεκτός των άλλων, όσον αφορά την σαφή τα-ξική διάκριση και διαχείριση του εγκλήματος, ότι η «προνομιακή» μεταχείριση των κα-κουργημάτων οικονομικού χαρακτήρα και ιδίως η κατάργηση του άρθρου 263Α θα προ-καλέσει σοβαρά ζητήματα διατήρησης του αξιοποίνου στις σχετικές εκκρεμείς υποθέσεις.

Β) Η Ποινική Διαταγή (άρθρο 409 νέου ΚΠΔ) αποτελεί νομοθετική κακουργία που ξεπερ-νά σε αυταρχισμό και αυτά ακόμη τα «νομοθετήματα» της δικτατορίας, εφόσον, με πρό-σχημα πάντοτε την περιβόητη «αποφόρτιση των δικαστηρίων» καταδικάζεται σε φυλά-κιση ο κατηγορούμενος χωρίς να πληροφορηθεί ότι κατηγορείται. Άριστα!!! Δεν υπάρχει διάταξη της ΕΣΔΑ και του ΔΣΑΠΔ που να μην παραβιάζεται. Το γεγονός ότι υπάρχει και σε άλλη χώρα της ΕΕ η «Διαταγή Ποινής» δεν σημαίνει ότι πρέπει να μεταφερθεί το νομικό εξάμβλωμα αυτό και στη χώρα μας, γιατί σε λίγο, όπως γίνεται με την Διαταγή Πληρωμής (άρθρο 623 ΚΠολΔ), με την επίκληση πάντοτε της ανάγκης «αποφόρτισης των δικαστηρί-ων», θα συντάσσει ο πληρεξούσιος δικηγόρος του μηνυτή, όχι μόνο τη μήνυση του εντο-λέως του, αλλά και την «Ποινική Διαταγή» που θα καταδικάζει σε φυλάκιση τον αντίδικό του, χωρίς ο τελευταίος να έχει πληροφορηθεί ούτε καν ότι έχει υποβληθεί μήνυση εν-αντίον του. Τα πράγματα μάλιστα γίνονται χειρότερα και από το ότι, ως φαίνεται, στην Ποινική Διαταγή δεν θα χρειάζεται να αναφέρεται το άρθρο του ποινικού νόμου (άρθρο 139 παρ.1 νέου ΚΠΔ, αντίθετα ότι χρειάζεται και σε ένδειξη της προχειρότητας άρθρο 411 νέου ΚΠΔ).

Άρα όχι μόνο θα καταδικάζεται ο κατηγορούμενος χωρίς να μάθει ότι κα-τηγορείται αλλά και όταν μάθει ότι καταδικάστηκε θα εξακολουθεί να αγνοεί για ποιο έγκλημα καταδικάστηκε!!! Ακόμη, προκειμένου να αποτραπεί αυτός που καταδικάστηκε χωρίς να δικαστεί από το να ασκήσει αντιρρήσεις, απειλείται με χειροτέρευση της θέσης του (άρθρο 415 νέου ΚΠΔ). Έτσι αν θέλει εκείνος που καταδικάστηκε να αμφισβητήσει την χωρίς δίκη καταδίκη του, δηλαδή να ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμά του να ακου-στεί, κινδυνεύει να του επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή!!

-Τέλος, σε επίταση, της παρανομίας, εκείνος που θα καταδικαστεί χωρίς να δικαστεί με την έκδοση σε βάρος του Ποινικής Διαταγής, θα μπορεί να καταδικαστεί και πάλι για την ίδια πράξη είτε με την έκδοση σε βάρος του νέας Ποινικής Διαταγής, είτε με ποινική από-φαση της τακτικής διαδικασίας, αφού, παρότι η Ποινική Διαταγή που δεν ανατράπηκε, εξομοιώνεται με αμετάκλητη ποινική απόφαση (άρθρο 415 νέου ΚΠΔ), δεν φαίνεται η έκδοσή της να συνιστά δεδικασμένο κατά την έννοια του νέου άρθρου 57 ΚΠΔ. Πρό-κειται, άνευ άλλου, για το θρίαμβο της θετικοποιημένης αρχής ne bis in idem.

Γ) Αδιανόητη και αδικαιολόγητη είναι και η κατάργηση της έννοιας της «πολιτικής αγω-γής», όπως την γνωρίζουμε και έχει επιστημονικά και νομολογιακά διαπλαστεί και η αν-τικατάστασή της από την αστικά άμορφη και ανέλεγκτη έννοια του δικαιούχου παρα-στάσεως για «την υποστήριξη της κατηγορίας»(άρθρα 63, 82 νέου ΚΠΔ) καθώς και η συρ-ρίκνωση του σχετικού αναιρετικού ελέγχου (άρθρο 510 παρ.2 ΚΠΔ).

Δ) Παρότι η κατάργηση του Ν.1608/1950 αποτελεί θετικό ασφαλώς μέτρο, δεν φαίνεται να λαμβάνεται υπόψη και να αξιοποιείται η σχετική αρνητική εμπειρία, που καλείται υποχρεωτικά να απαντήσει στο ερώτημα: Πως έγινε δυνατόν, τόσοι δικαστικοί σχημα-τισμοί, ανωτέρων και του ανωτάτου δικαστηρίου, να καταδικάζουν σε καθείρξεις δέκα (10) και δέκα πέντε (15) ετών φτωχές γυναίκες που νόθευσαν το Απολυτήριο Δημοτικού για να καθαρίζουν σκάλες ή να επικυρώνουν τις καταδίκες αυτές; Γιατί κανένας δικηγο-ρικός σύλλογος, καμία Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ούτε καθηγητής Πανεπιστη-μίου, ούτε έγκριτος νομομαθής, δεν επενέβη, τόσα χρόνια, για να διαμαρτυρηθεί για το αυτονόητο;

-Με δεδομένο λοιπόν ότι, στη χώρα μας έχει υπερνομοθετική ισχύ η θετικοποιημένη στο άρθρο 25 παρ.1 του Συντάγματος και στην ΕΣΔΑ αρχή της αναλογικότητας, η αξιοποίηση της παραπάνω αρνητικής εμπειρίας σημαίνει, κατά κύριο λόγο, α) επιβολή σαφέστερων υποχρεώσεων αιτιολογίας, ώστε να ενισχυθεί ο κοινωνικός έλεγχος στις αποφάσεις των ποινικών δικαστηρίων, β) διεύρυνση του δευτεροβάθμιου και του αναιρετικού ελέγχου των ποινικών αποφάσεων καθώς και γ) σύστημα συγκεντρώσεως των αποδείξεων. Για το σκοπό αυτό, πλην των άλλων:

1) Αριθμό του άρθρου του ποινικού νόμου επιβάλλεται να αναφέρουν όλες οι πράξεις που αναφέρονται στο άρθρο 139 παρ.1 νέου ΚΠΔ.

- Στην παραγρ. 2 του άρθρου 139 του νέου ΚΠΔ να προστεθεί «Αιτιολογίας χρήζουν και οι προτάσεις που υποβάλει ο εισαγγελέας στο ακροατήριο»

2) Στα άρθρα 142 επ. νέου ΚΠΔ να διευκρινιστεί ότι τα πρακτικά συντάσσονται και υπο-γράφονται εντός οκτώ (8) ημερών από κάθε συνεδρίαση και να απαγορευθεί ρητά η πρόσθεση στην ποινική απόφαση αιτιολογιών που δεν ανακοινώθηκαν στο ακροατήριο.

3) Να επιτραπούν οι πρόσθετοι λόγοι εφέσεως.

4) Η προθεσμία της αναιρέσεως να αρχίζει όχι από την καταχώριση στο ειδικό βιβλίο, αλλά από την επίδοση της τελεσίδικης αποφάσεως (άρθρο 473 παρ.3 ΚΠΔ). Η τελευταία τροποποίηση για ειδοποίηση με EMAIL αποτελεί πλήγμα στο κράτος δικαίου, αφού έτσι έμμεσα συνομολογείται ότι το κράτος δεν μπορεί να επιδώσει μία τελεσίδικη ποινική απόφαση. Και γιατί άραγε με ΕΜΑΙL και όχι με SMS; Ακόμη καλύτερα: Γιατί να μην κάνει ο Εισαγγελέας μία αναπάντητη στον κατηγορούμενο;

5) Εξάλλου, δεν μπορεί ασφαλώς στην αστική δίκη, όπου οι υποθέσεις έχουν κατά βάση περιουσιακό αντικείμενο, να προβλέπονται ΕΙΚΟΣΙ (20) λόγοι αναιρέσεως (άρθρο 559 ΚΠολΔ) και στην ποινική δίκη, που αφορά την ανθρώπινη ελευθερία, οι λόγοι αναιρέσε-ως να είναι μόνον οκτώ (άρθρο 510 παρ.1ΚΠΔ)

- Διεύρυνση, λοιπόν, του αναιρετικού ελέγχου με την επώνυμη πρόβλεψη ως ειδικών λό-γων που συνιστούν υπέρβαση εξουσίας (άρθρο 510 παρ.1Η ΚΠΔ) αν το δικαστήριο δ) για την κήρυξη της ενοχής του κατηγορουμένου έλαβε υπόψη αποδείξεις που δεν επι-τρέπονται ή δεν προσκομίστηκαν, στ) δεν απάντησε σε αυτοτελή ισχυρισμό η λόγο εφέ-σεως που υποβλήθηκε, ζ) δέχθηκε πράγματα ως αληθινά χωρίς απόδειξη και η) παρα-μόρφωσε το περιεχόμενο εγγράφου.

6) Σύστημα συγκεντρώσεως των αποδείξεων: Να απαγορεύεται, από ορισμένο χρονικό σημείο και μετά, η είσοδος στην ποινική δίκη νέων μαρτύρων κατηγορίας και νέων εγ-γράφων που στηρίζουν την κατηγορία. Δεν μπορεί να επιτρέπεται η εισφορά νέων εγ-γράφων και νέων μαρτύρων που στηρίζουν την κατηγορία μέχρι και την τελευταία ημέρα της δίκης στο δεύτερο βαθμό. Έτσι το κλητήριο Θέσπισμα πρέπει να περιέχει και ε) τα έγγραφα και τους μάρτυρες που στηρίζουν την κατηγορία (άρθρο 321 παρ.1 του νέου ΚΠΔ). Η λήψη υπόψη εγγράφων καθώς και μαρτυρικών καταθέσεων για την καταδίκη του κατηγορούμενου να απαγορεύεται, αν τα έγγραφα και οι μάρτυρες δεν αναφέρονται στο κλητήριο θέσπισμα, ούτε ανακοινώθηκαν από τον ανακριτή (άρθρα 100 επ. νέου ΚΠΔ) Ο εισαγγελέας δεν πρέπει να μπορεί να κλητεύσει στο ακροατήριο μάρτυρες κατη-γορίας, ούτε και να ζητήσει την ανάγνωση εγγράφων, που δεν περιλαμβάνονται στο κλη-τήριο θέσπισμα ή δεν ανακοινώθηκαν από τον ανακριτή, ακόμη και αν η παραπομπή είναι στο μονομελές πλημμελειοδικείο και ακόμη και αν δεν αντιλέγει ο κατηγορούμενος (άρθρα 327, 502 ΚΠΔ).Σε περίπτωση παραβίασης των απαγορεύσεων αυτών να ιδρύεται ο αναιρετικός λόγος της υπερβάσεως εξουσίας.

-Καταληκτικά επισημαίνουμε, ως ενδεικτική του αυταρχισμού που διέπει τα δυο νομο-σχέδια, τις διατάξεις του νέου ΚΠΔ α) Αριθμός 117, που επιβάλλει τη σύλληψη και την άμεση εκδίκαση με την διαδικασία του αυτοφώρου των πλημμελημάτων των πληρεξου-σίων δικηγόρων!!! αμέσως μετά την ολοκλήρωση των καθηκόντων τους σε περίπτωση εξύβρισης ή δυσφήμησης μέλους του δικαστηρίου, παρότι με τις ισόκυρες και ισοσθενείς διατάξεις του άρθρου 39 του Κώδικα περί Δικηγόρων (Ν.4194/2013) τα παραπάνω απα-γορεύονται όταν πρόκειται για δικηγόρο και β) Αριθμός 164 παρ.2, που τιμωρεί την άρ-νηση παραλαβής εγγράφου!!! και την άρνηση υπογραφής του επιδοτηρίου!!, πράγμα που είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη, με την ποινή της απείθειας. Επισημαίνουμε το μέγεθος της παρανομίας και την κατάργηση της κατοχυρωμένης με όλες τις διεθνείς συμβάσεις αλλά και το σύνταγμα ιδιωτικής αυτονομίας: ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑ-ΦΕΙΣ!!! Η ιστορική αναλογία οδηγεί στις περιβόητες δηλώσεις μετανοίας, μόνο που εκεί η άρνηση της υπογραφής επέσυρε, όχι φυλάκιση, αλλά διοικητική εκτόπιση (εξορία).

-Επειδή η προφανής ανάγκη αποτροπής «τετελεσμένων» επιβάλλει την άμεση παρέμ-βαση του ΔΣΠ στη διαδικασία της εσπευσμένης ψήφισης στη Βουλή των νέων ΠΚ και ΚΠΔ.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΛΟΓΟΥΣ

ΖΗΤΑΜΕ

Να γίνει δεκτή η αίτησή μας αυτή.

Να παρέμβετε στη διαδικασία της εσπευσμένης ψήφισης στη Βουλή των νέων ΠΚ και ΚΠΔ, ώστε να αποτραπεί, για τους λόγους που προαναφέραμε, η ψήφισή τους.

Πειραιάς 5-6-2019

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκαν οι νέοι Ποινικοί Κώδικες
Ομόφωνα έγιναν δεκτά τα νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τα οποία υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι. Αλλαγές στο άρθρο για το αδίκημα του...
Ψηφίστηκαν οι νέοι Ποινικοί Κώδικες
ΒΟΥΛΗ
Ο βιασμός και οι Κώδικες
Επειτα από ισχυρές αντιρρήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, γυναικείων οργανώσεων και της Διεθνούς Αμνηστίας το επίμαχο άρθρο τροποποιήθηκε ως εξής: «Οποιος, εκτός από την περίπτωση της παραγράφου 1, επιχειρεί...
Ο βιασμός και οι Κώδικες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έχει καταργηθεί η θανατική ποινή στην Ελλάδα;
Για 12.000 κρατουμένους που έχουν ξεκινήσει αποχή από το φαγητό εδώ και έξι μέρες κάνει λόγο ένας κρατούμενος σε σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας καταγγέλοντας τις άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης.
Έχει καταργηθεί η θανατική ποινή στην Ελλάδα;
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίζονται οι νέοι Ποινικοί Κώδικες σε «άδεια» Ολομέλεια
Χωρίς τη συμμετοχή της μείζονος αντιπολίτευσης συζητούνται από το πρωί στην Ολομέλεια -από την οποία και αναμένεται μέχρι το βράδυ να ψηφιστούν- τα νομοσχέδια που διαμορφώνουν τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον...
Ψηφίζονται οι νέοι Ποινικοί Κώδικες σε «άδεια» Ολομέλεια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου
Ο θάνατος του 29χρονου ηλεκτρολόγου Χρήστου Ζορμπά από ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια της βάρδιας του στη γαλακτοβιομηχανία «Ηπειρος» τον Ιούνιο του 2020 καταγράφηκε ως ακόμη ένα εργατικό δυστύχημα.
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Συγγνώμη»... ήταν σκάνδαλο και όχι σκευωρία
Ενα περίεργο φαινόμενο είχαμε χθες, εκτός από τις επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες. Το φαινόμενο της σιωπής των ΜΜΕ και των δύο κομμάτων που επένδυσαν τόσο πολύ στη θεωρία της σκευωρίας. Μια εκκωφαντική...
«Συγγνώμη»... ήταν σκάνδαλο και όχι σκευωρία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας