• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.2°C / 33.8°C
  4 BF
  23%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.7°C / 35.5°C
  3 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.0°C / 37.0°C
  1 BF
  20%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 33.5°C
  5 BF
  27%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.0°C / 37.9°C
  1 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 34.3°C
  2 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  1 BF
  16%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.9°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 30.1°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 27.4°C
  5 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.0°C
  3 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  0 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.3°C / 33.9°C
  2 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.5°C / 33.8°C
  2 BF
  27%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  5 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.6°C / 34.0°C
  4 BF
  19%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.3°C / 30.5°C
  2 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 33.9°C
  3 BF
  57%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  1 BF
  46%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βιομηχανία fake news για τις φυλακές

 • A-
 • A+

Μια σειρά από τραγικά περιστατικά που έλαβαν χώρα στις φυλακές το τελευταίο διάστημα έγιναν αφορμή για τις γνωστές μιντιακές ιαχές και τις κομματικές αντιδράσεις σκοπιμότητας περί ανασφάλειας και ανάγκης μεγαλύτερης αυστηροποίησης. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν ξανά και οι επιθετικές προς το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοινώσεις από τη διοίκηση της ΟΑΣΥ.

Με αφορμή, λοιπόν, τα τελευταία περιστατικά και τον θόρυβο που ξεσηκώθηκε για το υποτιθέμενο «ξέφραγο αμπέλι του Κορυδαλλού», ζητήσαμε τη γνώμη του ειδικευμένου στο Ποινικό Δίκαιο νομικού Ευτύχη Φυτράκη που βρίσκεται στην «ηλεκτρική» καρέκλα του γενικού γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής από το 2015 μέχρι και σήμερα.

Ζητήσαμε επίσης από το υπουργείο τα διαθέσιμα στοιχεία για το σύνολο των κρατουμένων και για τα κρίσιμα μεγέθη αυτοκτονιών, θανάτων και επεισοδίων βίας στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας.

Δυστυχώς, οι πριν από το 2015 επίσημες καταγραφές στην Ελλάδα είναι είτε ελλιπείς είτε ανύπαρκτες. Τα τελευταία χρόνια πολύ συχνά τα συνδικαλιστικά αιτήματα στον χώρο των φυλακών συνοδεύονται από επιθετικές και απαξιωτικές ανακοινώσεις που δεν έβγαιναν ούτε όταν η Ελλάδα εισέπραττε τις πολλαπλές καταδίκες –που αφορούσαν όλες την περίοδο μέχρι τις εκλογές του 2015– από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και όλους τους διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταγραφής βασανιστηρίων.

Λέξη, όμως, δεν ακούγεται από τα πρώην λαλίστατα ΜΜΕ για τα διαχρονικά κυκλώματα εκμετάλλευσης κρατουμένων και για τις προσπάθειες να σπάσουν αυτά τα αποστήματα και τα πάσης φύσεως συγκοινωνούντα δοχεία που επιτρέπουν διακριτική μεταχείριση και κερδοφόρα διακίνηση... πιστοποιητικών και προϊόντων στις φυλακές.

Κυρίαρχο πρόβλημα για τα «γαλάζια» ΜΜΕ και τους οπαδούς τους είναι η άδεια του Κουφοντίνα, οι ελάχιστες και μετρημένες στα δάχτυλα υποτροπές ανθρώπων που αποφυλακίστηκαν με την αποσυμφόρηση και οι δήθεν «εμμονές» του ΣΥΡΙΖΑ στα δικαιώματα των κρατουμένων.

Ευτύχης Φυτράκης, γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής
«Μέτρο πρόληψης δεν είναι ο βούρδουλας, που ίσως κάποιοι ονειρεύονται»

Ο Ευτ. Φυτράκης στη σημερινή συνέντευξή του διαβεβαιώνει τα εξής: «To υπουργείο Δικαιοσύνης πολύ σύντομα θα δώσει στη δημοσιότητα τα σχέδια των δύο βασικών ποινικών νομοθετημάτων, δηλαδή του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Μ’ αυτά θα τεθούν οι βάσεις για ένα νέο ορθολογικό ποινικό σύστημα, στην προσπάθεια δόμησης του οποίου θα κληθούν να συμβάλουν όλοι όσοι υπηρετούν την ποινική δικαιοσύνη και την αντεγκληματική πολιτική. Η χώρα μας το χρειάζεται, οι συνθήκες είναι ώριμες, η ευθύνη ανήκει σε όλους».

Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε ότι το απαρχαιωμένο για την εποχή μας ποινικό σύστημα της Ελλάδας είναι βαρύτατα και κυρίως δυσανάλογα τιμωρητικό, ενώ,χωρίς καθόλου να «υπερτερεί» η Ελλάδα σε βαριά κακουργήματα και ανθρωποκτονίες, διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό ισοβιτών, ίσως μεγαλύτερο και από το σύνολο των ισοβιτών ολόκληρης της Ε.Ε.

Συνέντευξη

● Τα πρόσφατα δημοσιεύματα εμφανίζουν το χάος και τους θανάτους ως μια κανονικότητα στις φυλακές και ειδικά στην καλύτερα φυλασσόμενη φυλακή της χώρας. Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο μήνα υπήρξαν απανωτά περιστατικά θανάτων, δύο εκ των οποίων αφορούσαν συγκεκριμένη ποινική υπόθεση. Πώς τοποθετείστε στις παραπάνω διατυπώσεις αλλά και στα πραγματικά περιστατικά;

Η διαφύλαξη της ζωής και της υγείας των κρατουμένων και των εργαζομένων στις φυλακές είναι ευθύνη της πολιτείας και, ως εκ τούτου, πρωταρχική μας προτεραιότητα. Γι’ αυτό από το 2015 θέσαμε τους τρεις στόχους της σωφρονιστικής πολιτικής: ασφάλεια, ανθρωπισμός, επανένταξη. Κάθε θάνατος ή τραυματισμός στη φυλακή είναι μια τραγωδία και παράλληλα κομβικό σημείο επανεξέτασης όλων των παραμέτρων, ώστε να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά.

Ομως ας μην ξεχνάμε ότι η φυλακή, πάντα και παντού, είναι χώρος στέρησης της ελευθερίας. Η δυναμική του χώρου, δηλαδή, ευνοεί εκρήξεις βίας, εντάσεις και κρίσεις.

Πριν από μερικά χρόνια είχαμε μια έκρηξη βίας με τρεις θανάτους που συντάραξαν τη χώρα: τη δολοφονία ενός υπαλλήλου στο Μαλανδρίνο από έναν κρατούμενο, τη δολοφονία του ίδιου κρατούμενου στη συνέχεια και τη δολοφονία του αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού, λίγο αργότερα.

Σήμερα μια «ιερή συμμαχία» ορισμένων ΜΜΕ και «αιώνιων φυλακολόγων», ξεχνούν αυτούς τους θανάτους, τα ελικόπτερα, τις ομαδικές αποδράσεις, τις αιματηρές επιθέσεις και τις πολυήμερες εξεγέρσεις και στήνουν πάρτι πάνω σε κάθε περιστατικό, σε κάθε ανθρώπινο δράμα. Παράλληλα, η βιομηχανία των «fake news», όταν αφήνει στην άκρη τον «νόμο Παρασκευόπουλου», στρέφεται στις φυλακές, με τον ίδιο πάντα στόχο: την αντεγκληματική πολιτική της κυβέρνησης.

Τα στοιχεία, όμως, δείχνουν μια άλλη πραγματικότητα, πολύ διαφορετική από την «παραζάλη βίας» και ταραχής του παρελθόντος. Δεν αρκούμαστε σ’ αυτό.

Αντίθετα, παίρνουμε μέτρα πρόληψης, ορθολογικής κατανομής κρατουμένων, διοικητικής αναδιοργάνωσης, αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού (αύξηση και εκπαίδευση) και ενίσχυσης του εξοπλισμού. Και βέβαια μέτρο πρόληψης δεν είναι ο βούρδουλας, που ίσως κάποιοι ονειρεύονται, ή οι φυλακές Τύπου Γ΄.

Ο Κορυδαλλός είναι η μεγαλύτερη φυλακή της χώρας, αλλά με εντελώς πεπαλαιωμένες υποδομές, μ’ ένα ανεπαρκές αριθμητικά και κουρασμένο προσωπικό αλλά και μ’ έναν πληθυσμό κρατουμένων πολύ δύσκολο στη διαχείρισή του.

Οι εργαζόμενοι καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες και η απαξίωσή τους ως μέσο επίθεσης στην κυβέρνηση είναι άδικη. Τα προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος είναι απόρροια εγκατάλειψης δεκαετιών και μιας πολιτικής που αντιλαμβάνονταν τις φυλακές ως χωματερές. Οι υπεύθυνοι για όλη αυτή την κατάσταση σήμερα γίνονται με θράσος οι τιμητές.

Η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην προσπάθεια αναμόρφωσης και μεταρρύθμισης του συστήματος. Σήμερα το σωφρονιστικό σύστημα διοικείται, με όρους Δικαιοσύνης, αποκλειστικά από τα θεσμοθετημένα όργανά του. Η συνεργασία με τους εργαζόμενους και τις δεκάδες οργανώσεις τους είναι συνεχής και δημιουργική, πλην μίας εξαίρεσης. Ενα άτυπο δίκτυο επιρροής του παρελθόντος σήμερα έχει περιθωριοποιηθεί. Για τον λόγο αυτό και η στάση του είναι πάντα ίδια, στείρα και καταγγελτική. Η κοινωνία, οι εργαζόμενοι στις φυλακές, οι κρατούμενοι έχουν μνήμη και αναγνωρίζουν τη μέθοδο παραγωγής ψευδών ειδήσεων.

● Στην ανακοίνωση αλλά και στις συνεχείς τοποθετήσεις του στα ΜΜΕ ο πρόεδρος της ΟΣΥΕ μετά τη δολοφονία του Αλβανού κρατούμενου ονομάζει «ηθικούς αυτουργούς και ανερυθρίαστους φαρισαίους της κορδέλας» τους παράγοντες του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Υπαινίσσεται δε ότι η παραπάνω ώρα που παραμένουν ανοιχτοί οι θάλαμοι είναι ενδεχομένως η αιτία που οδήγησε στο συγκεκριμένο έγκλημα. Ποια είναι η άποψή σας;

Η χώρα μας απέκτησε πρώτη φορά Στρατηγικό Σχέδιο για το σωφρονιστικό σύστημα (2018-2020) στο οποίο αποτυπώνονται ξεκάθαρες ιδεολογικές κατευθύνσεις και αρχές. Κεντρικό ρόλο στην αντεγκληματική μας πολιτική διαδραματίζουν οι ανθρώπινες συνθήκες κράτησης. Αυτή η πολιτική εξανθρωπισμού των φυλακών, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και σοβαρή διοίκηση από τα θεσμοθετημένα όργανα, επικρίθηκε ως «αριστερή ιδεοληψία».

Οι επικρίσεις έλαβαν μάλιστα τη μορφή ανοικτής υπονόμευσης της κυβερνητικής πολιτικής και στοχοποίησης των στελεχών του υπουργείου που την υλοποιούν.

Ομως όποιος μιλά για «ηθικούς αυτουργούς» δολοφονιών βάσει απλοϊκών συνειρμών, απλά δείχνει ανευθυνότητα και εμπάθεια.

Η ασφάλεια στις φυλακές είναι κάτι πιο πολύπλοκο από την απλή τήρηση του ωραρίου ή το διπλό κάγκελο. Η παλιά άποψη ότι το περισσότερο κλείδωμα μας κάνει πιο ασφαλείς είναι απολύτως ξεπερασμένη και στην πράξη αποτυχημένη. Η δυναμική ασφάλεια, δηλαδή η πρόληψη για την οποία εκπαιδεύουμε το προσωπικό, είναι το καλύτερο εργαλείο για την προστασία τόσο των κρατουμένων όσο και των εργαζόμενων.

Στο πλαίσιο αυτό εγκαινιάσαμε αρκετούς νεωτερισμούς στις φυλακές, όπως π.χ. σχολεία, παιδικά και ηλεκτρονικά επισκεπτήρια, αγροτική φυλακή γυναικών, οικογενειακό επισκεπτήριο μακράς διάρκειας, πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις και σε λίγο την πρώτη δομή ημιελεύθερης διαβίωσης. Σκοπεύουμε λοιπόν να συνεχίσουμε.

● Επισημάνθηκε ή όχι από τη διοίκηση των Φυλακών Κορυδαλλού να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε κρατούμενους που κρατούνταν ήδη ή που ήρθαν στον Κορυδαλλό λόγω της δίκης στην υπόθεση της εκτέλεσης Ζαφειρόπουλου;

Εχουν δοθεί φυσικά κατευθύνσεις που αφορούν την προστασία της ζωής και της υγείας των κρατουμένων, πρωτίστως για την αποφυγή θυματοποίησής τους. Η σκοπιμότητα ειδικής μεταχείρισης, ωστόσο, κρίνεται από την κάθε φυλακή και εξαρτάται από την πληροφορία που διαθέτει ή το αίτημα του ίδιου του κρατουμένου, ώστε αυτός να τεθεί σε καθεστώς προστασίας.

Το παζλ που κάθε μέρα πρέπει να «λύνεται» στον Κορυδαλλό είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς, λόγω και της ανακύκλωσης του ποινικού πληθυσμού, πολλοί κρατούμενοι έχουν αντιπαραθέσεις με άλλους συγκρατούμενούς τους.

Η δικαστική έρευνα που διενεργείται θα δείξει τι δεν πήγε καλά και αν μπορούσε να αποφευχθεί. Γενικότερα όμως από το 2015 το «σωφρονιστικό καράβι» έχει αλλάξει ρότα, με όραμα αλλά και με ρεαλισμό.

Αρχικά κυκλοφόρησε το σενάριο του γκρεμίσματος των φυλακών, όμως το σύστημα κρατήθηκε όρθιο και μάλιστα σ’ ένα δημοσιονομικό περιβάλλον ασφυκτικό. Οι αποδράσεις υπήρξαν σχεδόν μηδενικές. Αλλά ακόμα και η βία κατά υπαλλήλων, ένα θέμα στο οποίο γίνεται συχνά σπέκουλα, και παρότι κάθε συμβάν είναι σημαντικό, είναι στατιστικά ελάχιστη σε σχέση με χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία ή η Γερμανία, που βέβαια διαθέτουν άλλες υποδομές, εξοπλισμό και εκπαιδευμένο προσωπικό.

Δυστυχώς ο πληθυσμός των φυλακών εμφανίζει ιδιαίτερα υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα, καθώς, άλλωστε, προέρχεται, εν πολλοίς, από τα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα και τις ευάλωτες και πλέον αποκλεισμένες ομάδες με σημαντικό το ποσοστό των εξαρτημένων. Τα μνημόνια και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί πέρασαν και από τις φυλακές.

Παρ’ όλα αυτά, καταφέραμε με συνέργειες και εξορθολογισμό αλλά και με την οικοδόμηση αξιοπιστίας σε επίπεδο Ευρώπης που έφερε κάποια οικονομική στήριξη στον τομέα μας από άλλες χώρες, να δώσουμε σαφές στίγμα αλλαγής της σωφρονιστικής πολιτικής.

Με την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα θα έχουμε βελτιώσεις στις υποδομές, αύξηση του προσωπικού και εν γένει καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης και υγειονομικής περίθαλψης των κρατουμένων, και εργασίας των υπαλλήλων. Ηδη ο προϋπολογισμός για το 2019 είναι αυξημένος και για παράδειγμα η προοπτική λειτουργίας της φυλακής της Δράμας είναι πλέον ορατή.

● Η αντιπολίτευση και ειδικά η Ν.Δ. από θέση αρχής και ιδεολογίας επιμένει, δήθεν στο όνομα της ασφάλειας, να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση των συνθηκών κράτησης, ειδικές φυλακές απομόνωσης, περιορισμοί στα δικαιώματα, στους όρους αποφυλάκισης κ.λπ. Κι αυτά ενώ η Ελλάδα έχει ακόμα και σήμερα έναν βαρύτατα τιμωρητικό Ποινικό Κώδικα. Είναι η ασφάλεια συνώνυμο του περιορισμού των δικαιωμάτων των κρατουμένων;

Η Αριστερά υπερασπιζόταν πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα και ως κυβέρνηση πιστεύουμε ότι η τήρηση όρων ασφαλείας κατά την κράτηση διασφαλίζει τόσο τον ίδιο τον κρατούμενο, ιδίως τον πιο αδύναμο, όσο και τον εργαζόμενο και την κοινωνία.

Στοχεύουμε στην οικοδόμηση αληθινής αντεγκληματικής πολιτικής με το ουσιαστικό της περιεχόμενο, δηλαδή πλέγμα δράσεων πρόληψης (πρωτογενούς ή δευτερογενούς) του εγκλήματος, αποφυγή υποτροπής κ.λπ. και όχι στην υποβίβασή της ή στην υποκατάστασή της από την τυφλή τιμωρητικότητα προς τους κρατουμένους, που δεν έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Το συντηρητικό μπλοκ επιδίδεται εδώ και τέσσερα χρόνια σε μια επικοινωνιακή στρατηγική που καλλιεργεί τον φόβο του εγκλήματος και την ανασφάλεια των πολιτών.

Οι αριθμοί τούς διαψεύδουν: Η εγκληματικότητα στη χώρα μας παραμένει σταθερή ή μειούμενη τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας. Ετσι, για το έτος 2017, καταγράφεται μείωση στις ανθρωποκτονίες (κατά 3,7%), στις ληστείες (κατά 9,6%) και στις υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης (κατά 26,3%).

Η συμβολή της Ν.Δ. στο πεδίο της σωφρονιστικής πολιτικής ήταν η παρωδία των φυλακών Τύπου Γ΄, φυλακών εξόντωσης των ανθρώπων και περιστολής των δικαιωμάτων, χωρίς καμία σχέση με τον σωφρονισμό και την ασφάλεια.

Οπως έχει διαπιστωθεί από την ευρωπαϊκή εμπειρία, αυτές οι φυλακές αυξάνουν τις υποτροπές, τη βία μεταξύ κρατουμένων και μεταξύ υπαλλήλων και κρατουμένων, τη διαπλοκή, τη διαφθορά και το έγκλημα.

Μείωση της έντασης στους χώρους κράτησης

Ο δείκτης των αυτοκτονιών είναι περίπου σταθερός και είναι από τους χαμηλότερους, αναλογικά, σε όλη την Ευρώπη, χωρίς βέβαια να παραβλέπουμε ότι κάθε θάνατος μέσα στη φυλακή είναι ένα τραγικό γεγονός.

Ομως, πρώτη φορά ενημερώνουμε και εκπαιδεύουμε το προσωπικό μας ώστε να αναγνωρίζει έγκαιρα και να μπορεί να προλάβει μια πιθανή αυτοκτονία. Συστήθηκε μάλιστα μια επιτροπή ειδικών (ψυχιάτρων, ψυχολόγων κ.ά.), η οποία δουλεύει ήδη πάνω στο θέμα, ώστε να μας υποδείξει ειδικά μέτρα πρόληψης, τα οποία πρέπει να λάβουμε επιπλέον.

Συνολικά, πάντως, η βελτίωση των συνθηκών κράτησης και των υπηρεσιών υγείας στις φυλακές σε συνδυασμό με την αποσυμφόρηση και το «άνοιγμα της φυλακής στην κοινωνία» συνέβαλαν στην αποφόρτιση των κρατουμένων και τη μείωση της έντασης στους χώρους κράτησης. Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται.

Μέτρα αντεγκληματικής πολιτικής

Πιστεύουμε ότι η απεξάρτηση και εκπαίδευση κατά την κράτηση είναι ένα καλό εισιτήριο κοινωνικής επανένταξης και συνεπώς μείωσης της υποτροπής. Είναι δηλαδή μέτρα αντεγκληματικής πολιτικής. Γι’ αυτό ήδη με τον ν. 4322/2015 δώσαμε έμφαση στην απεξάρτηση, αντί της φυλάκισης, ενώ το ίδιο έτος εγκαινιάστηκε η πρώτη ολοκληρωμένη Μονάδα Απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ «Προμηθέας» στις Φυλακές Θεσσαλονίκης. Η δομή αυτή αποτελεί πρότυπο για τον ΟΗΕ.

Παράλληλα, αυτά τα χρόνια, οι εκπαιδευτικές δομές διπλασιάστηκαν: άνοιξαν 7 Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, 4 Δημοτικά σχολεία, υλοποιήθηκαν προγράμματα τεχνικής κατάρτισης από τον ΟΑΕΔ οργανώθηκαν προγράμματα ελληνομάθειας και αθλητισμού, διατέθηκαν 20 υποτροφίες κατ’ έτος για σπουδές στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο και βέβαια λειτούργησε η εξ αποστάσεως εκπαίδευση με βραχιολάκι.

Η θεσμοθέτηση εκπαιδευτικού συστήματος με συντονιστή εκπαιδευτικό σε κάθε φυλακή, αποτελεί μία εμβληματική παρέμβαση της πολιτικής μας στον άξονα επανένταξης και μείωσης της υποτροπής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Βλέπουν παντού ευνοϊκές διατάξεις
Το αυτονόητο αίτημα των κρατουμένων και των επικεφαλής των σωφρονιστικών ιδρυμάτων να ισχύουν οι ίδιες διατάξεις για όλα τα ιδρύματα φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το μέτρο του ευεργετικού...
Βλέπουν παντού ευνοϊκές διατάξεις
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τα θετικά και αρνητικά του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα
Η καθιέρωση της παρουσίας Συνηγόρου του Πολίτη μέσα στις φυλακές, οι διατάξεις για ανήλικους και εξαρτημένους, οι έλεγχοι στη συμπεριφορά των σωφρονιστικών υπαλλήλων είναι μερικές από τις θετικές διατάξεις....
Τα θετικά και αρνητικά του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ο νόμος Παρασκευόπουλου δέχεται από παντού ισχυρές πιέσεις
Οι δηλώσεις της Ν.Δ., ότι μόλις γίνουν κυβέρνηση θα καταργήσουν τον νόμο 4322/2015, η επικείμενη νομοθετική ρύθμισή του και τα δημοσιεύματα μερίδας ΜΜΕ που προσπαθούν να πείσουν ότι στην Ελλάδα τελούνται...
Ο νόμος Παρασκευόπουλου δέχεται από παντού ισχυρές πιέσεις
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αποφυλακίσεις με νέες εξαιρέσεις
Επεκτείνεται για ακόμα ένα χρόνο η ισχύς του νόμου Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, σύμφωνα με τροπολογία που διευρύνει το φάσμα των περιορισμών από τις ευεργετικές διατάξεις της υφ’ όρον...
Αποφυλακίσεις με νέες εξαιρέσεις
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Επιχείρηση φίμωσης της δημοσιογραφίας
Βαρύ κατηγορητήριο κατά του εκδότη της εφημερίδας «Documento», Κώστα Βαξεβάνη, για την υποτιθέμενη «σκευωρία» στην υπόθεση Novartis ● Έχει προηγηθεί η κλήση της Γιάννας Παπαδάκου και του Αλέξανδρου Τάρκα
Επιχείρηση φίμωσης της δημοσιογραφίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας