• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.9°C / 31.3°C
  4 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 29.9°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 31.6°C
  1 BF
  32%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.0°C / 31.8°C
  2 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 21.4°C / 28.1°C
  4 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.7°C / 30.2°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  34%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 30.5°C
  1 BF
  24%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 31.0°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.3°C / 28.3°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 26.7°C / 31.1°C
  3 BF
  25%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.1°C
  1 BF
  31%

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Δεκαετής κάθειρξη με αναστολή για ζημιά 1 εκατομμυρίου ευρώ στο ΑΠΘ

 • A-
 • A+

Κάθειρξη δέκα ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον πρώην διευθυντή της Εταιρείας Διαχείρισης και Αξιοποίησης Περιουσίας του ΑΠΘ για ζημιά που αγγίζει το 1 εκατομμύριο ευρώ από τη μη είσπραξη ενοικίων των πανεπιστημιακών κυλικείων. Το δικαστήριο πάντως, του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου και τον άφησε ελεύθερο με τριετή αναστολή ως την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Σε βάρος του είχε ασκηθεί ποινική δίωξη με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του δημοσίου, για αδικήματα που διέπραξε, κατά το κατηγορητήριο, στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2008 και 2012. Από τη θέση του ωστόσο, απομακρύνθηκε μόλις το 2014.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από πολύμηνη έρευνα του ΣΔΟΕ και κατ' αντιπαράσταση εξέταση του άλλοτε διοικητικού πανεπιστημιακού στελέχους, με δύο πρώην πρυτάνεις του ΑΠΘ, για τα οικονομικά των κυλικείων που διαχειρίζεται η εταιρεία: Εκείνων της φοιτητικής λέσχης, της πολυτεχνικής σχολής, του τμήματος νομικών - οικονομικών επιστημών, της κεντρικής βιβλιοθήκης και της φιλοσοφικής.

Ο πρώην διευθυντής, φέρεται ότι δεν εισέπραττε τα μισθώματα από τους επιχειρηματίες που τα εκμεταλλεύονταν, δεχόταν μεταχρονολογημένες επιταγές, δεν καταλόγιζε τόκους υπερημερίας, έδινε σιωπηρές παρατάσεις στην εξόφληση των ενοικίων, δεν εισέπραττε επιταγές που είχε στα χέρια του, δεν ενημέρωνε τα άλλα μέλη της διοίκησης της εταιρείας και διέπραξε μια σειρά παραλείψεων που εντοπίστηκαν από την έρευνα.

«Οι παρατάσεις της διάρκειας των μισθώσεων κατά παράβαση των όρων των μισθωτηρίων συμβολαίων γίνονταν σιωπηρώς, ενώ υπήρχαν μεγάλα χρηματικά υπόλοιπα», ανέφερε το βούλευμα του συμβουλίου εφετών.

Στην υπόθεση είχαν εμπλακεί αρχικά τα ονόματα των πρώην πρυτάνεων του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλου και Αναστάσιου Μάνθου, που όμως, όπως προέκυψε κατά την έρευνα του εισαγγελέα διαφθοράς, δεν είχαν καμιά ουσιαστική ευθύνη.

Επίσης, πλημμελήματα προέκυψαν και για μέλη του δ.σ. της εταιρείας, αλλά δεν ασκήθηκε δίωξη εις βάρος τους, λόγω παραγραφής.

Για την αποκάλυψη της υπόθεσης, το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε εξονυχιστικούς ελέγχους όσων παραστατικών μπόρεσε να εντοπίσει στην ΕΑΔΠ, ενώ έλαβε καταθέσεις από στελέχη και εργαζόμενους της εταιρίας. Στο πόρισμα του διαπίστωνε αξιόποινες πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, καθώς από την έρευνα την οποία διεξήγαγε προέκυψε ότι η ΕΑΔΠ και κατά συνέπεια το Πανεπιστήμιο, ζημιώθηκε οικονομικά περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ.

Η έρευνα του ΣΔΟΕ εστιάστηκε κυρίως στον τρόπο διαχείρισης των κυλικείων.

Το καλοκαίρι του 2012 ο Τύπος είχε αποκαλύψει ότι ο τότε διευθυντής της ΕΑΔΠ συμμετείχε ως μέτοχος ενός από τα πλέον κεντρικά bar - restaurant στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα, στενό συγγενικό πρόσωπο του συνεταίρου του φέρεται ότι συμμετείχε στην εταιρία, η οποία διαχειριζόταν το κυλικείο της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης...

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο πρώην διευθυντής της ΕΑΔΠ συναλλασσόταν με επιχειρηματικό όμιλο, το πρωί ως εκμισθωτής του και το βράδυ ως συνεταίρος του.

Απολογούμενος στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος ισχυρίσθηκε ότι είναι αθώος και η οποία καθυστέρηση υπήρξε είχε να κάνει με το κοινωνικό πρόσωπο του ΑΠΘ, καθώς στο ίδρυμα είχε παγιωθεί από ετών μια σιωπηρή ανοχή στην καταβολή ενοικίων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνταν στο ίδρυμα.

Μάλιστα, η εισαγγελέας της έδρας έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς του προτείνοντας να απαλλαγεί, ωστόσο το δικαστήριο είχε διαφορετική άποψη και τον καταδίκασε.

Η ΕΑΔΠ

Η Εταιρία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας ΑΠΘ ιδρύθηκε το 1994 με το Π.Δ. 349/94, το οποίο αποτελεί και το καταστατικό που διέπει τη λειτουργία της.

Σκοπός της Εταιρίας είναι: Η αξιοποίηση και διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του ΑΠΘ

Η προώθηση της ορθότερης διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων, προς πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους.

Τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται η ΕΑΔΠ εκχωρούνται σε αυτήν κατά χρήση με αποφάσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, και η αξιοποίησή τους γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και με άξονα το συμφέρον του ΑΠΘ.

Η Εταιρία ασκεί τις εξής δραστηριότητες:

 • Εκμετάλλευση κυλικείων, εστιατορίων και υποστήριξη έργων καθαριότητας αυτών
 • Παραγωγή και αναπαραγωγή επιστημονικών εκδόσεων του ΑΠΘ και διαχείριση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί των εκδόσεων αυτών
 • Διαχείριση δικτύων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών ΑΠΘ

Βάσει του καταστατικού της οι πόροι της Εταιρίας είναι:

 • Το ποσοστό επί των εισπράξεων από τη διαχείριση της περιουσίας του Πανεπιστημίου. Η Εταιρία για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας της εισπράττει ορισμένο ποσοστό επί των εισπράξεων από την εν γένει διαχείριση της περιουσίας του ΑΠΘ, το ύψος του οποίου καθορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου (Άρθρο 27, παρ. 3).
 • Οι δωρεές, κληρονομιές και κληροδοσίες προς την ίδια την Εταιρία.
 • Οι τόκοι από την κατάθεση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας και από έσοδα της, που προέρχονται από την υλοποίηση των διαφόρων δραστηριοτήτων της, στο πλαίσιο των σκοπών της συστάσεως της.
 • Η προμήθεια από τα έσοδα που προέρχονται από την εκποίηση και διαχείριση των εν γένει περιουσιακών στοιχείων του ΑΠΘ.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ντοκτορά στη διαφθορά
Πώς προκλήθηκε ζημιά 1 εκ. ευρώ στο ΑΠΘ, εν μέσω οικονομικής κρίσης και άλλων περιπετειών για τα ΑΕΙ, περιγράφει ο εισαγγελέας Εφετών Δ. Μητρουλιάς, στην πρόταση που υπέβαλε προς το Συμβούλιο Εφετών...
Ντοκτορά στη διαφθορά
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μήνυση κατ’ αγνώστων κατέθεσε ο... μποξέρ καθηγητής του ΑΠΘ
Και επιτίθεται σε φοιτητές και τους μηνύει! Ο πρόεδρος του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Κ. Τοκμακίδης εμφανίζεται σε βίντεο να γρονθοκοπεί φοιτητή κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο του ΑΠΘ.
Μήνυση κατ’ αγνώστων κατέθεσε ο... μποξέρ καθηγητής του ΑΠΘ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παπαγεωργόπουλος και Λεμούσιας στη Δικαιοσύνη για... ελεημοσύνη
Με... δόσεις ζήτησαν να πληρώσουν ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και το «δεξί του χέρι», άλλοτε γενικός γραμματέας του δήμου, Μιχάλης Λεμούσιας, τη χρηματική ποινή που τους επέβαλε το δικαστήριο για...
Παπαγεωργόπουλος και Λεμούσιας στη Δικαιοσύνη για... ελεημοσύνη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο σκαμνί για «εικονικά έργα»
Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο 2005-06 διαπιστώνει «διαρροή» δύο εκατομμυρίων ευρώ για «εικονικά έργα» της ΕΥΑΘ και παραπέμπει σε δίκη για κακουργήματα τον διευθυντή δικτύου και μηχανικό της...
Στο σκαμνί για «εικονικά έργα»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Λαδώστε» και γλιτώστε!
Κι άλλος εφοριακός πλούτιζε με... φακελάκια! Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετων Θεσσαλονίκης πρώην προϊστάμενος ΔΟΥ παραπέμπεται σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για παράνομο πλουτισμό. Σύμφωνα με το...
«Λαδώστε» και γλιτώστε!
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αλλα δέκα «ορφανά» εκατομμύρια
Νέος πέλεκυς από τη Θέμιδα στα κεφάλια πρώην πρυτάνεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης άσκησε κι άλλη δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για απιστία σε βάρος του Ιδρύματος, το...
Αλλα δέκα «ορφανά» εκατομμύρια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας