• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 14.5°C
  2 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 12.8°C
  4 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.8°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.9°C / 11.3°C
  5 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 9.8°C
  2 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.4°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 16.1°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  3 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  5 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.5°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 11.2°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.8°C
  2 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  4 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  92%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ελλάδα... αθωώνει αστυνομικούς-βασανιστές

 • A-
 • A+

Σφοδρή κριτική στην Ελλάδα και καταδίκη για το ποινικό και πειθαρχικό σύστημα το οποίο, κατά το Στρασβούργο, στερείται σοβαρότητα, ασκεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το οποίο απασχόλησε υπόθεση βασανισμού πολιτών από αστυνομικό ο οποίος δέχτηκε ποινή «χάδι» και προαγωγή στο Σώμα πριν από τη συνταξιοδότησή του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα καταδικάζεται από το δικαστήριο του Στρασβούργου για την ακραία συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων, την ώρα μάλιστα που στη χώρα μας συμπεριφορές ενστόλων καταφέρνουν να είναι πάντα επίκαιρες.

Οι καταγγελίες σε βάρος αστυνομικών οργάνων για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση δεν ελέγχονται επαρκώς και οδηγούν στην ατιμωρησία των δραστών.

«Η επιβληθείσα ποινή από τα ελληνικά δικαστήρια δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποθαρρύνει τον δράστη ή άλλους κρατικούς αξιωματικούς από τη διάπραξη βασανιστηρίων κατά πολιτών», λέει το ΕΔΑΔ, στο οποίο προσέφυγαν δύο Ελληνες πολίτες που κατά την κράτησή τους σε αστυνομικό τμήμα κακοποιήθηκαν από αστυνομικό με συσκευή που προκαλούσε ηλεκτροσόκ.

Αν και ο αστυνομικός παραπέμφθηκε για κακούργημα, ο βαθμός του αδικήματος μετατράπηκε σε πλημμέλημα και τελικώς καταδικάστηκε με ελαφρυντικά για βασανιστήρια σε ποινή πέντε ετών φυλάκισης, μετατραπείσα σε χρηματική προς 5 ευρώ την ημέρα, πληρωτέα μάλιστα σε 36 μηνιαίες δόσεις, προς διευκόλυνση του δράστη.

«Ο σκοπός των διατάξεων εσωτερικού δικαίου σχετικά με την τιμωρία βασανιστηρίων που προκαλούν κρατικοί υπάλληλοι είναι να εξασφαλίσει πραγματική προστασία των πολιτών όταν βρίσκονται υπό την αποκλειστική εποπτεία της αστυνομίας και να θεσπίσουν αποτελεσματικά μέτρα για την τιμωρία και την πρόληψη της κακομεταχείρισης από κρατικούς αξιωματικούς. Η επιείκεια της ποινής που επιβλήθηκε στον αστυνομικό ήταν προφανώς δυσανάλογη εν όψει της σοβαρότητας των βασανιστηρίων σε βάρος των προσφευγόντων», συνεχίζει το Στρασβούργο.

Κοντολογίς, από την απόφαση του ΕΔΑΔ προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο αστυνομικός που βασάνισε δεν είχε υποφέρει ποτέ από τις συνέπειες των πράξεών του ως αστυνομικός, καθώς είχε παραιτηθεί από μόνος του από τη θέση του στην αστυνομία, έχοντας εργαστεί εκεί οκτώ χρόνια μετά τα βασανιστήρια, είχε προαχθεί και δεν τιμωρήθηκε ποτέ πειθαρχικά.

Ακόμα, το ΕΔΑΔ διαπίστωσε ότι το ποινικό και πειθαρχικό σύστημα στην Ελλάδα, όπως εφαρμόστηκε στην επίδικη υπόθεση, στερείται σοβαρότητα και δεν είναι σε θέση να έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική πρόληψη παράνομων πράξεων όπως τα βασανιστήρια.

Στο διά ταύτα της καταδικαστικής απόφασής του, υποχρεώνει την ελληνική πολιτεία να καταβάλει σε καθέναν από τους προσφεύγοντες 26.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 2.000 ευρώ, από κοινού, για έξοδα και δαπάνες.

Οι ελληνικές παθογένειες

Του Βασίλη Χειρδάρη, ποινικολόγου

Η παρουσιαζόμενη υπόθεση δείχνει την παθογένεια του συστήματος. Αστυνομικός βασάνισε χρησιμοποιώντας ηλεκτροσόκ δύο παραβάτες του ΚΟΚ. Δηλαδή χρησιμοποίησε ακραία, εξευτελιστική και απάνθρωπη μεταχείριση για να ανακρίνει δύο ανθρώπους που είχαν διαπράξει απλές, συνηθισμένες παραβιάσεις.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, αντί να τον τιμωρήσει ανάλογα με το αδίκημα που διέπραξε των βασανιστηρίων, του επέβαλε, αναγνωρίζοντας ελαφρυντικό, ποινή φυλάκισης μετατραπείσα σε χρηματική, πληρωτέα σε 36 δόσεις!

Ο καταδικασθείς δεν τιμωρήθηκε πειθαρχικά και βγήκε αλώβητος στη σύνταξη.

Δεν έφτασε αυτό, αλλά η πολιτεία, αναγνωρίζοντας τον επαγγελματισμό του, τον προήγαγε πριν από τη συνταξιοδότηση.

Το ευρωπαϊκό δικαστήριο όπου προσέφυγαν τα θύματα των βασανιστηρίων είχε απολύτως αντίθετη άποψη από τα ελληνικά δικαστήρια και τα πειθαρχικά. Εκρινε ότι δεν στηρίζεται στην κοινή λογική ούτε στη σοβαρότητα που απαιτείται από το μέγεθος του αδικήματος (βασανιστήρια) η όλως επιεικής απόφαση «χάδι», που στην πράξη δεν είχε κανέναν αντίκτυπο στη ζωή και εργασία του βασανιστή. Το ίδιο και οι πειθαρχικές διαδικασίες που δεν κινήθηκαν εναντίον του.

Ουσιαστικά ο κατηγορούμενος βασάνισε χωρίς να υποστεί συνέπειες και χωρίς να ενοχληθεί.

Η τιμωρία μερικών αδικημάτων όπως αυτά των βασανιστηρίων δεν μπορεί να εμπεριέχει την επιείκεια ως συστατικό της ποινής. Είναι αδικήματα που συνθλίβουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αξία.

Πρόκειται για αδικήματα που εξευτελίζουν τον άνθρωπο. Η αυστηρότητα των ποινών είναι σύμφυτη σ’ αυτά με τη δίκαιη δίκη. Είναι η δέουσα απάντηση του δικαστηρίου σε αυτόν που σκόπιμα εξευτελίζει το ανθρώπινο είδος.

Το δικαστήριο του Στρασβούργου δεν είναι η πρώτη φορά που καταδικάζει τη χώρα μας για τη συμπεριφορά αστυνομικών. Είναι η πρώτη φορά όμως που απαιτεί να είμαστε σοβαροί και αυστηροί εκεί που επιβάλλεται. Και προφανώς δεν είμαστε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Διαφωνία δικαστών και αστυνομικών για τα όρια των αρμοδιοτήτων
Την αντίδραση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προκάλεσε ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής σχετικά με τη μη προφυλάκιση των μελών του κυκλώματος πλαστογραφίας διπλωμάτων οδήγησης, καθώς...
Διαφωνία δικαστών και αστυνομικών για τα όρια των αρμοδιοτήτων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ζητούν δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση
Με το σκεπτικό ότι «η ορθή απόδοση της κατηγορίας αποτελεί αίτημα του δικαίου και της ουσιαστικής δικαιοσύνης», ενισχυμένο από το αποτέλεσμα των επαναληπτικών τοξικολογικών εξετάσεων του Ζαχαρία Κωστόπουλου η...
Ζητούν δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Βαριά τα χτυπήματα, βαρύ το κατηγορητήριο
«Καίει» τους τέσσερις αστυνομικούς ο ανακριτής, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει ότι τα χτυπήματα που έδωσαν στον αιμόφυρτο Ζακ Κωστόπουλο οδήγησαν στον θάνατό του. Σε βάρος των αστυνομικών έχει...
Βαριά τα χτυπήματα, βαρύ το κατηγορητήριο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αίτημα εξαίρεσης στην υπόθεση Σουσανασβίλι
Αίτημα εξαίρεσης των δικαστών του Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, ενώπιον του οποίου συζητείται το αίτημα των γαλλικών αρχών για την έκδοση στη Γαλλία του Γεωργιανού Λάσα Σουσανασβίλι, γνωστού με το...
Αίτημα εξαίρεσης στην υπόθεση Σουσανασβίλι
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αθώοι οι 4 αστυνομικοί για τον θάνατο του Ν. Σακελλίωνα
Επικυρώθηκε από τον Αρειο Πάγο η αθωωτική απόφαση υπέρ των τεσσάρων ειδικών φρουρών που κατηγορούνταν για τον θάνατο του 24χρονου ομογενή από την Τασκένδη, Νίκου Σακελλίωνα, τον Μάιο του 2008. Η Εισαγγελία του...
Αθώοι οι 4 αστυνομικοί για τον θάνατο του Ν. Σακελλίωνα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δικαίωση για τον βασανισμό του Πέδρο Ναβάρο
Από τους συνολικά έξι κατηγορουμένους καταδικάστηκαν ακόμα τρεις αστυνομικοί για την κατηγορία της «έκθεσης» (γνώριζαν, αλλά τον άφησαν αβοήθητο) σε βαθμό πλημμελήματος και σε ποινή φυλάκισης 2 ετών με...
Δικαίωση για τον βασανισμό του Πέδρο Ναβάρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας