Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Να μη δημοσιοποιούνται τα στοιχεία κάθε χρηματοδότη πολιτικού κόμματος για ποσό κάτω των 5.000 ευρώ, γνωμοδοτεί η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, για να μην αποκαλύπτονται οι πολιτικές προτιμήσεις του χρηματοδότη, καθώς αυτό αποτελεί ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο.

Αντίθετα, η Αρχή θεωρεί υποχρεωτική τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των δωρητών των κομμάτων στην επίσημη ιστοσελίδα της επιτροπής ελέγχου της Βουλής μόνο για τα ποσά που υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ, σύμφωνα με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και τον νόμο 3023/2002 για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Η Ανεξάρτητη Αρχή ασχολήθηκε με το θέμα, με αφορμή την άρνηση του ΚΚΕ να χορηγήσει στοιχεία για τη σχετική δημοσιοποίηση -που γίνεται από την Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής στην επίσημη ιστοσελίδα της- και γνωμοδότησε ότι «αποτελεί επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, αφού µε τον τρόπο αυτόν αποκαλύπτονται οι πολιτικές προτιµήσεις του χρηματοδότη, οι οποίες αποτελούν ευαίσθητο δεδομένο».

Συγκεκριμένα, η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ζήτησε από το ΚΚΕ να προσκομίσει στοιχεία του 2015 των ιδιωτών χρηματοδοτών του για δωρεές άνω των 5.000 ευρώ προς ανάρτηση στο διαδίκτυο. Το ΚΚΕ αρνήθηκε να δώσει στοιχεία, επικαλούμενο ότι τα στοιχεία αυτά «αποτελούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των οικονομικών ενισχυτών του κόμματος, καθόσον η δωρεά σε ένα κόμμα το συνδέει µε ένα πρόσωπο και αποτελεί έκφραση της πολιτικής του τοποθέτησης και εκδήλωση, εν τέλει, του πολιτικού του φρονήματος».

Στη συνέχεια, η Επιτροπή έστειλε τρία σχετικά ερωτήματα στην Αρχή, η οποία εξέδωσε τη σχετική (1/2018) γνωμοδότησή της (πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος).

Ανάμεσα στα άλλα, η Αρχή σημειώνει ότι, σύμφωνα με τον νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, η επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων επιτρέπεται µόνο κατ’ εξαίρεση, ύστερα από άδεια της Αρχής και εφόσον το υποκείμενο των δεδομένων (χρηματοδότης) έχει δώσει τη γραπτή συγκατάθεσή του για την επεξεργασία αυτή.

Παράλληλα, απαντώντας στα ερωτήματα της Επιτροπής, επισημαίνει ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, το οποίο κατοχυρώνει την αρχή της διαφάνειας των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και την πρόβλεψη του άρθρου 21 του ν. 3023/2002, αποτελεί νομική βάση για τη συγκεκριμένη επεξεργασία η οποία δικαιολογείται από αποχρώντες λόγους δηµοσίου συµφέροντος.

Τέλος, η Αρχή τονίζει ότι ο χρόνος διατήρησης των δεδομένων στην ιστοσελίδα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα δύο χρόνια, ενώ πρέπει να ληφθούν μέτρα ασφαλείας για τη μη αλλοίωση των στοιχείων που θα αναρτώνται, αλλά και του προφίλ του κάθε ατόμου.