Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ε.Ε. στη Βασιλίσσης Σοφίας και πορεία στη Βουλή θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη στη 1 μ.μ. αντιρατσιστικές οργανώσεις, κοινωνικές και πολιτικές συλλογικότητες, που διοργανώνουν μία ώρα αργότερα συνέντευξη Τύπου μπροστά στο Κοινοβούλιο μαζί με τους δύο Βάσκους ακτιβιστές που συνελήφθησαν στην Ηγουμενίτσα.
Βαριές κατηγορίες αντιμετωπίζουν ο 61χρονος εκδότης βιβλίων Μικέλ Σουλοάγα και η 59χρονη δασκάλα Μπεγόνια Ουάρτε, που προσπάθησαν να περάσουν οχτώ πρόσφυγες από την Ελλάδα στη χώρα των Βάσκων χωρίς να πάρουν χρήματα.
Οι δύο ακτιβιστές αφέθηκαν ελεύθεροι την περασμένη Παρασκευή με την υποχρέωση καταβολής χρηματικής εγγύησης. Το ίδιο και οι 2 από τους 8 πρόσφυγες που κρατούνταν μέχρι σήμερα.
Στο κάλεσμα για τις κινητοποίησεις πλήθος οργανώσεων απαιτεί την παύση κάθε κατηγορίας σε βάρος τους και εφράζει την αλληλεγγύη του «στην έμπρακτη αμφισβήτηση της Ευρώπης – Φρούριο που επιχείρησαν οι διεθνείς ακτιβιστές και οι πρόσφυγες και ενώνουμε τη φωνή και τις δυνάμεις μας με το διεθνές κίνημα πολιτικής ανυπακοής – καταγγελίας της απάνθρωπης ρατσιστικής πολιτικής της ΕΕ που υλοποιούν κατά γράμμα η ελληνική και η ισπανική κυβέρνηση».
Δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί με τα θύματα της φτώχειας και του πολέμου, μέχρι να πέσουν όλοι οι φράχτες, να σταματήσουν οι πνιγμοί στη Μεσόγειο, να κλείσουν τα προσφυγικά στρατόπεδα-φυλακές. Έως ότου εξασφαλίσουμε την ελεύθερη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από τις χώρες προέλευσής τους προς οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή χώρα επιθυμούν οι ίδιοι να εγκατασταθούν, καθώς και την ισότιμη πρόσβασή τους σε κάθε κοινωνικό δικαίωμα εντός της ΕΕ.
Στη συνέχεια σημειώνεται ότι «την ώρα που στο εσωτερικό της ΕΕ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υλοποιούν τα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας και φτωχοποίησης των κατοίκων της, οι ίδιοι παρέα με ακροδεξιούς και φασίστες διαφόρων ειδών επιχειρούν να μας πείσουν πως εχθρός μας δεν είναι αυτές οι πολιτικές αλλά τα θύματα της φτώχειας και του πολέμου που αναζητούν καταφύγιο στις ευρωπαϊκές χώρες».
Το κάλεσμα υπογράφουν:
Antinazi Zone – YRE
Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση / Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος
Αντιφασιστικός Συντονισμός επιτροπών – πρωτοβουλιών – συλλογικοτήτων Αθήνας-Πειραιά
Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα
Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών
Δίκτυο Πολιτών Χολαργού – Παπάγου
Επιτροπή Αλληλεγγύης στου Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν
Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό
Κοινωνικό Ιατρείο/Φαρμακείο Αλληλεγγύης Ιλίου
Κοινωνικό Ιατρείο/Φαρμακείο Αλληλεγγύης Κ. Πατησίων /Αχαρνών
Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών
Πίσω Θρανία – Μια Πρωτοβουλία για την Εκπαίδευση Χωρίς Διακρίσεις
Στη συγκέντρωση και τη συνέντευξη τύπου συμμετέχουν/στηρίζουν:
Αντιεξουσιαστική Κίνηση
Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε
Ανασύνθεση ΟΝΡΑ
ΑΡΑΓΕΣ/ Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση
Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά
Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ)
