Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«Τα κοντέινερ δεν είναι λύση για τη φιλοξενία προσφύγων, εντάσσονται στην ίδια κατηγορία με τις σκηνές. Πώς είναι δυνατόν να συνεχίζουν να ζουν σ’ αυτές τις συνθήκες στην Ελλάδα και σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα πρόσφυγες που προστατεύονται από το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο;» σημείωσε χθες η επικεφαλής Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας, Ιβέρνα Μακ Γκούαν, που πραγματοποιεί από την Κυριακή τετραήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα με αιχμή το προσφυγικό.

«Η πραγματικότητα δείχνει μέχρι στιγμής ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση να αλλάξουν οι συνθήκες», σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει πια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς είναι πολύ μειωμένη η ροή, ενώ διατίθενται τεράστια ποσά από την Ε.Ε. για το προσφυγικό, για τα οποία αναρωτήθηκε πού πηγαίνουν και πρόσθεσε ότι χρειάζεται μηχανισμός λογοδοσίας.

«Ο σκοπός τους είναι να αποθαρρυνθούν οι πρόσφυγες να έρθουν στην Ευρώπη», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος από την Ε.Ε. δεν είναι λογική ούτε σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, αλλά ότι επικρατούν πολιτικά παιχνίδια και κακοδιαχείριση, που οδηγούν σε καθυστέρηση στις διαδικασίες ασύλου και μετεγκατάστασης και σε διακρίσεις με βάση την καταγωγή των προσφύγων.

Ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος Ηρακλής Ακτύπης αναφέρθηκε στην επείγουσα διεθνή εκστρατεία με στόχο να μην απελαθεί κανένας Σύρος στην Τουρκία και χαρακτήρισε εξαιρετικά κρίσιμη την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ, στο οποίο έχει καταφύγει Σύρος πρόσφυγας.