Χωρίς καμία εμφανή διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, αμφίβολο αν υπήρξε ουσιαστική διαβούλευση και με τα συναρμόδια υπουργεία, ο νέος ακροδεξιός υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Μάκης Βορίδης εμφανίστηκε χθες στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, όπου συζητούνταν το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να σπεύσει να δείξει τη διαφοροποίησή του από την πολιτική των προκατόχων του, και ιδίως του Δημήτρη Καιρίδη.
Ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη διάταξη του νομοσχεδίου η οποία παρέτεινε μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου την προθεσμία υποβολής αιτήσεων για νομιμοποίηση μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα περισσότερο από τρία χρόνια και έχουν βρει εργοδότη (άρθρο 205, παρ. 2). Πρόκειται για τη διαδικασία νομιμοποίησης εργαζόμενων μεταναστών με χορήγηση τριετούς άδειας διαμονής, σύμφωνα με τον νόμο που είχε εισηγηθεί ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει τις τεράστιες και πιεστικές ανάγκες εργοδοτών για εργατικά χέρια.
Η προθεσμία υποβολής αίτησης έληξε τον περασμένο Δεκέμβριο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», υπήρχε οδηγία προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να κάνουν δεκτές τις αιτήσεις που θα υποβάλλονταν μετέπειτα, καθώς αναμενόταν ότι θα δοθεί παράταση.
Τραμπικού τύπου
Σε πρώτο ενικό, σε μια μάλλον αναμενόμενη για τον κ. Βορίδη, τραμπικού τύπου, επίδειξη μεγαλομανίας και περιφρόνησης των κανόνων χρηστής διοίκησης, ο υπουργός είπε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ότι διαγράφεται η διάταξη «γιατί θέλω να σκεφτώ αν υπάρχει αναγκαιότητα όντως μιας τέτοιας παράτασης, και σε κάθε περίπτωση αυτή η παράταση, εάν τελικώς αποφασίσω να τη δώσω, θα πρέπει να συνδεθεί με περιοριστικότερες πολιτικές αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης από τούδε». Συμπλήρωσε: «Επομένως, θα έρθει συνδυαστικά, αν αποφασίσω τελικά να τη φέρω, προκειμένου να εναρμονιστεί με τη γενικότερη πολιτική μας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης».
Ηταν τέτοια η αγωνία υπουργού και κυβέρνησης να δοθεί η εντύπωση πυγμής και αποφασιστικότητας προκειμένου να χρυσωθεί το χάπι στον υπουργό για την υποβάθμιση αλλά και να δοθεί μήνυμα σκληρής και άτεγκτης πολιτικής στο ακροδεξιό ακροατήριο, που για την απόσυρση της διάταξης έκανε ολόκληρη ανάρτηση η γνωστή Ομάδα Αλήθειας των υπογείων της Ν.Δ.
Λίγο αργότερα, από την ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου αφαιρέθηκε η σχετική επιλογή για τις τριετείς άδειες διαμονής.
Παραμένει βέβαια ασαφές τι ισχύει στην πράξη και αν έχει αναδρομική ισχύ η απόσυρση της παράτασης, αν πιάνει δηλαδή και τις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί και είχαν γίνει δεκτές μετά τον Δεκέμβριο του 2024, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου, για τις οποίες μάλιστα είχαν πληρώσει παράβολο κάποιων εκατοντάδων ευρώ οι ενδιαφερόμενοι. Την ίδια στιγμή παραμένει άλυτο το πρόβλημα των τεράστιων καθυστερήσεων στην έκδοση και την ανανέωση των αδειών διαμονής, η λύση στο οποίο έχει πολλάκις εξαγγελθεί από την κυβέρνηση αλλά αγνοείται, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται χιλιάδες νόμιμοι μετανάστες. Αλλά και το πρόγραμμα της μετάκλησης εργαζόμενων μεταναστών, που υποτίθεται ότι θα επεκτεινόταν σε πολλές άλλες χώρες με διμερείς συμφωνίες, εξακολουθεί να βαλτώνει, με υποστελεχωμένες τις αποκεντρωμένες διοικήσεις Αθήνας και Θεσσαλονίκης όπως και τα ελληνικά προξενεία και τις πιεστικές ανάγκες στην αγορά εργασίας να παραμένουν.
Αλλά φαίνεται ότι αυτά είναι ψιλά γράμματα για τη νέα, καταφανώς αγχωμένη, ηγεσία του υπουργείου – ή τουλάχιστον αυτό το μήνυμα θέλει να περάσει, για τους δικούς της επικοινωνιακούς σκοπούς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας