Μαζικά χαρακτηριστικά λαμβάνει η κινητοποίηση των Σύρων προσφύγων στο Σύνταγμα. Στο πλευρό των 300 ανθρώπων που βρίσκονται από χθες (Τετάρτη) στην κεντρική πλατεία της Αθήνας η ΚΕΕΡΦΑ, η Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό και φυσικά οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών που φρόντισαν να φέρουν τρόφιμα για τους Σύρους.
Το «παρών» έδωσαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Γ. Σακελλαρίδης.
Τα αιτήματα των Σύρων προσφύγων που πραγματοποιούν από το μεσημέρι της Τετάρτης καθιστική διαμαρτυρία, τέθηκαν σήμερα (Πέμπτη) το μεσημέρι στη συνάντηση εκπροσώπων των προσφύγων με τον γενικό διευθυντή της Βουλής, Αθανάσιο Παπαϊωάννου, παρουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλικής Κατριβάνου και Χρήστου Καραγιαννίδη.
Ο γενικός διευθυντής της Βουλής έδειξε ευαισθησία στο άκουσμα των αιτημάτων τους και υποσχέθηκε να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του. Οι πρόσφυγες ζητούν να μην κατασταλεί η διαμαρτυρία τους και να τους δοθεί, μεταξύ άλλων, στέγη, τροφή και τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους, μέχρι να υπάρξει οριστική λύση στο πρόβλημά τους. Την ίδια στιγμή διερευνάται η δυνατότητα συνδρομής από την περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων.
«Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να βρει λύση για τους Σύρους πρόσφυγες τώρα», γράφουν σε τρία πανό (στη γλώσσα τους, στα ελληνικά και στα αγγλικά).
Από την πλευρά της, η ΕΛ.ΑΣ. έχει προειδοποιήσει τους πρόσφυγες να μη συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους, καλώντας τους να εγκαταλείψουν τη πλατεία Συντάγματος μέχρι σήμερα το βράδυ.
Να σημειώσουμε πως το ελληνικό κράτος με εγκύκλιο της ελληνικής αστυνομίας παραχωρεί εξαμηνιαία αναβολή απομάκρυνσης που όμως δεν εξασφαλίζει τίποτα στους πρόσφυγες παρά μόνο το ότι δεν φυλακίζονται.
