ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Γιώργος Παγούδης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Παρατημένος στο κέντρο της πόλης αλλά και στα σημεία άφιξης παραμένει στη Ρόδο ένας απροσδιόριστος αριθμός προσφύγων κάθε ηλικίας και φύλου, όλοι τους σε άθλια κατάσταση. Οι αρχές σε ένα από τα πλέον τουριστικά νησιά του Αιγαίου αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που πηγάζουν από την εθνική νομοθεσία, τις διεθνείς συνθήκες αλλά και τους στοιχειώδεις κανόνες ανθρωπιάς, αφήνοντας τους ανθρώπους αυτούς στο έλεος της τύχης και μερικών εθελοντών που προσπαθούν ακόμα μία φορά να σώσουν την κατάσταση μόνοι τους.

Εδώ και αρκετό καιρό πρόσφυγες, μέσω Τουρκίας, προσεγγίζουν με όλους τους τρόπους τις ακτές κυρίως της ανατολικής Ρόδου. Στο νησί, που στερείται κάθε είδος δομής προσωρινής στέγασης, οι αρχές έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Οι πρόσφυγες παραμένουν στα σημεία άφιξης για άγνωστο χρονικό διάστημα, μέχρι να προωθηθούν στο κέντρο της πόλης και να βρεθεί πλοίο για τη μεταφορά τους είτε στην ΚΕΔ της Κω είτε σε αυτήν της Λέρου. Οι αρχές μέχρι τότε κάνουν απλά ότι δεν τους βλέπουν, αποφεύγοντας έτσι και την ευθύνη για την υποδοχή τους και την έναρξη της διαδικασίας κατάθεσης αιτήσεων ασύλου.

«Το πρόβλημα ξεκινάει όταν οι ροές αυξάνονται και δεν προλαβαίνουν να καταγραφούν και να φύγουν με σωστό ρυθμό. Μεσολαβούν μερικές ημέρες ή και εβδομάδες πριν μεταβούν στο καμπ», περιγράφει ο Κωνσταντίνος Στάτης, εκ των εθελοντών που προσπαθούν να περισώσουν ό,τι σώζεται.

«Από την ημέρα που έκλεισαν την προσωρινή δομή φιλοξενίας προσφύγων (σ.σ.: στα πρώην σφαγεία) πριν από μερικά χρόνια, η λύση που δίνεται είναι να “πετιούνται” οι άνθρωποι, γυναίκες, μωρά, βρέφη, έγκυοι και άντρες, στο μικρό πάρκο δίπλα στα ΕΛΤΑ στο κέντρο της Ρόδου, μόλις λίγα μέτρα παρακάτω από εκεί που πάνε για καταγραφή. Χωρίς καμιά πρόβλεψη για την κάλυψη των αναγκών τους (τουαλέτα, ύπνος), χωρίς κανέναν προγραμματισμό ή σχέδιο για το πώς θα βολευτούν εκεί. Ο δήμος έχει υποχρέωση να παρέχει φαγητό, νερά και φάρμακα στους πρόσφυγες. Κάτι που τουλάχιστον τις τελευταίες τρεις μέρες δεν έχει γίνει και έτσι παρέμεναν πεινασμένα 12-14 παιδιά. Δεν έχει δοθεί έστω ένα μπουκάλι νερό. Δεν έχει δοθεί η απαραίτητη ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Οι άνθρωποι τρώνε και πάλι από αλληλέγγυους που μαγειρεύουν στα σπίτια τους, είτε από μαγαζιά που συναισθάνονται και βοηθάνε δίνοντας φαγητό. Ορισμένοι έχουν πληγές, κάποιοι σοβαρές, και χρειάζονται ιατρική βοήθεια. Ευτυχώς το ΕΚΑΒ ανταποκρίθηκε στις κλήσεις των αλληλέγγυων έστω και ύστερα από πεντέμισι ώρες. Προχθές το βράδυ μπροστά από το πάρκο η κατάσταση ήταν ανυπόφορη. Τα χαρτόκουτα στα οποία κάθονται και κοιμούνται οι διαμένοντες δημιουργούν πρόβλημα δυσωδίας.

Ο Δήμος Ρόδου, η περιφέρεια, το υπουργείο Μετανάστευσης πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

● Να αρχίσουν να δίνονται τα απαραίτητα στους πρόσφυγες από τον δήμο (φαγητό, νερά, φάρμακα)
● Να μην αργοπορεί η διαδικασία καταγραφής
● Να διασφαλιστούν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης για τις λιγοστές μέρες που είναι στη Ρόδο πριν πάνε σε καμπ
● Να λυθεί μια και καλή το υγειονομικό κομμάτι το οποίο αφορά την υγεία όλων.

Τέλος, η απάντηση στο ποιος θα ταΐζει τους πρόσφυγες δεν επιτρέπεται να είναι “οι εθελοντές”. Αποτελεί απάντηση-ντροπή», καταλήγει ο ίδιος.

Αλλα άγχη, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις που έκανε στον Real Voice 99.5 o βουλευτής Δωδεκανήσου και τ. υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έχει ο Γιάννης Παππάς: «Δεν βρίσκουμε τρόπο μεταφοράς τους στην ενδοχώρα, διότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα πλοία, επειδή λόγω της σεζόν είναι γεμάτα με τουρίστες, και ως εκ τούτου μεταφέρονται στα κέντρα της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας ανά 30 με 40 άτομα».

Ανέφερε, επίσης, ότι σε επικοινωνία του με τον αστυνομικό διευθυντή Δωδεκανήσου της Α’ Αστυνομικής Διεύθυνσης και με τον δήμαρχο Ρόδου Αλέξανδρο Κολιάδη επέστησε την προσοχή ώστε να βρεθεί άμεσα λύση για τη μεταφορά τους από το κέντρο, ώστε να μη… δυσφημισθεί η εικόνα του νησιού με τους δεκάδες μετανάστες που έχουν καταλύσει στην «καρδιά» της πόλης, δίπλα από το πάρκο του ταχυδρομείου.

Νεκρός 18χρονος πρόσφυγας

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στη Ρόδο είναι και το γεγονός του θανάτου ενός 18χρονου πρόσφυγα.

Ο νεαρός βρήκε τραγικό θάνατο αφού πνίγηκε στη θάλασσα όταν ο 21χρονος διακινητής που τους μετέφερε με ταχύπλοο και με την απειλή μαχαιριού πέταξε στη θάλασσα και τους δέκα επιβάτες, λίγο πριν φτάσουν στην παραλία Ιξιά της Ρόδου. Ο διακινητής συνελήφθη και κρατείται. Οι διασωθέντες δήλωσαν ότι κανείς τους δεν ξέρει να κολυμπάει.