Αθήνα, 28°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
29.2° 26.2°
4 BF
33%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
27.5° 24.7°
5 BF
42%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
24°C
26.6° 23.8°
3 BF
62%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
46%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
2 BF
82%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
25.9° 24.0°
0 BF
39%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.3° 21.4°
3 BF
33%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
25°C
25.2° 25.2°
3 BF
35%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
25°C
26.1° 24.8°
5 BF
44%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.9° 19.6°
3 BF
78%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
27.4° 26.8°
5 BF
28%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.7° 24.6°
3 BF
47%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.9° 23.9°
3 BF
64%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.9° 26.9°
2 BF
24%
Λαμία
Αίθριος καιρός
27°C
28.5° 26.2°
3 BF
31%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
23.8° 23.2°
5 BF
70%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.3° 27.7°
4 BF
17%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.0°
2 BF
81%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
26.7° 24.7°
2 BF
47%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
20°C
19.6° 19.6°
3 BF
51%
ΜΕΝΟΥ
prosfyges-korinthos
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI

Δυστοπία κράτησης με φόντο τη βία

Μια ολοκληρωμένη εικόνα της ζοφερής πραγματικότητας των χώρων διοικητικής κράτησης προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα φέρνει στο φως για πρώτη φορά η διαδραστική βάση δεδομένων ανοιχτού κώδικα «Detention Landscapes» που δημιούργησαν η ερευνητική ομάδα Border Criminologies στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Δίκτυο Παρακολούθησης της Συνοριακής Βίας (BVΜΝ) και η οργάνωση Mobile Info Team.

Μια τεκμηριωμένη και κατά το δυνατόν ολοκληρωμένη εικόνα της συστημικής βίας που ασκούν οι Αρχές μέσα στους χώρους διοικητικής κράτησης προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα φέρνει στο φως μια νέα διαδραστική βάση δεδομένων ανοιχτού κώδικα, με την ονομασία «Detention Landscapes» («Τοπία κράτησης»), προσβάσιμη δημοσίως από σήμερα στη διεύθυνση https://detentionlandscapes.uwazi.io/en/

Τα «Τοπία κράτησης» δημιουργήθηκαν από την ερευνητική ομάδα Border Criminologies στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, από το Δίκτυο Παρακολούθησης της Συνοριακής Βίας (BVMN - Border Violence Monitoring Network) και από την οργάνωση Mobile Info Team, έτσι ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν από δικηγόρους, ερευνητές, δημοσιογράφους και οργανώσεις προκειμένου να τεκμηριώσουν παραβιάσεις στο πλαίσιο της διοικητικής κράτησης και να κινηθούν νομικά για τη δικαίωση των θυμάτων.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς, πρόκειται για ένα ζωντανό αρχείο που ρίχνει φως στη σκοτεινή πραγματικότητα των χώρων κράτησης, όπου επικρατούν σοκαριστικές συνθήκες υγιεινής και σοβαροί περιορισμοί στην πρόσβαση των κρατουμένων σε ένδικα μέσα και νομική υποστήριξη. Βία καταγράφεται στο 70% των μαρτυριών από 21 χώρους κράτησης στην Ελλάδα, είτε πρόκειται για προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης, είτε για κλειστές προσφυγικές δομές, είτε για αστυνομικά τμήματα, είτε για συνοριακά τμήματα.

Τα «Τοπία κράτησης» αναδεικνύουν επίσης το μέγεθος της επιχείρησης συγκάλυψης εκ μέρους των Αρχών, προκειμένου να μείνουν μακριά από τη δημοσιότητα και χωρίς διερεύνηση τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας, όπως και να συνεχίσουν ανενόχλητοι οι δράστες να ζουν και να σταδιοδρομούν χωρίς λογοδοσία και τιμωρία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη της «Εφ.Συν.» οι δημιουργοί, η βάση δεδομένων, που έχει τη δυνατότητα συνεχούς επικαιροποίησης των στοιχείων, καταγράφει μέχρι στιγμής:

● 48 χώρους διοικητικής κράτησης προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ελλάδα, επίσημους, ανεπίσημους ή και κρυφούς, και παρέχει πληροφορίες για την τοποθεσία, τη λειτουργία και τον τρόπο διαχείρισής τους.

● 83 πρωτογενείς μαρτυρίες που έδωσαν κρατούμενοι τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε μια ομάδα ερευνητών που αποτελούν μέλη οργανώσεων στην Ελλάδα. Οι μαρτυρίες, που δόθηκαν είτε τηλεφωνικά είτε και αυτοπροσώπως με τρόπο που να δίνουν πληροφορίες για επαληθεύσιμα στοιχεία, καταμαρτυρούν την έλλειψη πρόσβασης σε υπηρεσίες και τις φρικτές συνθήκες διαβίωσης.

Υπάρχουν μαρτυρίες για κτηνώδη βία, για μακροχρόνια αυθαίρετη κράτηση και για εξευτελιστικές και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης σε κελιά γεμάτα έντομα και ζωύφια, με περιορισμένη πρόσβαση σε ζεστό νερό, κατάλληλη τροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ακόμη και όταν πρόκειται για επείγοντα περιστατικά. «Αυτές οι αναφορές δεν περιορίζονται σε μεμονωμένες εγκαταστάσεις, αλλά απαντώνται σε όλη τη χώρα, τόσο σε κλειστές δομές όσο και σε προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης», σημειώνουν οι δημιουργοί της βάσης δεδομένων.

● Περισσότερες από 70 πρωτογενείς φωτογραφίες και βίντεο που απεικονίζουν τις άθλιες συνθήκες κράτησης.

● Περισσότερα από 100 περιστατικά παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα στους χώρους κράτησης, που αφορούν περισσότερους από 500 κρατούμενους.

● 355 πηγές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται επιστημονικές εκθέσεις και έρευνες, δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης και έγγραφα δημόσιων συμβάσεων, που περιέχουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις πρακτικές κράτησης.

● Σύμφωνα με τους δημιουργούς της βάσης δεδομένων, η κράτηση έχει γίνει μια εξαιρετικά ανησυχητική παράμετρος των διαδικασιών ασύλου και απέλασης σε όλη την Ευρώπη. Πρόσφυγες και μετανάστες υπόκεινται σε καταδικαστέες συνθήκες και συστηματική βία που συμβαίνει εντός κλειστών δομών οι οποίες είναι όλο και πιο απομακρυσμένες από τη δημοσιότητα. Αυτό οδηγεί σε ένα κενό κατά το οποίο είναι σχεδόν αδύνατο να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους οι κρατούμενοι.

Ανδριανή Φίλη, Border Criminologies, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης: «Με βαθύ ρατσιστικό υπόβαθρο»

«Με βάση την εμπειρία μου, τόσο ως ερευνήτριας όσο και ως εργαζόμενης ΜΚΟ, σε κέντρα κράτησης μεταναστών στη χώρα τα τελευταία 13 χρόνια, η βία σε αυτούς τους χώρους είναι ενδημική και έχει ένα βαθύ ρατσιστικό υπόβαθρο. Η συμμετοχή, κυρίως, της αστυνομίας με ρόλο δράστη αλλά και άλλων ιθυνόντων στην απόκρυψη αυτών των παραβιάσεων, καλλιεργώντας μια κουλτούρα ατιμωρησίας, δεν μπορεί πλέον να θεωρείται ατύχημα ή πρόβλημα μιας “απείθαρχης” μειοψηφίας.

»Σε μια περίοδο όπου, δυστυχώς λόγω της επικαιρότητας, ερχόμαστε για μια ακόμη φορά αντιμέτωποι με παθογένειες της ελληνικής αστυνομίας, με αυτή την πρωτοβουλία ελπίζουμε να φέρουμε περιστατικά αυθαιρεσίας στο προσκήνιο και να ξεκινήσουμε μια συζήτηση που θα καταστήσει τις υπεύθυνες Αρχές υπόλογες», σημειώνει στην «Εφ.Συν.» η Ανδριανή Φίλη, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Κέντρο Εγκληματολογίας και συνυπεύθυνη του ερευνητικού δικτύου Border Criminologies του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Δυστοπία κράτησης με φόντο τη βία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας