Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μήνυμα στήριξης στην νέα υπουργό Σοφία Ζαχαράκη για τη χυδαία σεξιστική επίθεση που δέχτηκε απ’ τον Θάνο Τζήμερο στέλνει ο Σύλλογος Εργαζομένων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) «Δώρα Κατσιβαρδάκου», αλλά ταυτόχρονα αφήνει αιχμές για την επιλογή του πρωθυπουργού να ενσωματώσει τη μέχρι πρότινος Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων στη Γ.Γ. Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χωρίς καμιά αναφορά στη λέξη φύλα.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Ο Σύλλογος Εργαζομένων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) «Δώρα Κατσιβαρδάκου» καταδικάζει την άθλια σεξιστική φραστική επίθεση που εξαπέλυσε ένας αντικομμουνιστής και αποτυχημένος πολιτικάντης σε βάρος της νέας Υπουργού Σοφίας Ζαχαράκη, στο νεοσύστατο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, που συνειδητά επιλέγουμε να μην αναπαράγουμε».

«Όσο και αν προσπάθησε να ανασκευάσει, οι διορθώσεις που έκανε περισσότερο ενίσχυσαν παρά αποδυνάμωσαν τα όσα υβριστικά και προσβλητικά σχόλια έκανε» αναφέρει ο σύλλογος εργαζομένων.

Και σημειώνει ότι «η εκλογική αποτύπωση μιας βαθιάς συντηρητικοποίησης της ελληνικής κοινωνίας  δημιουργεί ορατούς κινδύνους για τη συρρίκνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών ειδικότερα, όπως αυτό της αυτοδιάθεσης των σωμάτων τους. Απαιτείται επαγρύπνηση και ετοιμότητα απέναντι στους Τζήμερους που ήδη έχουν εκκολαφθεί στην ελληνική κοινωνία με ευθύνη και της κυβέρνησης και των πολιτικών της πρακτικών.

Έχουν περάσει ήδη τέσσερα χρόνια από την αταίριαστη συγκατοίκηση της Ισότητας των Φύλων με την Δημογραφική και την Οικογενειακή Πολιτική κάτω από την ίδια Γενική Γραμματεία. Μια συγκατοίκηση που αμφισβήτησε ο σύλλογος του προσωπικού της Γραμματείας και πλήθος γυναικείων οργανώσεων. Μία συγκατοίκηση, καταδικασμένη εκ των προτέρων σε αποτυχία, που επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως μεγαλεπήβολο σχέδιο, ενώ δεν ήταν πάρα μόνο το κλείσιμο του ματιού στην υπερσυντηρητική πτέρυγα των ψηφοφόρων της κυβέρνησης. Στην πράξη και το αντικείμενο της έμφυλης ισότητας συρρικνώθηκε και υποβαθμίστηκε, και τα χρόνια προβλήματα των εργαζομένων στο δίκτυο των δομών κατά της έμφυλης βίας (συμβουλευτικά κέντρα, ξενώνες φιλοξενίας και η γραμμή SOS 15900), επιδεινώθηκαν». 

Ο Σύλλογος εργαζομένων επισημαίνει ότι «η νέα κυβέρνηση εξακολουθεί να θέτει υπό τον ίδιο φορέα (το νέο υπουργείο) τις πολιτικές για την ισότητα των φύλων, την οικογένεια και τη δημογραφία και συνιστά τρεις γραμματείες με διακριτό αντικείμενο. Αφαιρεί όμως, από τη Γ.Γ. Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για πρώτη φορά μετά από 38 χρόνια τη λέξη “Φύλων”, τροφοδοτώντας σενάρια αμφισβήτησης της αυτοτέλειας, του διακριτού ρόλου, και του οριζόντιου χαρακτήρα των πολιτικών ισότητας των φύλων και θέτοντας επί της ουσίας σε κίνδυνο την έννοια της έμφυλης ισότητας».

«Τασσόμαστε στο πλευρό κάθε ατόμου που είναι θύμα σεξιστικών επιθέσεων κάθε είδους. Είναι πιθανόν, η νέα υπουργός να κληθεί ξανά να αντιμετωπίσει τέτοιες επιθέσεις. Ένας ακόμη λόγος για να ξεκαθαρίσει άμεσα και έμπρακτα μέσω των πολιτικών της, αν θα συμπορευτεί με τα δίκαια αιτήματα των γυναικών και όλων όσων βρίσκονται στο στόχαστρο του κάθε Τζήμερου ή με τις πολιτικές που παράγουν σεξιστές και μισογύνηδες» καταλήγει.