• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 8.9°C / 14.0°C
    3 BF
    65%
  • Θεσσαλονίκη
    Αίθριος καιρός
    11°C 9.0°C / 11.6°C
    1 BF
    83%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    13°C 11.0°C / 13.0°C
    2 BF
    75%
  • Ιωάννινα
    Αίθριος καιρός
    9°C 4.9°C / 8.8°C
    1 BF
    78%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    5°C 4.9°C / 7.4°C
    1 BF
    81%
  • Βέροια
    Αίθριος καιρός
    9°C 9.0°C / 11.6°C
    1 BF
    78%
  • Κοζάνη
    Αίθριος καιρός
    5°C 5.4°C / 5.6°C
    1 BF
    81%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    11°C 10.6°C / 10.6°C
    2 BF
    77%
  • Ηράκλειο
    Αραιές νεφώσεις
    13°C 12.1°C / 13.8°C
    2 BF
    88%
  • Μυτιλήνη
    Αίθριος καιρός
    9°C 9.0°C / 9.0°C
    3 BF
    74%
  • Ερμούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 14.4°C / 14.4°C
    4 BF
    77%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    13°C 13.0°C / 13.0°C
    1 BF
    70%
  • Κεφαλονιά
    Αίθριος καιρός
    14°C 14.0°C / 14.0°C
    1 BF
    71%
  • Λάρισα
    Αίθριος καιρός
    6°C 5.9°C / 8.4°C
    2 BF
    100%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    12°C 5.5°C / 12.2°C
    1 BF
    76%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 13.8°C / 13.8°C
    0 BF
    86%
  • Χαλκίδα
    Αίθριος καιρός
    9°C 7.7°C / 13.2°C
    2 BF
    78%
  • Καβάλα
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 11.6°C / 11.6°C
    0 BF
    82%
  • Κατερίνη
    Αίθριος καιρός
    10°C 7.7°C / 10.0°C
    1 BF
    81%
  • Καστοριά
    Αίθριος καιρός
    9°C 8.8°C / 8.8°C
    1 BF
    79%
EUROKINISSI/ ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανάχωμα από το ΣτΕ στην ΚΥΑ για την «ασφαλή τρίτη χώρα» Τουρκία

  • A-
  • A+

Ανάχωμα υψώνει το ΣτΕ απέναντι στην ΚΥΑ που ορίζει «ασφαλή τρίτη χώρα» την Τουρκία για πρόσφυγες από συγκεκριμένες εθνικότητες, με βάση την οποία απορρίπτεται με συνοπτικές διαδικασίες η εξέταση ασύλου μεγάλου αριθμού προσφύγων στη χώρα μας και βγαίνει απόφαση απέλασής τους στην Τουρκία για να ζητήσουν εκεί άσυλο. Καθώς όμως η Τουρκία έχει σταματήσει να δέχεται επιστροφές προσφύγων εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, οι πρόσφυγες αυτοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα σε μετέωρο νομικό καθεστώς, που τους εμποδίζει να έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες και δικαιώματα.

Η πλειοψηφία του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου, με μειοψηφία δύο συμβούλων, εξέφρασε τη γνώμη ότι δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ασφαλής μια χώρα που δεν δέχεται να επιστρέφονται στο έδαφός της πρόσφυγες για να ζητήσουν εκεί αίτημα ασύλου, όπως συμβαίνει με την Τουρκία, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2020.

Δεν έβγαλε ωστόσο οριστική απόφαση ακύρωσης της ΚΥΑ του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (επανεκδόθηκε επικαιροποιημένη τον περασμένο Δεκέμβριο), αλλά αποφάσισε να παραπέμψει το ζήτημα στο Δικαστήριο της Ε.Ε., θέτοντας προδικαστικά ερωτήματα σχετικά με την ορθή εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Παρ' όλα αυτά, το σκεπτικό και η απόφαση της πλειοψηφίας δικαιώνουν τις οργανώσεις Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, που υπέβαλαν αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ. «Θα έπρεπε, κατά τη γνώμη που πλειοψήφησε ως προς την ερμηνεία του άρθρου 38 της οδηγίας 2013/32/ΕΕ και του άρθρου 86 του ν. 4636/2019, να γίνει δεκτή η αίτηση και να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη 458568/15.12.2021 Κοινή Υπουργική Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου», αναφέρει η απόφαση.

Απορρίπτει, επίσης, τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, ότι το πάγωμα των απελάσεων στην Τουρκία είναι προσωρινό, καθώς μάλιστα δεν προκύπτει «ότι ερευνήθηκε από την αρμόδια αρχή το ενδεχόμενο να μεταβληθεί η στάση της Τουρκίας ως προς το ζήτημα αυτό στο προσεχές μέλλον».

Μιλώντας, την Παρασκευή, σε εκδήλωση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες με θέμα την «εργαλειοποίηση των προσφύγων», ο πρόεδρος της οργάνωσης, Βασίλειος Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι η έννοια της ασφαλούς τρίτης χώρας «μας ταλανίζει από το 2016 έως σήμερα» και έκανε λόγο για «ευπρόσδεκτη απόφαση, αφορμή για συζήτηση πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας».

Το 2017, η ολομέλεια του ΣτΕ, εξετάζοντας τότε αντίστοιχο αίτημα ακύρωσης της απόφασης να χαρακτηριστεί ασφαλής τρίτη χώρα η Τουρκία, δυνάμει της αμφιλεγόμενης ευρωτουρκικής κοινής δήλωσης για το Προσφυγικό, είχε αρνηθεί με οριακή πλειοψηφία 13 προς 12 να στείλει προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ε.Ε. Ο τότε αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Χρήστος Ράμμος, είχε εκφράσει την άποψη ότι δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί ασφαλής τρίτη χώρα η Τουρκία, λόγω της ελλιπούς συμμόρφωσής της με το ευρωπαϊκό και διεθνές προσφυγικό δίκαιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κρεσέντο κυνισμού από τον υπουργό... επαναπροωθήσεων Ν. Μηταράκη
«Μια βάρκα που δεν έφυγε ποτέ από τα τουρκικά παράλια μεταφράζεται σε ζωές που ποτέ δεν κινδύνευσαν, σε αξίες που ποτέ δεν αμφισβητήθηκαν, σε ιστορίες που ο επίλογός τους δεν γράφτηκε ποτέ με θλίψη» Ν....
Κρεσέντο κυνισμού από τον υπουργό... επαναπροωθήσεων Ν. Μηταράκη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επτά χρόνια συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας: Συντρίβεται και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου
Οι οργανώσεις PRO ASYL και Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) καταγγέλλουν για μια ακόμη φορά τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας ως κατά μέτωπο επίθεση στη διεθνή προστασία των προσφύγων, σημειώνοντας επίσης, ότι...
Επτά χρόνια συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας: Συντρίβεται και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ενός ανδρός αρχή η διαχείριση 2 δισ. ευρώ
Στον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλο Γεωργιάδη περνούν απευθείας οι αρμοδιότητες της διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό, ύψους 2 δισ. ευρώ.
Ενός ανδρός αρχή η διαχείριση 2 δισ. ευρώ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η οδύσσεια ενός σεισμόπληκτου
Σύρος πρόσφυγας επαναπροωθήθηκε παράνομα δύο φορές από την Ελλάδα και μία από την Τουρκία, κατέληξε στην πόλη Αφρίν της πατρίδας του που καταστράφηκε από τον σεισμό και τώρα βοηθάει στην επιχείρηση εντοπισμού...
Η οδύσσεια ενός σεισμόπληκτου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας