Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
15°C
17.0° 12.5°
0 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
13°C
14.3° 11.4°
1 BF
80%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
13°C
13.8° 11.5°
1 BF
82%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
6°C
5.9° 5.9°
2 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ασθενής ομίχλη
7°C
9.6° 6.9°
2 BF
100%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
12°C
13.2° 11.2°
1 BF
85%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
8.4° 7.9°
0 BF
87%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
12°C
12.3° 12.3°
1 BF
82%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.9° 14.8°
3 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.0°
1 BF
77%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 15.5°
0 BF
82%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
13°C
13.5° 13.5°
1 BF
71%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 14.9°
4 BF
82%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
12.3° 8.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αίθριος καιρός
13°C
12.7° 10.5°
1 BF
66%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.8°
1 BF
78%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
13°C
16.9° 12.7°
0 BF
83%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.1° 10.3°
3 BF
89%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.7° 12.0°
2 BF
100%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
7.7° 7.7°
1 BF
81%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 04 Μαρτίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Dreamstime.com

Κακοποίηση παιδιών: σχέδιο επί χάρτου για το θεαθήναι

Η κυβέρνηση ξεπερνάει ακόμα και τον εαυτό της στην ευκαιριακή και λόγω συγκυρίας νομοθέτηση, αποφασίζοντας όχι μόνο να αναρτήσει την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου στη διαβούλευση άλλο ένα 5ετές εθνικό σχέδιο δράσης, αλλά και να το φέρει σε συζήτηση στη Βουλή την προσεχή Τετάρτη, πριν καν ολοκληρωθεί η διαβούλευση.

Στη σκιά της φρίκης που άπλωσε στην πάντα ανυποψίαστη κοινωνία η ιστορία όχι μόνο του 12χρονου κοριτσιού αλλά και πολλών άλλων κακοποιημένων παιδιών που τόλμησαν να μιλήσουν, η κυβέρνηση καταφεύγει ξανά στην προσφιλή της μέθοδο του επικοινωνιακού εντυπωσιασμού.

Γιατί τι άλλο μπορεί να είναι η ξαφνική βιασύνη της να μη χαθούν ούτε 5 μέρες, όταν επί 4 χρόνια είχε «παγώσει» όλα όσα δεν είχαν σχέση με τη «λατρεία» της αυστηροποίησης και της ποινικοποίησης; Αύγουστο του '21 παρουσιάστηκε στο Υπουργικό το σχέδιο και τώρα προτρέχουν ακόμα και για το τέλος της σύντομης διαβούλευσης. Ο πόνος για τα ανήλικα τους έκανε να ξεπεράσουν γρήγορα τα ενοχλητικά θέματα των γαλάζιων υποκλοπών, των γαλάζιων παιδεραστών και των γαλάζιων κορακιών.

Με copy paste αποσπάσματα από κοπιαστικές επιστημονικές έρευνες, αναλύσεις και συμπεράσματα, με ξαφνική αγωνία για τις διεθνείς συμβάσεις και τις ευρωπαϊκές οδηγίες για το Παιδί που έχει υπογράψει και υιοθετήσει η χώρα και, τέλος, με τις απαραίτητες «πινελιές» των αρίστων, αναρτήθηκε το «ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο δράσης για την προστασία του παιδιού από τη σεξουαλική κακοποίηση και την εκμετάλλευση».

Προκειμένου δε να μη χαθεί χωρίς πολιτική εκμετάλλευση η θλιβερή συγκυρία, αποφασίστηκε να γίνει, την Τετάρτη, μια έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής, με τη συμμετοχή πέντε αρμόδιων επιτροπών (δηλαδή περίπου 250 βουλευτών), όπου καμιά δεκαριά υπουργοί θα αναλύσουν, μετά τον υπεύθυνο κ. Σκέρτσο, τα δικά τους σχέδια, ενώ στη συνέχεια θα δοθεί ένας ελάχιστος χρόνος στην αντιπολίτευση για να εκφράσει τις θέσεις της. Ετσι, την επομένη, θα μπορεί πλέον άνετα η κυβέρνηση και τα φερέφωνά της να καμαρώσουν για τα γρήγορα αντανακλαστικά τους.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει ένα σχέδιο «αχταρμά», που στο διά ταύτα έχει μόνο διακηρύξεις και καλές προθέσεις για ελέγχους, εκπαίδευση, νέες επιτροπές επεξεργασίας των «ταλαιπωρημένων» ποινικών κωδίκων κ.λπ., όταν εδώ και 4 χρόνια δεν λειτουργεί τίποτα και παραβιάζονται κατάφωρα οι νόμοι και οι οδηγίες.

Ακόμα και το τελευταίο σχέδιο Νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το 2019, που είχε αναρτηθεί στη διαβούλευση για τη δημιουργία και τη στελέχωση δομών, όπως και το προστατευτικό περιβάλλον δεύτερης ευκαιρίας, έμεινε στα αζήτητα («Το σχέδιο νόμου για τις Μονάδες Μέριμνας Νέων αλλάζει την Ιστορία», «Εφ.Συν.» 24.06.2019). Το ίδιο και η εφαρμογή της οδηγίας για το «σπίτι του παιδιού», το 2017, που η σημερινή κυβέρνηση καθυστέρησε εγκληματικά, ενώ «πάγωσε» το ολοκληρωμένο πρόγραμμα δημιουργίας και στελέχωσης με 2.000 ειδικούς 100 κέντρων στήριξης θυμάτων και οικογενειών από τους δήμους της Ελλάδας.

Είδαμε μόλις πριν από ενάμιση χρόνο ότι, αντί για τη λειτουργία των δομών «σπίτι του παιδιού», όπου, μεταξύ άλλων, το παιδί θα δίνει μία μόνο κατάθεση σε ειδικούς (βιντεοσκοπημένη και για το δικαστήριο) σε ασφαλές και φιλικό περιβάλλον, διαμορφώθηκε κατάλληλος χώρος καταθέσεων των παιδιών στη ΓΑΔΑ! («Επικίνδυνες ανατροπές στο Οικογενειακό Δίκαιο αντί μεταρρύθμισης», «Εφ.Συν.» 26.03.2021).

Το (καθόλου) νέο σχέδιο

Ηδη από τον τίτλο του σχεδίου προκύπτει το ερώτημα γιατί αναφέρεται μόνο στη σεξουαλική κακοποίηση και όχι και στην πάσης μορφής κακοποίηση παιδιών. Δεν γνωρίζουν οι άριστοι ότι τα παιδιά κακοποιούνται και με πολλούς άλλους τρόπους, που δεν άπτονται μόνο της σεξουαλικής κακοποίησης; Ποιος είναι ο λόγος που η εν γένει κακοποίηση απαλείφεται;

Το ξύλο, οι βίαιες τιμωρίες, η ψυχολογική κακοποίηση, ο εγκλεισμός στη φυλακή αντί για εναλλακτική μορφή τιμωρίας κ.λπ. δεν αξίζουν άραγε ένα μερίδιο προσοχής της πολιτείας; Η παρουσίαση (πριν από 10 χρόνια) του Εθνικού Πρωτοκόλλου Διερεύνησης, Διάγνωσης & Διαχείρισης ΚαΠα-Π (σωματική κακοποίηση, παραμέληση, συναισθηματική -ψυχολογική κακοποίηση, σεξουαλική κακοποίηση) περιείχε κάθε μορφή κακοποίησης, αλλά στο copy paste πολλά ξεχάστηκαν.

Αναφέρονται στο «σχέδιο» οι δυσκολίες που προκύπτουν από την αποσιώπηση και τον φόβο και τις αντικειμενικές δυσκολίες να βρεθούν μάρτυρες και στοιχεία για τη σεξουαλική κακοποίηση, ειδικά όταν τα περισσότερα εγκλήματα γίνονται μέσα στην «αγία» οικογένεια. Στην περίοδο της πανδημίας αποδίδεται η εκτόξευση των περιστατικών (τετραπλασιασμός κρουσμάτων). Και από την ΕΛ.ΑΣ. καταγράφεται μεγάλη αύξηση, που αναδεικνύει και την τεράστια διαφορά στα ποσοστά μεταξύ αγοριών και κοριτσιών (30% θύματα αγόρια και 70% θύματα κορίτσια).

Δεν υπάρχει πουθενά στο σχέδιο η διαπίστωση πόσο πολύ βοήθησε τα θύματα το δυναμικό κίνημα #metoo και στη χώρα μας και το πώς άρχισαν δειλά δειλά να ανοίγουν στόματα, παρά τις ανύπαρκτες δομές και τη μη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου που είχε στόχο την εφαρμογή κοινής μεθοδολογίας όλων των αρμόδιων φορέων για τη διαχείριση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης από όλους τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες, υπηρεσίες και οργανισμούς.

Το «σχέδιο» δράσης είναι ένα συνονθύλευμα διεθνών συμβάσεων που υποτίθεται ότι εφαρμόζει η Ελλάδα, στατιστικών και ερευνών που καταδεικνύουν τα απελπιστικά στοιχεία, όμως δεν υπάρχει ούτε ένα κοστολογημένο μέτρο που να επιτρέπει την εκτίμηση ότι έστω μία από τις δεκάδες φιλόδοξες δράσεις θα υλοποιηθεί! Ακόμα και οι αναφορές στο μοναδικό εργαλείο, που είναι η διεθνής Σύμβαση Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης (για την προστασία των παιδιών ενάντια στη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση) είναι ανέξοδες: ενώ ισχύει από το 2007 στην Ελλάδα, όπως και οι ευρωπαϊκές οδηγίες που ενσωματώθηκαν, παραβιάζονται σωρηδόν.

Τελευταίο τραγικό παράδειγμα, η 12χρονη. Ενώ ο νόμος ορίζει το πώς λαμβάνεται μια δικανική κατάθεση ανηλίκου. αποδείχτηκε, από το περιεχόμενο των καταθέσεων του κοριτσιού που διέρρευσαν, ότι οι ψυχολόγοι - αστυνομικοί δεν τήρησαν κατ' ελάχιστο τους αυστηρούς όρους που απαγορεύουν απολύτως τις κλειστές ερωτήσεις (πού πήγες, τι έκανες, τι σου έκαναν κ.λπ.) και επιτρέπουν μόνο την αφηγηματική κατάθεση του παιδιού.

Οι επί το αυστηρότερο αλλαγές του ποινικού κώδικα είναι τα μόνα συγκεκριμένα μέτρα στα οποία αναφέρεται το σχέδιο. Οι διατάξεις για βαρύτερη τιμωρία του δράστη (αρκεί να μην είναι επώνυμος ή αστυνομικός) αγνοούν ηθελημένα το γεγονός ότι οι αριθμοί δεν αποδεικνύουν ούτε ελάχιστη μείωση και αυτών των εγκλημάτων, ενώ μέχρι και σήμερα η πρόληψη της κακοποίησης παιδιών παραμένει για το κράτος των αρίστων ένα πολύ ακριβό και καθόλου αναπτυξιακό σπορ!

Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση

Ολόκληρο το σχέδιο δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ για τη στελέχωση κοινωνικών υπηρεσιών, που είναι το θεμέλιο μιας στρατηγικής πρόληψης. Πώς άραγε θα υλοποιηθούν οι μεγαλόστομες διακηρύξεις, όταν, αντί για κοινωνικούς λειτουργούς, παιδοψυχολόγους κ.λπ. που θα στελεχώσουν τις ανύπαρκτες έως τώρα δομές, προσλαμβάνονται μόνο αστυνομικοί και ειδικοί φρουροί;

Τα «μέτρα» αφορούν γενικώς δράσεις για την αλλαγή νοοτροπίας, ευχές για προσβάσιμη δικαιοσύνη, ευχές για σεβασμό της ιδιωτικής ζωής, προτροπές για τόνωση των ίδιων των παιδιών, πλάνα για εκπαίδευση κ.λπ. Χαρακτηρίζοντας ως «παιδοκεντρική» αντίληψη τις προθέσεις για την υλοποίηση του σχεδίου, θυμηθήκαμε πόσο «παιδοκεντρικό» ήταν το νομοσχέδιο Τσιάρα για τη συνεπιμέλεια, που έδωσε δικαιώματα ακόμα και σε κακοποιητές μπαμπάδες! Ηδη άρχισαν να προκύπτουν στα αστυνομικά δελτία περιστατικά ολέθριων συνεπειών για τις μητέρες και τα ανήλικα.

Οι προβλέψεις για «ενίσχυση της διατομεακής συνεργασίας» και «συστηματική καλλιέργεια κουλτούρας ανάπτυξης συνεργειών» -ό,τι κι αν αυτά σημαίνουν-, αν δεν υλοποιηθούν με μέτρα, θα παραμείνουν κενό γράμμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι, ενώ για όλους τους κοινωνικούς χώρους επιρροής και ειδικά στον χώρο της εκπαίδευσης υπάρχει έστω οριζόντια οδηγία για εφαρμογή μέτρων, στον χώρο της εκκλησίας προβλέπεται απλά η «ενθάρρυνση».

Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση ανιχνεύονται μέχρι τώρα μόνο με τις καταγγελίες θυμάτων και χωρίς τις απαραίτητες επισκέψεις -έστω δειγματοληπτικά- των υποστελεχωμένων κοινωνικών υπηρεσιών εκεί όπου διαπιστώνονται συνθήκες ευνοϊκές για κακοποίηση.

Προστασία θύματος

Προβλέπονται θέσεις υπεύθυνων συντονισμού και κώδικες δεοντολογίας, αλλά ούτε λέξη για προσλήψεις ειδικών που δουλεύουν στα πεδία κι όχι σε γενικές γραμματείες υπουργείων και που είναι απαραίτητοι προκειμένου να στελεχώσουν κοινωνικές υπηρεσίες για τη στήριξη των θυμάτων και των οικογενειών. Η προστασία του θύματος τόσο κατά την ανάκρισή του όσο και, στη συνέχεια, με παραμονή σε κατάλληλο περιβάλλον και ψυχολογική στήριξη από ειδικούς παραμένει θεωρητική.

Προβλέπονται, βέβαια, «κοινωνικές» καμπάνιες μέσω ΜΜΕ για την προστασία του παιδιού, δημιουργώντας συνειρμούς για νέες λίστες Πέτσα σε ένα κυρίως τηλεοπτικό τοπίο που έχει κυριολεκτικά διαμελίσει ψυχολογικά όλα τα θύματα. Η γενική κατεύθυνση για ενίσχυση της έρευνας και των συνεργασιών υπουργείων σε βάθος πενταετίας με προγράμματα, ημερίδες και δράσεις χωρίς δομές και κέντρα στήριξης θα παραμένουν, στην καλύτερη περίπτωση, χρήσιμες εκδηλώσεις και, στη χειρότερη, πολυέξοδες επικοινωνιακές φιέστες.

Κανένα ειδικό μέτρο δεν αναφέρεται για ομάδες υψηλού κινδύνου (φτωχά παιδιά, Ρομά, προσφυγόπουλα κ.λπ.), την ίδια στιγμή που τα προγράμματα στέγης και τα λιγοστά κέντρα φιλοξενίας (π.χ. Ελαιώνας) ευάλωτων παιδιών καταργούνται όχι με πενταετές σχέδιο αλλά με συνοπτικές διαδικασίες. Οι δε πρωτοβουλίες και τα μέτρα για την αποκατάσταση των θυμάτων και των οικογενειών είναι άγνωστη λέξη στο «διά ταύτα» του σχεδίου. Προφανώς και είναι αναγκαία η ψηφιακή παρακολούθηση της πορείας των θυμάτων και τα εθνικά πρωτόκολλα για κάθε σχετιζόμενη υπηρεσία που μέχρι σήμερα λειτουργεί με δικά της κριτήρια, αν όμως δεν υπάρξουν χρονικοί περιορισμοί εφαρμογής και κοστολογημένα μέτρα για τα κακοποιημένα παιδιά, τα σχέδια θα παραμείνουν «μιας χρήσης».

«Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για την υλοποίηση»

Επικοινωνήσαμε με τον ψυχίατρο και πρόεδρο του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, Γιώργο Νικολαΐδη, μια και το «σχέδιο» έχει πλείστες αναφορές στην περίφημη Σύμβαση Λανζαρότε. Ο κ. Νικολαΐδης υπηρέτησε δύο φορές ως πρόεδρος (εκλεγμένος από όλα τα κράτη) της Επιτροπής Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των ανηλίκων από τη σεξουαλική βία και εκμετάλλευση.

Ο κ. Νικολαΐδης σε ένα πρώτο του σχόλιο μας είπε ότι έχει πολλές φορές στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα κληθεί να βοηθήσει στο θέμα υλοποίησης των μέτρων και παρατήρησε ότι, όπως και να 'χει, το σχέδιο αυτό σίγουρα θα είναι η αρχή μιας μάχης σώμα με σώμα, ειδικά για τα δύσκολα υπουργεία της Δικαιοσύνης και το ΠροΠο που πάντα εμφάνιζαν προσκόμματα στην εφαρμογή μέτρων. «Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να περάσουμε στην πράξη της υλοποίησης και τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Βλέπω ότι έχει κρατηθεί αυτό στο οποίο επέμενα πάρα πολύ και το οποίο διακυβευόταν κάθε στιγμή το τελευταίο διάστημα: το να υπάρχουν δηλαδή μερικές οριζόντιες πολιτικές, όπως το Νέο Εθνικό Πρωτόκολλο (να μην κάνει δηλαδή η κάθε υπηρεσία ό,τι θέλει), να υπάρχει ενιαία πολιτική για όλους τους φορείς και τις υπηρεσίες που έχουν επαφή με τα παιδιά, ένα ενιαίο ποινικό μητρώο, το Εθνικό Αρχείο Αναφοράς και Καταγραφής, δηλαδή μέτρα που είχαμε επεξεργαστεί ως Ινστιτούτο εδώ και δέκα χρόνια.

Αν έστω με αυτή την ευκαιρία μπορέσουν να θεσμοθετηθούν και να περάσουν με οριζόντια πολιτική χωρίς ροκανίσματα, θα το θεωρήσω μεγάλο κέρδος. Φτάνει να γίνει!»

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κακοποίηση παιδιών: σχέδιο επί χάρτου για το θεαθήναι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας