• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 17.9°C
  1 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 14.5°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.7°C / 16.6°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  2 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 11.6°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  1 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.3°C / 18.8°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.4°C
  2 BF
  81%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  80%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 13.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 15.1°C
  1 BF
  89%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 17.7°C
  0 BF
  88%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  1 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.4°C
  0 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  1 BF
  92%

«Δικό μου το σώμα»: Δυναμική διαμαρτυρία γυναικών στη Μητρόπολη

 • A-
 • A+

Με φοβερά συνθήματα, δυναμισμό και χρώματα, πλήθος κόσμου, στην πλειονότητά τους γυναίκες, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα γυναικείων οργανώσεων και συλλογικοτήτων και πραγματοποίησαν σημαντική διαμαρτυρία έξω από τη μητρόπολη Αθηνών.

Αιτία οι σκοταδιστικές απόψεις που προωθούνται και από την ιεραρχία της Εκκλησίας, καθώς η Ιερά Σύνοδος έχει αποφασίσει να διαβαστεί κήρυγμα κατά των αμβλώσεων στους ναούς της χώρας.

«Δική μου μήτρα, δική μου επιλογή», «η μήτρα μου δεν είναι του έθνους μηχανή κι αν θα γίνω μάνα δε θα μου πεις εσύ» μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν σε μια ειρηνική, αλλά εμβληματική διαμαρτυρία.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την απόφαση για κήρυγμα κατά των αμβλώσεων, το κλίμα πυροδότησε την προηγούμενη εβδομάδα και ο μητροπολίτης Χρυσόστομος με τις μεσαιωνικές απόψεις για τον βιασμό που εξέφερε σε τηλεοπτικό σταθμό. Ο μητροπολίτης μετά την γενική κατακραυγή επιχείρησε εν μέρει να ανασκευάσει.

Ο αγώνας, όμως, κατά της οπισθοδρόμησης δεν σταματά εδώ, καθώς θα ακολουθήσουν και άλλες κινητοποιήσεις.

Το κάλεσμα του ΜΩΒ

Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην άμβλωση

To Δ.Σ. του ΜΩΒ

Η νομιμοποίηση της άμβλωσης και το δικαίωμα των γυναικών στον έλεγχο του σώματός μας δεν προϋπήρχε, ούτε μας χαρίστηκε, είναι κατάκτηση επίμονων αγώνων, αλλά οι κατακτήσεις μας αποδεικνύονται επισφαλείς.

Διεκδικούμε αμβλώσεις ασφαλείς, δωρεάν σε δημόσια νοσοκομεία, για όλες τις γυναίκες ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική τους θέση, εθνικότητα, χρώμα, για την διασφάλιση της ζωής, της σωματικής μας ακεραιότητας και της ελευθερίας μας.

Η Ιερά Σύνοδος συντασσόμενη με τις πλέον αντιδραστικές φωνές του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ καθώς και των ακραίων εθνικιστών της Ευρώπης, επιλέγει να στερήσει από τις γυναίκες το σεβασμό στο κατακτημένο και νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της επιλογής, επιζητώντας την κηδεμονία πάνω στο σώμα μας με όρους ενοχοποίησής μας. Κηρύσσει ότι η άμβλωση «δεν είναι απόλυτο ανθρώπινο δικαίωμα της κυοφορούσας», αποσιωπώντας το γεγονός ότι η απόκτηση ενός παιδιού δεσμεύει πρώτα από όλα τη μητέρα και καθορίζει την ζωή μας από οικονομικής και κοινωνικοπολιτικής άποψης.

Η απόκτηση ενός παιδιού είναι η χαρά της δημιουργίας της νέας ζωής, που την γιορτάζουμε, με τις δυσκολίες της βέβαια, οι οποίες ωστόσο δεν μας αποτρέπουν από την τεκνοποιία, όταν και εφόσον την θέλουμε. Πρόκειται για ένα ζήτημα βαθύτατα ανθρώπινο, σωματικό και ψυχικό, και είναι το δώρο που έχει δώσει η φύση στις γυναίκες, και είμαστε περήφανες γι αυτό. Η εγκυμοσύνη, όταν είναι ηθελημένη από τη γυναίκα, είναι κάτι όμορφο και δημιουργικό, όταν όμως είναι εξαναγκαστική, είναι βία, είναι αντικειμενοποίηση, στέρηση της προσωπικότητας και του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού της γυναίκας. Εκτός αν μας βλέπουν και οι ιεράρχες (εκτός των υπολοίπων) σαν πρακτική λύση -μηχανή-παραγωγής.

Ο έλεγχος της αναπαραγωγής είναι και πρέπει να μείνει στην δικαιοδοσία των γυναικών, καθώς συμβαίνει στο σώμα μας και είναι οι δικές μας ζωές που αλλάζουν ριζικά μέσα από τη μητρότητα. Η δυνατότητα επιλογής για τη συνέχιση ή όχι μιας εγκυμοσύνης πρέπει να γίνει αντιληπτή ως γυναικείο δικαίωμα για το οποίο λόγο έχουμε μόνο εμείς οι ίδιες!

Τα όποια συμφέροντα και σχέσεις εξουσίας υποκρύπτονται πίσω από την θεώρηση «περί προστασίας του εμβρύου» ενάντια στις αμβλώσεις σχετίζονται άμεσα με την επιβολή και τον έλεγχο της ζωής των γυναικών και της σεξουαλικής τους έκφρασης.
Ως αγωνίστριες ενάντια στη βία κατά των γυναικών, που τον τελευταίο καιρό έχει πάρει διαστάσεις ολέθριας πανδημίας δε μπορούμε να μην αγανακτήσουμε απέναντι στην εκκωφαντική σιωπή της Εκκλησίας κατά των γυναικοκτονιών. Ο εξαναγκασμός σε εγκυμοσύνη είναι από τις φρικτότερες μορφές βίας!

Απαιτούμε από την Πολιτεία να προστατεύσει το νομικά κατοχυρωμένο μας δικαίωμα στην άμβλωση.

Το ζήτημα της άμβλωσης είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζήτημα υγείας, του αναφαίρετου δικαιώματος της αυτοδιάθεσης του σώματός μας και της απόφασης για την εξέλιξη της ζωή μας.

Είναι πλέον ώριμο το αίτημα του διαχωρισμού κράτους εκκλησίας ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη και καταστροφική σχέση εξάρτησης από ένα συντηρητικό και σκοταδιστικό μηχανισμό επιβολής.

Αθήνα, 7-9-2022
ΤΟ ΜΩΒ

«Καλλιτεχνική» παρέμβαση και στη Μητρόπολη Πατρών

Δράσεις κατά της απόφασης της Ιεράς Συνόδου πραγματοποιήθηκαν και στην Πάτρα από φεμινιστικές συλλογικότητες και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, που έριξαν μπογιές στην πρόσοψη του κτιρίου της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών, όπου γράφτηκαν και συνθήματα υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση και κατά του «σκοταδισμού» της Εκκλησίας.

Προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τη σημερινή παρέμβαση, αλλά οι συγκεντρωμένοι πέταξαν τρικάκια στην είσοδο του Νικομείδειου Πνευματικού Κέντρου πλησίον του «Άξιον Εστί»,  τα οποία έγραφαν: «Νόμιμες και δωρεάν εκτρώσεις».

Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και πολύμορφες δράσεις έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εκδήλωση-συζήτηση από τη Διεθνή Αμνηστία για το δικαίωμα στην άμβλωση
«Δικαίωμα στην άμβλωση: Από την Αμερική έως την Ευρώπη βάζουμε φρένο στην οπισθοχώρηση», είναι το θέμα της εκδήλωσης-συζήτησης που διοργανώνει το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, σε συνεργασία με το...
Εκδήλωση-συζήτηση από τη Διεθνή Αμνηστία για το δικαίωμα στην άμβλωση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι μίτρες γέννησαν οργή
Σε εγκύκλιο που αναγνώστηκε σε όλους τους ναούς υπάρχει η γνωστή αντιεπιστημονική ρητορική για το «αγέννητο παιδί» και τα... δικαιώματα του εμβρύου ● Διαμαρτυρίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κρήτη.
Οι μίτρες γέννησαν οργή
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΜΩΒ: Κάλεσμα σε κινητοποιήσεις σε ναούς για το δικαίωμα στην άμβλωση
Το σωματείο για την υπεράσπιση των γυναικείων δικαιωμάτων «ΜΩΒ» καλεί σε δράσεις και κινητοποιήσεις με αφορμή το μισογυνικό κήρυγμα στους ιερούς ναούς ενάντια στις αμβλώσεις.
ΜΩΒ: Κάλεσμα σε κινητοποιήσεις σε ναούς για το δικαίωμα στην άμβλωση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βόλτα στον Μεσαίωνα από τον μητροπολίτη Δωδώνης
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως χαρακτήρισε «αδιανόητες» τις δηλώσεις του μητροπολίτη. Βέβαια η ίδια αρνείται το δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών στους χριστιανούς ορθόδοξους.
Βόλτα στον Μεσαίωνα από τον μητροπολίτη Δωδώνης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το δικαίωμα στην έκτρωση
Απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος. Τουρίστες συρρέουν στον Αγνωστο Στρατιώτη να παρακολουθήσουν την αλλαγή φρουράς των ευζώνων. Μερικοί κοντοστέκονται στη θέα κάποιων πανό και ολιγάριθμων γυναικών: «My Body,...
Το δικαίωμα στην έκτρωση
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εκδήλωση κατά της βίας εις βάρος των γυναικών στον Κολωνό
Εκδήλωση με μουσική και δρώμενα, αλλά και πορεία στον σταθμό του μετρό Σεπολίων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, ενάντια στη βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών, ενάντια στους παιδοβιασμους και...
Εκδήλωση κατά της βίας εις βάρος των γυναικών στον Κολωνό