• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 10.8°C
  3 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.7°C / 7.2°C
  3 BF
  60%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 11.0°C
  4 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ομίχλη
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.7°C
  3 BF
  70%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.0°C / 5.5°C
  1 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  3 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.8°C
  2 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  3 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 11.8°C
  3 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  4 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  0 BF
  93%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.7°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 9.4°C
  2 BF
  67%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  3 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.2°C / 11.0°C
  3 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  3 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 5.7°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.1°C / 2.1°C
  2 BF
  62%
Photo 95842186 © Steve Allen | Dreamstime.com

Σταθερή επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων διαπιστώνει το Συμβούλιο της Ευρώπης

 • A-
 • A+
Πάρα πολλοί κρατούμενοι στην Ελλάδα εξακολουθούν να κρατούνται σε συνθήκες, οι οποίες αποτελούν "προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους".
 
Η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) δημοσίευσε σήμερα την έκθεσή της σχετικά με την επίσκεψή της στην Ελλάδα (από τις 22 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2021) για να εξετάσει τη μεταχείριση των κρατουμένων και να εξετάσει την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι αρχές όσον αφορά την εφαρμογή των συστάσεων που διατυπώθηκαν την τελευταία δεκαετία. Αυτές αφορούν κυρίως τον υπερπληθυσμό και τις κακές συνθήκες κράτησης, τη βία μεταξύ των κρατουμένων, τη σοβαρή υποστελέχωση και την ανεπαρκή παροχή υγειονομικής περίθαλψης.  
 
Η Επιτροπή καλεί τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι φυλακές θα απομακρυνθούν από την απλή αποθήκευση ατόμων σε "υπερπλήρεις, επικίνδυνες και κακές συνθήκες" χωρίς καμία σκόπιμη δραστηριότητα, σε χώρους που προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και προετοιμάζουν τα άτομα για την επανένταξή τους στην κοινότητα μετά την αποφυλάκισή τους. Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές πρέπει να επενδύσουν σε επαρκές, ικανό προσωπικό για τη διαχείριση των φυλακών και την παροχή της απαιτούμενης υποστήριξης στα άτομα που κρατούνται στη φυλακή. 
 
Η έκθεση περιγράφει κρίσιμα ευρήματα από τις επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στις Ανδρικές Φυλακές Κορυδαλλού - το μεγαλύτερο κατάστημα προφυλάκισης στην Ελλάδα - και στις φυλακές Νιγρίτας και στις φυλακές στα νησιά Χίο, Κέρκυρα και Κω. 
 
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Νοεμβρίου/Δεκεμβρίου 2021, ο πληθυσμός των φυλακών ανερχόταν σε 11.182 άτομα για χωρητικότητα 10.175 θέσεων: ποσοστό πληρότητας των φυλακών 110%. Όμως, η κατανομή των κρατουμένων σε όλο το σωφρονιστικό συγκρότημα - και ακόμη και εντός των επιμέρους σωφρονιστικών καταστημάτων - σημαίνει ότι ο υπερπληθυσμός είναι "πολύ πιο σοβαρός" από ό,τι δείχνει το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με την έκθεση. Πράγματι, κατά τη στιγμή της επίσκεψης, 24 από τις 34 φυλακές ήταν υπερπλήρεις, με 15 να έχουν ποσοστό πληρότητας άνω του 130% της επίσημης χωρητικότητάς τους, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων φυλακών όπως οι ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού (152%), Λάρισας (134%) και Πάτρας (137%), ενώ οι φυλακές Κομοτηνής φιλοξενούσαν 280 κρατούμενους για χωρητικότητα 166 θέσεων (ποσοστό πληρότητας 172%) και οι φυλακές Ιωαννίνων 126 άτομα για 66 θέσεις (190%). 
 
Η έκθεση υποδεικνύει πώς οι προσπάθειες μπορούν να βελτιώσουν τα πράγματα: η CPT διαπίστωσε ότι η θεραπεία των ασθενών στο Κέντρο Υγείας των Φυλακών Κορυδαλλού είχε βελτιωθεί κυρίως λόγω του χαμηλότερου αριθμού ασθενών και του υψηλότερου επιπέδου προσωπικού. Ωστόσο, μια στοχευμένη επίσκεψη στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού αποκάλυψε ένα ίδρυμα τόσο παραμελημένο που αδυνατούσε να παράσχει κατάλληλη φροντίδα στους ασθενείς του. Η έκθεση επικρίνει επίσης τον τρόπο με τον οποίο διενεργούνται οι αυτοψίες και την έλλειψη ενδελεχών ερευνών για τους θανάτους υπό κράτηση. 
 
 Επιπλέον, ενώ η έκθεση σημειώνει κάποια πρόοδο στη μεταχείριση των ατόμων που κρατούνται στο Κέντρο Μεταγωγών Κρατουμένων Αθηνών, η CPT είναι και πάλι "ιδιαίτερα επικριτική" για τις συνθήκες υπό τις οποίες οι κρατούμενοι μεταφέρονται σε όλη τη χώρα από την Ελληνική Αστυνομία. 
 
Οι περισσότεροι κρατούμενοι με τους οποίους συναντήθηκε η αντιπροσωπεία της CPT δήλωσαν ότι το προσωπικό κράτησης συμπεριφερόταν σωστά απέναντί τους. Ωστόσο, στις φυλακές της Κέρκυρας, η αντιπροσωπεία έλαβε μερικές καταγγελίες για σωματική κακομεταχείριση κρατουμένων (γροθιές και κλωτσιές) από ορισμένους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, η οποία προφανώς έλαβε χώρα είτε στα κελιά είτε στην αναφερόμενη εγκαταλελειμμένη πτέρυγα στην είσοδο του ιδρύματος και θεωρήθηκε ότι επιβαλλόταν ως τιμωρία για την αμφισβήτηση των εντολών που έδιναν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. 
 
 Οι συστάσεις της CPT προς τις ελληνικές αρχές περιλαμβάνουν οδηγίες για συγκεκριμένες φυλακές που επισκέφθηκαν και γενικότερα τα εξής 
 
- Να συνεχίσουν επειγόντως και δυναμικά τις προσπάθειες για να σταματήσουν τον υπερπληθυσμό των φυλακών, επενδύοντας και δίνοντας περαιτέρω έμφαση στα μη σωφρονιστικά μέτρα κατά την περίοδο πριν από την επιβολή της ποινής, αυξάνοντας τη χρήση εναλλακτικών λύσεων αντί της φυλάκισης και υιοθετώντας μέτρα για τη διευκόλυνση της επανένταξης στην κοινωνία των ατόμων που στερούνται της ελευθερίας τους.
 
- Να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη μιας πιο ομοιόμορφης κατανομής του πληθυσμού των φυλακών σε όλο το φάσμα των φυλακών, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να ληφθεί υπόψη η εγγύτητα με την οικογένεια ή την κατοικία του κρατουμένου. Επιπλέον, θα πρέπει να επανεξεταστούν τα κριτήρια για τη μεταφορά ατόμων σε αγροτικές φυλακές. 
Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νέο χαστούκι από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τις ελληνικές φυλακές
Καλεί την ελληνική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για δύο επείγοντα προβλήματα των σωφρονιστικών ιδρυμάτων: τον δραματικό υπερπληθυσμό και τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης.
Νέο χαστούκι από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τις ελληνικές φυλακές
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μας επικρίνουν χωρίς να μας επιπλήττουν δημόσια
Η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων διαπιστώνει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σωφρονιστικά καταστήματα και κρατητήρια, καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης και...
Μας επικρίνουν χωρίς να μας επιπλήττουν δημόσια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επιστρέφουν οι φυλακές της ντροπής
Oι συστάσεις της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, του οργάνου που ελέγχει αν είναι συμβατοί με τα ανθρώπινα δικαιώματα οι όροι και οι συνθήκες κράτησης, προβλέπουν πως οι χώροι...
Επιστρέφουν οι φυλακές της ντροπής
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στην επιτροπή LIBE η δολοφονία του Ζακ
Με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Επιτροπή για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ε.Ε.
Στην επιτροπή LIBE η δολοφονία του Ζακ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανησυχούμε για διακρίσεις σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ στην Ελλάδα
Χαιρετίζει τα θετικά βήματα που έγιναν σε σχέση με το 2014, αλλά υπογραμμίζει τις ανισότητες και τον ρατσισμό στην αστυνόμευση.
Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανησυχούμε για διακρίσεις σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ στην Ελλάδα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εξηγήσεις Μηταράκη, «καρφιά» και πάσες ευρωβουλευτών
Σε... ευρωπαϊκούς τόνους κινήθηκε η συζήτηση στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα (LIBE) μεταξύ του Ελληνα υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη και των ευρωβουλευτών.
Εξηγήσεις Μηταράκη, «καρφιά» και πάσες ευρωβουλευτών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας