• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.9°C / 22.4°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.2°C / 21.6°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 21.6°C
  0 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.0°C
  1 BF
  52%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 20.0°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.5°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.1°C
  1 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.3°C / 19.9°C
  2 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  1 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 19.9°C
  3 BF
  64%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 22.7°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.2°C / 22.7°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 19.9°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 20.6°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  54%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Την απέλυσαν γιατί έγινε μητέρα

 • A-
 • A+
Ιδιωτικό εκπαιδευτήριο έδιωξε καθηγήτρια ξένων γλωσσών μία ημέρα μετά την επιστροφή της από την άδεια μητρότητας, χωρίς καμία δικαιολογία ● Παραβίαση δικαιωμάτων λόγω διάκρισης φύλου καταγγέλλει η ίδια αλλά και η ΟΙΕΛΕ.

Μια εργαζόμενη μητέρα, εκπαιδευτικός σε μεγάλο ιδιωτικό σχολείο, απολύθηκε στις αρχές Αυγούστου μία μέρα μετά την επιστροφή της από την άδεια μητρότητας. Η εκπαιδευτικός, καθηγήτρια ξένων γλωσσών στο ιδιωτικό σχολείο Κωστέα-Γείτονα τα τελευταία 6 χρόνια, δέχτηκε αιφνιδιαστικό τηλέφωνο από τον νομικό εκπρόσωπο του σχολείου, ο οποίος της ανακοίνωσε την απόλυσή της χωρίς να της δοθεί καμία δικαιολογία. Ηταν η μέρα που η κόρη της είχε συμπληρώσει 18 μήνες ζωής και μία μέρα, με αποτέλεσμα τα εκπαιδευτήρια να είχαν νομότυπα το δικαίωμα της καταγγελίας της σύμβασης. Ο εργοδότης είχε βέβαια όλο τον χρόνο να προβεί σε απόλυση, εφόσον δεν ήταν ικανοποιημένος με τις επαγγελματικές επιδόσεις της καθηγήτριας, πριν αυτή μείνει έγκυος, αλλά αντιθέτως της ανανέωσε τη σύμβαση σε αορίστου, καθώς, όπως εξηγεί η εργαζόμενη, «η ανατροφοδότηση από τους μαθητές μου και τους γονείς τους υπήρξε πάντα πολύ θετική».

«Δυστυχώς, η απεριόριστη δύναμη που δίνει ο νόμος Κεραμέως στους εργοδότες οδηγεί σε ακόμη μία παραβίαση θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων με ισχυρότατη ένδειξη διάκρισης λόγω φύλου. Κόντρα στην κοινή λογική, κόντρα στο ήθος που θα έπρεπε να διέπει έναν εκπαιδευτικό οργανισμό, μια εκπαιδευτικός και μητέρα που τα τελευταία χρόνια έκανε τρεις προσπάθειες να κάνει παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση απολύεται από το σχολείο της μία ημέρα μετά τη λήξη της προστασίας της μητρότητας, εν μέσω θέρους, χωρίς κανένα λόγο!» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ).

Σε επιστολή της η εκπαιδευτικός (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της «Εφ.Συν.») αναφέρει πως τιμωρείται επειδή έγινε μητέρα και περιγράφει τις μεγάλες δυσκολίες (σωματικά, ψυχολογικά και οικονομικά) που χρειάστηκε να καταβάλει για να μπορέσει τελικά να τεκνοποιήσει. «Χρειάστηκε να λείψω 2 σχολικές χρονιές: αποκόλληση πλακούντα (6 από τους 9 μήνες κύησης στο κρεβάτι), άδεια μητρότητας, εννεάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου από το υπουργείο Παιδείας (τη δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί και είθισται να την παίρνουμε μετά την άδεια μητρότητας). Εκανα 3 φορές εξωσωματική, έλειψα ελάχιστα, το πολύ μία μέρα κάθε φορά. Το σχολείο γνώριζε τον λόγο. Είχα μοιραστεί με την προϊσταμένη μου την αγωνία μου και τον πόνο μου μετά από την αποβολή μου.

Πέρα από το προσωπικό και βιοποριστικό ζήτημα που θέτει η απόλυσή μου καθώς και η ανακοίνωσή της την τελευταία στιγμή πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με πρόσθετες ψυχολογικές και οικονομικές προεκτάσεις και θέματα όπως η προετοιμασία του παιδιού και η δική μου, ο αποθηλασμός, το κόστος φύλαξης του παιδιού που έχει ήδη δρομολογηθεί, η απόρριψη άλλων επαγγελματικών προτάσεων, η αδυναμία εύρεσης νέας εργασίας για την τρέχουσα σχολική χρονιά, κ.λπ., την ακόμα μεγαλύτερη απογοήτευσή μου προκαλεί το αντιφατικό και οξύμωρο γεγονός ότι ένα αυτοαποκαλούμενο ευνομούμενο κράτος -και μάλιστα με έντονο δημογραφικό πρόβλημα- δημιουργεί νόμους τιμωρητικούς προς τη μητρότητα.[...] Πιο πολύ με απογοητεύει το γεγονός ότι θα αναγκαστώ να μεγαλώσω ένα παιδί σε μια κοινωνία με σοβαρό έλλειμμα ευαισθησίας και αξιοκρατίας, που γηράσκει αλλά δεν φαίνεται διδάσκεται».

Η ΟΙΕΛΕ θα προσθέσει την περίπτωση της εκπαιδευτικού στον φάκελο της προσφυγής της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τις απολύσεις λόγω διακρίσεων. Η «Εφ.Συν.» προσπάθησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την πλευρά του εργοδότη, όμως αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καταργούν την κυριακάτικη αργία στα φροντιστήρια
Αιφνιδιαστική τροπολογία από τον Κ. Χατζηδάκη ανοίγει παράθυρο διεξαγωγής μαθημάτων, όπου οι εκπαιδευτικοί θα υποχρεώνονται να συμμετέχουν παρά τη θέλησή τους.
Καταργούν την κυριακάτικη αργία στα φροντιστήρια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νηπιαγωγός σε ιδιωτικό σχολείο απολύθηκε μετά από αξιολόγηση γονέα
Η δήθεν αξιολόγηση και η γονεϊκή παρεμβατικότητα σε εργασιακά θέματα των εκπαιδευτικών φαίνεται ότι έχουν μπει για τα καλά στην πολιτική ατζέντα.
Νηπιαγωγός σε ιδιωτικό σχολείο απολύθηκε μετά από αξιολόγηση γονέα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οργή για τον αποκλεισμό των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από το voucher των 200 ευρώ
Αποκλείονται οριστικά όλοι οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων, οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί και τα στελέχη εκπαίδευσης από το τυράκι- voucher των 200 ευρώ σε εκπαιδευτικούς για υλικοτεχνική υποδομή που...
Οργή για τον αποκλεισμό των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από το voucher των 200 ευρώ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Φώναξαν δυνατά και από την Αθήνα
Εκατοντάδες γυναίκες συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας «ενάντια στον σεξισμό και την πατριαρχία» την οποία διοργάνωσαν συλλογικότητες και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς με αφορμή την παγκόσμια...
Φώναξαν δυνατά και από την Αθήνα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αντιδράσεις και στην Ελλάδα για την αιματηρή καταστολή στο Ιράν
Γυναικείες/φεμινιστικές οργανώσεις/ συλλογικότητες καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Πρεσβεία του Ιράν στην Αθήνα, την ερχόμενη Τρίτη.
Αντιδράσεις και στην Ελλάδα για την αιματηρή καταστολή στο Ιράν
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΟΙΕΛΕ: Πρωτοφανής «έξοδος» εκπαιδευτικών από τα ιδιωτικά σχολεία της Αν. Αττικής
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΙΕΛΕ, περισσότεροι από 400 εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί παραιτήθηκαν ή απολύθηκαν από τις σχολικές μονάδες ιδιωτικής εκπαίδευσης στην περιφέρεια, εξαιτίας της επιδείνωσης των...
ΟΙΕΛΕ: Πρωτοφανής «έξοδος» εκπαιδευτικών από τα ιδιωτικά σχολεία της Αν. Αττικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας