Μια εργαζόμενη μητέρα, εκπαιδευτικός σε μεγάλο ιδιωτικό σχολείο, απολύθηκε στις αρχές Αυγούστου μία μέρα μετά την επιστροφή της από την άδεια μητρότητας. Η εκπαιδευτικός, καθηγήτρια ξένων γλωσσών στο ιδιωτικό σχολείο Κωστέα-Γείτονα τα τελευταία 6 χρόνια, δέχτηκε αιφνιδιαστικό τηλέφωνο από τον νομικό εκπρόσωπο του σχολείου, ο οποίος της ανακοίνωσε την απόλυσή της χωρίς να της δοθεί καμία δικαιολογία. Ηταν η μέρα που η κόρη της είχε συμπληρώσει 18 μήνες ζωής και μία μέρα, με αποτέλεσμα τα εκπαιδευτήρια να είχαν νομότυπα το δικαίωμα της καταγγελίας της σύμβασης. Ο εργοδότης είχε βέβαια όλο τον χρόνο να προβεί σε απόλυση, εφόσον δεν ήταν ικανοποιημένος με τις επαγγελματικές επιδόσεις της καθηγήτριας, πριν αυτή μείνει έγκυος, αλλά αντιθέτως της ανανέωσε τη σύμβαση σε αορίστου, καθώς, όπως εξηγεί η εργαζόμενη, «η ανατροφοδότηση από τους μαθητές μου και τους γονείς τους υπήρξε πάντα πολύ θετική».
«Δυστυχώς, η απεριόριστη δύναμη που δίνει ο νόμος Κεραμέως στους εργοδότες οδηγεί σε ακόμη μία παραβίαση θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων με ισχυρότατη ένδειξη διάκρισης λόγω φύλου. Κόντρα στην κοινή λογική, κόντρα στο ήθος που θα έπρεπε να διέπει έναν εκπαιδευτικό οργανισμό, μια εκπαιδευτικός και μητέρα που τα τελευταία χρόνια έκανε τρεις προσπάθειες να κάνει παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση απολύεται από το σχολείο της μία ημέρα μετά τη λήξη της προστασίας της μητρότητας, εν μέσω θέρους, χωρίς κανένα λόγο!» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ).
Σε επιστολή της η εκπαιδευτικός (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της «Εφ.Συν.») αναφέρει πως τιμωρείται επειδή έγινε μητέρα και περιγράφει τις μεγάλες δυσκολίες (σωματικά, ψυχολογικά και οικονομικά) που χρειάστηκε να καταβάλει για να μπορέσει τελικά να τεκνοποιήσει. «Χρειάστηκε να λείψω 2 σχολικές χρονιές: αποκόλληση πλακούντα (6 από τους 9 μήνες κύησης στο κρεβάτι), άδεια μητρότητας, εννεάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου από το υπουργείο Παιδείας (τη δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί και είθισται να την παίρνουμε μετά την άδεια μητρότητας). Εκανα 3 φορές εξωσωματική, έλειψα ελάχιστα, το πολύ μία μέρα κάθε φορά. Το σχολείο γνώριζε τον λόγο. Είχα μοιραστεί με την προϊσταμένη μου την αγωνία μου και τον πόνο μου μετά από την αποβολή μου.
Πέρα από το προσωπικό και βιοποριστικό ζήτημα που θέτει η απόλυσή μου καθώς και η ανακοίνωσή της την τελευταία στιγμή πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με πρόσθετες ψυχολογικές και οικονομικές προεκτάσεις και θέματα όπως η προετοιμασία του παιδιού και η δική μου, ο αποθηλασμός, το κόστος φύλαξης του παιδιού που έχει ήδη δρομολογηθεί, η απόρριψη άλλων επαγγελματικών προτάσεων, η αδυναμία εύρεσης νέας εργασίας για την τρέχουσα σχολική χρονιά, κ.λπ., την ακόμα μεγαλύτερη απογοήτευσή μου προκαλεί το αντιφατικό και οξύμωρο γεγονός ότι ένα αυτοαποκαλούμενο ευνομούμενο κράτος -και μάλιστα με έντονο δημογραφικό πρόβλημα- δημιουργεί νόμους τιμωρητικούς προς τη μητρότητα.[...] Πιο πολύ με απογοητεύει το γεγονός ότι θα αναγκαστώ να μεγαλώσω ένα παιδί σε μια κοινωνία με σοβαρό έλλειμμα ευαισθησίας και αξιοκρατίας, που γηράσκει αλλά δεν φαίνεται διδάσκεται».
Η ΟΙΕΛΕ θα προσθέσει την περίπτωση της εκπαιδευτικού στον φάκελο της προσφυγής της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τις απολύσεις λόγω διακρίσεων. Η «Εφ.Συν.» προσπάθησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την πλευρά του εργοδότη, όμως αυτό δεν κατέστη εφικτό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας