Αθήνα, 13°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
14.8° 11.6°
2 BF
84%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
10°C
11.4° 7.4°
2 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 11.0°
3 BF
77%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
4°C
3.9° 3.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αραιές νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
4 BF
81%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
8.2° 6.8°
1 BF
72%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
4°C
4.5° 4.4°
0 BF
70%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.1° 9.1°
2 BF
84%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.8° 14.8°
2 BF
82%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.8° 11.8°
3 BF
81%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 14.9°
5 BF
82%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
4 BF
82%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.7° 13.7°
2 BF
72%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
10.7° 8.9°
0 BF
81%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 11.5°
1 BF
92%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.8°
0 BF
91%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
12°C
14.3° 11.8°
0 BF
89%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
1 BF
73%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
9.7° 7.5°
2 BF
94%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.8° 6.8°
1 BF
88%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου, 2023
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εγκλημα στον Εβρο

Tρεις Σύροι πρόσφυγες βρήκαν τραγικό και βίαιο θάνατο στον Εβρο στα χέρια αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ. την περασμένη Πέμπτη, 14 Ιουλίου, σύμφωνα με μαρτυρίες και οπτικό υλικό από ομάδα 50 προσφύγων που παραμένουν εγκλωβισμένοι από τότε σε νησίδα του Εβρου, όπου τους μετέφεραν βίαια και τους εγκατέλειψαν οι ελληνικές αρχές.

Οι πρόσφυγες προσέφυγαν χτες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) μέσω των οργανώσεων Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και HumanRights360, ζητώντας να δοθεί κατεπείγουσα εντολή στην ελληνική κυβέρνηση να πραγματοποιήσει επιχείρηση διάσωσης, να διασφαλίσει στοιχειώδεις συνθήκες επιβίωσης και να καταγράψει το αίτημά τους για άσυλο.

Σύμφωνα με τις ανατριχιαστικές μαρτυρίες τους, ο ένας Σύρος πέθανε κατά τη διάρκεια άγριου ξυλοδαρμού του ίδιου και της ομάδας περισσότερων από 50 ατόμων, που συνελήφθησαν άτυπα μόλις έφτασαν στην ελληνική όχθη. Οι δύο άλλοι πέθαναν από πνιγμό καθώς οι αστυνομικοί τούς ανάγκασαν να βγάλουν τα ρούχα τους και να πέσουν στο ποτάμι για να κολυμπήσουν μέχρι την τουρκική όχθη, ενώ δεν ήξεραν κολύμπι.

Το πτώμα του Χ. εντοπίστηκε στην τουρκική όχθη του Εβρου από πρόσφυγες που ανέβασαν τη φωτογραφία σε αραβόφωνα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να βρεθούν συγγενείς του και να γίνουν η αναγνώριση και η ταφή. Οι πρόσφυγες της νησίδας αναγνώρισαν στο πρόσωπό του τον άνδρα που είχε χάσει τη ζωή του στην ελληνική όχθη κατά τη διάρκεια άγριου ξυλοδαρμού από τις ελληνικές αρχές την περασμένη εβδομάδα.
Το γεωγραφικό στίγμα (41°16'21.2"N 26°25'41.5"E) που έστειλαν οι πρόσφυγες μέσω της εφαρμογής google maps τους δείχνει σε νησίδα του Εβρου ανατολικά του χωριού Κισσάρι

Οσα διηγούνται οι εγκλωβισμένοι συνθέτουν άλλη μια βάναυση και εγκληματική, αν όχι ευθέως δολοφονική, απόπειρα παράνομης επαναπροώθησης προσφύγων από την ελληνική όχθη του Εβρου σε νησίδες του ποταμού, όπου τους εγκαταλείπουν οι ελληνικές αρχές για να περάσουν μόνοι τους στην Τουρκία. Αν δεν συμβεί αυτό, αναλαμβάνουν στη συνέχεια οι ίδιες οι ελληνικές αρχές να τους επαναπροωθήσουν, αγνοώντας τις εντολές του ΕΔΔΑ για διάσωση, συχνά χρησιμοποιώντας άλλους πρόσφυγες-σκλάβους τους οποίους εξαγοράζουν με αντάλλαγμα μια προσωρινή άδεια παραμονής, σύμφωνα με τις πρόσφατες αποκαλύψεις οργανώσεων και του ευρωπαϊκού Τύπου.

«Οπως μας ανέφεραν, με την είσοδό τους στο ελληνικό έδαφος, στην ελληνική πλευρά του ποταμού Εβρου, συνάντησαν άνδρες ενδεδυμένους με μπλε ρούχα και με τη λέξη police αναγεγραμμένη και κάποιους με ρούχα παραλλαγής και κομάντο, που τους περίμεναν στην όχθη του ποταμού. Εκεί άρχισαν να τους χτυπούν. Στο σημείο βρίσκονταν και αραβόφωνοι οι οποίοι τους χτύπησαν ακόμα περισσότερο, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλoυ. Χτύπησαν και [...] υπερήλικη γυναίκα εβδομήντα χρόνων. Ενας εκ των προσφύγων απεβίωσε στο σημείο κατά τη διάρκεια των χτυπημάτων. Εν συνεχεία, έβαλαν τις οικογένειες και τα παιδιά σε βάρκες και τους πέρασαν στη νησίδα απέναντι. Οι άνδρες μόνοι εξαναγκάστηκαν να βγάλουν τα ρούχα τους και μετά εξαναγκάστηκαν να πέσουν στο ποτάμι διά της βίας. Μας ενημέρωσαν ότι καθώς κολυμπούσαν να σωθούν προς τη νησίδα, δύο εξ αυτών που δεν ήξεραν κολύμπι πνίγηκαν. Ο ένας μάλιστα φώναζε βοήθεια σε όσους ήταν ήδη στη νησίδα, αλλά τότε από την ελληνική πλευρά ακούστηκαν πυροβολισμοί και οι αραβόφωνοι τους φώναξαν ότι αν πλησιάσετε να τον σώσετε θα σας σκοτώσουμε. Υπάρχει σχετικό βίντεο που δείχνει ένα χωρίς ρούχα νεκρό πτώμα να επιπλέει», σημειώνουν στην προσφυγή τους στο ΕΔΔΑ οι δύο οργανώσεις.

Στο βίντεο οι πρόσφυγες ανακαλύπτουν το πτώμα του ενός από τους δύο Σύρους που πνίγηκαν στον Εβρο να πλέει κοντά στη νησίδα. Οι αρχές ανάγκασαν τους άνδρες χωρίς οικογένεια να γδυθούν και τους έριξαν στο ποτάμι να κολυμπήσουν μέχρι την τουρκική πλευρά, χωρίς κάποιοι να γνωρίζουν κολύμπι. 

https://youtube.com/shorts/p29AIP6yyrk?feature=share

Οι πρόσφυγες αναφέρουν ότι αναγνώρισαν τον Σύρο που πέθανε στην ελληνική όχθη όταν είδαν σε αραβόφωνα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία του πτώματός του που το εντόπισαν άλλοι πρόσφυγες στην τουρκική όχθη όπου είχε ξεβραστεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρόσφυγας συνοδευόταν από τα δύο μικρά παιδιά του, τα ίχνη των οποίων έχουν εξαφανιστεί από τη στιγμή του θανάτου του.

Στη διάθεση των οργανώσεων, του ΕΔΔΑ και της «Εφ.Συν.» βρίσκονται βίντεο από τη στιγμή που οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες ανακαλύπτουν, βγάζοντας σπαρακτικές κραυγές, το πτώμα του ενός πιγμένου να επιπλέει στο ποτάμι κοντά στη νησίδα. Στη διάθεση της εφημερίδας, των οργανώσεων και του ΕΔΔΑ βρίσκονται επίσης φωτογραφίες και βίντεο τραβηγμένα στη νησίδα, που απεικονίζουν άνδρες χωρίς ρούχα, μόνο με το εσώρουχο, μέσα στη λάσπη, μικρά παιδιά που κλαίνε και προσπαθούν να ξεδιψάσουν φιλτράροντας το νερό του ποταμού με χαλίκια και χαρτοπετσέτες μέσα σε πλαστικά μπουκάλια και τους υπόλοιπους πρόσφυγες σε απόγνωση.

Πρόκειται για 34 Σύρους, 13 κουρδικής καταγωγής και 3 Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους μια γυναίκα 70 ετών με σάκχαρο που χρειάζεται ιατρική βοήθεια, δύο έγκυες 8 μηνών και μία 6 μηνών και 12 παιδιά. Οι οργανώσεις ενημέρωσαν χτες το πρωί τις ελληνικές αρχές για την κατάσταση, στέλνοντας και το γεωγραφικό στίγμα των προσφύγων.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει απάντηση και δεν έχει λάβει χώρα περισυλλογή τους από τις ελληνικές αρχές, ούτε τους έχει παρασχεθεί πρόσβαση σε διεθνή προστασία», σημειώνουν οι οργανώσεις στην προσφυγή στο ΕΔΔΑ. Μέχρι αργά χτες το βράδυ, δεν υπήρχε ενημέρωση για επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων, ωστόσο σε βίντεο που έστειλαν οι πρόσφυγες ακούγονται ελικόπτερα να πετούν πάνω από τη νησίδα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εγκλημα στον Εβρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας