Με την καθιερωμένη μεγάλη και πολύχρωμη παρέλαση υπερηφάνειας και διεκδίκησης αλλά και τη συναυλία που ακολούθησε έπεσε η αυλαία των εκδηλώσεων του Athens Pride 2022.
Με κεντρικό σύνθημα «Ανευ όρων» οι διοργανωτές έστειλαν μήνυμα μήνυμα για «εκπαίδευση Ανευ όρων, για ισότητα στον γάμο και την οικογένεια Ανευ όρων, για ασφάλεια Ανευ όρων , για συμπερίληψη Ανευ όρων, για ζωή Ανευ όρων...».
Η μεγάλη γιορτή του φετινού Pride σε εικόνες
— EFSYN (@EFSYNTAKTON) June 19, 2022
Η πορεία χιλιάδων ανθρώπων με τη συμπεριληπτική σημαία γέμισε μουσική, χρώμα και συνθήματα τους δρόμους της Αθήνας https://t.co/bKAdCmYt3P pic.twitter.com/ZdwAlsvGie
Χιλιάδες συμμετέχοντας (εκτιμάται πως στην πορεία ξεπέρασαν τις 20.000) ξεχύθηκαν στο κέντρο της Αθήνας ή πέρασαν μια βόλτα από τα περίπτερα που είχαν στηθεί στο Σύνταγμα, κλείνοντας μια πλούσια εβδομάδα με συζητήσεις, σεμινάρια, εκθέσεις, προβολές, συναυλίες, θέατρο και σταντ απ κόμεντι.
Όπως κάθε χρόνο η «Εφ.Συν.» βρέθηκε από νωρίς στην πλατεία Συντάγματος, στο περίπτερό της μαζί με αυτά οργανώσεων του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος, συλλογικοτήτων και υποστηρικτών, δίπλα στις σημαίες με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, μαζί με τους πολίτες που συμμετέχουν στην γιορτή.
«Παρών» και στο φετινό Pride ο Ζακ Κωστόπουλος, χτυπημένος έως θανάτου από τους «νοικοκυραίους», λιντσαρισμένος από τους ένστολους, λοιδορημένος από τα ΜΜΕ, κατασυκοφαντημένος από τον «εθνικό κορμό» (Βλ. την αφιερωμένη στην Zackie Oh σήμερα στήλη «Προσωπική Υπόθεση»: «Να έχεις το κουράγιο να συνεχίζεις να περπατάς»).
To σποτ της φετινής εκδήλωσης και το θέμα της αφίσας είναι εμπνευσμένα από βιντεοπαιχνίδι arcade με το ΛΟΑΤΚΙ μωρό να αλλάζει πίστες μεγαλώνοντας, σπάζοντας το ροζ και γαλάζιο μπαλόνι στο δωμάτιο του μαιευτηρίου, πετώντας τα έμφυλα παιχνίδια μπροστά στους θυμωμένους γονείς του, προσπερνώντας τη ρητορική μίσους της Εκκλησίας («Φτύστε τους», η ομοφοβική φράση του πρώην μητροπολίτη Αιγιαλείας Αμβρόσιου, που καταδικάστηκε με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο), αντιμετωπίζοντας το ομοφοβικό και τρανσφοβικό μπούλινγκ στα σχολεία και την αστυνομική αυθαιρεσία και βία, και, αφού περάσει αυτές τις δύσκολες πίστες, τερματίζει στη γιορτή υπερηφάνειας και διεκδίκησης.
Στη συναυλία έλαβαν μέρος γνωστοί καλλιτέχνες όπως οι: Έλενα Παπαρίζου, Onirama, Marseaux, Joanne, Iasonas Mandilas, ody icons και Mary Sunshine.. Επίσης, ο Sam Albatros και η Κατερίνα Βρανά. Ρόλο κεντρικού παρουσιαστή ανέλαβε ο Γιώργος Καπουτζίδης.
Τη σκυτάλη θα πάρει τη Δευτέρα (20/06) η Θεσσαλονίκη με το 10ο Thessaloniki Pride, που «βάζει ακόμα ένα στοίχημα με τον εαυτό του για ένα ακόμα πιο μαζικό, συμμετοχικό και πολυποίκιλο φεστιβάλ, με ορίζοντα το 2024, έτος κατά το οποίο η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει το EuroPride». Η παρέλαση με αφετηρία τον Λευκό Πύργο θα γίνει το άλλο Σάββατο 25 Ιουνίου υπό το σύνθημα «Μάθημα Αποδοχής».
► Οι πολιτικές παρεμβάσεις στο Athens Pride 2022.
Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, από την κυβέρνηση οι υπουργοί Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος και Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφ. Πολιτισμού Νικόλαος Γιατρομανωλάκης, η υφ. Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου και ο επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού ο Αλέξης Πατέλης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας