• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 15.3°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.6°C / 14.4°C
  2 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.1°C / 14.3°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.9°C / 11.1°C
  1 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.6°C / 12.0°C
  1 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 15.8°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  4 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  3 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  2 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 14.5°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  4 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.3°C / 15.5°C
  2 BF
  24%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  4 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.7°C / 12.8°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  3 BF
  48%

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν στην «Εφ.Συν.» οι οργανώσεις HumanRights360 και Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, οι πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε νησίδα του ποταμού Έβρου από την Κυριακή.

«Τελευταία προειδοποίηση: Γυρίστε στην Τουρκία»

 • A-
 • A+
Οι ελληνικές αρχές αρνούνται διάσωση και άσυλο σε οικογένειες Σύρων που έχουν εγκλωβιστεί σε νησίδα του Έβρου. Ανάμεσα στους πρόσφυγες, βρίσκονται 30 ανήλικα παιδιά, μεταξύ των οποίων και ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Άνδρες με μαύρα ρούχα καταγράφονται σε βίντεο στην ελληνική όχθη του Έβρου, το απόγευμα της Τετάρτης, να αρνούνται να προχωρήσουν σε διάσωση Σύρων προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε νησίδα του ποταμού από την Κυριακή και τους προειδοποιούν σε αυστηρό ύφος να επιστρέψουν στην Τουρκία, ενώ πάνω από τη νησίδα πετούν drone.

«Σας το λέμε για τελευταία φορά. Γυρίστε πίσω στην Τουρκία» ακούγεται ένας από τους άντρες να φωνάζει στα αγγλικά στους πρόσφυγες, οι οποίοι τους ενημερώνουν ότι έχουν ζητήσει άσυλο μέσω των οργανώσεων HumanRights360 και Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Οι πρόσφυγες στέλνουν επαναλαμβανόμενα επείγοντα μηνύματα για διάσωση, σημειώνοντας ότι υπάρχει ανάμεσά τους τραυματίας, ενώ ένας πρόσφυγας αγνοείται από τη στιγμή που πήγε να φέρει νερό από το ποτάμι το μεσημέρι της Τετάρτης και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του. Ανάμεσα στους πρόσφυγες, βρίσκονται 30 ανήλικα παιδιά, μεταξύ των οποίων και ασυνόδευτοι ανήλικοι, τα οποία εμφανίζονται σε βίντεο να κλαίνε, όπως επίσης ηλικιωμένοι, ένα άτομο με αναπηρία και ένα άτομο με σοβαρή αλλεργία στο πρόσωπο.

Ανάμεσα στους πρόσφυγες, βρίσκονται 30 ανήλικα παιδιά, μεταξύ των οποίων και ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Την ώρα που οι μαυροντυμένοι άντρες στα ελληνικά σύνορα απειλούν τους πρόσφυγες να γυρίσουν στην Τουρκία, αρνούμενοι να διασώσουν ανθρώπους που είναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο όπως και να τους επιτρέψουν να ζητήσουν άσυλο, και ενώ τα drone συνεχίζουν να πετούν πάνω τους, η ΕΛ.ΑΣ. ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να βρει τους πρόσφυγες και ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη σχετικά με το κατεπείγον αίτημα εντοπισμού και διάσωσης που είχαν υποβάλει από την Τρίτη το απόγευμα οι δύο οργανώσεις.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν στην «Εφ.Συν.» οι δύο οργανώσεις, ενημερώθηκαν την Τρίτη για την παρουσία των προσφύγων στη νησίδα από την Κυριακή. Οι οργανώσεις απηύθυναν με ηλεκτρονικό μήνυμα κατεπείγουσα έκκληση στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Προστασίας Συνόρων, όπως επίσης στη Frontex και στον αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, αναφέροντας λεπτομερώς την κατάσταση, παραθέτοντας το γεωγραφικό στίγμα των προσφύγων και αναλυτικά τα στοιχεία των προσφύγων που τις εξουσιοδοτούν να ενημερώσουν εκ μέρους τους τις ελληνικές αρχές ότι επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο και ότι κινδυνεύουν από την παραμονή τους στη νησίδα ή από τυχόν επαναπροώθησή τους στην Τουρκία.

Γραπτή απάντηση υπήρξε μόνο από τη Frontex, η οποία ενημέρωσε τις οργανώσεις ότι έχει ενημερώσει με τη σειρά της τις ελληνικές αρχές για την κατάσταση.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία της ΕΛ.ΑΣ. με τις δύο οργανώσεις, η αστυνομία ισχυρίζεται μέχρι και αργά το απόγευμα της Τετάρτης ότι δεν έχει εντοπίσει τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι δύο οργανώσεις ετοιμάζονται να υποβάλουν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ενώ έχουν ενημερώσει αναλυτικά για τις εξελίξεις την Εισαγγελία Ορεστιάδας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
SOS από Ιρανό πρόσφυγα στην Αλεξανδρούπολη
Αγωνιώδεις εκκλήσεις προς τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και προς τις ελληνικές αρχές απευθύνει από το πρωί της Τρίτης Ιρανός, ο οποίος βρίσκεται αβοήθητος και σε κακή κατάσταση υγείας σε δασώδη...
SOS από Ιρανό πρόσφυγα στην Αλεξανδρούπολη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Θέμα παραπομπής της Ελλάδας για τους πρόσφυγες εγείρει το Der Spiegel
Δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται στην Ευρώπη ζήτημα δικαστικής παραπομπής της χώρας μας για παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών σε ό,τι αφορά τις επαναπροωθήσεις.
Θέμα παραπομπής της Ελλάδας για τους πρόσφυγες εγείρει το Der Spiegel
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εβρος: Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για δίκτυο δουλεμπορίας προσφύγων-σκλάβων στην ΕΛ.ΑΣ.
Ανατριχιαστικά ρεπορτάζ: Τους βάζουν να κάνουν τη βρώμικη δουλειά των επαναπροωθήσεων, με αντάλλαγμα να μην επαναπροωθηθούν οι ίδιοι.
Εβρος: Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για δίκτυο δουλεμπορίας προσφύγων-σκλάβων στην ΕΛ.ΑΣ.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
SOS για 28 πρόσφυγες σε νησίδα του Εβρου
Εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Εβρου βρίσκονται από μέρες 28 πρόσφυγες, ανάμεσά τους 7 γυναίκες και 8 παιδιά, το ένα από τα οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας και χρειάζεται άμεσα αντιμετώπιση.
SOS για 28 πρόσφυγες σε νησίδα του Εβρου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας