• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 9.7°C
  2 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.6°C / 7.4°C
  5 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 9.9°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 2.2°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 2.4°C
  1 BF
  86%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.0°C / 7.0°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / 3.4°C
  4 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.7°C
  4 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 6.9°C
  1 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 11.4°C
  3 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  4 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  71%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 3.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 4.5°C / 8.8°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 9.9°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 4.4°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 7.8°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  2 BF
  71%
AP PHOTO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κρατούν στο σκοτάδι τους συγγενείς των ναυαγών

 • A-
 • A+
Χωρίς τέλος η αγωνία για τους συγγενείς των ανθρώπων που βρίσκονταν στο σκάφος που ναυάγησε έξω από τη Φολέγανδρο στις 21 Δεκεμβρίου. Οι ελληνικές αρχές διεμήνυσαν πως, για να δώσουν επίσημη απάντηση, πρέπει να σταλεί αίτημα από τη Europol για κατοίκους της Ε.Ε. και από την Interpol για κατοίκους εκτός Ε.Ε.

Μετά από επανειλημμένες άκαρπες προσπάθειες να επικοινωνήσουν με τις ελληνικές αρχές για να μάθουν νέα για τον δικό τους άνθρωπο που βρισκόταν στο σκάφος που ναυάγησε έξω από τη Φολέγανδρο στις 21 Δεκεμβρίου, οι συγγενείς του από την Αίγυπτο ενημερώθηκαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ότι πρέπει να στείλουν στο Λιμεναρχείο Σαντορίνης ηλεκτρονικό μήνυμα με τα στοιχεία των αγνοούμενων και φωτογραφίες διαβατηρίων, για να μπορέσουν να πάρουν μια επίσημη απάντηση.

Οπως λέει η Χριστίνα Γιάνναρη, αραβόφωνη αλληλέγγυα που έχει δραστηριοποιηθεί στο προσφυγικό και βοηθά την οικογένεια στην επικοινωνία της με τις ελληνικές αρχές, αντί για την απάντηση που θα έβαζε τέλος στη βασανιστική αβεβαιότητα της οικογένειας, το λιμεναρχείο τους ενημέρωσε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ότι, για να γίνουν περαιτέρω ενέργειες, χρειάζεται να σταλεί επίσημο αίτημα από τη Europol για κατοίκους χωρών της Ε.Ε. ή από την Interpol για κατοίκους τρίτων χωρών «μέσω των κατάλληλων διαύλων στο πλαίσιο αστυνομικής συνεργασίας».

Η γραφειοκρατική γλώσσα του μηνύματος, η έλλειψη κάθε πρακτικής πληροφορίας για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν και η διαπίστωση ότι ξαναβρίσκονται πάλι στο μηδέν τούς βύθισε σε απόγνωση.

«Χτες μου είπαν ότι από την αγωνία η μητέρα χρειάστηκε να πάει στο νοσοκομείο. Νόμιζαν ότι θα είχαν νέα σε μια-δυο μέρες. Προσπάθησα να τους προϊδεάσω ότι πιθανότατα θα χρειαστεί πολύ περισσότερο και τους συνέστησα υπομονή. Το είδαν στην πράξη. Είναι πολύ δύσκολη αυτή η αναμονή», λέει η κ. Γιάνναρη.

Καθώς οι ελληνικές αρχές δεν έχουν μεριμνήσει για τη συντονισμένη ενημέρωση των συγγενών που βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες και ηπείρους και προσπαθούν απεγνωσμένα να μάθουν για την τύχη των αγαπημένων τους, η κ. Γιάνναρη δέχεται εκκλήσεις να βοηθήσει. «Δεν μας απαντάνε. Αν τους πάρεις εσύ, ίσως σου πουν κάτι. Είσαι Ελληνίδα», της γράφουν.

Αλλά εξίσου δύσκολο αποδεικνύεται το έργο της ενημέρωσης και στην Ελλάδα. Η ομάδα Alarm Phone της οργάνωσης Watch the Med προσπάθησε να βγάλει μια άκρη, καθώς δεχόταν δεκάδες εκκλήσεις απεγνωσμένων συγγενών. Σε επικοινωνία της με λιμεναρχεία, της υπέδειξαν δύο αριθμούς στο υπουργείο Ναυτιλίας. Οι αριθμοί αποδείχτηκε ότι ανήκουν στο γραφείο Τύπου, το οποίο απαντά μόνο σε δημοσιογράφους ή οργανώσεις, όχι σε πολίτες.

Οι αρχές άλλοτε ενημερώνουν ότι οι συγγενείς πρέπει να τηλεφωνούν σε διαφορετικές υπηρεσίες ανά την Ελλάδα όπου βρίσκονται διασκορπισμένοι οι νεκροί και οι επιζώντες των τριών ναυαγίων, άλλοτε ότι την έρευνα την κάνουν η Interpol και η Europol.

Είναι ζήτημα αν μπορεί να έχει πρακτική χρησιμότητα αυτή η πληροφορία χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγγενείς πρέπει να επικοινωνήσουν με τις αρχές της χώρας τους, οι οποίες θα έρθουν σε επαφή με τις δύο υπηρεσίες και αυτές θα ενημερώσουν τις ελληνικές αρχές.

Η έλλειψη επίσημης ενημέρωσης αφήνει έδαφος σε φήμες και πληροφορίες από ανθρώπους που έτυχε να έχουν συγγενείς στα μοιραία σκάφη. Σε αραβόφωνες ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύονται φωτογραφίες αγνοούμενων και απελπισμένες εκκλήσεις για πληροφορίες. Δεν λείπουν και οι κακόβουλες πληροφορίες που αποδεικνύονται ψευδείς.

Δύο οικογένειες από την Αίγυπτο επικοινωνούν τις τελευταίες ημέρες με την κ. Γιάνναρη, πληροφορώντας την ότι δεν έχουν νέα ούτε από τηλεφωνήματα στην Ελλάδα ούτε από την ελληνική πρεσβεία στην Αίγυπτο. Διακινητής ενημέρωσε την οικογένεια ότι ο συγγενής τους εντοπίστηκε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο, ωστόσο κανένας από τους επιζώντες δεν έχει μεταφερθεί στη Λέσβο.

Η ίδια πηγή ενημέρωσε στη συνέχεια ότι ο συγγενής νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, πληροφορία που αποδείχτηκε κι αυτή λάθος. «Αντί να δημιουργήσουν υποστηρικτικές δομές για τους επιζώντες των ναυαγίων και τους συγγενείς που αναζητούν τους αγαπημένους τους, οι ελληνικές αρχές φυλακίζουν τους ταξιδιώτες και δεν βοηθούν τους συγγενείς στην αναζήτησή τους», σημειώνει η ομάδα Alarm Phone σε ανακοίνωσή της.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Από την επόμενη μέρα της τραγωδίας αρχίζει η Οδύσσεια
Η απίστευτη περιπέτεια για τους συγγενείς που προσπαθούν να μάθουν αν ζουν, αν αγνοούνται ή αν πέθαναν οι άνθρωποί τους στα πρόσφατα ναυάγια σε Φολέγανδρο, Αντικύθηρα και Πάρο.
Από την επόμενη μέρα της τραγωδίας αρχίζει η Οδύσσεια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η διάσωση άργησε 4 ώρες
Ιστοσελίδες της Χίου κάνουν λόγο για πολύωρη καθυστέρηση στην έναρξη της επιχείρησης για να σωθούν οι πρόσφυγες που ναυάγησαν ανοιχτά του νησιού με αποτέλεσμα τουλάχιστον 4 νεκρούς ● Οι ισχυρισμοί Μηταράκη.
Η διάσωση άργησε 4 ώρες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τα ερωτήματα για την τραγωδία του Αγαθονησίου είναι αμείλικτα
Τρεισήμισι μήνες μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι ο 25χρονος Ντάραμπ από το Αφγανιστάν, συγγενής οχτώ επιβαινόντων στη βάρκα εκ των οποίων επέζησε μόνο η θεία του, εξακολουθεί να ρωτά: Γιατί η...
Τα ερωτήματα για την τραγωδία του Αγαθονησίου είναι αμείλικτα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
24 νεκροί και 12 αγνοούμενοι
Αλλο ένα φονικό ναυάγιο προσφύγων στο Αιγαίο δείχνει τον βαρύ φόρο αίματος της πολιτικής που προωθεί η Ε.Ε. στο προσφυγικό, όσο επιμένει να αγνοεί τις εκκλήσεις των διεθνών οργανισμών να δημιουργήσει ασφαλείς...
24 νεκροί και 12 αγνοούμενοι
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ρίξε στο γυαλί... θάνατο και πόνο
Aυτό που δοκιμάζει τα όρια του τηλεθεατή στο οκτάλεπτο τηλεοπτικό ρεπορτάζ που μετέδωσε χτες το βρετανικό δίκτυο SkyNews από το ναυάγιο της Παρασκευής έξω από τη Σάμο δεν είναι μόνο η μετατροπή της απώλειας...
Ρίξε στο γυαλί... θάνατο και πόνο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Βίαιη επαναπροώθηση από το Ελληνικό Λιμενικό καταγγέλλουν οι 110 πρόσφυγες που είχαν «χαθεί»
Σε τουρκικά ύδατα, πάνω σε πέντε φουσκωτές σχεδίες τύπου liferaft, εντοπίστηκαν τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης και διασώθηκαν από το Τουρκικό Λιμενικό οι περίπου 110 πρόσφυγες που είχαν χαθεί από τη...
Βίαιη επαναπροώθηση από το Ελληνικό Λιμενικό καταγγέλλουν οι 110 πρόσφυγες που είχαν «χαθεί»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας