Ηταν 24 χρόνων, Ελληνοπολωνός, μετανάστης στη Γερμανία και πέθανε μέσα στα γερμανικά κρατητήρια. Τον έλεγαν Γιώργο Ζαντιώτη, όμως το όνομά του έπρεπε να γίνει hashtag σε ελληνόφωνα και γερμανόφωνα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αίτημα να διαλευκανθούν τα αίτια του θανάτου του, για να αποφασίσει η γερμανική αστυνομία να αναφερθεί στο περιστατικό, πέντε μέρες μετά τον θάνατό του - επιρρίπτοντας έμμεσα ευθύνες στον ίδιο τον νεκρό.
Ολα ξεκίνησαν τα ξημερώματα της 1ης Νοεμβρίου, όταν ο νεαρός Ελληνοπολωνός συνελήφθη στους δρόμους του Βούπερταλ και οδηγήθηκε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα όπου εξέπνευσε περίπου μιάμιση ώρα αργότερα. Με τις γερμανικές αστυνομικές αρχές να τηρούν σιγή ασυρμάτου, ο θάνατός του θα παρέμενε στο παρασκήνιο αν το βίντεο της άγριας σύλληψής του δεν δημοσιοποιούνταν στο ελληνικό Indymedia το περασμένο Σάββατο.
Η γυναίκα που μαγνητοσκοπεί με το κινητό της το περιστατικό ουρλιάζει και κλαίει με αναφιλητά: «Σας παρακαλώ, βογκάει (...). Σας παρακαλώ, όχι, δεν είναι σωστό. Σταματήστε, σας παρακαλώ, σας παρακαλώ, σας παρακαλώ. Οχι, όχι, είναι παιδί. Είναι παιδί». Είναι τουλάχιστον τρεις οι αστυνομικοί που εμφανίζονται να αγνοούν τις εκκλήσεις της και να έχουν πέσει πάνω στον άοπλο 24χρονο.
Ο ίδιος φαίνεται να είναι πεσμένος στην άσφαλτο και να φωνάζει, με τους αστυνομικούς να τον έχουν ακινητοποιήσει και να τον πατάνε στο στομάχι. Ενας αστυνομικός ακούγεται να ζητά από τη γυναίκα, που λίγο αργότερα αποδεικνύεται πως είναι η αδερφή του, να σταματήσει να βιντεοσκοπεί και να επιδείξει την ταυτότητά της.
Οι εικόνες της βίαιης σύλληψής του κάνουν σύντομα τον γύρο όλου του διαδικτύου, με τους χρήστες των social media να καταγγέλλουν τόσο τη βίαιη συμπεριφορά των αστυνομικών όσο και την πιθανότητα προσπάθειας συγκάλυψης των αιτιών του θανάτου του.
Ελληνες και ξένοι χρήστες του διαδικτύου ξεκινούν το hashtag #GiórgouZantióti και σύντομα την είδηση «σηκώνουν» γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης τα οποία, επικοινωνώντας τηλεφωνικά με την αστυνομική αρχή του Βούπερταλ, επιβεβαιώνουν πως «υπήρξε θάνατος κατά τη διάρκεια της αστυνομικής κράτησης» και πως την υπόθεση έχει αναλάβει πλέον η αρμόδια εισαγγελία. Aρνούνται όμως να σχολιάσουν το οπτικοακουστικό υλικό που δείχνει τη στιγμή της σύλληψης.
Η επίσημη εκδοχή
Σχεδόν πέντε εικοσιτετράωρα μετά, προχθές Κυριακή, η επίσημη εκδοχή της αστυνομίας δεν συνδέει τον θάνατο του 24χρονου με τη βίαιη μεταχείρισή του από τους αστυνομικούς, αφήνει όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να πέθανε λόγω χρήσης ουσιών. Απαντώντας σε ερώτηση του γερμανικού μέσου «Neues Deutschland» την Κυριακή, ο αρμόδιος εισαγγελέας ανέφερε πως ένας οδηγός ταξί κάλεσε την αστυνομία τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης επειδή δύο επιβάτες του ήταν σε άσχημη κατάσταση. Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο βρήκαν έναν άνδρα «ιδιαίτερα επιθετικό» και την αδελφή του. Οταν ο 24χρονος τέθηκε υπό κράτηση, ένας γιατρός τού πήρε αίμα και αμέσως μετά, κατέρρευσε.
Σε ερώτηση σχετικά με την ετεροχρονισμένη δημοσιοποίηση του περιστατικού, η αιτιολόγηση της εισαγγελίας ήταν πως «δεν θεώρησε ότι μια εσωτερική κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ενδιέφερε τα μέσα ενημέρωσης». Σύμφωνα, μάλιστα, με το γερμανικό Der Spiegel, η έρευνα που διενεργείται δεν στρέφεται στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν αλλά σε έναν άγνωστο που ίσως έδωσε ναρκωτικά στον 24χρονο, παρά το γεγονός πως ακόμη δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων.
Η εργοδότριά του, σε χθεσινή συνέντευξή της σε εκπομπή του ALPHA, επισήμανε πως ο Γιώργος ήταν πρόσφατα χειρουργημένος στο στομάχι - σημείο όπου φαίνεται να τον χτυπούν στο σχετικό βίντεο. «Ο Γιώργος ήταν το καλύτερο παιδί. Ηταν με το χαμόγελο και όλοι οι πελάτες τον αγαπούσαν. Τον αγαπούσαμε κι εμείς. Ο άντρας μου τον είχε σαν παιδί του. Εξι χρόνια δούλευε σε εμάς μαζί με τη μαμά του και τον ξέρω από εννέα ετών», δήλωσε συντετριμμένη.
Ακτιβιστές, συλλογικότητες, δημοσιογράφοι και μεταναστευτικές κοινότητες της Γερμανίας καταγγέλλουν τον θάνατο ακόμα ενός μετανάστη σε γερμανικά κρατητήρια και το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε από εκατοντάδες διαδηλωτές πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους του Βούπερταλ, με κεντρικό σύνθημα «Δεν θα σιωπήσουμε: ήταν φόνος».
Τη διερεύνηση των αιτιών και των συνθηκών του θανάτου του 24χρονου ζητά με ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Κεντρικής Ευρώπης του ΚΚΕ: «Οι μετανάστες γίνονται ανά τακτά διαστήματα αποδέκτες βίαιης και ρατσιστικής αντιμετώπισης των αστυνομικών αρχών, αλλά και φασιστικών συμμοριών, ενώ εύκολα και γρήγορα “τυλίγονται σε μια κόλλα χαρτί” κατηγορούμενοι για εγκληματική και επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια συμπεριφορά», επισημαίνει, ενώ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει εξηγήσεις για τις συνθήκες του θανάτου του.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας