• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.4°C / 22.0°C
  2 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 21.1°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.6°C / 17.0°C
  3 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.8°C
  2 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  3 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 4.4°C / 17.0°C
  0 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 19.4°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  0 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  3 BF
  33%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 4.4°C / 21.0°C
  4 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.9°C / 21.0°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.6°C / 20.6°C
  2 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 18.0°C
  3 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  3 BF
  36%
Η ανάγκη και η πρόταση για μια νέα αριστερή συλλογικότητα
Facebook

Η ανάγκη και η πρόταση για μια νέα αριστερή συλλογικότητα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τη Δευτέρα, 19 Απριλίου, οργανώσεις και άτομα διαφορετικών γενεών και προελεύσεων -από τον εξωκοινοβουλευτικό χώρο (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ), τον ΣΥΡΙΖΑ και το ευρύτερο ανταγωνιστικό κίνημα- ξεκινούν τον διάλογο για τη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού φορέα. Τι χρειάζεται άλλη μια Αριστερά ή αριστερή ενωτική προσπάθεια, όμως; Εντός και εκτός του κοινοβουλίου, υπάρχουν τόσες συλλογικότητες και κόμματα. Τα σεβόμαστε και δε θα εξαπολύσουμε ενδοαριστερές κατάρες. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε -κριτικά και αυτοκριτικά- πως η Αριστερά μοιράζεται ευθύνες για τη σημερινή αδυναμία. Από την εισβολή των κινημάτων στο προσκήνιο, την πλειοψηφική απαίτηση για ριζική πολιτική αλλαγή, τον θρίαμβο του δημοψηφίσματος, φτάσαμε γρήγορα στη συνθηκολόγηση και μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, τη συλλογική κατήφεια, τη μαζική έξοδο από την πολιτική συμμετοχή και στη σημερινή επιθετική κυβέρνηση.

Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο μεγάλη η απόσταση ανάμεσα στο πλήθος των αριστερών συλλογικοτήτων και στη συλλογική στράτευση. Για αυτό, χωρίς αποτυχημένες βεβαιότητες ούτε μοιρολατρία, αποφασίζουμε να ξεκινήσουμε ξανά, από κοινού. Γιατί πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει μια πολιτική πρόταση μαζική αλλά και ριζοσπαστική, μια προοπτική διαφορετική από την ενσωμάτωση των κυβερνητικών σχεδίων και τη στασιμότητα των επαναστατικών φωνών.

Δεν είναι απλά ότι το επιθυμούμε. Η εποχή το επιτάσσει. Δέκα χρόνια αναρωτιόμαστε «πού σταματάει αυτή η άγρια κατηφόρα». Ένας κόσμος κλονίζεται μια δεκαετία από την κρίση, την οικονομική καταρράκωση και την εκδικητική σταυροφορία ενάντια στις κοινωνικές κατακτήσεις. Πλάι στην έκρηξη των ανισοτήτων, έρχεται η κρίση των κρίσεων, η περιβαλλοντική και κλιματική κρίση. Μέσα σε αυτό το τοπίο, ήρθε και ένας παλιός - για τον δυτικό κόσμο - θανάσιμος εχθρός: η πανδημία του κορονοϊού.

Η πανδημία αποκάλυψε βίαια πως ο βασιλιάς παγκόσμιος νεοφιλελευθερισμός είναι γυμνός. Ανύπαρκτες δομές πρόληψης, διαλυμένα συστήματα δημόσιας υγείας, ιδιωτικοποιημένη έρευνα και επιχειρηματικοποιημένη υγεία, άφησαν απροστάτευτη την κοινωνία. Οι χιλιάδες νεκροί συνδυάζονται με ριζική μείωση εισοδημάτων και νέα εκτόξευση της ανεργίας. Στην Ελλάδα, η διάλυση παραγωγικών τομέων και δημόσιων υπηρεσιών και η υπέρμετρη εξάρτηση από τον τουρισμό φέρνουν τη μόνιμη διπλή απειλή, από τον ιό αλλά και τη φτώχεια.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αξιοποιεί τον κορονοϊό ως πρόσχημα για καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα επιτίθεται στο 8ωρο, φέρνει ιδιωτικοποιήσεις κ.ά. Πίστεψε, όμως, ότι αρκούν οι αγιογραφίες στα δελτία των 8 για να μην αγανακτήσει η κοινωνία. Γελάστηκε. Δεν είναι αληθής μια εικόνα συνεχούς ήττας. Πλάι στις δυστοπίες, ζωντανεύουν νέες ελπίδες. Στους αγώνες για την προστασία της δημόσιας υγείας, στη μάχη για τις δημοκρατικές ελευθερίες, στις δομές αλληλοβοήθειας, στις φοιτητικές μάχες.

Από την ίδια τη ζωή βγαίνουν οι πλευρές ενός άμεσου σχεδίου υπεράσπισης της κοινωνίας με προστασία της δημόσιας υγείας, εγγυημένο εισόδημα, υπεράσπιση εργαζομένων και ανέργων, ανατροπή του αυταρχικού κατήφορου και προάσπιση των κοινών. Η αμφισβήτηση του -φανερά αποτυχημένου- νεοφιλελεύθερου υποδείγματος περνά από ένα πρόγραμμα που συνδέει τους άμεσους αγώνες με τη διεκδίκηση ενός ριζικά διαφορετικού μέλλοντος στη βάση ενός σύγχρονου κομμουνιστικού, οικολογικού και φεμινιστικού οράματος. Φτιάχνεται ξανά ένα πεδίο νέας συζήτησης και προβληματισμού για το «πώς φτάσαμε ώς εδώ» όσο και για το «τι θα γίνει από εδώ και πέρα». Εμείς λέμε, να μην πάμε με «μια από τα ίδια». Μια νέα συντροφικότητα, μια νέα συλλογικότητα είναι άμεση ανάγκη. Δε θα την περιμένουμε άλλο, θα τη φτιάξουμε εμείς, από σήμερα.

 

Εκδήλωση: «Το μέλλον δεν θα' ρθει από μονάχο του. Η πρότασή μας για μια νέα αριστερή συλλογικότητα»

Δευτέρα 19/4. 20.00

Στη σελίδα www.facebook.com/alterthess.gr

Διοργάνωση: Αναμέτρηση- Ομάδα Κομμουνιστών/τριων, Συνάντηση για μια αντικαπιταλιστική διεθνιστική Αριστερά

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εκδήλωση της ΕλΕΔΑ: Ανθρώπινα δικαιώματα στη νέα ψηφιακή εποχή
Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου προσκαλεί την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00 στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου σε εκδήλωση με τίτλο «Ανθρώπινα δικαιώματα στη νέα ψηφιακή εποχή».
Εκδήλωση της ΕλΕΔΑ: Ανθρώπινα δικαιώματα στη νέα ψηφιακή εποχή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση μνήμης και τιμής στο Σκοπευτήριο Καισαριανής
Κάλεσμα σε Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής απευθύνει το Μ-Λ ΚΚΕ το Σάββατο, 1η Μάη, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στις 12.00 π.μ., στον τόπο θυσίας των 200 κομμουνιστών τη ματωμένη Πρωτομαγιά του 1944.
Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση μνήμης και τιμής στο Σκοπευτήριο Καισαριανής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Το 1821 και η Αριστερά»
Το περιοδικό «Αντίθεση» διοργανώνει τη δεύτερη εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, με θέμα: «Το 1821 και η Αριστερά», αύριο Σάββατο 24/4, στις 19.30, στο κανάλι των εκδόσεων «Εκτός των...
«Το 1821 και η Αριστερά»
ΥΓΕΙΑ
Οι Γιατροί του Κόσμου για την ψυχική υγεία των παιδιών εν μέσω πανδημίας
Σε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα την «Επίδραση του Covid-19 στην Κοινότητα και την Ψυχική Υγεία των Παιδιών» προσκαλεί η ΜΚΟ, αύριο Παρασκευή, στις 11 το πρωί. 
Οι Γιατροί του Κόσμου για την ψυχική υγεία των παιδιών εν μέσω πανδημίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ελληνοτουρκική διαδικτυακή συζήτηση
Διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Τουρκία και Ελλάδα, Τα Πανεπιστήμια στον Αγώνα για Δημοκρατία και Κοινωνική Δικαιοσύνη» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 16.30.
Ελληνοτουρκική διαδικτυακή συζήτηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας