• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 14.5°C
  1 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 13.6°C
  4 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.8°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.3°C / 11.9°C
  5 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.8°C
  2 BF
  94%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 15.8°C
  3 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.8°C
  2 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  5 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  8°C 7.9°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.7°C
  2 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.8°C
  2 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 13.3°C
  4 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.2°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  92%
Facebook

Η ανάγκη και η πρόταση για μια νέα αριστερή συλλογικότητα

 • A-
 • A+

Τη Δευτέρα, 19 Απριλίου, οργανώσεις και άτομα διαφορετικών γενεών και προελεύσεων -από τον εξωκοινοβουλευτικό χώρο (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ), τον ΣΥΡΙΖΑ και το ευρύτερο ανταγωνιστικό κίνημα- ξεκινούν τον διάλογο για τη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού φορέα. Τι χρειάζεται άλλη μια Αριστερά ή αριστερή ενωτική προσπάθεια, όμως; Εντός και εκτός του κοινοβουλίου, υπάρχουν τόσες συλλογικότητες και κόμματα. Τα σεβόμαστε και δε θα εξαπολύσουμε ενδοαριστερές κατάρες. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε -κριτικά και αυτοκριτικά- πως η Αριστερά μοιράζεται ευθύνες για τη σημερινή αδυναμία. Από την εισβολή των κινημάτων στο προσκήνιο, την πλειοψηφική απαίτηση για ριζική πολιτική αλλαγή, τον θρίαμβο του δημοψηφίσματος, φτάσαμε γρήγορα στη συνθηκολόγηση και μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, τη συλλογική κατήφεια, τη μαζική έξοδο από την πολιτική συμμετοχή και στη σημερινή επιθετική κυβέρνηση.

Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο μεγάλη η απόσταση ανάμεσα στο πλήθος των αριστερών συλλογικοτήτων και στη συλλογική στράτευση. Για αυτό, χωρίς αποτυχημένες βεβαιότητες ούτε μοιρολατρία, αποφασίζουμε να ξεκινήσουμε ξανά, από κοινού. Γιατί πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει μια πολιτική πρόταση μαζική αλλά και ριζοσπαστική, μια προοπτική διαφορετική από την ενσωμάτωση των κυβερνητικών σχεδίων και τη στασιμότητα των επαναστατικών φωνών.

Δεν είναι απλά ότι το επιθυμούμε. Η εποχή το επιτάσσει. Δέκα χρόνια αναρωτιόμαστε «πού σταματάει αυτή η άγρια κατηφόρα». Ένας κόσμος κλονίζεται μια δεκαετία από την κρίση, την οικονομική καταρράκωση και την εκδικητική σταυροφορία ενάντια στις κοινωνικές κατακτήσεις. Πλάι στην έκρηξη των ανισοτήτων, έρχεται η κρίση των κρίσεων, η περιβαλλοντική και κλιματική κρίση. Μέσα σε αυτό το τοπίο, ήρθε και ένας παλιός - για τον δυτικό κόσμο - θανάσιμος εχθρός: η πανδημία του κορονοϊού.

Η πανδημία αποκάλυψε βίαια πως ο βασιλιάς παγκόσμιος νεοφιλελευθερισμός είναι γυμνός. Ανύπαρκτες δομές πρόληψης, διαλυμένα συστήματα δημόσιας υγείας, ιδιωτικοποιημένη έρευνα και επιχειρηματικοποιημένη υγεία, άφησαν απροστάτευτη την κοινωνία. Οι χιλιάδες νεκροί συνδυάζονται με ριζική μείωση εισοδημάτων και νέα εκτόξευση της ανεργίας. Στην Ελλάδα, η διάλυση παραγωγικών τομέων και δημόσιων υπηρεσιών και η υπέρμετρη εξάρτηση από τον τουρισμό φέρνουν τη μόνιμη διπλή απειλή, από τον ιό αλλά και τη φτώχεια.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αξιοποιεί τον κορονοϊό ως πρόσχημα για καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα επιτίθεται στο 8ωρο, φέρνει ιδιωτικοποιήσεις κ.ά. Πίστεψε, όμως, ότι αρκούν οι αγιογραφίες στα δελτία των 8 για να μην αγανακτήσει η κοινωνία. Γελάστηκε. Δεν είναι αληθής μια εικόνα συνεχούς ήττας. Πλάι στις δυστοπίες, ζωντανεύουν νέες ελπίδες. Στους αγώνες για την προστασία της δημόσιας υγείας, στη μάχη για τις δημοκρατικές ελευθερίες, στις δομές αλληλοβοήθειας, στις φοιτητικές μάχες.

Από την ίδια τη ζωή βγαίνουν οι πλευρές ενός άμεσου σχεδίου υπεράσπισης της κοινωνίας με προστασία της δημόσιας υγείας, εγγυημένο εισόδημα, υπεράσπιση εργαζομένων και ανέργων, ανατροπή του αυταρχικού κατήφορου και προάσπιση των κοινών. Η αμφισβήτηση του -φανερά αποτυχημένου- νεοφιλελεύθερου υποδείγματος περνά από ένα πρόγραμμα που συνδέει τους άμεσους αγώνες με τη διεκδίκηση ενός ριζικά διαφορετικού μέλλοντος στη βάση ενός σύγχρονου κομμουνιστικού, οικολογικού και φεμινιστικού οράματος. Φτιάχνεται ξανά ένα πεδίο νέας συζήτησης και προβληματισμού για το «πώς φτάσαμε ώς εδώ» όσο και για το «τι θα γίνει από εδώ και πέρα». Εμείς λέμε, να μην πάμε με «μια από τα ίδια». Μια νέα συντροφικότητα, μια νέα συλλογικότητα είναι άμεση ανάγκη. Δε θα την περιμένουμε άλλο, θα τη φτιάξουμε εμείς, από σήμερα.

 

Εκδήλωση: «Το μέλλον δεν θα' ρθει από μονάχο του. Η πρότασή μας για μια νέα αριστερή συλλογικότητα»

Δευτέρα 19/4. 20.00

Στη σελίδα www.facebook.com/alterthess.gr

Διοργάνωση: Αναμέτρηση- Ομάδα Κομμουνιστών/τριων, Συνάντηση για μια αντικαπιταλιστική διεθνιστική Αριστερά

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εκδήλωση της ΕλΕΔΑ: Ανθρώπινα δικαιώματα στη νέα ψηφιακή εποχή
Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου προσκαλεί την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00 στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου σε εκδήλωση με τίτλο «Ανθρώπινα δικαιώματα στη νέα ψηφιακή εποχή».
Εκδήλωση της ΕλΕΔΑ: Ανθρώπινα δικαιώματα στη νέα ψηφιακή εποχή
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Έμφυλη ισότητα, διαφορετικότητα και συμπερίληψη»
Ημερίδα με θέμα «Έμφυλη ισότητα, διαφορετικότητα και συμπερίληψη» πραγματοποιεί η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων αυτό το Σάββατο στο Συνεδριακό Κέντρο “Περικλής Λύτρας”, Πανεπιστημιούπολη Άλσος Αιγάλεω. 
«Έμφυλη ισότητα, διαφορετικότητα και συμπερίληψη»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκδήλωση - συζήτηση για την Αριστερά και την «κυβερνησιμότητα»
Το mέta διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Αριστερά και "Κυβερνησιμότητα": Ποια εμπλοκή με την εξουσία, υπό ποίους όρους και προς όφελος ποίων;»
Εκδήλωση - συζήτηση για την Αριστερά και την «κυβερνησιμότητα»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σαββατοκύριακο εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης από το ΣΥΔ
Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών τιμά τη φετινή 12η Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης με ένα διήμερο εκδηλώσεων: διαδικτυακή ημερίδα με τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων και φορέων και σιωπηλή πορεία μνήμης.
Σαββατοκύριακο εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης από το ΣΥΔ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
νΚΑ: «Η σιωπή της ιστορίας και η κυριαρχία της αγοράς στην τέχνη» μια διάλεξη με την Αιμιλία Καραλή
Η οργάνωση σπουδάζουσας Αθήνας της νΚΑ διοργανώνει τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στις 6:30 μ.μ., στο Παιδαγωγικό, τη θεωρητική Διάλεξη με τίτλο: «Η σιωπή της ιστορίας και η κυριαρχία της αγοράς στην τέχνη: Τέχνη και...
νΚΑ: «Η σιωπή της ιστορίας και η κυριαρχία της αγοράς στην τέχνη» μια διάλεξη με την Αιμιλία Καραλή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας